درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از کشف قطب جنوب تا پیمان دیتون
امروز دوشنبه بیست و چهارم آذر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۸ ربیع الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با چهاردهم دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و چهارم آذر ) به شرح زیر است:
درگذشت ابن عربی، عارف و دانشمند مسلمان
۸۰۴ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ربیع الثانی سال ۶۳۸ هجری قمری «ابوبکر محی الدین محمد» مشهور به «ابن عربی»، عارف و دانشمند برجسته مسلمان در دمشق درگذشت.
وی در سال ۵۶۰ هجری قمری در آندلس ـ در اسپانیای امروزی ـ متولد شد و پس از تحصیل علوم متداول به تزکیه نفس و سیر و سلوک پرداخت. ابن عربی سفرهای بسیاری به برخی کشورها و شهرها از جمله تونس، مکه، بغداد و حلب کرد و همه جا مورد احترام و تکریم قرار گرفت. وی دانشمندی پرکار بود که در برخی منابع، آثارش را بیش از پانصد رساله و کتاب ذکر کرده اند که یکی از آنها یعنی «تفسیر کبیر»، به تنهایی شامل چندین مجلد است. در میان آثار کوتاه و بلند ابن عربی، کتاب «فصوص الحکم» را باید مهمترین کتاب او دانست، زیرا در این کتاب، دیدگاهها و اندیشههای عرفانی وی به صورت فشرده، گرد آوری شده است.
کشف انرژی زا بودن زغال سنگ
۲۱۵ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم دسامبر سال ۱۸۰۵ میلادی انرژی حرارتی زغال سنگ توسط «جورج برانکلون»، آهنگر انگلیسی کشف شد.
تا پیش از این تاریخ، از زغال سنگ تنها به عنوان یکی از مصالح ساختمانی استفاده میشد اما برانکلون کشف کرد که این ماده هنگام سوختن حرارت زیادی تولید میکند و به این ترتیب منبع عظیمی از انرژی دراختیار بشر قرار گرفت. اولین معدن زغال سنگ که پس از این کشف، آغاز به کار کرد، در بندر پلیموت انگلیس قرار داشت.
کشف قطب جنوب
۱۰۹ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم دسامبر سال ۱۹۱۱ میلادی پس از سالها تلاش، قطب جنوب کشف شد و برای اولین بار عدهای از کاشفان به این منطقه پا گذاشتند.
در این روز، کاپیتان «روآلد آموندسن» (Roald Amundsen) دریانورد و قطب شناس نروژی، در رقابتی که بین وی و کاپیتان «روبرت اسکات» انگلیسی برای رسیدن به قطب جنوب درگرفته بود، پیروز شد و پرچم نروژ را در قطب جنوب به اهتزاز درآورد. اما کاپیتان اسکات و همراهانش به هنگام بازگشت در کولاک برف گرفتارشدند و جان باختند.
اشغال بلندیهای جولان توسط رژیم صهیونیستی
۳۹ سال پیش درچنین روزی، چهاردهم دسامبر سال ۱۹۸۱ میلادی پارلمان رژیم صهیونیستی موسوم به کنست، بلندیهای جولان را رسماً به خاک فلسطین اشغالی ضمیمه کرد.
این رژیم در جنگ سال ۱۹۶۷ با اعراب، این قسمت از خاک سوریه را اشغال کرد. الحاق بلندیهای جولان به فلسطین اشغالی با اعتراض شدید ساکنین آن، سوریه، اعراب و مسلمانان جهان مواجه شد. با وجود مصوبه پارلمان رژیم صهیونیستی مبنی بر ضمیمه کردن بلندیهای جولان به خاک فلسطین اشغالی، این تصمیم از نظر حقوقی از سوی اعراب و جامعه جهانی، مردود اعلام شده و در مذاکرات به اصطلاح صلح خاورمیانه نیز بازگشت این منطقه استراتژیک به سوریه، از مهمترین موانع دست یابی به توافق بوده است.
