در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از استقلال مصر تا ورود امام به قم
امروز یکشنبه، دهم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با شانزدهم رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و هشتم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دهم اسفند ) به شرح زیر است:
درگذشت ابن خیرون، محدث مشهور مسلمان
۹۰۳ سال پیش در چنین روزی برابر با ۱۶ رجب ۵۳۹ ه. ق «اِبْنِ خَیْرون»، محدث شهیر مسلمان درگذشت.
ابومنصور محمد بن عبدالملک بن حسن بن ابراهیم عطار، معروف به ابن خیرون، محدث و استاد علم قرائت در خاندانى از رجال حدیث و قرائت، در سال ۴۵۴ ق در بغداد به دنیا آمد. وى علم قرائت را از مشایخ معروف زادگاه خود مانند ابوالبَرکات و عبدُالسّیّد فرا گرفت. از جمله آثار او المِفتاح و المُوَضّح در باره قرائتهای دهگانه است که نسخه اى از آنها در دسترس نیست. ابن خیرون در حدیث نیز دستى داشته و مورد وثوق بزرگان حدیث مى باشد. ابن خیرون در شانزدهم رجب سال ۵۳۹ ق در ۸۵ سالگى در بغداد درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد.
استقلال مصر
۹۹ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم فوریه سال ۱۹۲۲ میلادی کشور کهن «مصر» استقلال خود را بازیافت.
مصر از حدود هشت هزار سال قبل، مسکونی و از ۶۵۰۰ سال پیش دارای حکومت مرکزی بود. بیست سال پس از ظهور اسلام، این کشور توسط مسلمانان فتح شد. در سال ۹۶۹ میلادی فاطمیان، مصر را تصرف کردند و به تدریج این کشور مرکز خلفای فاطمی شد. سلسله فاطمیان در سال ۱۱۷۲ به دست سلسله ایوبیان سرنگون شد. در اوایل قرن شانزدهم میلادی، عثمانیها بر مصر مسلط شدند. در سال ۱۸۰۵، پس از آنکه قوای مشترک عثمانی و انگلیس، مصر را از اشغال چند ماهه ناپلئون بناپارت خارج ساختند، حکمرانی بر این کشور به یک سردار آلبانیایی تبار ارتش عثمانی به نام " محمدعلی " سپرده شد. وی و جانشینانش تحت عنوان خدیو، حکومت مستقل مصر را در اختیار داشتند. بی کفایتی خدیوهای مصری در دهههای آخر قرن نوزدهم باعث نفوذ روزافزون انگلیس در مصر شد تا جایی که به شورش مردم منجر شد و انگلیس برای مقابله با این شورش، در سال ۱۸۸۲ در بندر اسکندریه مصر نیرو پیاده کرد. در اوایل جنگ جهانی اول در سال ۱۹۱۴، انگلیس به دلیل قیام مردم مصر، این کشور را تحت الحمایه خود اعلام کرد. ادامه مبارزه مردم مصربه ویژه پس از جنگ جهانی اول باعث شد انگلیس در سال ۱۹۲۲، استقلال مصر را به رسمیت بشناسد. مصر در شمال شرقی آفریقا و سواحل دریاهای سرخ و مدیترانه قرار دارد و مساحت آن حدود یک میلیون کیلومتر مربع است. مصر با سودان، لیبی، فلسطین اشغالی و نوار غزه همسایه است.
ورود امام خمینی (ره) به شهر مذهبی قم
۴۲ سال پیش در چنین روزی، دهم اسفند سال ۱۳۵۷ هجری شمسی حضرت امام خمینی (ره)، رهبر فقید انقلاب اسلامی ایران پس از ۱۵ سال دوری، وارد شهر مذهبی قم شد.
ایشان که پس از قیام خونین پانزده خرداد ۱۳۴۲ هجری شمسی و حوادث پس از آن، درسال ۱۳۴۳ توسط رژیم شاه به خارج از ایران تبعید شده بود، در روز ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ به ایران بازگشت. امام خمینی (ره) پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در این روز در حالی که رژیم شاه در اثر مبارزات پیگیر مردم مسلمان ایران به رهبری امام سرنگون شده بود، وارد شهر قم شد. امام خمینی (ره) چند ماه بعد، به خاطر ضرورت رهبری انقلاب از نزدیک و لزوم حضور ایشان در پایتخت، به تهران آمد.
آغاز به کار کمیته حسن نیت توسط صدام در اوایل جنگ تحمیلی
۴۰ سال پیش در چنین روزی دهم اسفند سال ۱۳۵۹ هجری شمسی کمیته حُسن نیت در اوایل جنگ تحمیلی رژیم بعثی صدام علیه جمهوری اسلامی ایران آغاز به کار کرد.
