در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از به قدرت رسیدن جمال عبدالناصر تا روز ارتش جمهوری اسلامی ایران
امروز یکشنبه بیست و نهم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با پنجم رمضان ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هجدهم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و نهم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
به قدرت رسیدن جمال عبدالناصر در مصر
۶۷ سال پیش در چنین روزی، هجدهم آوریل سال ۱۹۵۴ میلادی"جمال عبدالناصر" طی کودتایی علیه "محمد نجیب" رئیس جمهور مصر شد.
پس از آن که جنبش افسران آزاد مصر به فرماندهی ژنرال محمد نجیب در ۲۳ ژوئیه ۱۹۵۲ م علیه رژیم سلطنتی کودتا کرد، ملک فاروق، پادشاه مصر را مجبور به استعفا نمود. از آن هنگام، محمد نجیب ریاست شورای فرماندهی انقلاب را بر عهده گرفت و هنگامی که فرزند ملک فاروق را که به عنوان پادشاه جدید مصر معرفی شده بود از مقامش خلع کرد، خود در ژوئن ۱۹۵۳ م به عنوان اولین رئیس جمهور مصر برگزیده شد. اما این مقام چندان پایدار نماند و ژنرال نجیب در ۱۸ آوریل ۱۹۵۴ م قربانی همرزم خود، سرهنگ جمال عبدالناصر گردید و از قدرت خلع و عبدالناصر، خود جانشین وی شد. ناصر یکی از مهمترین شخصیتهای سیاسی هم در تاریخ مدرن اعراب و هم در کشورهای در حال توسعه سده بیستم به شمار میرود. او موفق به ملیکردن کانال سوئز شد و نقش محوری در تلاشهای ضد امپریالیستی در جهان عرب و آفریقا داشت. ناصر همچنین نقش کلیدی در تأسیس جنبش عدم تعهد داشت.
برگزاری نخستین کنفرانس باندونگ در اندونزی
۶۶ سال پیش در چنین روزی، هجدهم آوریل سال ۱۹۵۵ میلادی نخستین کنفرانس نمایندگان ملل آسیایی و آفریقایی مشهور به «کنفرانس باندونگ» در شهری به همین نام در اندونزی تشکیل شد.
در این گردهمایی نمایندگان بیش از ۲۹ کشور آسیایی و آفریقایی که خواهان ایجاد اتحادیهای از کشورهای جهان سوم در مقابل دو ابرقدرت شرق و غرب بودند، شرکت داشتند. در پایان کنفرانس باندونگ قطعنامهای مبنی بر حمایت از همکاریهای اقتصادی و فرهنگی کشورهای جهان سوم و حق تعیین سرنوشت ملل آسیایی و آفریقایی تصویب شد. کنفرانس باندونگ مقدمه تشکیل جنبش کشورهای غیر متعهد بود.
درگذشت آلبرت انیشتین، مبتکر فرضیه اتمی
۶۶ سال پیش در چنین روزی، هجدهم آوریل سال ۱۹۵۵ میلادی "آلبرت انیشتین" فیزیکدان شهیر و مبتکر فرضیه اتمی درگذشت.
آلبرت اینشتین (به آلمانی: Albert Einstein) (زاده ۱۴ مارس ۱۸۷۹) فیزیکدان نظری زادهٔ آلمان بود. او بیشتر به خاطر نظریّه نسبیت و به ویژه برای همارزی جرم و انرژی (E=mc۲) شهرت دارد. علاوه بر این، او در بسط تئوری کوانتوم و مکانیک آماری سهم عمدهای داشت. اینشتین جایزه نوبل فیزیک را در سال ۱۹۲۱ برای خدماتش به فیزیک نظری و به خصوص به خاطر کشف قانون اثر فوتوالکتریک دریافت کرد. او به دلیل تأثیرات چشمگیرش، به عنوان یکی از بزرگترین فیزیکدانانی شناخته میشود که به این جهان پا گذاشتهاند.
