در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد حضرت ابوالفضل (ع) و روز جانباز تا تشکیل کشور سوئیس
امروز پنجشنبه، بیست و هشتم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با چهارم شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هجدهم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و هشتم اسفند ) به شرح زیر است:
تولد حضرت ابوالفضل (ع) از فرزندان حضرت علی (ع) و روز جانباز
۱۴۱۶ سال پیش در چنین روزی، چهارم شعبان سال ۲۶ هجری قمری حضرت «عباس» ملقب به «ابوالفضل» از فرزندان حضرت علی (ع)، چشم به جهان گشود.
مادر گرامی آن حضرت ام البنین نام داشت که پس از وفات حضرت فاطمه (س)، افتخار همسری حضرت علی (ع) را یافت. حضرت ابوالفضل (ع) در کنار پدری همچون حضرت علی (ع) و برادرانی، چون امام حسن (ع) و امام حسین (ع)، به کسب فیوضات علمی و معنوی پرداخت. حضرت ابوالفضل (ع) به برادرانش علاقه وافر داشت. زمانی که امام حسن (ع) به امامت رسید، حضرت ابوالفضل (ع) از ملازمت و همراهی با ایشان دریغ نورزید. عشق و علاقه وی به امام حسین (ع) نیز به حدی بود که در جریان فاجعه کربلا، به همراه ایشان، جان خود را در راه حفظ آرمانهای اسلام و پیروی از آن حضرت فدا کرد. حضرت ابوالفضل (ع)با الهام از کمالات اهل بیت پیامبر (ص)به مرتبه والایی از علم و دانش رسید، به طوری که بسیاری از مردم برای رفع مشکلات علمی خود به آن حضرت رجوع میکردند. او همچنین در دستگیری از بینوایان و رسیدگی به امور مستمندان، هرچه در توان داشت به کار میگرفت. سالروز ولادت حضرت ابوالفضل (ع)، در جمهوری اسلامی ایران، روز جانباز نام گرفته است. ملت ایران در سالروز ولادت ایشان که اسوه زیبای ایثار و از خود گذشتگی است، یاد و خاطره رزمندگانی را گرامی میدارد که در زمان تجاوز ارتش رژیم سابق عراق به خاک ایران، دلاورانه از دین و میهن خود دفاع کردند و در این راه، عضوی از پیکر خویش را از دست دادند. سالروز ولادت حضرت ابوالفضل (ع) بر تمامی مسلمانان و آزادیخواهان جهان مبارک باد.
وفات ابی سعید ابی الخیر، عارف و شاعر ایرانی
۱۰۰۲ سال پیش در چنین روزی، چهارم شعبان سال ۴۴۰ هجری قمری «ابوسعید ابی الخیر» (Abū-Sa'īd Abul-Khayr)، عارف و شاعر ایرانی در ۸۳ سالگی وفات یافت.
ابوسعید در سال ۳۵۷ هجری قمری متولد شد. وی چندی را به ریاضت و سیر و سلوک گذراند. او در علوم تفسیر، حدیث و فقه، مهارتی بسیار داشت و از مشهورترین عارفان قرون چهارم و پنجم هجری قمری به شمار میرود. مهمترین شرح احوال و افکار او در کتاب «اسرار التوحید» آورده شده است. این عارف مشهور ایرانی، به شعر علاقهای زیادی داشت و رباعیات و قطعات عارفانهای از او نقل شده که بیانگر افکار عرفانی و دربرگیرنده نصایحی سودمند است.