بر اساس پیشنهاد وزرای خارجه سازمان کنفرانس اسلامی و موافقت اجلاس سران، کمیته حسن نیت با هدف پایان دادن به جنگ عراق علیه ایران از طرق صلح آمیز، به وجود آمد. این کمیته که بعدها نام خود را به کمیته صلح تغییر داد و از رؤسای جمهوری برخی کشورهای اسلامی تشکیل شده بود، با سفر به تهران و بغداد، نظریات دو کشور را دریافت می کرد و پس از جمع بندی این نظریات، نشستهایی ترتیب می داد. در نهایت تصمیمات این کمیته درچارچوب قطعنامه و یا بیانیه صادر و اعلام می شد. اولین سفر کمیته صلح به تهران و بغداد در تاریخ ۱۰ اسفند ۱۳۵۹ انجام شد و پس از آن، کمیته حسن نیت اولین طرح خود را ارائه کرد که در آن به احترام کامل به تمامیت ارضی، عدم تصرف اراضی با اعمال زور، همچنین آتش بس میان ایران و عراق و نیز عقب نشینی و چگونگی استفاده طرفین از آبراه اروند رود اشاره شده بود. در این طرح، همچنین پیش بینی شده بود که ناظران نظامی سازمان کنفرانس اسلامی بر آتش بس و عقب نشینی نظارت کنند. در این میان، جمهوری اسلامی ایران، هرگونه آتش بس را مشروط به عقب نشینی مزدوران بعث عراق به مرزهای بین المللی و معرفی آغازگر جنگ کرد که با مخالفت عراق، این طرح و طرح های بعدی کمیته صلح، راه به جایی نبردند، سرانجام کار کمیته صلح پس از ۹ سفر و ارائه ۶ طرح صلح، در حالی که وضعیت جبهه ها به نفع ایران بود، در بیستم آبان ۱۳۶۵ ش در جدّه عربستان بدون دسترسی به نتیجه مطلوب پایان پذیرفت.
حمله هوایی رژیم بعث صدام به تهران
۳۳ سال پیش درچنین روزی، دهم اسفند سال ۱۳۶۶ هجری شمسی در پی شکستهای مکرر رژیم متجاوز صدام در جبهه نبرد با ایران، این رژیم مناطق مسکونی تهران را هدف موشکهای دوربرد قرار داد.
در جریان حملات موشکی عراق به تهران و سایر شهرهای ایران که بیش از یک ماه و نیم طول کشید، صدها تن از غیرنظامیان شهید و مجروح شدند. دلیل انجام این حملات کور رژیم سابق عراق به مناطق مسکونی ایران، جبران شکستهایش در جبهههای نبرد و فشار بر مردم و دولتمردان ایران برای پذیزش خواستهای ظالمانه و غیرعادلانه بغداد بود. گفتنی است عراق از اوایل تجاوز خود به خاک ایران، حملههای موشکی و هوایی به مناطق مسکونی را آغاز کرده بود و موشکباران تهران، چهارمین دور از این حملهها محسوب میشد.
اعلام پایان جنگ چهل روزه خلیج فارس توسط بوش پدر
۳۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم فوریه سال ۱۹۹۱ میلادی آتش بس در نبرد چهل روزه خلیج فارس، توسط جرج بوش (پدر)، رئیس جمهوری وقت آمریکا اعلام شد.
بحران اول خلیج فارس پس از حمله ناگهانی ارتش عراق به کویت و اشغال این کشور در ماه اوت سال ۱۹۹۰ آغاز شد. به دنبال پافشاری صدام بر ادامه اشغال کویت و اصرار واشنگتن بر حل نظامی بحران، هواپیماهای آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی از ژانویه سال ۱۹۹۱ به عراق حمله کردند و در ۲۱ فوریه، حمله زمینی متحدین به ارتش عراق در خاک کویت شروع شد. پس از برقراری آتش بس، مذاکراتی میان کشورهای متحد و عراق انجام شد و صدام، قطعنامه دوازده مادهای شورای امنیت را پذیرفت. همچنین شورای امنیت سازمان ملل تحت نفوذ آمریکا، برای تحت فشار گذاشتن رژیم سابق عراق، تحریمهای بین المللی گستردهای را علیه این کشور اعمال کرد که موجب خسارتها و مشکلات زیادی برای مردم عراق شد. در مارس سال ۲۰۰۳، نیروهای آمریکایی و انگلیسی به بهانه وجود سلاحهای کشتار جمعی در عراق، بار دیگر به این کشور حمله کردند و پس از سرنگونی صدام، عراق را به اشغال خود درآوردند.