در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از شهادت امام موسی کاظم (ع) تا درگذشت غزالی
امروز سه شنبه، نوزدهم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۵ رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با نهم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( نوزدهم اسفند ) به شرح زیر است:
شهادت امام موسی کاظم (ع)، امام هفتم
۱۲۵۹ سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم رجب سال ۱۸۳ هجری قمری حضرت امام «موسی کاظم» (علیه السلام)، نواده پاک رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلم)، به شهادت رسید.
امام موسی کاظم (علیه السلام)، در سال ۱۲۸ هجری قمری، در منطقه ابواء - بین مکه و مدینه - دیده به جهان گشود. آن حضرت تا ۲۰ سالگی از محضر پدر بزرگوارش امام جعفر صادق (علیه السلام)، بهرههای فراوان برد. امام موسی کاظم (علیه السلام) پس از شهادت پدر به مدت ۳۵ سال، امامت و رهبری مسلمین را برعهده داشت و در این راه سختیها و مشقات فراوانی را تحمل کرد. در دوران زندگی آن حضرت که مصادف با عصر شکوفایی علم و تمدن اسلامی و توسعه روابط با دیگر ملل بود، علوم و معارف اسلامی توسط دانشمندان، فقها و متکلمینی که از شاگردان امام موسی کاظم (علیه السلام) بودند، در اطراف جهان انتشار و گسترش یافت. امام موسی کاظم (علیه السلام) در کنار نشر و تبیین علوم و معارف اسلامی، به مبارزهای خستگی ناپذیر با دستگاه جور و ستم عباسی پرداخت. سرانجام هارون الرشید حاکم عباسی که از تزلزل حکومت خود بیم داشت، امام موسی کاظم (علیه السلام) را دستگیر و زندانی کرد. اما آن حضرت در زندان نیز نهایت تلاش و کوشش خود را برای راهنمایی و ارشاد مردم و بیان تعالیم و برنامههای متعالی دین اسلام به کار برد و با همه موانع و مشکلات مبارزه کرد تا اینکه هارون حاکم عباسی طی توطئهای امام را مسموم کرد و به شهادت رساند. ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت حضرت امام موسی کاظم (علیه السلام) سخنی حکیمانه از آن امام بزرگوار را برایتان نقل میکنیم: «بهترین وسیله نزدیکی به خدا پس از شناخت او، نماز ، نیکی به والدین و ترک حسد و خودپسندی و فخر است.»
درگذشت شاه نعمت الله ولی، از عرفای بزرگ شیعه
۶۱۲ سال پیش در چنین روزی ۲۵ رجب سال ۸۳۰ هجری قمری «شاه نعمت اللّه ولی» از اولیاء بزرگ و صاحبْ طریقتِ شیعه درگذشت.
نورالدین شاه نعمت اللّه بن سیدعبداللّه کرمانى معروف به شاه نعمت اللّه ولى، از بزرگان عرفاى نامدار شیعه قرن نهم هجرى، در حدود سال ۷۳۰ ق در کرمان به دنیا آمد. وى از معاشران حافظ شیرازى بود. طریقه شاه نعمت اللّه ولى را از افراط و تفریط و عقاید فاسد، مبرّا دانسته اند. همچنین او را پیرو افکار و شارح آثار ابن عربى گفته اند. شهرت شاه نعمت اللّه ولى بیشتر از جنبه تصوُّف و نه شعر و شاعرى است. دیوان اشعار وى مشتمل بر چهارده هزار بیت غزلیات، مثنویات و نیز مقدارى رباعیات مى باشد. غزلیات او بیشتر بر وحدت وجود و عشق عرفانى است. امانت، شرح گلشن راز، نصیحةُ الملوک از جمله آثار اوست. شاه نعمت اللّه ولى در ماهانِ کرمان درگذشت و مزارش زیارتگاه صوفیان، مریدان و معتقدانش مى باشد.
تولد آمریکو وسپوس، کاشف و دریانورد ایتالیایی
۵۶۷ سال پیش در چنین روزی، نهم مارس سال ۱۴۵۴ میلادی «آمریکو وسپوس» (americo vespucci)، کاشف و دریانورد ایتالیایی متولد شد.
