درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) تا تولد امام خمینی (ره)
امروزچهارشنبه، پانزدهم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیستم جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سوم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( پانزدهم بهمن) به شرح زیر است:
ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) دختر گرامی حضرت محمد (ص) و روز مادر
۱۴۵۰ سال پیش در چنین روزی، در بیستم جمادی الثانی سال هشتم قبل از هجرت حضرت فاطمه زهرا (س) دختر گرامی پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) به دنیا آمد.
این بانوی گرامی از کودکی در خانه وحی، تحت تربیت و راهنماییهای پدرش، پیامبر گرامی اسلام (ص) قرار گرفت و به عالیترین مراتب کمال و علم و فضیلت دست یافت. حضرت فاطمه (س) نقش مهمی در کاستن از دردها و رنجهایی داشت که پیامبر اکرم (ص) از جانب مشرکان متحمل میشد. حضرت فاطمه (س) در سال دوم هجرت، طی مراسمی ساده به ازدواج حضرت علی (ع) که خود مظهر حق و عدالت و تقوا بود، درآمد. دختر محبوب حضرت محمد (ص) در کانون گرم و با صفای خانه علی (ع)، به بهترین وجه به انجام وظایف همسری و مادری پرداخت و انسانهای بزرگ و وارسته ای، چون امام حسن (ع)، امام حسین (ع) و حضرت زینب (س) را در دامان خود پرورش داد. درعین حال، حضرت فاطمه از انجام وظایف اجتماعی خود در دفاع ازحریم حق باز نماند تا آنکه اندکی پس از رحلت پیامبر گرامی اسلام (ص) در سال یازدهم هجرت، وی نیز در حالی که از انحراف جامعه از مسیر صحیح اسلام رنجور و نگران بود، به دیدار حق شتافت. از آنجا که حضرت فاطمه زهرا (س) در تمام ابعاد، الگوی زنان جهان به شمار میرود، روز تولد ایشان در ایران به عنوان روز زن نامگذاری شده است و در این روز از مقام زنان، به ویژه مادران، تجلیل میشود.
ضمن عرض تبریک به مناسبت میلاد خجسته حضرت فاطمه (س)، گزیدهای از خطبه آن حضرت را در مسجد پیامبر نقل میکنیم که فرمود: «خداوند، ایمان را وسیله تطهیر شما از شرک قرار داد و نماز را وسیله پاک کردن شما از تکبر و اطاعت از ما را نظام دین (موجب پابرجایی دین) و پیشوایی ما را مانع پراکندگی و دوستی ما را مایه عزت اسلام قرار داد.»
درگذشت یوهان گوتنبرگ، مخترع ماشین چاپ
۵۵۳ سال پیش، در روز سوم فوریه سال ۱۴۶۸ میلادی «یوهان گوتنبرگ» (Johannes Gutenberg)، مخترع ماشین چاپ درگذشت.
وی در آلمان متولد شد اما پس از چندی به استراسبورگ، در فرانسه کنونی، رفت و به کارهای فنی و صنعتی پرداخت. گوتنبرگ در سال ۱۴۴۳ یا ۱۴۴۴ ماشین چاپ سنگی و سپس سربی را اختراع کرد و گام مهمی در راه ثبت، انتشار و ترویج علوم و معارف در میان مردم برداشت. گوتنبرگ در زمان حیات خود چند کتاب از جمله انجیل را چاپ کرد.
استقلال یونان از امپراتوری عثمانی
۱۹۱ سال پیش در چنین روزی سوم فوریه سال ۱۸۳۰ میلادی "یونان" استقلال خود را از امپراتوری عثمانی به دست آورد.
یونان کشوری در جنوب شرقی اروپا و بر کرانه شمالی دریای مدیترانه واقع شده است. جمعیت آن نزدیک به ۱۱ میلیون نفر می باشد. بیش از ۹۵ درصد مردم یونان مسیحی ارتدوکس و ۱/۳ درصد مسلمانند. ۲۵ مارس سال ۱۸۲۱ م، یادآور آغاز نبرد آزادی بخش علیه عثمانی در یونان به نام روز ملّی نام گذاری شده است. یونان یکی از قدیمیترین تمدن های جهان است که از هزار سال قبل از میلاد واحدهای مسکونی و سیاسی در آن تشکیل شده بود. ۳۳۸ سال قبل از میلاد، پادشاه مقدونیه، یونان را ضمیمه امپراتوری روم گرداند. امپراتوری عثمانی از سال ۱۴۵۶ م دوران تسلط چهارصد ساله خود را بر این کشور آغاز کرد. از سال ۱۸۲۱ م، قیام یونانی ها علیه عثمانی، با حمایت برخی دولتهای اروپایی به ویژه روسیه، فرانسه و انگلیس آغاز شد و سرانجام، در سوم فوریه سال ۱۸۳۰، یونان باحکومت پادشاهی به استقلال دست یافت. یونان در طول قرن نوزدهم، درگیر نزاع های داخلی و جنگهای خارجی بود و با اعلام پایان حکومت سلطنتی در ۱۹۷۳، آرامش در این کشور حاکم گردید.
تولد امام خمینی (ره)، بنیانگذار انقلاب اسلامی
۱۲۲ سال پیش در چنین روزی، ۲۰ جمادی الثانی ۱۳۲۰ هجری قمری رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی ایران حضرت "امام خمینی" در خمین متولد شد.