تشکیل کشور سوئیس
۲۰۶ سال پیش در چنین روزی، هجدهم مارس سال ۱۸۱۵ میلادی با پیوستن ایالت ژنو به سوئیس، این کشور به شکل کنونی درآمد. سوئیس متشکل از ۲۵ ایالت یا کانتون است که به صورت کنفدراسیون اداره میشوند. در قرن پانزدهم میلادی سوئیس یکی از کشورهای قدرتمند اروپا بود، اما به تدریج قدرت خود را از دست داد. در سال ۱۸۱۵ پس از آنکه ۹ کانتون دیگر که آخرین آنها ژنو بود، به کنفدراسیون سوئیس پیوستند، کنفرانس پاریس که پس از شکست ناپلئون در فرانسه تشکیل شده بود، به سوئیس بی طرفی همیشگی اعطا کرد و این کشور تاکنون، حتی در دو جنگ جهانی نیزبی طرفی خود را حفظ کرده است. سوئیس در مرکز اروپا واقع است و حدود ۴۱ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد.
تولد رودولف دیزل، مخترع آلمانی موتور دیزل
۱۶۳ سال پیش، در روز هجدهم مارس سال ۱۸۵۸ میلادی «رودولف دیزل» (Rudolf Diesel)، مخترع آلمانی موتور دیزل، متولد شد.
وی در مورد نیروی محرکه وسایل موتوری تحقیقات فراوانی کرد و توانست دستگاهی اختراع کند که بدون نیاز به الکتریسیته، با سوخت سادهتر و ارزانتر، نیروی بیشتری تولید کند. این دستگاه که به نام وی، موتور دیزل نامگذاری شد، در جهان صنعت و وسایل نقلیه تحول به وجود آورد و با وجود پیشرفت علم و صنعت، همچنان از این موتور به عنوان موتوری پرقدرت و باصرفه، استفاده میشود. دیزل در سال ۱۹۱۳ درگذشت.
درگذشت ملک فاروق، پادشاه مخلوع مصر
۵۶ سال پیش در چنین روزی هجدهم مارس سال ۱۹۶۵ میلادی "ملک فاروق" پادشاه مخلوع مصر درگذشت.
ملک فاروق در سال ۱۹۲۰ م به دنیا آمد. او زمانی متولد شد که پدرش احمد فؤاد پاشا با نام فؤاد اول در مصر سلطنت می کرد. در آن زمان، حکومت مصر تحت الحمایه انگلیس بود. فاروق در پی مرگ پدرش در سال ۱۹۳۶ م، در سن شانزده سالگی جانشین وی شد، اما چون به سن قانونی نرسیده بود اداره امور مملکت به شورای نیابت سلطنت محول شد. در آغاز جنگ جهانی دوم و درگیر شدن عده زیادی از قوای متخاصم در شمال افریقا، مصر نیز به صورت یکی از جبههها و پایگاههای متفقین به خصوص انگلستان درآمد. ملک فاروق مجبور شد علیرغم میل باطنی خود، به پیشنهاد انگلیس در مورد نخست وزیری یکی از مخالفان خود، تن در دهد. ولی فاروق در سال ۱۹۴۴ م بار دیگر قدرت کافی به دست آورد و پس از تأسیس رژیم صهیونیستی، همگام با دیگر کشورهای عربی، ارتش مصر را درگیر جنگ با رژیم صهیونیستی کرد. جنگ با شکست مصر پایان یافت و مردم این کشور را به ملک فاروق به شدت بدبین ساخت. این بدبینی در کنار فساد رایج در دستگاه رهبری فاروق، زمینه کودتای آرام ژنرال نجیب و جمال عبدالناصر را در مصر به وجود آورد. به دنبال این کودتا، فاروق در ۲۶ ژوئیه ۱۹۵۲ م مجبور به استعفا شد. رهبران کودتا در ابتدا پسر خردسال فاروق به نام احمد فؤاد را به عنوان فاروق دوم به سلطنت نشاندند اما در پی اعلام جمهوری در مصر در ۱۸ ژوئن ۱۹۵۳ م، فاروق و خانواده اش از مصر اخراج و رهسپار ایتالیا شدند. فاروق در ۱۸ مارس ۱۹۶۵ م در ۴۵ سالگی در رم درگذشت.