در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از پیمان اخوت تا عملیات طبس
امروز یکشنبه، پنجم اردیبهشت سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۱۲ رمضان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و پنجم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( پنجم ارديبهشت سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
نزول انجیل بر حضرت عیسی بن مریم (ع)
به روایتی، بر اساس تقویم سال قمری، دوازدهم رمضان روز نزول کتاب آسمانی "انجیل" بر حضرت عیسی بن مریم (ع) است.
انجیل، کلمهای یونانی به معنی مژده است و مسیحیان از این جهت آن را مژده میدانند که به اعتقاد آن ها، حضرت عیسی (ع) خود را فدا کرد تا همه مردم را از آتش دوزخ برهاند و این کتب اناجیل آن ها، مژده بهشت است. نام این کتاب دوازده بار در قرآن مجید ذکر شده است. قرآن، انجیل را یکی از کتابهای الهی میداند، ولی آن انجیلی را کتاب آسمانی میخواند که مشتمل بر احکام و تکالیف بشر باشد، زندگی او را تنظیم کند و سامان بخشد، چنان که شأن ادیان الهی است. آن چه به نام "انجیل" اکنون در میان مسیحیان موجود است، انجیل اصلی حضرت عیسی (ع) نیست، بلکه روایات و برداشتهای حواریون و یا شاگردان حواریون آن حضرت است. پس از عروج حضرت عیسی (ع) به آسمان، کتاب مقدس "انجیل" دستخوش تغییر و تحریف و حتی نابودی شد. نخستین کتابی که به نام "انجیل" به کتابت درآمد، "انجیل مارکیون" بود که حدود ۱۳۴ سال پس از میلاد مسیح (ع) در آسیای صغیر و یا در یونان تألیف شد. پس از آن، کتابهای دیگری توسط مبلغان و پیشوایان مذهبی به نام "انجیل" تألیف شد. در قرن چهارم میلادی پس از گرایش "کنستانتیس اول" امپراتوری روم به مسیحیت، کلیسای مسیحیت با تشکیل انجمنی، به بحث و بررسی درباره انتخاب کتب معتبر و مقدس مسیحیت پرداخت و از میان بیش از ۱۶۰ انجیل و رساله و تواریخ مربوط به مسیحیت که در کلیساها و مجامع مذهبی قرائت میشد، تنها ۲۷ کتاب را برگزید و آنها را در مقابل تورات که به "عهد عتیق" معروف بود، "عهد جدید" نامید. از میان این ۲۷ کتاب، چهار کتاب در میان مذاهب مختلف مسیحیت به عنوان انجیل برتر شناخته شد که عبارتند از: انجیل متی، انجیل مرقس، انجیل لوقا و انجیل یوحنا. تمامی این کتاب ها، دهها سال پس از عروج مسیح (ع) گردآوری شدند.
انعقاد پیمان اخوت میان یاران پیامبر اکرم (ص)
۱۴۴۱ سال پیش درچنین روزی، دوازدهم ماه رمضان سال اول هجری قمری مدت کوتاهی پس ازهجرت پیامبر اکرم (ص) از مکه به مدینه، ایشان میان هر یک از مهاجرین با فردی از انصار، پیمان برادری برقرار کرد.
مهاجرین افرادی بودند که همراه حضرت محمد (ص) به مدینه هجرت کردند و انصار نیز مسلمانان مدینه بودند که میزبان مهاجرین محسوب میشدند. همچنین پیامبر گرامی اسلام (ص) در مراسم پیوند برادری میان مسلمانان، حضرت علی (ع) را برادر خود در دنیا و آخرت خواند. اقدام جالب رسول اکرم (ص) در ایجاد پیمان برادری میان مهاجرین و انصار، به حل بسیاری از اختلافهای قومی و قبیلهای مسلمانان و همچنین رفع مشکلات ناشی از مهاجرت مسلمانان مکه به مدینه، کمک کرد و صفوف آنان را در برابر دشمنانشان، مستحکمتر ساخت. مسلمانانی که به حکم پیامبر اسلام (ص) در این روز با یکدیگر برادر خوانده شدند در حق یکدیگر، ایثار و فداکاری بسیار کردند.
سقوط آخرین دولت اسلامی در آندلس
۵۲۹ سال پیش (به نقل تاریخ نگاران) در چنین روزی برابر با ۲۵ آوریل ۱۴۹۲ میلادی آخرین دولت اسلامی در اروپا در "غرناطه" سقوط کرد.
پس از ظهور دین مبین اسلام و در پی گسترش آن در نواحی غرب آسیا و شمال افریقا، سپاهیان اسلام از طریق تنگه جبل الطّارق وارد منطقه جنوب غربی اروپا شدند و این ناحیه به مدت هشت قرن تحت نظر خلفای اسلامی قرار داشت. این ناحیه که امروزه اسپانیا میباشد در آن زمان اندلس نامیده میشد. با گذشت زمان، مسیحیان اسپانیا به کمک دیگران زمینه ترویج فساد را در بین مسلمانان به وجود آوردند و سرزمین اندلس را از دست مسلمانان خارج ساختند. در این هنگام عده بسیاری از مسلمانان از شهرهای اسپانیا به غرناطه آمدند و این شهر مدتی دراختیار آنان بود. در نهایت، این شهر به عنوان آخرین پایگاه دولت اسلامی در اروپا، در ۲۵ آوریل در سال ۱۴۹۲ میلادی به تصرف مسیحیان درآمد و به حکومت هشتصد ساله مسلمانان در این منطقه پایان داده شد. دوران حاکمیت اسلام در این منطقه با شکوفایى علم و دانش همراه بود؛ علوم قرآنی و حدیث، فقه، علوم طبیعی و پزشکی، نجوم و ریاضیات، فلسفه و ادبیات جلوههایى از بُعد علمی و فرهنگی مسلمانان در این منطقه به حساب می آمد. گرچه در کنار علوم فوق، باید از معماری اسلامی یاد کرد که بقایای آن در اسپانیای امروز نشانههایى از فکر بدیع و تلاش مسلمانان در نمایش دین اسلام در تمامی جهات زندگی است.
