در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از شهادت مختار ثقفی تا کشتار در الخلیل
امروز سه شنبه، هفتم اردیبهشت سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با چهادهم رمضان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و هفتم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هفتم ارديبهشت سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
شهادت مختار بن ابوعبیده ثقفی
۱۳۷۵ سال پیش در چنین روزی ۱۴ رمضان سال ۶۷ هجری قمری "مختار بن ابوعبیده ثقفی"، رهبر قیام خونخواهی امام حسین (ع) به شهادت رسید.
مختار پس از هلاکت معاویة بن ابی سفیان، از جمله رهبران انقلابی کوفه بود که از امام حسین (ع) و نمایندهاش حضرت مسلم بن عقیل (ع) حمایت کرد و به همین دلیل توسط عبیداللَّه بن زیاد، عامل یزید در کوفه، دستگیر و زندانی شد. مختار در ایام قیام امام حسین (ع) در زندان عبیداللَّه بن زیاد به سر میبرد تا این که به وساطت شوهر خواهرش، عبداللَّه بن عمر نزد یزید بن معاویه، از زندان آزاد شد. مختار پس از مرگ یزید، برای خون خواهی امام حسین (ع) در کوفه قیام کرد و جمع کثیری به او پیوستند و تمام قاتلان امام حسین (ع) و عناصر اصلی ضد امام حسین (ع) و اهل بیت را دستگیر کرد و به مکافات اعمالشان رساند. مختار ثقفی پس از ۱۸ ماه حکومت در کوفه و نواحی آن، در چهاردهم رمضان سال ۶۷ قمری در برابر لشگر عبداللَّه بن زبیر به فرماندهی مصعب بن زبیر، شکست خورد و در جریان نبرد به شهادت رسید.
کشته شدن فردیناند ماژلان، دریانورد و کاشف پرتغالی
۵۰۰ سال پیش درچنین روزی، بیست و هفتم آوریل سال ۱۵۲۱ میلادی «فردیناند ماژلان» (Ferdinand Magellan) دریانورد پرتغالی کشته شد.
وی در سال ۱۴۷۰ میلادی متولد شد و سفر بزرگ دریایی خود را از سال ۱۵۱۹ با پنج کشتی آغاز کرد. ماژلان پس از رسیدن به سواحل آمریکای جنوبی، تنگهای را در جنوب این قاره کشف کرد. این تنگه به نام خود او، تنگه ماژلان نامیده شد. ماژلان و ملوانان وی از طریق این تنگه به اقیانوس آرام رسیدند، اما دراین اقیانوس مدتها گرسنه و سرگردان بودند تا آنکه به جزایر فیلیپین رسیدند. ماژلان به دلیل دخالت در امور بومیان این سرزمین، در نبردی با آنان در ۲۷آوریل ۱۵۲۱ میلادی کشته شد و بالاخره پس از مرگ ۱۶۰ ملوان در طول راه، ۱۸ تن از همراهان ماژلان با تنها کشتی باقیمانده به فرماندهی سباستین دل کانو خود را به اسپانیا رساندند.
تولد مورس، مخترع تلگراف
۲۳۰ سال پیش، در روز بیست و هفتم آوریل سال ۱۷۹۱ میلادی «ساموئل مورس» (Samuel Morse) مخترع و نقاش آمریکایی متولد شد.
وی از کودکی علاقه فراوانی به نقاشی داشت و به همین دلیل پس از تحصیلات مقدماتی، برای فراگیری این هنر به انگلیس سفر کرد. اما پس از مدتی، هنگامی که با برق و جریان الکتریکی آشنا شد، به آزمایش در این زمینه پرداخت و سرانجام در سال ۱۸۳۹، اولین دستگاه تلگراف را ساخت و به این ترتیب انسانها توانستند از راههای خیلی دور با یکدیگر در ارتباط باشند. مورس برای دستگاه خود علائمی را مطابق با حروف الفبا ابداع کرد که به نام خود او، علائم مورس خوانده میشوند. دستگاه تلگراف به سرعت گسترش یافت و تا قبل از اختراع تلفن، مهمترین وسیله ارتباطی بود.
درگذشت قوام نکرومه، مبارز مشهور آفریقایی
۴۸ سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و هفتم آوریل سال ۱۹۷۲ میلادی "قوام نِکْرومه" سیاستمدار افریقایی و بانی استقلال غنا درگذشت.
