در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از سلطنت صد روزه ناپلئون تا درگذشت بارزانی
امروز دوشنبه یازدهم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۱۷ رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با اول مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( یازدهم اسفند ) به شرح زیر است:
درگذشت محقق بحرانی
۳۲۱ سال پیش در چنین روزی برابر با هفدهم رجب ۱۱۲۱ هجری قمری علامه فاضل شیخ «سلیمان بحرانی» از علمای بزرگ شیعه درگذشت.
شیخ ابوالحسن سلیمان بن عبداللّه بن على بن حسن بحرانى ماحوزى، معروف به محقق بَحرانى از بزرگان علماى امامیه اوائل قرن ۱۲ هجرى در نیمه رمضان ۱۰۷۶ ق به دنیا آمد. او در علم حدیث، رجال، تاریخ و سیره تبحُّر داشت. شیخ عبداللّه سماهَیجى و سیدهاشم بحرانى، صاحب تفسیر برهان و شیخ احمدبحرانى از شاگردان او بودند. از آثار قلمى او الاشارات فى الکلام، الشفاء فى الحکمة النظریه و المعراج قابل ذکرند. این فقیه و عالم بزرگ در ۱۷ رجب ۱۱۲۱ در ۴۶ سالگى دار فانى را وداع گفت و به دیدار دوست شتافت.
سلطنت صد روزه ناپلئون بعد از فرار
۲۰۶ سال پیش در چنین روزی، اول مارس سال ۱۸۱۵ میلادی سلطنت صد روزه ناپلئون بناپارت در فرانسه، پس از فرار او از تبعیدگاهش در جزیره اِلب آغاز شد.
ناپلئون در پی ده ماه تبعید در این جزیره، روز بیست و هفتم فوریه همان سال با هزار نفر از افسران و ژنرالهای وفادار خود از جزیره الب گریخت و با پیاده شدن در خلیج ژوان به فرانسه بازگشت. با ورود بناپارت به پاریس فرانسه، سلطنت صد روزه او نیز آغاز شد. ناپلئون سرانجام در جنگ واترلو در ۱۸ ژوئن ۱۸۱۵ میلادی از انگلیس و پروس شکست خورد و به جزیره سنت هلن تبعید شد و شش سال بعد در آنجا مرد.
پایان نظام سلطنت در فرانسه
۱۵۰ سال پیش، در روز اول مارس سال ۱۸۷۱ میلادی درپی شکست سنگین فرانسه از آلمان، مجلس ملی فرانسه پادشاه این کشور را از سلطنت خلع و نظام سلطنتی را لغو کرد.
این مجلس که برای بررسی شرایط صلح با آلمان تشکیل شده بود، با این تصمیم پس از گذشت ۸۲ سال از انقلاب این کشور، عملا به نظام سلطنتی در فرانسه خاتمه داد. پس از انقلاب فرانسه در سال ۱۷۸۹، برای اولین بار ناپلئون بناپارت خود را امپراتور نامید و پس از وی نیز چند تن به این مقام رسیدند. با انقراض سلطنت در فرانسه در سال ۱۸۷۱، جمهوری سوم در این کشور آغاز شد.
اشغال کشور پورتوریکو توسط آمریکا
۱۲۳ سال پیش در چنین روزی، اول مارس سال ۱۸۹۸ میلادی جزیره پورتوریکو واقع در اقیانوس اطلس در شمال آمریکای جنوبی، پس از خاتمه جنگ استعماری اسپانیا و آمریکا، به تصرف مهاجمان آمریکایی درآمد.
این جزیره در سال ۱۴۹۳ میلادی توسط کریستف کلمب کشف شد. آمریکا پس از اشغال این جزیره، آن را به زرادخانهای عظیم تبدیل کرد و سیزده پایگاه نظامی در آن ساخت. این جزیره که هر از چندی دچار ناآرامی میشود، از جمله سرزمینهای اسپانیولی زبان قاره آمریکاست.