در فرهنگ عامه، نام «اینشتین» مترادف هوش زیاد و نابغه شدهاست. آلبرت اینشتین در سن ۷۶ سالگی در ۱۸ اوریل ۱۹۵۵ درگذشت.
استقلال زیمبابوه
۴۱ سال پیش، در روز هجدهم آوریل سال ۱۹۸۰ میلادی کشور «زیمبابوه» که در گذشته رودزیا خوانده می شد، استقلال یافت.
این کشور در اواخر قرن نوزدهم مستعمره انگلیس شد و اقلیت سفیدپوست بر آن حکومت میکرد. پس از جنگ جهانی دوم و تضعیف انگلیس، مبارزات و اعتراضات مردم زیمبابوه علیه استعمارگران و حاکمان این کشور، شدت یافت و منجر به تشکیل گروههای مسلح شد. از سال ۱۹۷۰ درگیری مسلحانه میان دولت و مخالفان افزایش یافت، بطوریکه درسال ۱۹۷۸، دولت اقلیت سفیدپوست مجبور به کناره گیری شد و انگلیس با برگزاری انتخابات آزاد پارلمانی در سال ۱۹۸۰، موافقت کرد. در این انتخابات، حزب اتحاد ملی آفریقایی به رهبری رابرت موگابه به پیروزی دست یافت و اولین دولت سیاهپوست در زیمبابوه تشکیل شد. زیمبابوه در جنوب آفریقا، بیش از ۳۹۰ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و با موزامبیک، زامبیا، بوتسوانا و آفریقای جنوبی همسایه است. همچنین ۹۷ درصد از جمعیت زیمبابوه، سیاهپوست هستند.
بمباران مقر نیروهای حافظ صلح در قانا توسط ارتش صهیونیستی
۲۵ سال پیش، در روز هجدهم آوریل سال ۱۹۹۶ میلادی نیروی هوایی رژیم صهیونیستی، مقر نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در دهکده «قانا» در جنوب لبنان را که صدها غیرنظامی لبنانی در آن پناه گرفته بودند، مورد حمله قرار داد.
در این حمله وحشیانه که در جریان عملیات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی علیه لبنان تحت عنوان «خوشههای خشم» انجام شد، حدود ۱۱۰ غیر نظامی لبنانی کشته و تعدادی نیز مجروح شدند. قتل عام فجیع این پناهندگان لبنانی که ۳۳ تن از آنان، کودکان زیر ۱۰ سال بودند، خشم افکار عمومی را در جهان برانگیخت و صهیونیستها مجبور به خاتمه دادن به بمباران لبنان شدند. در این حال، آمریکا مانع از تصویب قطعنامهای در شورای امنیت، مبنی بر محکومیت کشتار ساکنین روستای قانا توسط رژیم صهیونیستی شد. اما مجمع عمومی سازمان ملل با تصویب قطعنامه ای، ضمن محکوم کردن این جنایت، تل آویو را ملزم به پرداخت غرامت به قربانیان فاجعه قانا کرد. این قطعنامه، بازتابی از انزجار جهانیان از جنایات رژیم صهیونیستی بود.
بیعت ارتش با امام خمینی ( ره) و روز ارتش جمهوری اسلامی
۴۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و نهم فروردین سال ۱۳۵۸ هجری شمسی ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان بیعت با حضرت امام خمینی (ره)، رهبر فقید انقلاب اسلامی ایران و تاکید بر وفاداری خویش به انقلاب اسلامی، رژه کم سابقه و شورانگیزی را در نقاط مختلف ایران برگزار کرد.
در جریان این رژه که با استقبال فراوان مردم مسلمان ایران روبرو شد، مردم و ارتش، یگانگی و اتحاد خود را در راه حفظ اسلام، انقلاب و میهن اسلامی به نمایش گذاشتند. به همین منظور در جمهوری اسلامی ایران، این روز به عنوان «روز ارتش» نامگذاری شده است و همه ساله به این مناسبت مراسم ویژهای برگزار میشود.