زمانی که افراد در آسانسور گیر میکنند قبل از هر اقدامی باید خونسردی خود را حفظ کنند و از نیروهای امدادی کمک بگیرند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آسانسور یا بالابر یکی از راحتترین وسایل جا به جایی در ساختمان است که مدت هاست جایگزین پله شده و هر روز اقبال استفاده از این وسیله بیشتر میشود.
آسانسور با انرژی برق کار میکند و اگر برق نباشد امکان استفاده از این وسیله هم وجود ندارد.
با توجه به افزایش هفت تا هشت هزار مگاواتی مصرف برق در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته؛ مدتی شاهد خاموشیهای گسترده در کشور بودیم که همین موضوع به افزایش حوادث مربوط به آسانسور منجر شده است.
حوادثی که بیشتر به علت ناآگاهی و بی توجهی به مسائل و نکات ایمنی رخ داد.
افراد به محض گیر کردن در آسانسور از داخل کابین اقدام به باز کردن درب میکنند و همه تلاش خود را بکار میگیرند تا از داخل کابین خارج شوند.
اما به گفته کارشناسان این کار باعث بروز خطرات جبران ناپذیری حتی گاهی قطع عضو یا حتی مرگ افراد شده است.
آقای مهدی طباطبایی مدیر فنی آسانسور در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: مردم باید بدانند که آسانسور استاندارد؛ ایمنی بیشتری در مقایسه با راه پله دارد. این وسیله چندین سال در ساختمان وصل میشود و مورد استفاده دائم افراد قرار میگیرد بنابراین با چند دقیقه قطعی برق اتفاقی برای این وسیله رخ نمیدهد.
وی گفت: هنگامی که افراد داخل آسانسور گیر میکنند، نباید مضطرب و نگران شوند. شاید تنها نگرانی این باشد که برق داخل کابین قطع شود و افراد احساس ترس یا خفگی کنند؛ که اینها همه تلقین است. واقعیت این است که همه آسانسورها هواکش دارند و هوا داخل کابین آسانسور جریان دارد و اگر کابین آسانسور پر از آدم هم باشد اکسیژن کم نمیآید.
طباطبایی افزود: متاسفانه در فضای مجازی آموزشهایی برای خارج شدن از کابین آسانسور داده میشود که مردم نباید به این آموزشها اعتماد کنند. اگر داخل آسانسور گیر کردیم نباید کاری انجام دهیم؛ باید منتظر نیروهای امدادی از بیرون باشیم.
وی گفت: امداد آسانسور از بیرون است نه از داخل کابین! کابین آسانسور طوری تعبیه میشود که کسی از داخل نتواند به بیرون دسترسی داشته باشد. باید نیروهای متخصص از بیرون اقدام به باز کردن درب آسانسور کنند در غیر اینصورت شاهد اتفاق بسیار خطرناکی خواهیم بود.
جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش نشانی هم با توصیه درباره رعایت نکات ایمنی در زمان گیر کردن در آسانسور گفت: گیر کردن در آسانسور یک شبه حادثه است که میتواند در صورت بی احتیاطی به حادثه تبدیل شود.
وی گفت: در شرایطی که در آسانسور گیر کردید با ۱۲۵ تماس بگیرید و به گروههای امدادی اطلاع دهید؛ در چنین مواقعی باید صبوری کرد؛ حتی اگر از بیرون کسی خواست درب آسانسور را باز کند و فهمیدید که نیروی امدادی یا آتش نشانی یا سرویس کار مجاز نیست اجازه باز کردن درب آسانسور را ندهید.
ملکی افزود: بی تابی نکنید؛ از پرش خودداری کنید و بی هدف و بصورت مکرر دکمهها را نزنید و خود را به دیوارههای کابین نکوبید؛ خونسرد باشد و آرامش خود را حفظ کنید.
همچنین استناد نکردن به ویدئوهای آموزشی در فضای مجازی هم موضوع مهمی است؛ به علت قطعی برق شاهد افزایش بارگذاری ویدئوهای آموزشی در فضای مجازی هستیم که راه و رسم بیرون آمدن از آسانسور را در مواقع خطر آموزش میدهند! که غیرفنی و غیر تخصصی است.
بارها تاکید شده است این آموزشها اصولی نیستند و تاییدیه کارشناسان مربوطه را ندارند؛ بنابراین استناد به آنها میتواند خطرآفرین باشد.
البته با رعایت نکات ایمنی در مواقع خطر میتوان تا حد قابل ملاحظهای از شدت آسیبهای احتمالی کم کرد.
فرزانه رنگریز آذرفام
خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما