در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از ساخت اولین واکسن ابله تا تشکیل رژیم جعلی اسرائیل
امروز جمعه بیست و چهارم اردیبهشت سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با دوم شوال سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۱۴ میسال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و چهارم اردیبهشت سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
تولد ابن واصل، قاضی و ادیب مسلمان
۸۳۸ سال پیش در چنین روزی، دوم شوال سال ۶۰۴ هجری قمری «ابن واصل»، مورخ، قاضی و ادیب مسلمان در حماه (Hamah) ـ منطقهای در غرب سوریه امروزی ـ چشم به جهان گشود.
وی تحصیلاتش را نزد پدر که مدرس مدرسه ناصریه بیت المقدس بود، آغازکرد و پس از وی بر کرسی تدریس نشست و راه پدر را ادامه داد. ابن واصل در ساختن رصدخانه و چند دستگاه نجومی با «علم الدین تعاسیف»، ریاضیدان مصری همکاری داشت و در حدود سال ۶۶۳ هجری قمری، قاضی القضات شهر خود شد. از ابن واصل سه اثر مشهور تاریخی برجای مانده که عبارتند از: «التاریخ الصالحی» که تاریخ عمومی انبیا و خلفا تا زمان حیات مولف است، «نظم الدرر فی الحوادث و السیر» و «مفرج الکروب فی اخبار بنی ایوب» که گرانبهاترین منبع درباره تاریخ سلسله ایوبیان است. ابن واصل در سال ۶۹۷ هجری قمری درگذشت.
انجام اولین واکسیناسیون آبله جهان در انگلیس
۲۲۵ سال پیش در چنین روزی در چهاردهم مه سال ۱۷۹۶ میلادی اولین واکسیناسیون آبله جهان در بریتانیا انجام شد.
امروزه به ویژه در کشورهای پیشرفته کمتر اثری از "آبله" به چشم می خورد، اما تا قرن هجدهم، این بیماری شیوع فراوانی داشت و تلفات گستردهای بر جای می گذاشت. در سال ۱۷۱۷ م یک زن انگلیسی متوجه شد که در برخی نقاط شرقی اروپا، از ماده سمی و زهراب هایی که از تاولهای آبله بیرون می ریزد برای جلوگیری از ابتلای دیگران به آبله، استفاده می شود. وی پس از فراگیری این روش و تحقیق در این زمینه، این شیوه را در بریتانیا رواج داد که به کاهش تلفات آبله انجامید. از سوی دیگر این مسئله در انگلستان مطرح بود که زهرابه و در واقع ماده سمی موجود در آبله گاوی برای انسان در برابر آبله، مصونیت ایجاد میکند. در نهایت، در ۱۴ ماه مه ۱۷۹۶ م دکتر "ادوارد جِنِر" انگلیسی این مسئله را عملی کرد و با آزمایش روی یک کودک، توانست ثابت کند که تلقیح با ویروس گاوی، سبب ایمنی در مقابل آبله می شود. این مطلب گرچه با مخالفتهای عمومی مواجه شد، اما به زودی در سراسر جهان پذیرفته شد.
صدور فتوای تحریم تنباکو، میرزای شیرازی
۱۳۰ سال پیش، در روز بیست و چهارم اردیبهشت سال ۱۲۷۰ هجری شمسی آیت ا... میرزا «حسن شیرازی»، روحانی مبارز و مرجع تقلید مسلمانان، به منظور جلوگیری از چپاولگریهای استعمار انگلیس، با صدور فتوایی، زمینه لغو امتیاز تنباکو را فراهم کرد.
در جریان سومین سفر ناصرالدین شاه قاجار به اروپا- قراردادی با یکی از مشاوران نخست وزیر انگلیس به نام تالبوت منعقد شد. براساس این قرارداد، امتیاز انحصاری تولید - فروش و صدور تنباکوی ایران به مدت ۵۰ سال به کمپانی انگلیسی رژی واگذار شد. این امتیاز، گام دیگری برای گسترش سلطه استعمار انگلیس و چپاول منابع و ثروتهای ایران بود. انعقاد قرارداد فروش تنباکو به انگلیس، با مخالفت شدید مردم مسلمان ایران و روحانیون آگاه روبرو شد. پس از فتوای آیت ا... میرزای شیرازی مبنی بر تحریم استعمال توتون و تنباکو، مردم مسلمان سراسر ایران، از خرید و فروش و استفاده از تنباکو اجتناب کردند و در نتیجه ناصرالدین شاه قاجار مجبور به لغو امتیاز تنباکو شد. این واقعه، بار دیگر اقتدار و آزادگی ملت مسلمان ایران را به اثبات رساند.