او به دلیل علاقه زیاد به دریانوردی، از جوانی به شغل ملوانی روی آورد و به درجه ناخدایی رسید. وسپوس چهار بار به سرزمین ناشناختهای که تا آن زمان نامی نداشت و بعدها با الهام از نام او آمریکا خوانده شد، سفر کرد. از اینرو عدهای وسپوس را کاشف واقعی آمریکا میدانند. وی در سال ۱۵۱۲ میلادی درگذشت. شرح سفرهای آمریکو وسپوس، توسط مولر جغرافیدان آلمانی در سال ۱۵۰۷ میلادی منتشر شد. وی در کتابش پیشنهاد کرد که قاره جدید را به نام آمریکو وسپوس، «آمریکا» بنامند.
مرگ مناخیم بگین از پایه گذاران رژیم جعلی صهیونیستی
۲۹ سال پیش در چنین روزی، نهم مارس سال ۱۹۹۲ میلادی «مناخم بگین» (Menachem Begin)، از پایه گذاران رژیم جعلی صهیونیستی و حزب راستگرای لیکود، مُرد.
بگین در سال ۱۹۱۳ در بلاروس متولد شد و پدرش که یک صهیونیست افراطی بود، درشکل گیری شخصیت وی نقش موثری داشت. بگین در دوازده سالگی، گارد جوانان صهیونیست را تشکیل داد و دو سال پس از مهاجرت به فلسطین درسال ۱۹۴۲، به فرماندهی سازمان تروریستی افراطی ایرگون منصوب شد. این سازمان یکی از گروههای تروریستی اصلی و تندرو صهیونیستها بود که نقش موثری در کشتار فلسطینیها و اخراج آنها از سرزمینشان داشت. خشونت و بی رحمی بگین در فرماندهی عملیات تروریستی به حدی بود که دیوید بن گوریون که خود از پایه گذاران رژیم صهیونیستی است، بگین را یک هیتلر واقعی توصیف کرده است. وی پس از احراز مقامهایی در چند کابینه رژیم صهیونیستی، درسال ۱۹۷۷ به عنوان نخست وزیر این رژیم از حزب راستگرای لیکود، انتخاب شد. پس از کشتار فجیع آوارگان فلسطینی در اردوگاههای صبرا و شتیلا در لبنان در سال ۱۹۸۲ که به دستور بگین انجام شد، وی اجباراً از نخست وزیری کناره گیری کرد و چند ماه بعد، به بیماری مالیخولیا مبتلا شد و دراثر همین بیماری در سال ۱۹۹۲ مرد.
شیخ محمد غزالی، روحانی و مصلح بزرگ مصری
۲۵ سال پیش در چنین روزی، نهم مارس ۱۹۹۶ میلادی شیخ "محمد غزالی" روحانی و مصلح بزرگ مصری درگذشت.
شیخ محمد غزالی در سال ۱۹۱۷ م در مصر به دنیا آمد. وی در ۱۰ سالگی موفق به حفظ کل قرآن مجید شد و وارد الازهر گردید. شیخ محمد غزالی در ۲۴ سالگی از دانشکده وعظ و تبلیغ فارغ التحصیل شد و با اخذ اجاره دعوت و ارشاد و تدریس، به اصلاحگری و خرافه زدایى پرداخت. وی پس از چندی، با عزیمت به کشور الجزایر، سالیانی چند، ریاست شورای معارف اسلامی یکی از دانشگاههای آن کشور را برعهده گرفت و درسهای پر رونقی را در این مکان در مقاطع عالی ارائه داد. غزالی بیش از هر چیز به تحولی فرهنگی در جهان اسلام معتقد بود. وی بر آن بود که بدون تدارک اندیشه و فرهنگی پویا و اسلامی، نمی توان در برابر تهاجم سیاسی جهان استکباری ایستاد. اساس اندیشههای شیخ محمد غزالی را میتوان بر سه پایه اصلاح معرفت دینی، تقریب مذاهب و ردّ اندیشههای قومی، استوار دانست. غزالی همیشه با نگاهی مثبت به انقلاب اسلامی ایران می نگریست و پیروزی انقلاب را پیروزی بزرگ تمام مسلمانان میدانست. شیخ محمد غزالی سرانجام در حالی که برای حضور در کنفرانس فرهنگی در ریاض به سر می برد، در نهم مارس ۱۹۹۶ م دچار سکته قلبی گردید و در ۷۹ سالگی درگذشت و در قبرستان بقیع به خاک سپرده شد.