درگذشت آندره ساخاروف، پدر بمب هستهای شوروی
۳۱ سال پیش در چنین روزی، ۱۴ دسامبر ۱۹۸۹ میلادی "آنْدْره ساخاروف" (Andrei Sakharov) فیزیکدان برجسته و پدر بمب هسته ای شوروی درگذشت.
ساخاروف، در ۲۱ مه سال ۱۹۲۱ م در مسکو به دنیا آمد. دوران کودکی او مصادف با یک دوره فقر و قحطی ناشی از دوران نقاهت پس از انقلاب روسیه بود. او تحصیلاتش را در شرایط سخت اقتصادی آغاز کرد و پس از فراغت از تحصیل در رشته استخراج فلزات صنایع دفاعی، در یک کارخانه مهمات سازی مشغول به کار شد. ساخاروف به مطالعه تئوریهای فیزیک علاقه بیشتری داشت و تمایلی به بزرگان مکاتب مارکسیسم و کمونیسم نشان نمی داد. به همین سبب در کنار کارهای روزمره خود در رشته فیزیک نیز، تحصیلاتش را ادامه داد و از آکادمی علوم شوروی فارغ التحصیل گردید. پس از بمباران هستهای هیروشیمای ژاپن، از سوی کمیته حزب کمونیست شوروی، هیأتی مأمور مطالعه در زمینه ساخت بمبهای هسته ای شد که با ابتکار ساخاروف، در سال ۱۹۵۳ م، اولین بمب هیدروژنی شوروی، تولید و آزمایش شد. اما پس از آزمایشهای پی در پی این سلاح خطرناک و آشکار شدن اثرات مخرب آن بر محیط زیست، انتقادات ساخاروف از دولت شوروی افزایش یافت و او را به یک ناراضی سیاسی تبدیل کرد. این مخالفتها در اواخر عمر استالین و در تمام طول زمامداری خروشچف ادامه داشت که در نهایت به دلیل حمایت وی از خلع سلاح هستهای و مبارزه در راه آزادی و حقوق بشر، جایزه صلح نوبل، در سال ۱۹۷۵ م به او تعلق گرفت. وی که بعدها از اختناق، نژادپرستی و استبداد داخلی کشور و مجموعه سیاستهای مسکو به طور علنی انتقاد می کرد، توسط مقامات حکومتی به شهری واقع در ۴۰۰ کیلومتری شرق مسکو تبعید شد و مدت هفت سال در تبعید ماند. با روی کار آمدن گورباچف و ایجاد فضای باز سیاسی در شوروی، ساخاروف از تبعید بازگشت و در مسکو به عضویت پارلمان این کشور درآمد. سرانجام در ۱۴ دسامبر سال ۱۹۸۹ م در سن ۶۸ سالگی بر اثر حمله قلبی درگذشت.
امضای توافقنامه صلح دیتون
۲۵ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم دسامبر سال ۱۹۹۵ میلادی توافقنامه صلح بوسنی موسوم به پیمان دیتون (Daiton) در اجلاسی در پاریس مورد تایید نهایی قرار گرفت.
پیمان دیتون در محلی به همین نام در آمریکا، با فشار مقامهای این کشور در ۲۱ نوامبر ۱۹۹۵، به امضای روسای جمهوری وقت بوسنی هرزگوین، صربستان و کرواسی رسید. تنها دستاورد این پیمان برای مسلمانان، پایان یافتن قتل عام وحشیانه آنان توسط صربها بود که تا آن زمان ۲۵۰ هزار کشته برجای گذاشته بود اما صربها و کرواتها از پیمان دیتون امتیازات سیاسی خوبی به دست آوردند. بر اساس قرارداد دیتون، باوجود اکثریت نسبی مسلمانان بوسنی، این جمهوری به دو بخش فدراسیون مسلمان - کروات و جمهوری صرب بوسنی (صربسکا) تقسیم شد و این دو بخش تحت نظارت دولت مرکزی ضعیفی در سارایوو - پایتخت بوسنی - قرار گرفتند.بر اساس این پیمان، دولت مرکزی بوسنی، متشکل از یک شورای سه نفره ریاست جمهوری از رهبران سه نژاد ساکن در بوسنی است.