در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از عید مبعث تا درگذشت علامه کاشف الغطاء
امروز پنج شنبه بیست و یکم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۷ رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با یازدهم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و یکم اسفند) به شرح زیر است:
روز بعثت پیامبر اکرم (ص)
۱۴۵۵ سال پیش در چنین روزی، بیست و هفتم رجب سال ۱۳ قبل از هجرت پیامبر گرامی اسلام، حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم)، از سوی خداوند متعال به پیامبری مبعوث شد.
در آن زمان، چهل سال از عمر مبارک حضرت محمد (ص) سپری شده بود. او از همان دوران کودکی در هستی و آیات الهی با دیدهای ژرف مینگریست و همواره به تعالی و کرامت انسان میاندیشید. صداقت، امانت داری و نیکوکاری وی بر سر زبانها بود. مجموعه این فضیلت ها، از او شخصیتی مورد تکریم و ستایش ساخت. حضرت محمد (ص) بیشتر اوقات برای عبادت و تفکر، به غار حرا، در قله کوه نور واقع در شمال شهر مکه، پناه میبرد و به پرستش خداوند مشغول بود تا اینکه در این روز فرشته وحی، جبرئیل امین بر حضرت محمد (ص) نازل شد و به او بشارت داد که از سوی خالق هستی به پیامبری برانگیخته شده است. از آن پس رسالت سنگین آن حضرت در مقام آخرین فرستاده الهی آغاز شد تا دین اسلام را به عنوان آخرین و کاملترین دین آسمانی به جهانیان عرضه نماید. پس از بعثت، پیامبر گرامی اسلام، به مبارزه با جهل، کفر و ستم پرداخت و پس از سیزده سال تبلیغ و ترویج دین مبین اسلام در شهر مکه، به مدینه هجرت کرد. وی در آن سرزمین نیز به نشر و تبلیغ رسالت الهی خود ادامه داد و حکومتی بر پایه ارزشهای درخشان اسلام بنیان نهاد. چیزی نگذشت که این حکومت در قسمت مهمی از جهان آن روز توسعه یافت. مبعث پیامبر گرامی اسلام نقطه عطفی مهم در تاریخ بشر به شمارمی آید و مسلمانان جهان، این روز را گرامی میدارند و در سراسر جهان اسلام به جشن و شادمانی میپردازند.
پیوستن مالت به قلمرو سرزمینهای اسلامی
۱۱۱۷ سال پیش در چنین روزی، یازدهم مارس سال ۹۰۴ میلادی در جریان گسترش قلمرو سرزمینهای اسلامی، جزیره مالت معروف به گوشواره مدیترانه، تصرف شد.
حاکمیت مسلمانان بر جزیره مالت تا سال ۱۰۹۱ میلادی یعنی تا زمان تسلط قوم نورمن بر این جزیره، به طول انجامید. مالت که از تعدادی جزیره کوچک و بزرگ تشکیل شده است و ۳۱۶ کیلومتر مربع مساحت و نزدیک به نیم میلیون نفر جمعیت دارد. جزیره مالت در آبهای جنوب قاره اروپا و در نزدیکی تونس و ایتالیا قرار دارد.
درگذشت علامه کاشف الغطاء عالم مشهور مسلمان
۲۱۴ سال پیش، در روز بیست و هفتم رجب سال ۱۲۲۸ هجری قمری علامه شیخ «جعفر کاشف الغطاء» عالم برجسته مسلمان در نجف درگذشت.
وی فقه، اصول فقه، تفسیر قرآن و حدیث را آموخت و به درجه اجتهاد نائل آمد. آیت ا... کاشف الغطاء از فقهای بزرگ عصر خود به شمار میرفت و این موضوع از احاطه وی به هنگام تدریس و کتابهای متعددش، مشخص بود. این عالم باتقوا، شاگردان برجستهای تربیت کرد. مهمترین کتاب علامه کاشف الغطاء که نام وی نیز برگرفته از این کتاب است، «کشف الغطاء» نام دارد. همچنین «العقائد الجعفریه» و «الحق المبین فی تصویب المجتهدین» از دیگر کتابهای این فقیه گرانمایه است.
به قدرت رسیدن گورباچف در شوروی
۳۶ سال پیش در چنین روزی، یازدهم مارس سال ۱۹۸۵ میلادی «میخائیل گورباچف» (Mikhail Gorbachev)، جوانترین عضو دفتر سیاسی حزب کمونیست شوروی، در پی مرگ «کنستانتین چرنینکو» (Konstantin Chernenko) به عنوان جانشین او معرفی شد.
به این ترتیب، سه سال بحران مرگ در سطح رهبری شوروی به پایان رسید. انتخاب گورباچف از نسل سوم انقلاب بلشویکی به سمت رهبری حزب کمونیست، به تغییرات بسیار گستردهای منجر شد که پس از شش سال به فروپاشی شوروی انجامید. گورباچف برای جلوگیری از اضمحلال نظام کمونیستی شوروی، دکترین اقتصادی خود را با عنوان پرسترویکا (بازسازی) و دکترین سیاست داخلی خود را با نام گلاسنوست (فضای بازسیاسی) مطرح کرد. این دو سیاست در عمل با مشکلات متعددی رو به رو شد و نتوانست تعارضات داخلی حاکمیت از درون پوسیده شوروی را برطرف کند. سرانجام گورباچف باوجود شکست کودتای اوت ۱۹۹۱ علیه او، در دسامبر همان سال مجبور به کناره گیری از قدرت شد و سند فروپاشی شوروی را امضا کرد.