تاسیس رژیم جعلی اسرائیل
۷۳ سال پیش در چنین روزی چهاردهم مه سال ۱۹۴۸ میلادی رژیم جعلی اسرائیل پس از قتل عام گسترده فلسطینیان، اعلام موجودیت کرد.
در پی شکست دولت عثمانی در جریان جنگ جهانی اول، سربازان انگلیسی فلسطین را اشغال کردند. پنج سال بعد، جامعه ملل تحت نفوذ انگلیس، قیمومت این کشور بر فلسطین و تشکیل یک دولت یهودی در آن سرزمین را پذیرفت. از آن به بعد، سازمانهای صهیونیستی برای تحقق این هدف توسعه طلبانه، یهودیان بسیاری را از نقاط مختلف جهان، به ویژه اروپا، به فلسطین مهاجرت دادند و همزمان با عملیات تروریستی، فلسطینیها را وادار به ترک سرزمین خود کردند. در نوامبر سال ۱۹۴۷ میلادی، سازمان ملل متحد قطعنامهای تصویب کرد که به موجب آن، دو دولت عرب و یهودی در فلسطین تاسیس و بیت المقدس نیز منطقهای بین المللی شناخته میشد. این قطعنامه ناعادلانه با مخالفت اعراب مواجه شد و انگلیس که عملا از صهیونیستها حمایت میکرد، اعلام کرد نیروهایش تا ۱۵ میسال ۱۹۴۸ از فلسطین خارج خواهند شد. اما چند ساعت قبل از خروج کمیسر انگلیس از فلسطین، تشکیل دولت غیرقانونی رژیم صهیونیستی اعلام شد.
انعقاد پیمان ورشو
۶۶ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم میسال ۱۹۵۵ میلادی پیمان سیاسی و نظامی ورشو میان هشت کشور کمونیستی اروپا در ورشو پایتخت کشور لهستان منعقد شد.
این پیمان امنیتی برای مقابله با پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو - که پیمانی میان دولتهای غربی طرفدار آمریکا بود، امضا شد. کشورهای لهستان، آلبانی، بلغارستان، مجارستان، چکسلواکی، شوروی، آلمان شرقی و رومانی از اعضای این پیمان بودند. این کشورها متعهد شده بودند در مناسبات خود از تهدید و اعمال زور خودداری کنند و درصورتی که عضوی از اعضای پیمان ورشو در اروپا مورد حمله قرار گیرد، به دفاع از آن کشور بپردازند. پیمان ورشو پس از ۳۶ سال فعالیت با متزلزل شدن نظامهای کمونیستی اروپای شرقی و شوروی درسال ۱۹۹۱ منحل شد.
درگذشت دکتر جو فارمن، کاشف حفره لایه ازن
۸ سال پیش در چنین روزی چهاردهم مه سال ۲۰۱۳ میلادی دکتر جو فارمن (Joe Farman)، کاشف حفره لایه ازن درگذشت.
دکتر جو فارمن مقاله کشف حفره ازن را همراه برایان گاردینر (Brian Gardiner) و جان شانکلین (Jon Shanklin) در مجله نیچر در سال ۱۹۸۵ منتشر کرد. این تحقیق، الهام بخش پروتکل مونترال بود، توافقی بین المللی که تولید کلر و فلوئوروکربن در سراسر جهان را کنترل میکند. لایه ازن سالانه کوچکتر از پیش میشود و آمار ناسا در ۱۳ سپتامبر ۲۰۰۷ نشان داد که حفره ازون به اوج خود رسیده است و تنها میتواند ۲۵.۱ میلیون کیلومتر مربع (یعنی به قارهای به اندازه آمریکای شمالی) را پوشش دهد. حفره لایه ازون در قطب جنوب به بیشترین حد خود رسیده و علت این پدیده نیز ورود کلرهای موجود در مواد شیمیایی ساخته شده توسط انسان به جو زمین است. محدودیتهای سختگیرانه برای تولید کلرو فلوئوروکربن باعث شدهاست که سازمان جهانی هواشناسی به این نتیجه برسد که حفره ازون تا سال ۲۰۴۵ بهبود خواهد یافت، اما سازمان فضایی آمریکا «ناسا» میگوید که دو سوم لایه ازون تا سال ۲۰۶۵ نه تنها بر فراز قطب جنوب، بلکه در همه جای زمین نابود خواهد شد.