تاسیس حزب رستاخیز ملت ایران به دستور محمد رضا پهلوی
۴۶ سال پیش، در روز یازدهم اسفند سال ۱۳۵۳ هجری شمسی به دستور محمد رضا، آخرین شاه سلسله پهلوی، حزب «رستاخیز ملت ایران» تشکیل شد.
به این ترتیب ایران رسماً به یک کشور تک حزبی تبدیل شد و معدود احزابی هم که زیر نظر رژیم فعالیت میکردند، منحل شدند. حزب رستاخیز ابزاری در دست شاه برای تحقق اهداف نامشروع به ویژه تحکیم دیکتاتوری وی و کنترل بیشتر مردم از طریق عضویت آنها در این حزب بود. به دلیل مخالفت مردم، عوامل رژیم استبدادی پهلوی آنها را با تهدید و اجبار به عضویت حزب رستاخیز درمی آورند و به کسانی که از این کار خودداری میکردند، تهمت وطن فروشی میزدند. اما حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران که در تبعید بودند، طی پیامی، مردم را به مخالفت با دیکتاتوری حزب رستاخیز فراخواندند و تأکید کردند: «.. درباره این حزب به اصطلاح رستاخیز ملی ایران باید گفت این عمل با این شکل تحمیلی، مخالف قانون اساسی و موازین بینالمللی است و درهیچ یک از کشورهای عالم نظیر ندارد.» تشکیل حزب رستاخیز به قدری موجب نارضایتی مردم ایران شد که تنها حدود سه سال و نیم دوام آورد و در جریان قیام مردم ایران، منحل شد. برخی تحلیل گران، تأسیس و عملکرد این حزب را یکی از دلایل وقوع انقلاب اسلامی میدانند.
درگذشت ملامصطفی بارزانی، از چهرههای شاخص کردستان عراق
۴۲ سال پیش، در روز اول مارس سال ۱۹۷۹ میلادی ملا «مصطفی بارزانی» رهبر سابق کردهای عراق در بیمارستانی در آمریکا درگذشت. وی در سال ۱۹۰۳ در روستای بارزان در شمال عراق متولد شد و از نوجوانی به جنگ با نیروهای امپراتوری عثمانی پرداخت که در آن زمان عراق را در اختیار داشتند. بارزانی در مبارزات سال ۱۹۳۱ و ۱۹۳۲ به رهبری برادرش احمد شرکت داشت که درپی شکست قیام، به سلیمانیه در شمال غربی عراق تبعید شد. وی در سال ۱۹۴۵ از تبعیدگاه خود فرار کرد و درپی یک مبارزه ناموفق، به همراه افرادش به ایران رفت و به شورش تجزیه طلبان کردستان ایران کمک کرد. یک سال بعد، حزب دموکرات عراق تأسیس و ملا مصطفی بارزانی به ریاست آن برگزیده شد. به دنبال سرکوب شورش کردهای ایران، وی به شوروی پناهنده شد و به تحصیل علوم سیاسی پرداخت. در سال ۱۹۵۸ پس از آنکه عبدالکریم قاسم، نظامی چپگرا قدرت را در عراق به دست گرفت از بازگشت ملا مصطفی بارزانی استقبال کرد، اما مطالبات تجزیه طلبانه بارزانی، سرانجام باعث جنگ دولت مرکزی با نیروهای کرد شد. سرانجام در سال ۱۹۷۰ بارزانی از تجزیه طلبی دست برداشت و به توافقاتی با بغداد دست یافت، اما چهار سال بعد بار دیگر با حمایت شاه ایران، نبرد با ارتش عراق را آغاز کرد. در سال ۱۹۷۵ درپی انعقاد معاهده الجزایر میان ایران و عراق، شاه از حمایت بارزانی دست برداشت و وی مجبور به عقب نشینی شد. پس از بیماری و مرگ ملا مصطفی، پسرش مسعود بارزانی جای وی را گرفت و اتحادیه میهنی کردستان از حزب دموکرات کردستان عراق جدا شد.