حضرت آیت اللَّه العظمی سید روح اللَّه موسوی معروف به امام خمینی (ره) در ۲۰ جمادی الثانی سال ۱۳۲۰ قمری برابر با اول مهر سال ۱۲۸۱ شمسی و مصادف با میلاد با سعادت حضرت فاطمه زهرا (س) از پدری به نام "سیدمصطفی موسوی" و مادری به نام "هاجر احمدی" متولد گردید. در کودکی پدر را از دست داد چرا که سید مصطفی پدر ارجمند امام خمینی (ره) که از روحانیون مبارز و دارای نفوذ کلمه بود، از سوی جعفرقلی خان و رضاقلی سلطان خمینی (از اشرار منطقه) مورد سوءقصد قرار گرفت و به شهادت رسید. پس از مدتی حضرت امام (ره) دروس ابتدایى خود را در زادگاه خود گذراند. سپس در محضر آیت اللَّه شیخ عبدالکریم حائری در اراک حاضر شد و سالها از معظم له بهره بُرد. پس از تأسیس حوزه علمیه قم به همراه استاد، راهی آن شهر گردید. با ارتحال آیت اللَّه العظمی بروجردی فعالیتهای سیاسی خود را آغاز نمود و پس از چندی به عنوان دشمن سرسخت رژیم پهلوی در برابر شاه ایستاد. رژیم نیز ایشان را به ترکیه تبعید نموده و سرانجام پس از نزدیک ۱۵ سال دوری از وطن، در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ (۱۹۷۹) وارد تهران گردید و رهبری انقلاب اسلامی ایران را که بی تردید یکی از مهمترین انقلابهای جهان میباشد به عهده گرفت؛ و یازده روز بعد، در ۲۲ بهمن این انقلاب را به پیروزی رساند. امام خمینی (ره) سرانجام و پس از عمری مجاهدت و تلاش در راه خدا در ۱۴ خرداد سال ۱۳۶۸ (۱۹۸۹) در گذشت.
مرگ وودرو ویلسون، طراح جامعه ملل
۹۷ سال پیش در چنین روزی سوم فوریه سال ۱۹۲۴ میلادی "وودرو ویلسون" (Woodrow Wilson) بیست و هشتمین رئیس جمهور امریکا درگذشت.
وودرو ویلسون در ۱۹۱۳ م در ۵۷ سالگی به ریاست جمهوری امریکا دست یافت. او نیز مانند حاکمان پیشین ایالات متحده، بیشترین حجم مداخلات خود را در منطقه امریکای مرکزی متمرکز کرد. دوران حکومت ویلسون مملو از مداخلات و تجاوزات نظامی این کشور به نقاط مختلف جهان بود. به طوری که امریکا در نیمی از سالهای زمامداری ویلسون درگیر جنگهای خانمان برانداز بود. ویلسون در سال ۱۹۱۵ به هائیتی، در سال ۱۹۱۶ به دومینیکن، در سال ۱۹۱۷ به کوبا و در سال ۱۹۲۰ به گواتمالا، حمله نظامی کرد. تمامی این تجاوزات و لشکرکشیها در شرایطی اتفاق افتاد که حکومت ویلسون در دومین سال زمامداری خود، در جبهه های مختلف جنگ جهانی اول به سختی درگیر بود. ویلسون پس از پایان جنگ جهانی اول، چون سهم امریکا را از منابع زرخیر کشورهای افریقا و آسیا را ناچیز دید، فریبکارانه اعلام کرد که صلح آتیه نباید متکی به قدرت و تسلط استعماری باشد، بلکه یک سیستم بین المللی باید به وجود آید تا آزادی و حرمت و حقوق کلیه دولتها براساس آن محترم شناخته شود و کلید این سیستم نیز در دست قرار گیرد. برهمین اساس، ویلسون در هشتم ژانویه ۱۹۱۸ م اعلامیه چهارده مادهای خود را صادر کرد و تلاش نمود تا از این راه قدرتی به اصطلاح معنوی برای امریکا دست و پا کند. ویلسون همچنین مبتکر و رئیس کنفرانس صلح وِرسای در سال ۱۹۱۹ م بود که منجر به انعقاد معاهده ورسای و ظهور جامعه ملل از متن پیمان گردید.
مخالفت بختیار با تشکیل دولت موقت در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی
۴۲ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی پس از ورود امام خمینی (ره) به ایران، مبارزات مردم با رژیم شاه با سرعت بیشتری به هدف خود نزدیک میشد، شاپور بختیار نخست وزیر این رژیم در مصاحبهای تلاش کرد مردم را آرام کند.
وی که با تظاهر به دموکراسی و آزادیخواهی میکوشید مردم را از ادامه انقلاب منصرف کند، در این مصاحبه اعلام کرد که به امام خمینی (ره) اجازه نمیدهد دولت موقت تشکیل دهد. این در حالی بود که به خاطر تشدید تظاهرات و اعتصابهای مردم در شهرهای مختلف، تمرد و فرار نظامیان از پادگانها و همچنین استعفای پی درپی مقامهای دولتی و نمایندگان مجلس، کنترل کشور عملا از دست حکومت خارج شده بود.