قوام نکرومه، سیاستمدار معروف افریقا و پایهگذار استقلال کشور افریقایى غنا در ۱۸ سپتامبر ۱۹۰۹ میلادی به دنیا آمد. وی پس از اخذ دکترای رشته علوم اجتماعی در یکی از دانشگاههای امریکا، رئیس انجمن دانشجویان افریقایى در امریکا و کانادا شد و به فعالیت سیاسی روی آورد. وی در سال ۱۹۴۷ به دبیر کلی حزب اتحاد غنا رسید، ولی این حزب را به دلیل بیکفایتی و اختلافات داخلی رها کرد. نکرومه از آن پس حزب ملی خلق را تأسیس کرد و به مبارزه علیه حضور انگلیسیها در غنا پرداخت. نکرومه در سال ۱۹۵۱ میلادی در انتخابات پارلمانی به پیروزی رسید و به نخستوزیری غنا دست یافت. وی در مارس ۱۹۵۷ میلادی که غنا به خود مختاری از انگلیس دست یافت، در سمتِ خود ابقا شد و غنا را به عضویت سازمان ملل رساند. نکرومه به دنبال استقلال غنا در سال ۱۹۶۰ میلادی به ریاست جمهوری این کشور رسید، ولی در ۲۴ فوریه سال ۱۹۶۶ میلادی در حالی که در یک سفر رسمی در چین به سر میبُرد، به دنبال یک کودتای نظامی هوادار غرب، از قدرت خلع شد. وی سپس به گینه رفت و تا پایان عمر خود در آن کشور ساکن بود. قوام نکرومه سرانجام شش سال پس از کودتا در ۲۷ آوریل ۱۹۷۲ میلادی در ۶۳ سالگی در گینه درگذشت. قوام نکرومه به عنوان یکی از مبارزان نامی افریقا، در تجدید حیات این قاره سهم بزرگی دارد و در تحکیم قدرت سازمان وحدت افریقا، تلاش فراوانی از خود نشان داد.
کودتای ژنرال عبدالقادر در افغانستان
۴۲ سال پیش در چنین روزی، هفتم اردیبهشت سال ۱۳۵۷ هجری شمسی ژنرال عبدالقادر در افغانستان اقدام به کودتا کرد و پس از کشتن داود خان رئیس جمهوری وقت این کشور، نور محمد تَرَکی، رهبر حزب دمکراتیک خلق افغانستان را به قدرت رساند.
چندی بعد حفیظ ا... امین کودتایی علیه ترکی انجام داد و خود به قدرت رسید. اما بی ثباتی در این کشور ادامه یافت و امین هم با کودتای ببرک کارمل، رهبر جناح دیگری از حزب دمکراتیک خلق بنام پرچم، برکنار شد و به قتل رسید. در زمان کارمل در سال ۱۹۷۹ ارتش شوروی، افغانستان را اشغال کرد. کارمل که از حمایت شوروی برخوردار بود، تا سال ۱۳۶۶ هجری شمسی مقام ریاست جمهوری و دبیرکلی حزب دمکراتیک خلق را به عهده داشت، اما در این سال، از ریاست حزب برکنار شد و محمد نجیب الله، جانشین او شد. درپی خروج نیروهای شوروی از افغانستان در اواخر سال ۱۳۶۷ هجری شمسی، مجاهدان افغانستان جنگ با دولت نجیب ا... را تشدید کردند تا اینکه در سال ۱۳۷۱ هجری شمسی این دولت سقوط کرد و گروههای مختلف در افغانستان، قدرت را در دست گرفتند.
کشتار مسلمانان فلسطینی در حرم حضرت ابراهیم در الخلیل
۲۸ سال پیش در چنین روزی ۱۴ رمضان سال ۱۴۱۴ هجری قمری صهیونیستها مسلمانان فلسطینی را در حرم حضرت ابراهیم (ع) در شهر الخلیل، کشتار کردند.
در این روز، یک صهیونیست افراطی، نمازگزاران روزهدار فلسطینی را در حرم مطهر حضرت ابراهیم (ع) در شهر الخلیل در کرانه غربی رود اردن به رگبار مسلسل بست و ۲۹ تن را شهید و تعداد زیادی را مجروح کرد. این اقدام تروریستی که بار دیگر خصومت صهیونیستها با مسلمانان را ثابت کرد، واکنش تند جهان اسلام را برانگیخت و مذاکرات سازش اعراب و اسراییل برای مدتی به حال تعلیق درآمد. این حملهی وحشیانه باعث گسترش ناآرامی در سرزمینهای اشغالی شد و مقابله با رژیم صهیونیستی را شدت بخشید. با توجه به این واکنشها، تل آویو، فرد تروریست را دستگیر و محاکمه کرد، اما با ادعای این که او دیوانه است و جنون دارد، از مجازاتش سر باز زد.