درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از درگذشت عطار تا تظاهرات سراسری علیه شاه
امروز یکشنبه، پنجم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با دهم جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و چهارم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( پنجم بهمن ) به شرح زیر است:
درگذشت عطار نیشابوری، عارف و شاعر ایرانی
۸۱۵ سال پیش در چنین روزی، دهم جمادی الثانی ۶۲۷ قمری ادیب شهیر و عارف بزرگ ایرانی، «شیخ فریدالدین عطار نیشابوری» درگذشت.
شیخ فریدالدین محمد بن ابراهیم عطار نیشابورى از بزرگان عُرفا و مشاهیر مشایخ صوفیه و شعرا، در سال ۵۱۳ هجرى قمرى در نیشابور به دنیا آمد. وى در ابتدا شغل عطارى داشت و صاحب ثروت شده بود. بعدها بر اثر حادثه اى، به وادی سیر و سلوک قدم گذاشت و تا آخر عمر در این وادى پَر گشود. عطار، به حقّ، از شاعران بزرگ مُتصّوفه بود و کلام ساده و گیرای او با عشق و شوقى سوزان همراه است. زبان نرم و گفتار دل انگیزش که از دلى سوخته و عاشق برمى آید، حقایق عرفانى را به نَحوى خاص بازگو میکند. عطار از تمثیلات گوناگون و بیان حکایت هاى مختلف در هنگام طرح یک موضوع عرفانى استفاده مى کند تا مقاصد مُعتکِفان خانقاهها و نکات عرفانى را براى مردم عادى، روشنتر و آشکارتر سازد. عطار به داشتن آثار متعدد در میان شاعران متصوف، ممتاز است. در آثار نظمى و نثرى عطار، نکات دقیقى درباره توحید و معارف الهى یافت مى شود. تالیفات او را تا یکصد و چهارده و بیشتر ودهها هزار بیت شعر، گفته اند. اِخوانُ الصَّفا، اسرار نامه، الهى نامه، بلبل نامه، پند نامه، دیوان اشعار، مَنطِقُ الطّیر، تَذکرهُ الاولیاء و جواهر نامه از آن جمله اند. عطار به سال ۶۲۷ یا ۶۲۸ هجرى در فتنه مغول در سن ۱۱۴ سالگى وفات یافت و بعضى او را مقتول مى دانند. آرامگاه عطار نیشابورى در نزدیکى شهر نیشابور در استان خراسان واقع است و محفلِ دوستداران زبان و ادب فارسى مى باشد.
حفر اولین چاه نفت جهان
۱۶۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم ژانویه سال ۱۸۵۹ میلادی اولین چاه نفت جهان در ایالت پنسیلوانیا حفر و به نفت رسید. تا قبل از حفر نخستین چاه نفت به کمک وسایل جدید حفاری، این ماده مهم فقط از چشمههای سطحی نفت، یا چاه های کم عمق که به وسیله دستْ حفر می شد استخراج می گردید و موارد استفاده از نفت خام نیز محدود بود. بدین ترتیب برای نخستین بار در تاریخ، این ماده حیاتی از اعماق زمین بیرون آورده شد. این چاه توسط «ادوین لورنتین دریک» در ایالت پنسیلوانیای آمریکا حفر شد و پس از یک سال کار، در ۲۳۰ متری عمق زمین به نفت رسید. کشف نفت به عنوان مهمترین کشف نیمه دوم قرن نوزدهم، تاثیر شگرفی در توسعه صنایع و وسایل حمل و نقل برجای گذاشت و در سال های بعد، به یکی از مهمترین منابع انرژی تبدیل شد که حتی بر سیاست های جهانی نیز تاثیر گذاشت.
درگذشت وینستون چرچیل، سیاستمدار انگلیسی
۵۶ سال پیش، در روز بیست و چهارم ژانویه سال ۱۹۶۵ میلادی «وینستون چرچیل» (Winston Churchill)، سیاستمدار معروف انگلیسی در ۹۱ سالگی درگذشت.
وی در سال ۱۸۷۴ متولد شد و در سال ۱۸۹۵ وارد ارتش انگلستان شد و در جنگهای استعماری شرکت کرد. چرچیل در سال ۱۹۰۰ به عنوان نماینده حزب محافظه کار انگلیس وارد مجلس شد و چندبار به وزارت و دو بار به نخست وزیری رسید. آنچه بیشتر باعث شهرت چرچیل شده است، نخست وزیری وی در جنگ جهانی دوم بود. چرچیل در این جنگ با سیاستهای زیرکانه خویش، نقش مهمی در پیشبرد مقاصد انگلیس ایفا کرد. از وی کتابهایی نیز برجای مانده که «بحران جهانی» در چهار جلد و سری کتابهایی تحت عنوان عمومی «جنگ جهانی دوم» از آن جمله است.
تظاهرات سراسری علیه رژیم شاه در ایران
۴۲ سال پیش در چنین روزی، پنجم بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی باوجود اینکه عوامل رژیم شاه، اجتماع بیش از دو نفر را در اکثر شهرهای ایران منع کرده بودند، قشرهای مختلف مردم بدون اعتنا به هشدارهای حکومت نظامی، به راهپیمایی و تظاهرات علیه رژیم ادامه دادند و مزدوران شاه علیرغم توسل به شدیدترین شیوههای سرکوب، موفق به کنترل مردم نشدند. برخوردهای خشونت آمیز ماموران حکومتی با مردم منجر به شهادت تعداد زیادی از مردم ایران در شهرهای مختلف کشور شد. درهمین روز عده زیادی از افسران و همافران نیروی هوایی در تهران به خیابانها آمدند و علیه رژیم خودکامه شاه به تظاهرات پرداختند و وفاداری خود را به حضرت امام خمینی (ره) ابراز داشتند. آنان در پایان راهپیمایی با صدور قطعنامهای جنایات رژیم شاه را محکوم کردند و آمادگی خود را برای فداکاری در راه انقلاب اسلامی اعلام کردند.