در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از وفات حضرت ابوطالب (ع) تا اختراع تلفن
امروز چهارشنبه، بیستم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۶ رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دهم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیستم اسفند ) به شرح زیر است:
وفات حضرت ابوطالب(ع) ، عموی پیامبر اسلام (ص) و پدر حضرت علی (ع)
۱۴۴۵ سال پیش درچنین روزی، بیست و ششم رجب سال سوم قبل از هجرت «ابوطالب» (ع) عموی پیامبر اسلام (ص) و پدر حضرت علی (ع)، درحالی که به همراه سایر مسلمانان در شِعب ابوطالب در محاصره مشرکین مکه بود، وفات یافت.
حضرت محمد (ص) پس از درگذشت جدش عبدالمطلب، از هشت سالگی تحت کفالت ابوطالب بود. ابوطالب پس از بعثت پیامبر، اسلام آورد و بزرگترین حامی و مدافع حضرت محمد (ص) دربرابر مشرکان قریش بود. ابوطالب قبل از آنکه جهان را وداع گوید، خویشان و دوستان خود را به پیروی از اسلام و دفاع از پیامبر اکرم (ص) توصیه کرد. در همان سال وفات ابوطالب، حضرت خدیجه، همسر با وفای پیامبر نیز درگذشت و پیامبر گرامی اسلام، به دلیل شدت غم و اندوه ناشی از این دو حادثه، آن سال را «عام الحزن» یعنی سال اندوه نامید. رسول اکرم (ص) پس از وفات ابوطالب فرمود: «قریش همواره از من در بیم بود و نمیتوانست به من دسترسی پیدا کند، تا اینکه ابوطالب درگذشت.»
تولد ابن دبیثی، مورخ، محدث و فقیه مسلمان
۸۸۴ سال پیش درچنین روزی، بیست و ششم رجب سال ۵۵۸ هجری قمری «ابن دبیثی» (ebn-e Dobaysi) مورّخ، محدث و فقیه مسلمان، در عراق متولد شد.
وی علوم دینی را فرا گرفت و پس از کسب مهارت کافی به تدریس و تألیف روی آورد. ابن دبیثی از حافظه نیرومندی برخوردار بود و اغلب آنچه را که تدریس میکرد، در ذهن داشت. کتب بسیاری را به این مورخ عرب نسبت داده اند که از آن میان میتوان به «تاریخ واسط» و «تاریخ بغداد» اشاره کرد.
درگذشت ماتسینی، فیلسوف سیاسی ایتالیایی
۱۴۹ سال پیش در چنین روزی دهم مارس سال ۱۸۷۲ میلادی "چوزپه ماتسینی" (Giuseppe Mazzini) فیلسوف سیاسی ایتالیایی درگذشت.
وی در ۲۲ ژوئن ۱۸۰۵ میلادی در جِنُوا به دنیا آمد. او تحصیلات عالیه اش را در دانشگاه جِنُوا گذراند و سپس به مبارزین انجمن سری پیوست که برای آزادی ایتالیا از سلطه اتریش تلاش میکردند. ماتْسینی در این راه به زندان افتاد و پس از آزادی، نهضت ایتالیای جوان را با سه هدف تشکیل داد: وحدت ایتالیا، ایجاد جمهوری ایتالیا و شکل دادن اروپا به صورت اتحادیهای از کشورهای آزاد و مساوی. وی بار دیگر رنج زندان را به جان خرید، اما در همه حال به دنبال برپایى انقلاب بدون خونریزی بود. از اینرو به فرانسه و سوئیس رفت و، چون وی را از این دو کشور راندند در انگلستان اقامت گزید. از دیدگاه وی، انقلاب، کار اندیشه و افکار است نه کار سرنیزه. وی، ناسیونالیست و میهن پرست معتقدی بود، اما از آرمانی فراتر از ملت دفاع میکرد و در حقیقت، ایجاد یک جمهوری متحد از بشریت را مدّ نظر داشت. وی از هر نهضت ترقیخواهانه در دنیا پشتیبانی می کرد. ماتسینی به خاطر عشق بزرگش به انسانیت، هر جا میرفت رانده می شد و تبعه هیچ کشوری نبود. سرانجام در عین آوارگی و سرگردانی در دهم مارس ۱۸۷۲ میلادی در ۶۷ سالگی جان سپرد.
اختراع تلفن توسط الکساندر گراهام بل
۱۴۵ سال پیش در چنین روزی دهم مارس سال ۱۸۷۶ میلادی تلفن توسط "الکساندر گراهام بل" (Alexander Graham Bell)، مبتکر شهیر اسکاتلندی اختراع شد.