انفجار تروریستی در متروی مادرید
۱۷ سال پیش، در روز یازدهم مارس سال ۲۰۰۴ میلادی انفجار همزمان پنج بمب در چند ایستگاه قطار زیرزمینی در مادرید پایتخت اسپانیا، موجب کشته شدن نزدیک به ۲۰۰ نفر و زخمی شدن ۱۰۰۰ نفر شد.
این انفجارها، بزرگترین عملیات تروریستی در اسپانیا و اروپا پس از جنگ جهانی دوم خوانده شد. دولت راستگرای وقت اسپانیا، سازمان جدایی طلبان باسک (اتا) را متهم به انجام این انفجارها کرد، اما گروه القاعده با صدور اعلامیهای مسئولیت این عملیات را به عهده گرفت. از پیامدهای انفجارهای ۱۱ مارس مادرید، پیروزی حزب سوسیالیست در انتخابات پارلمانی و خروج نظامیان اسپانیایی از عراق بود.
مرگ میلوسویچ، دیکتاتور یوگسلاوی معروف به قصاب بالکان
۱۵ سال پیش، در روز یازدهم مارس ۲۰۰۶ میلادی «اسلوبودان میلوسویچ» (Slobodan Milosevic) دیکتاتور یوگسلاوی سابق و معروف به قصاب بالکان در سن ۶۴ سالگی در زندان لاهه درگذشت.
میلوسویچ در سال ۲۰۰۱، نه (۹) ماه پس از سقوط حکومتش، دستگیر و تحویل دادگاه جنایتکاران یوگسلاوی سابق در لاهه شد. وی در دوران جوانی به حزب کمونیست یوگسلاوی پیوست و در سال ۱۹۸۹ رئیس جمهوری صربستان شد. در این زمان تحت تاثیر تحولات شوروی، جمهوریهای یوگسلاوی نیز راه استقلال را درپیش گرفتند. میلوسویچ با استقلال آنها مخالف بود، اما اسلوونی و کرواسی با حمایت غرب، به استقلال رسیدند. مردم جمهوری بوسنی هرزگوین نیز در یک همه پرسی به استقلال از یوگسلاوی رای دادند، اما با مخالفت شدید صربهای بوسنی موجه شدند که از پشتیبانی گسترده میلوسویچ برخوردار بودند. به این ترتیب جنگ خونین بوسنی از سال ۱۹۹۲ آغاز شد و سه و نیم سال به طول انجامید. درجریان این جنگ، حدود ۲۰۰ هزار نفر از مسلمانان بوسنی کشته و نزدیک به دو میلیون نفر آواره شدند. درپی شکست میلوسویچ در انتخابات سال ۲۰۰۰ و افزایش اعتراضات داخلی، دولت او سقوط کرد و چندی بعد میلوسویچ دستگیر و تسلیم دادگاه لاهه شد. محاکمه میلوسویچ، جنایتکار بالکان از سال ۲۰۰۲ آغاز شد، اما با مرگ او، محاکمه اش ناتمام ماند.
اعلام همه گیری کرونا
یک سال پیش در چنین روزی، ۱۱ مارس ۲۰۲۰، سازمان بهداشت جهانی از همه گیری کرونا ویروس جدیدی با نام کوید ۱۹ خبر داد.
کرونا ویروس برای اولین بار در اواخر سال ۲۰۱۹ در چین کشف شد از آن روز به بعد همه روزه شمار زیادی از مردم جهان یا به این ویروس مبتلا شدن و یا به واسطه آن جان خود را از دست دادند. حران کرونا پیامدهای گستردهای در حوزههای مختلف داشته است یکی از بخشهایی که بیشترین تاثیرپذیری را از شیوع کرونا داشته بخش اقتصادی است. بحران کرونا که ابتدا بیش از هر چیز تهدیدی برای سلامت عمومی بود، اما رفته رفته به یک تهدید بزرگ اقتصادی برای جهان تبدل شد اگرچه برای مشخص کردن دقیق آسیبهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا وجود ندارد، اما تقریبا همه کارشناسان اقتصادی معتقدند سالها طول میکشد تا آسیب اقتصادی کرونا ویروس جبران شود. تبعات ناشی از شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد جهانی به اندازهای است که حتی برخی از اقتصاددانان آسیب شیوع کرونا بر اقتصاد را حتی بیش از بحران جهانی سال ۲۰۰۸ میدانند. به طور کلی پیامدهای اقصادی شیوع جهانی کرونا، بسیاری از کشورهای جهان و حتی کشورهای دارای اقتصاد با ثبات و قدرتمندی مانند آمریکا، آلمان و انگلیس را نیز به چالش کشیده است؛ بحرانی که از آن به عنوان شدیدترین بحران دهههای گذشته یاد میشود.