در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از راهپیمایی گسترده مردم ایران تا تشکیل مجمع تشخیص مصلحت
امروزجمعه، هفدهم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۲ جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با پنجم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هفدهم بهمن) به شرح زیر است:
درگذشت ابن حاج، شاعر مسلمان
۱۰۵۱ سال پیش، در روز بیست و دوم جمادی الثانی سال ۳۹۱ هجری قمری بنا بر اقوال تاریخی، «ابن حجاج» (Ebn-e Hajjaj)، شاعر مسلمان درگذشت.
او در بغداد متولد شد و از جوانی به شعر و شاعری روی آورد و با مهلبی، شاعر معروف، دوستی و معاشرت داشت. از جمله آثار ابن حجاج میتوان به دیوان ده جلدی او اشاره کرد که نسخهای از آن در کتابخانه بغداد موجود است. همچنین بخشهایی از این اثر به طور پراکنده در نقاط مختلف جهان مانند موزه بریتانیا و دانشگاه استانبول نگهداری میشود.
درگذشت وندل، شاعر هلندی
۳۴۲ سال پیش در چنین روزی، پنجم فوریه ۱۶۷۹ میلادی "جوسْتْ وَندل" شاعر و نمایشنامه نویس بزرگ هلندی درگذشت.
جوست وان دن وَندل (Joost van den Vondel)، ادیب شهیر هلندی در هفدهم نوامبر ۱۵۸۷ م در هلند به دنیا آمد. وی از جوانی ساکن آمستردام شد و به سرودن اشعار خود پرداخت. وندل، شاعر ملی بود و اشعار او به مقتضای زمان و به سبک خطابی و وعظ سروده می شد. وی بعدها به مذهب کاتولیک گرایید و بسیاری از اشعار او از همین تغییر مذهب و نیز مرگ همسر و فرزندانش الهام گرفته اند. اشعار وندل، نغمه دار و روان و باحذف حروف صدادار همراه است که وی این سنّت را در شعر هلندی رواج داد. او در کنار سرودن شعر، به نمایشنامه نویسی نیز مشغول بود که به سبک قدما نوشته شده و رنگ دینی و مسیحی دارد. وندل بیش از تمام شعرای هلند، آثار منظوم و منثور از خود به جا گذاشته است. او بیش از سی تراژدی عالی دارد که شانزده عدد آن، مذهبی است. در هلند، وندل را نجیبترین و با قریحه ترین شاعر هلند و از روشنفکران و نوابغ این سرزمین می دانند. جوست وندل سرانجام در ۵ فوریه ۱۶۷۹ م در ۹۲ سالگی درگذشت.
درگذشت توماس کارلایل، فیلسوف اسکاتلندی
۱۴۰ سال پیش در چنین روزی، پنجم فوریه سال ۱۸۸۱ میلادی «توماس کارلایل» (Thomas Carlyle) مورخ، فیلسوف و شرق شناس اسکاتلندی درگذشت.
وی در سال ۱۷۹۵ در خانوادهای روستایی متولد شد و علاوه بر زبان آلمانی، زبان عربی را نیز به خوبی فراگرفت و به تدریس آن در دانشگاه کمبریج لندن پرداخت. کارلایل در جریان سفرهای متعدد به کشورهای اسلامی، با فرهنگ و تمدن اسلامی آشنا شد و اسلام بر او تاثیر بسزایی گذاشت. کارلایل در مورد قرآن کریم میگوید: «قرآن صدایی بی واسطه از قلب هستی است و مردم باید به آن گوش فرا دهند و اگر به چنین کلامی گوش ندهند، شایسته نیست به کلام دیگری اعتنا کنند.» این فیلسوف اسکاتلندی همچنین پیامبر اسلام (ص) را چنین توصیف میکند: «خدا به این مرد بزرگ، علم و حکمت آموخته است. وی با بینشی ژرف و با چشمانی نافذ و با روح بزرگ خود از جاه طلبی به دور بود او از کسانی بود که خداوند او را مخلص و صمیمی قرار داده بود.» کارلایل آثار متعددی از خود به جای گذاشته است که برخی از آنها عبارتند از: «قهرمانان و طریقت قهرمانی»، «انقلاب فرانسه» و «گذشته و حال».
راهپیمایی سراسری در ایران و سرخوردگی توماس هایزر
۴۲ سال پیش در چنین روزی، هفدهم بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی در پی اعلام تشکیل دولت موقت انقلابی ایران، راهپیماییهای وسیعی از سوی میلیونها نفر از مردم مسلمان و انقلابی برای پشتیبانی و تایید این تصمیم حضرت امام خمینی (ره) در شهرهای مختلف برپا شد.
در این روز مردم مسلمان ایران با اجتماع در خیابانها، همه یکصدا خواستار برکناری دولت سرسپرده بختیار شدند. در این روز همچنین ژنرال هایزر، فرستاده ویژه آمریکا که برای کمک به بقای رژیم پهلوی و اعلام حمایت آمریکا از فرماندهان ارتش شاه و زمینه سازی کودتا علیه انقلاب اسلامی به تهران آمده بود، پس از یک ماه تلاش بیهوده و شکست در ماموریت خود به کشورش بازگشت.
تاسیس مجمع تشخیص مصلحت نظام
۳۳ سال پیش، در روز هفدهم بهمن سال ۱۳۶۶ هجری شمسی «مجمع تشخیص مصلحت نظام» به عنوان مشاور عالی رهبری، به فرمان امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، تأسیس شد.
وظیفه اصلی این نهاد حکومتی، حل و فصل اختلافاتی است که گاه میان مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان قانون اساسی به وجود میآید. شورای نگهبان وظیفه دارد که همه مصوبات مجلس را بررسی و مصوباتی را که با شرع اسلام و یا قانون اساسی مغایر میداند برای اصلاح به مجلس بازگرداند. اما اگر پارلمان بر صحت مصوبه خود اصرار کند، آنگاه مجمع تشخیص مصلحت نظام، آن را بررسی و نظر نهایی را ابلاغ میکند. این مجمع در جریان بازنگری قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۶۸ ش، وظایف گسترده تری یافت و دادن مشاوره به رهبر در تعیین سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی و همچنین حل و فصل برخی معضلاتی که رهبر به آن ارجاع میدهد، به مجمع تشخیص مصلحت نظام محول شد. اعضای این مجمع هر پنج سال از سوی رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران انتخاب میشوند.