اعلان جنگ دولت آمریکا به اسپانیا
۱۲۳ سال پیش در چنین روزی برابر با ۲۵ آوریل ۱۸۹۸ میلادی دولت آمریکا (واشنگتن) به اسپانیا اعلان جنگ داد.
این دولت قبلا از اسپانیا خواسته بود که مسئله کوبا را از راه مسالمت آمیز حل کند. برخی از کوبائیان از مدتها پیش خواهان استقلال بودند و چندبار ضد اسپانیا دست به انقلاب و عملیات مسلحانه زده بودند. انفجار کشتی نظامی آمریکایی ماین «Maine» در آبهای کوبا، بهانه مناسبی به دست دولت واشنگتن داد تا با اسپانیا وارد جنگ شود. در این جنگ که از ۲۵ آوریل تا ۱۲ اوت ۱۸۹۸ (به مدت۱۱۳ روز) ادامه داشت، اسپانیا شکست خورد و طبق قرارداد پاریس؛ سرزمینهای فیلیپین، گوام، پرتوریکو و کوبا را به آمریکا داد. دولت آمریکا در سال ۱۹۰۲ اداره امور کوبا را به دولت محلی این جزیره واگذار کرد. فیلیپین نیز پس از جنگ جهانی دوم استقلال به دست آورد، ولی گوام و پرتوریکو هنوز توسط دولت ایالات متحده اداره میشوند اگرچه جزو خاک این کشور محسوب نمیشوند. کوبا که یک مهاجر نشین اسپانیایی بود از سال ۱۴۹۲ به مدت بیش از چهار قرن از مستملکات اسپانیا بشمار میرفت. فیلیپین نیز که نام پادشاه وقت اسپانیا بر آن نهاده شده از زمان دیدار ماژلان از این مجمع الجزایر در عداد مستعمرات اسپانیا قرارگرفته بود.
انقلاب میخک در پرتغال
۴۷ سال پیش، در روز بیست و پنجم آوریل سال ۱۹۷۴ میلادی با شورش افسران جوان در پرتغال، حکومت دیکتاتوری ژنرال «اسپینولا» (Spinola) سرنگون شد.
از آنجا که مردم از این افسران با گلهای میخک استقبال کردند، به «انقلاب میخک» معروف شد. این انقلاب به چند دهه استبداد که «آنتوان سالازار» نخست وزیر اسبق پرتغال آن را بنیان گذاشته بود، پایان داد. وی معتقد بود که برای انجام اصلاحات اقتصادی و اجتماعی، دیکتاتوری لازم است. اگرچه سالازار در سال ۱۹۷۰ درگذشت، اما روش او ادامه یافت تا آنکه چهار سال بعد، شورش نظامیان به آن خاتمه داد. با این حال به اعتقاد کارشناسان، انقلاب میخک نیز در عمل به وعدههای خود برای بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی مردم پرتغال چندان موفق نبوده است.
عملیات طبس یا پنجه عقاب، اولین عملیات نظامی آمریکا علیه ایران
۴۱ سال پیش در چنین روزی، پنجم اردیبهشت سال ۱۳۵۹ هجری شمسی آمریکا با تعدادی بالگرد و هواپیما، خاک ایران را با عملیاتی با عنوان عملیات پنجه عقاب، مورد تجاوز نظامی قرار داد.
دولت آمریکا که از ترفندهای مختلف خود در جهت شکست نظام جمهوری اسلامی ایران به نتیجهای نرسیده بود، به قصد رهایی جاسوسانش که در جریان تسخیر لانه جاسوسی آمریکا دستگیر شده بودند، این تجاوز را انجام داد. این حمله علیرغم برنامه ریزی دقیق، تجهیزات پیشرفته و تمرینهای زیادی که آمریکاییها در مکانهای مشابه انجام داده بودند، به علت وقوع توفان شن در بیابانهای کویری اطراف شهر طبس در شمال شرقی ایران، شکست خورد و تعدادی از هواپیماها و بالگردهای آمریکایی آتش گرفتند و چندتن از نیروهای نظامی آمریکا کشته شدند و بقیه آنان با ناکامی و رسوایی از خاک ایران گریختند. قرار بود آمریکاییها پس از فرود در طبس، با بالگرد به سوی تهران پرواز کنند. توفان شن، مقامات آمریکایی را که تمام پیش بینیهای لازم را انجام داده و حتی اوضاع جوی را نیز بررسی کرده بودند، به شدت متحیر ساخت. در واقع این لطف خداوند متعال بود که ملت ایران را در آن لحظات حساس و در نیمههای شب یاری فرمود و تجاوز آمریکا را با شکست روبرو کرد. حضرت امام خمینی (ره)، رهبر فقید انقلاب اسلامی ایران طی سخنانی، درمورد شکست مفتضحانه نظامی آمریکا، فرمود: «اکنون که شیطان بزرگ دست به کار احمقانه زده است، ملت شریف و رزمنده ما باید برای خدای تبارک و تعالی با تمام توان خود و با اتکال به قدرت خدای متعال مهیا شود و آماده نبرد با دشمنان خود گردد.»