درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از روز کتابخوانی تا درگذشت علامه طباطبایی
امروز شنبه، بیست و چهارم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۸ ربیع الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۱۴ نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و چهارم آبان) به شرح زیر است:
روز کتاب و کتابخوانی
۲۴ آبان روز کتاب و کتابخوانی در تقویم ایرانی است. کتاب محصول تجربه های بشری و خلاقیتهای ذهنی و آموخته های دراز مدت انسان است.
سهم کتاب در انتقال دانشها، گاهی به مراتب بیشتر و فراتر از دیگر ابزار آموزشی است. پدید آوردن آثار علمی و فرهنگ مکتوب از توصیههای مهم اولیای دین اسلام است و با کمک به گسترش دانش، به عنوان یک میراث فرهنگی برای نسلهای آینده، ماندگار می شود. نامگذاری این روز به نام روز کتاب و کتابخوانی در ایران در آبان سال ۱۳۷۲ (۱۹۹۳)، نشان دهنده اهمیت موضوع کتابخوانی در این کشور است تا هر چه بیشتر فرهنگ کتابخوانی به عنوان یک فرهنگ در این جامعه نهادینه شود.
روز جهانی دیابت
۱۴ نوامبر روز جهانی دیابت است. شکل گیری و توسعه پدیده شهر نشینی، تغییر الگوی غذایی و کاهش تحرک و فعالیت بدنی مناسب، شرایط مساعدی برای افزایش میزان قند خون و ابتلا به بیماری دیابت را پدید آورده است.
این بیماری از جمله بیماری هایی است که هر سال در جهان گسترش می یابد به طوری که بر اساس آمارها در سال ۲۰۱۵ جمعیت مبتلایان به دیابت در جهان از مرز ۴۰۰ میلیون نفر هم گذشت!. چهاردهم نوامبر، سالگرد تولد «فردریک بانتینگ» کاشف انسولین، اولین بار در سال ۱۹۹۱ با همکاری بنیاد بینالمللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است. هدف از نامگذاری چنین روزی افزایش آگاهی عمومی در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان این پدیده روزافزون است.
مسدود شدن اموال ایران در آمریکا
۴۱ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم آبان سال ۱۳۵۸ هجری شمسی چند روز پس از تسخیر سفارت آمریکا در تهران که تبدیل به محلی برای جاسوسی شده بود، دولت آمریکا در واکنشی شدید علیه این اقدام انقلابی، ذخایر ارزی ایران را در کلیه بانکهای خود در سراسر دنیا مسدود کرد.
با بسته شدن حسابهای بانکی ایران، فشارهای اقتصادی دولت آمریکا بر جمهوری اسلامی ایران ابعاد گسترده تری یافت. چند روز قبل از این اقدام آمریکا، ایران صدور نفت به آمریکا را به خاطر اقدامات خصمانه این کشور، متوقف کرده بود.
تدوین و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در شورای خبرگان
۴۱ سال پیش درچنین روزی، بیست و چهارم آبان سال ۱۳۵۸ هجری شمسی تدوین و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران توسط مجلس خبرگان پایان یافت.
این قانون، اساس نظام جمهوری اسلامی ایران را بر مبنای تعالیم و ارزشهای اسلام، به ویژه عدالت اجتماعی و رعایت حقوق انسانها تعیین کرده است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، پس از تصویب مجلس خبرگان، در یک همه پرسی با اکثریت قاطع آرای مردم ایران به تصویب رسید و بدین ترتیب قانون اساسی جدیدی براساس حقوق انسانی و اصول و تعالیم اسلامی تدوین شد و فصل نوینی در قوانین اساسی کشورهای جهان، گشوده شد. شایان ذکر است در سال ۱۳۶۸ هجری شمسی، اصلاحاتی در قانون اساسی انجام شد و پس از تصویب مجلس خبرگان و برگزاری همه پرسی، به اجرا درآمد.
درگذشت آیت الله علامه سید محمد حسین طباطبایی
۳۹ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم آبان سال ۱۳۶۰ هجری شمسی آیت ا... علامه «سید محمد حسین طباطبایی»، فیلسوف، مفسر و دانشمند اسلام شناس ایرانی در ۸۰ سالگی، دیده از جهان فرو بست.
این عالم بزرگ در شهر تبریز ـ در شمال غرب ایران ـ در خانوادهای اهل فضل و دانش متولد شد. علامه طباطبایی، پس از تحصیلات مقدماتی، به کسب علوم دینی و زبان عربی روی آورد و سالها دراین رشتهها به تحصیل و سپس تدریس مشغول بود. این عالم بزرگوار اسلام، فیلسوفی مبتکر و توانا بود که حیات نوینی به حوزههای علمیه بخشید. وی در رشتههای فلسفه و تفسیر قرآن و عرفان اسلامی، استادی مسلم و برجسته بود و ابداعاتی در این زمینه داشت. او همچنین در ادبیات، ریاضی و فقه تسلط و مهارت داشت و در زندگی معنوی نیز به درجات عالی تکامل رسیده بود. ایشان مفسری بی نظیر بود که قرآن را با شیوهای بدیع و با استفاده از خود قرآن تفسیر میکرد. از علامه طباطبایی، تالیفات بسیاری در فلسفه و اسلام شناسی برجای مانده که تفسیر «المیزان» مهمترین آنها است. این اثر ارزشمند که در جهان اسلام بی نظیر است، در ۲۰ جلد تهیه شده و کمک بسیاری به درک بهتر مفاهیم والای قرآن کریم میکند.
کشف اکوادور
۴۸۷ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم نوامبر سال ۱۵۳۳ میلادی سرزمین اکوادور واقع در آمریکای جنوبی، توسط کاشفان اسپانیایی کشف و ضمیمه متصرفات این کشور شد.
اکوادور مدت سه قرن تحت سلطه و استعمار اسپانیا بود اما در سال ۱۸۲۲ میلادی، مبارزات آزادیخواهانه مردم این سرزمین به رهبری سیمون بولیوار، آزادی را به این کشور بازگرداند و اکوادور به فدراسیون کلمبیای بزرگ پیوست. این فدراسیون، دیری نپایید و در سال ۱۸۳۰ منحل و تجزیه شد و در تمام کشورهای عضو آن، از جمله اکوادور، نظام جمهوری برقرار شد. اکوادور با وسعت ۲۸۳۵۶۱ کیلومتر مربع، در ساحل اقیانوس آرام و همسایگی کلمبیا و پرو قرار دارد.