در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از حمله هاگانا به حسینیه تا درگذشت آیت الله کاشانی
امروز شنبه، بیست و سوم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۹ رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سیزدهم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و سوم اسفند ) به شرح زیر است:
درگذشت ابن قتیبه محدث و ادیب مسلمان
۱۱۶۶ سال پیش در چنین روزی ۲۹ رجب سال ۲۷۶ هجری قمری "ابن قُتَیبه" محدث و ادیب درگذشت.
عبداللَّه بن مسلم دینوری معروف به ابن قُتَیبه، قرآن پژوه، محدث، شاعر و ادیب مسلمان در سال ۲۱۳ ق در کوفه به دنیا آمد. پس از تحصیل به قضاوت در دینور (در غرب ایران) پرداخت و سپس در بغداد، نوزده سال به تدریس، تالیف و تکمیل آثار علمی خود همت گماشت. ابن قُتیبه به یُمن کتاب هایش مورد توجه عالمان و دانش پژوهان قرار گرفت. تاویلُ مشکلِ القرآن، تفسیر غَریبِ القُرآن، و معانی الشِّعر از جمله تألیفات اوست.
تولد جوزف پریستلی، مخنترع آب گازدار و چرخه کربن در گیاهان
۲۸۸ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم مارس سال ۱۷۳۳ میلادی «جوزف پریستلی» (Joseph Priestley)، شیمیدان و فیزیکدان انگلیسی در شهری به نام فیلد هلد در یورکشایر غربی انگلیس متولد شد.
او در دورهای زندگی میکرد که به عصر طلایی شیمی معروف است و این رشته پیشرفتهای قابل توجهی کرده بود. پریستلی طی تحقیقات و مطالعاتش، تنفس در گیاهان و گازهای اکسیژن و نیتروژن را کشف کرد. پریستلی بعدها با کشف ۹ گار دیگر و چرخه کربن در علم شیمی شهرت یافت. او همچنین به عنوان مخترع آب گاز دار شناخته میشود. برخی از کشفیات او، دشمنی کلیسا را برانگیخت و او مجبور به فرار از انگلیس به آمریکا شد. پریستلی در ششم فوریه سال ۱۸۰۴ میلادی درپنسیلوانیای آمریکا درگذشت.
حمله هاگانا به حسینیه، یک دهکده فلسطینی در جلیله شمالی
۷۳ سال پیش، در روز سیزدهم مارس سال ۱۹۴۸ میلادی صهیونیستهای مسلح وابسته به گروه تروریستی هاگانا، به دهکده فلسطینی «حسینیه» در جلیله شمالی حمله کردند.
صهیونیستها در این حمله خانههای فلسطینیها را بر سر غیرنظامیان بی پناه خراب کردند و ۶۰ تن از اهالی روستای حسینیه را قتل عام کردند. نظامیان صهیونیست همچنین در این روز، خانههای بخش قطمون در بیت المقدس را نیز منفجر کردند و تعدادی از فلسطینیها را کشتند و یا مجروح کردند. کشتار مردم مسلمان فلسطین توسط گروههای تروریستی صهیونیستی به این دلیل اوج گرفت که صهیونیستها قصد داشتند پس از خروج نیروهای انگلیس از فلسطین، موجودیت غیرقانونی رژیم اشغالگر قدس را اعلام کنند. همان گونه که این اقدام دو ماه پس از قتل عام فلسطینیها در روستای حسینیه، انجام شد.
تشکیل ساواک در مجلس شورای ملی ایران
۶۴ سال پیش، در روز بیست و سوم سال اسفند سال ۱۳۳۵ هجری شمسی لایحه تشکیل «سازمان اطلاعات و امنیت کشور» موسوم به «ساواک» در مجلس شورای ملی ایران به تصویب رسید.
پس از نهضت ملی شدن صنعت نفت ایران که با کودتای آمریکایی – انگلیسی سال ۱۳۳۲ ش شکست خورد، واشنگتن طرح تشکیل یک سازمان امنیتی قدرتمند را که از نفوذ شوروی در ایران جلوگیری و از رژیم استبدادی پهلوی محافظت کند، ارائه داد. ساواک که بیشتر برای سرکوب مخالفان داخلی شاه از آن استفاده شد، توسط آمریک راه اندازی شد و مأموران آن تعلیم داده شدند. این مأموران همۀ کسانی را که از حقوق و آزادیهای مردم ایران دفاع میکردند، به نام کمونیست و وابسته به شوروی میخواندند و آنها را دستگیر و تحت شدیدترین شکنجهها قرار میدادند. بسیاری از این شکنجهها توسط مأموران سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) به نیروهای ساواک تعلیم داده شده بود. در دوران فعالیت ساواک، هزاران مبارز انقلابی کشته و مجروح شدند و این سازمان مخوف به عنوان نماد خفقان و کشتار و نقض حقوق بشر در ایران شناخته میشد. سازمان امنیت رژیم شاه چند روز قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در ۱۷ بهمن ۱۳۵۷ ش منحل شد.
درگذشت آیت الله کاشانی، روحانی مبارز و شخصیت سیاسی
۵۹ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم اسفند سال ۱۳۴۰ هجری شمسی آیت الله «سید ابوالقاسم کاشانی» روحانی مبارز و شخصیت سیاسی معروف تاریخ معاصر ایران، درگذشت.
او در جوانی موفق به کسب درجه اجتهاد در فقه از حوزه علمیه نجف شد و در همان حال با کمک سایر روحانیان، مبارزه شدیدی را علیه سلطه استعمار انگلیس بر عراق آغاز کرد که منجر به اخراج او از این کشور شد. آیت الله کاشانی در ایران نیز مبارزهای پیگیر را علیه نفوذ استعمار انگلیس آغاز کرد و به خاطر این مبارزات، چند سال زندانی شد. مردم تهران پس از آزادی آیت الله کاشانی از زندان، به پاس مبارزاتش او را به عنوان نماینده منتخب خود به مجلس شورای ملی فرستادند. با حمایت آیت الله کاشانی از دکتر مصدق و مبارزات پیگیر مردم مسلمان ایران، صنعت نفت در ایران ملی اعلام و مصدق نخست وزیر شد. سپس قوام السطنه، عامل سرسپرده انگلیس به نخست وزیری ایران رسید و آیت الله کاشانی با صدور اعلامیهای مردم را به صحنه فراخواند که در نتیجه آن، قیام گسترده ۳۰ تیر سال ۱۳۳۱ هجری شمسی به وقوع پیوست. شاه که موقعیت خود را در خطر میدیدید با کناره گیری قوام السطنه موافقت کرد و مصدق بار دیگر نخست وزیر شد. پس از وقوع کودتای آمریکایی سال ۱۳۳۲ هجری شمسی و بازگشت شاه به ایران، عمال وی آیت الله کاشانی را تحت نظر گرفتند تا اینکه سرانجام پس از عمری مبارزه با استعمار، در چنین روزی به دیدار حق شتافت.