الکساندر گراهام بل در آغاز استاد ناشنوایان و افراد لال بود. او فکر اختراعِ وسیلهای را در سر می پروراند که به وسیله آن بتوان میان دو نفر از راه دور، ارتباط برقرار کرد. گراهام بل به چگونگی ترکیب و تغییر اصوات کنجکاو بود و راهی برای نوشتن اصوات پیدا کرد که هر کس آنها را بر صفحه کاغذ می دید، مفهوم نوشته را به آسانی درمی یافت. او در حین آزمایش پی برد اصواتی که به صورت علائم نوشته می شوند، چندان اختلافی با خط مورْسْ ندارند از اینرو به جست و جوی وسیله ای برآمد که اصوات را با جریان برق از جایى به جای دیگر بفرستد. او در همین موقع دستگاه ضبط صوتی را ابداع کرد که به وسیله آن، طرز ادا کردن کلمات را به ناشنوایان می آموخت. هنگامی که فرد ناشنوا سخن می گفت، اصوات به صورت خطوط بر صفحهای نقش می بست، آنگاه شخص سالمی همان کلمات را به درستی ادا می کرد. سپس فرد ناشنوا، هر دو خط را مقایسه می کرد و اشتباه خود را می یافت. بل پس از این کار تصمیم گرفت اصوات را به محرکهای برقی تبدیل کند. فکر اصلی اختراع تلفن از اینجا شروع شد که بل دستگاه ساده ای را دید که دو جعبه از یک باتری برق گرفته و هنگامی که کسی در یکی از جعبهها حرف می زد در جعبه دیگر ارتعاشاتی به وجود میآمد که به وسیله سوزن منعکس می شد. بل تشخیص داد که اگر تعداد سوزنها زیاد شود، ارتعاشات صوتی، به صورتی واضحتر انعکاس خواهد یافت. سرانجام بر اثر تلاش بسیار، نخستین مکالمه آزمایشی تلفنی بین الکسانْدْر گراهام بل و دستیارش واتسون در دهم مارس ۱۸۷۶ م با موفقیت انجام شد و تحولی بزرگ در وسایل ارتباطی به وجود آمد. البته دستگاه تلفن، پس از تکمیل اختراع گراهام بل، توسط دانشمندان دیگر به شکل پیشرفته کنونی درآمده است.
بمباران توکیو، توسط جنگندههای آمریکایی
۷۶ سال پیش در چنین روزی دهم مارس سال ۱۹۴۵ میلادی هواپیماهای آمریکایی، توکیو پایتخت ژاپن را به شدت بمباران کردند.
در جریان جنگ جهانی دوم، صدها فروند بمب افکن غول پیکر امریکایى، به دفعات بمبهای خود را بر شهر توکیو فرو ریختند. در ادامه جنگ، در اثر بمباران شدید توکیو در روز دهم مارس ۱۹۴۵ م، هزاران تن از غیرنظامیان ژاپنی کشته شدند. این حمله هوایی امریکا، از سری حملات ایالات متحده به مناطق غیرنظامی ژاپن بود تا این کشور را وادار به تسلیم کند. با این حال، ژاپن تا ماه اوت سال ۱۹۴۵ م که امریکا با بمب هسته ای، شهرهای هیروشیما و ناکازاکی را هدف قرار داد و صدها هزار انسان بیگناه را نابود کرد، تسلیم نشد.
درگذشت کنستانتین چرنیکو، یکی از سیاستمداران شوروی
۳۶ سال پیش در چنین روزی دهم مارس سال ۱۹۸۵ میلادی "کُنْسْتانْتین چرنینْکو" (Konstantin Ustinovich Chernenko) رهبر پیشین اتحاد جماهیر شوروی درگذشت.
وی در ۲۴ سپتامبر ۱۹۱۱ م در خانواده ای بی بضاعت در روستایى در سیبری به دنیا آمد و پس از طی تحصیلات خود، در ۱۸ سالگی مسئول سازمان جوانان حزب کمونیست شوروی شد و دو سال بعد به عضویت این حزب درآمد. چرنینْکو مدت ۲۰ سال از اعضای برجسته دفتر سیاسی حزب کمونیست شوروی بود و بعدها به دبیر کلی آن رسید. وی همچنین میخائیل گورباچف را که مسئولیت نظارت بر امور کشاورزی شوروی را برعهده داشت، تا رتبه دومین مقام این کشور ارتقاء داد و دستیابی وی را به عالیترین مقام اتحاد جماهیر شوروی را ممکن ساخت. چرنینکو در طول دوران زمامداری بِرژنِف در تمامی کنفرانس های بین المللی، نزدیکترین همراه او بود و به همین دلیل محافل غربی، وی را سایه بِرژنِف نامیده بودند. چرنینکو پس از مرگ بِرِژْنِف و آندروپُوف، به ریاست شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی منصوب شد و پس از ۱۳ ماه زمامداری در ۱۰ مارس ۱۹۸۵ م در ۷۴ سالگی درگذشت. پس از مرگ چرنینکو، میخائیل گورباچف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی، به جانشینی او انتخاب شد.