پخش زنده
امروز: -
سخنگوی سازمان آتش نشانی گفت: آموزشهای فضای مجازی برای باز کردن درب آسانسور از داخل معتبر نیستند و شهروندان نباید به این آموزشها اعتنا کنند.
جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش نشانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره آموزشهای مربوط به نجات از آسانسور در زمان قطعی برق که در فضای مجازی منتشر میشوند؛ افزود: متاسفانه در هفتههای اخیر به علت نوسانات قطعی برق آمار حوادث آسانسور در کلان شهر تهران افزایش چشمگیری داشت.
وی گفت: از این فرصت بعضی افراد سو استفاده و اقدام به انتشار فیلمهای آموزشی در فضای مجازی کردند. آنها در تلاش برای تبلیغات مربوط به شرکتهای خود بودند و بحث آموزش مطرح نبوده است.
ملکی افزود: واقعیت این است که ما با آموزش نه تنها مخالف بلکه کاملا موافق هستیم؛ اما آموزشهایی که توسط یک نهاد معتبر و رسمی تایید شده باشند؛ این که بیاییم برای یک کار تخصصی مثل گیر کردن در آسانسور آموزشهای غلط دهیم کار اشتباهی است.
سخنگوی سازمان آتش نشانی افزود: آسانسور دارای بخشهای مختلف و متنوعی است و با کوچکترین بی احتیاطی جان شهروندان به خطر میافتد. در یک کلیپ چند ثانیهای آموزش باز کردن درب آسانسور از داخل داده شده و به مردم اجازه و این جسارت را میدهند که خیلی راحت از داخل کابین در را باز کرده؛ برق را قطع و از بالا ترمز آزاد کنید درست نیست.
وی گفت: این آموزشها اصولی نیستند و باید توسط یک منبع معتبر و رسمی و مورد تایید منتشر شوند؛ از نظر کارشناسان ایمنی انتشار این کلیپها معتبر نیستند و از شهروندان تقاضا میکنم به این کلیپهای آموزشی اعتنا نکنند.
ملکی افزود: آسانسور چیزی است که شاید یک نفر در طول عمرش یک بار هم به آن سر نزند حالا بیائیم به خاطر اینکه چند بار برق رفته است خیلی راحت به آنها آموزشهای نامطمئن و غیر ایمن و غیر استاندارد بدهیم؟!
وی گفت: از کجا معلوم آسانسوری که آموزش میدهم شبیه به آسانسوری باشد که در دیگر ساختمانهای شهر است؟ آسانسور انواع و سیستمها و کاراییها و برنامههای مختلف دارد.
سخنگوی سازمان آتش نشانی افزود: این کلیپهای آموزشی قابل استناد نیستند. افرادی که مردم را تشویق میکنند تا از داخل کابین در را باز کنند احتمال برق گرفتگی و گیر کردن دست و پا و سر و حتی گوشهای از لباس وجود دارد.
وی گفت: شبیه به این اتفاقات را ما بسیار دیده ایم بطوریکه یک شبه حادثه در آسانسور که فی نفسه خیلی خطرناک نیست به علت برخورد غلط افراد به یک حادثه خطرناک تبدیل شده و شاهد قطع شدن عضوی از بدن آنها و حتی در مواردی مرگ هم بوده ایم.
ملکی افزود: مردم به این فیلمهایی که در فضای مجازی استناد نکنند. اگر کسی در آسانسور گیر کرد نگران نباشد. هوا به اندازه کافی در آسانسور است. حتی اگر ۲ ساعت هم داخل کابین گیر کردند اشکالی از این بابت پیش نمیآید.
وی گفت: چند دقیقه بیشتر در کابین ماندن بهتر از این است که اقدام به یک ریسک خطرناک کرد. تحمل کردن و اطلاع رسانی به نیروهای امدادی حتی اگر چند دقیقهای طول بکشد خیلی بهتر از این است که کار خطرناکی انجام بگیرد که به خودمان و دیگران آسیب بزند.
سخنگوی سازمان آتش نشانی افزود: گیر کردن داخل آسانسور دلایل مختلفی دارد؛ که همیشه علت آن قطع برق نیست. سوار شدن نفرات اضافه شوک الکترونیکی؛ قرار گرفتن مقابل چشمی آسانسور و یا قدیمی بودن آن از جمله مواردی است که میتواند منجر به گیر کردن افراد در آن شود.
وی گفت: اما به هر دلیلی افراد در کابین آسانسور گیر کردند؛ نگران تنگی نفس نباشند، چون هوا در کابین هست. اگر فضا در کابین هست؛ کف آن بنشینید و نگران نباشید؛ اگر برق کابین وصل است با زدن زنگ و اگر برق قطع شده با چند ضربه به درب افراد و سایرین را مطلع کنید.
ملکی افزود: هرگز تلاش نکنید از داخل درب را باز کنید؛ با زور زدن درب کابین باز میشود، اما اگر برق قطع باشد دیگر بسته نخواهد شد. اگر درب را باز کرده و مشاهده کردید که در مقابل بین دو طبقه یا دیوار بتنی قرار دارید؛ دیگر نمیتوانید درب را ببندید و خطر گرفتار شدن دست و سر و دیگر اعضای بدن افرادی که در آسانسور قرار دارند هست.
وی گفت: در چنین مواقعی باید صبوری کرد؛ حتی اگر از بیرون کسی خواست درب آسانسور را باز کند و فهمیدید که نیروی امدادی یا آتش نشانی یا سرویس کار مجاز نیست اجازه باز کردن درب آسانسور را ندهید.
ملکی افزود: در این شرایط یا خود یا از طریق دیگران با ۱۲۵ تماس بگیرید و به گروههای امدادی اطلاع دهید. در شرایطی که در آسانسور گیر کرده اید بی تابی نکنید؛ از پرش خودداری کرده و بی هدف و بصورت مکرر دکمهها را نزنید و خود را به دیوارههای کابین نکوبید.
وی گفت: این کار خطرناک است و میتواند برای دیگران هم خطرآفرین باشد. بهترین راه خونسردی و حفظ آرامش است. گیر کردن در آسانسور به خودی خود خطرناک نیست و ما میتوانیم به نوعی این شبه حادثه را با بی احتیاطی خود به یک حادثه کامل تبدیل کنیم هست.
سخنگوی آتش نشانی افزود: روزانه بطور متوسط در شرایط عادی ۵۰ تا ۶۰ مورد حادثه آسانسور در تهران رخ میدهد که در زمان افزایش قطعی برق این اتفاق به ۱۶۰۰ مورد رسید.
وی گفت: متاسفانه در حوادث این چنینی رفتار خارج عرف داشتند با قطعی عضو مواجه شدند که اتفاقی بسیار تلخ بود. در چندین سال قبل شاید آسانسور فقط یک وسیله تزئینی بود، اما حالا چند سالی است که آسانسور به ملزومات ساختمان تبدیل شده است و روز به روز بر تعداد آن افزوده میشود.
ملکی افزود: ما باید طرز کار با این وسایل را یاد بگیریم تا در صورت بروز اتفاق بدانیم چه رفتاری داشته باشیم.