در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولید سرمای مصنوعی تا دادگاه میکونوس
امروز یکشنبه، بیست و دوم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۲۸ شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با یازدهم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و دوم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
درگذشت ابن حاجب، محدث و مورخ معروف اسلامی
۸۱۲ سال پیش درچنین روزی، بیست و هشتم شعبان سال ۶۳۰ هجری قمری «ابن حاجب» محدث و مورخ معروف اسلامی درگذشت.
او در سال ۵۹۳ هجری قمری در دمشق متولد شد و برای بهره گیری از دانش محدثان عصر خود، به شهرها و نقاط مختلف سفر کرد و از بزرگان آن دوران، حدیث فرا گرفت. از ابن حاجب که به علت مهارتش در علم حدیث، سرآمد علمای عصر خویش بود، تاکنون سه اثر چاپ شده و دو اثر دیگر به صورت دست نویس باقی مانده است.
تولد راجر بیکن، فیلسوف انگلیسی و خالق اثر کبیر و اثر صغیر
۸۰۷ سال پیش در چنین روزی، در یازدهم آوریل سال ۱۲۱۴ میلادی راجر بیکن (Roger Bacon)، فیلسوف و مدرس انگلیسی متولد شد. او در دانشگاههای آکسفورد انگلستان و پاریس به تحصیل و سپس تدریس پرداخت. بیکن از آن پس به عنوان کشیش به خدمت مشغول گردید. بیکن به علوم طبیعی و تجربه و مشاهده مستقیم اهمیت می داد و به همین جهت او را از پیشروان روش تازه علمی شمردهاند. وی معتقد بود که علم، مکمّل دین و نه مخالف آن است. بیکن بر این عقیده بود که برای به دست آوردن دانش و حکمت، دو راه وجود دارد: تجربه و عقل، و باید برای رسیدن به حقیقت، اندیشههای خود را بر پایه دانستهها قرار داد. راجر بیکن اولین کسی بود که علیه کلیسا و خرافات دین مسیح (ع) در دوران قرون وسطی قیام کرد. بیکُن همچنین یکی از بزرگترین دانشمندان قرون وسطی به شمار میرود که به شدت روشهای فلسفی عهد خود را مورد انتقاد قرار داده است. بیکن سرانجام در ۲۵ سپتامبر ۱۲۹۴ میلادی در هشتاد سالگی درگذشت. از آثار بیکن میتوان به «اثر کبیر» (Opus maius)، «اثر صغیر» (minus opus)، «خلاصهای در مطالعه فلسفه» و «خلاصهای در مطالعه کلام» اشاره کرد.
تولید سرمای مصنوعی توسط فردیناند کاره
۱۶۱ سال پیش در چنین روزی در یازدهم آوریل ۱۸۶۰ میلادی دستگاه تولید سرمای مصنوعی توسط یک صنعتگر و شیمیدان فرانسوی به نام فردیناند کاره (Ferdinand Carré) اختراع شد.
سرمای این دستگاه توسط گاز آمونیاک تأمین میشد. اختراع کاره گام مهمی برای حفظ مواد غذایی و دارویی از فساد و تلف شدن به ویژه در مناطق گرمسیر بود. این دستگاه پس از تکمیل به صورت یخچالها و سردخانههای ثابت و متحرک کنونی درآمد.
کشف کودتای عناصر ضد انقلاب در ایران
۳۹ سال پیش در چنین روزی برابر با ۲۲ فروردین ۱۳۶۱ شمسی کودتای عناصر ضد انقلاب برای براندازی جمهوری اسلامی ایران کشف شد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری حضرت امام خمینی، عناصر خود فروخته ضد انقلاب داخلی با هدایت و پشتیبانی دشمنان نظام اسلامی، بارها درصدد توطئه برای سرنگونی این حکومت مقدس برآمدند. از جمله آنها با طراحی کودتایی در سال ۱۳۶۱ ه. ش در نظر داشتند ابتدا مسؤولان طراز اول نظام را از میان برداشته و سپس ریاکارانه به عنوان خونخواهی آنان، با کمک نیروهای بیگانه، سایر ارگانها و نهادهای انقلابی را مورد تصفیه خونین قرار داده و حکومت جمهوری اسلامی را تصاحب کنند. در این میان نیروهای جان برکف جمهوری اسلامی در چنین روزی از جریان این توطئه که قصد براندازی جمهوری اسلامی را داشت اطلاع پیدا کرده و با تهیه مدارک کافی از جمله نوار مکالمات سران توطئه و شناسایی کامل شبکه کودتا، در فرصت مناسب، اعضای اصلی و مؤثر این عملیات را دستگیر کردند.
درگذشت انور خوجه، رئیس جمهور اسبق آلبانی
۳۶ سال پیش، در چنین روزی در یازدهم آوریل سال ۱۹۸۵ میلادی «انور خوجه» (Enver Hoxha)، رئیس جمهوری اسبق آلبانی درگذشت.
وی پس از آنکه ایتالیا، در سال ۱۹۳۹ آلبانی را اشغال کرد، رهبری چریکهای چپ گرا را برعهده گرفت. خوجه در سال ۱۹۴۴ پس از شکست ایتالیا در جنگ جهانی دوم، به کمک ارتش شوروی قدرت را در آلبانی به دست گرفت و دو سال بعد در این کشور، جمهوری کمونیستی اعلام کرد. وی همچنین حزب کمونیست آلبانی را تاسیس نمود و خود دبیرکل آن شد. انور خوجه تا سال ۱۹۶۱ روابط خوبی با شوروی داشت، اما به دنبال تیرگی روابطش با مسکو، آلبانی به کشوری طرفدار مائوئیسم و چین تبدیل شد. حکومت مستبدانه خوجه باعث شد تا آلبانی در سالهای حکومت او منزویترین و فقیرترین کشور اروپا شود. وی پس از ۴۱ سال حکومت در آلبانی، در سال ۱۹۸۵ درگذشت. نظام کمونیستی آلبانی به عنوان آخرین کشور اروپایی، در سال ۱۹۹۲ ساقط و حکومت جمهوری مستقر شد.
دادگاه جنجالی میکونوس
۲۴ سال پیش درچنین روزی، بیست و دوم فروردین سال ۱۳۷۶ هجری شمسی یک روز پس از اعلام حکم یک دادگاه محلی آلمان علیه مقامهای بلند پایه جمهوری اسلامی ایران، دولتهای عضو اتحادیه اروپا سفیران خود را از تهران فراخواندند.
قاضی این دادگاه که در محافل خبری به "دادگاه میکونوس" معروف شد، تحت تاثیر صهیونیستها بود و در یک محاکمه جنجالی و سیاسی، مدعی دخالت ایران در قتل یکی از مخالفان جمهوری اسلامی ایران در آلمان شد ادعایی که از ابتدا بی اساس بودن آن مشخص بود. در پاسخ به تصمیم اتحادیه اروپا، ایران نیز ضمن رد ادعاهای بی اساس دادگاه آلمانی، سفیران خود را از کشورهای عضو این اتحادیه فرا خواند. ادعایی که در دادگاه محلی برلین، موسوم به میکونوس علیه ایران طرح شد، در واقع بخشی از تهاجم سیاسی مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی ضد جمهوری اسلامی ایران بود. به همین علت، دولت ایران این دادگاه را مردود دانست و پیش بینی کرد که سفرای اتحادیه اروپا، منفعلانه به ایران بازخواهند گشت. در عمل نیز چنین شد و در حدود ده ماه بعد از صدور حکم دادگاه میکونوس، سفرای اتحادیه اروپا یکی پس از دیگری به تهران بازگشتند.