دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات: هفته آینده اسامی دستگاههایی که در حوزه دولت الکترونیک پیشرفت مناسبی داشتند و دستگاههایی را که تعلل کرده اند به رئیس جمهور گزارش میکنیم.
وی به برگزاری ۱۷ جلسه کارگروه تعامل پذیری اشاره کرد و گفت: این کارگروه در ذیل شورای عالی فضای مجازی و مرکز ملی فضای مجازی فعالیت میکند.
رییس کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیک با اشاره به چالشهای این حوزه، افزود: چالشهای اصلی این حوزه در لایههای فنی، معنایی، بین سازمانی و سیاست گذاری مشاهده میشد که این کارگروه نقش پررنگی در مرتفع کردن این چالشها داشته و با ایجاد هماهنگی و کمک به دستگاهها برای رفع این مشکلات تلاش کرده است.
باقری اصل با اشاره به اینکه ۵ جلسه آخر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با حضور رییس جمهور برگزار شده است، گفت: در ابتدای سال جاری ۱۰ پروژه اولویت دار از طرف رییس جمهوری ابلاغ و برخی از پروژهها که در زمان کرونا اولویت بیشتری داشت هدف گذاری شد و به صورت هفتگی و ماهانه درباره این پروژهها به مسئولان گزارش ارائه شده است.
وی با اشاره به اینکه رویکرد جدید شورای اجرایی فناوری اطلاعات ارائه واقعی خدمات و سرویسها به مردم است، افزود: دبیرخانه این شورا زمانی از اجرای پروژهای قانع میشود که نتیجه آن برای مردم ملموس شده باشد.
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با بیان اینکه برخی از این پروژهها در حال اجرایی شدن و برخی نیز به موانعی برخورده، گفت: دبیرخانه شورا با همکاری دستگاههای متولی، به صورت ویژه در حال بررسی این موانع و رفع آنها است.
وی استعلام مدارک تحصیلی و گواهی اشتغال به تحصیل را یکی از محورهای موفق در این حوزه عنوان کرد و افزود: بسیاری از پایگاه دادهها مانند پایگاه داده مدارک تحصیلی باید مرجع و درباره صحت داده نیز پاسخگو باشد و هم اکنون نیز با همکاری وزارت علوم و بهداشت و دانشگاه آزاد امروز یک پایگاه اطلاعات از مدارک تحصیلی تشکیل شده که دامنه اطلاعات آن نیز در حال افزایش است.
باقری اصل گفت: با این پروژه نام نویسی برخط دانشجویان نیز انجام میشود و تاکنون بیش از ۹۰ دانشگاه امکان نام نویسی برخط را ایجاد کرده اند.
وی پروژه دیگر این حوزه را برگزاری الکترونیکی مجامع شرکتهای بورسی، توزیع سود سهام و ثبت نام سجام اعلام کرد و افزود: پرتفوی سهام عدالت اتفاق بزرگی بود که مردم بدون نیاز به مراجعه، وضعیت سهام عدالت خود را مشاهده میکردند.
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات از واریز ۱۳ میلیون سود سهام بدون مراجعه حضوری سهام داران خبر داد.
وی گام بعدی این حوزه را سلامت الکترونیک بیان کرد و افزود: برای نخستین بار پایگاه بیمهای کشور به صورت یکپارچه درآمد و با این کار امکان اجرای نسخه الکترونیک و حذف دفترچههای بیمه نیز میسر میشود.
باقری اصل تاکید کرد: ۸۰ درصد مراکز درمانی به بیمه سلامت و تامین اجتماعی متصل شدند و برای حذف کامل دفترچههای کاغذی نیاز به اقداماتی در حوزه داروخانهها داریم که با انجام آن با اخذ کد ملی تمام این مراحل به صورت الکترونیکی انجام میشود.
وی افزود: با تصویب شورا در جلسه آینده، این پروژه در ابتدا به صورت آزمایشی در ۴ استان و تا پایان سال نیز در تمام کشور اجرایی میشود.
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات، پروژه اولویت دار دیگر را مربوط به سازمان تامین اجتماعی عنوان کرد و گفت: سرویسهای بیمه بیکاری، تایید نسخه، سوابق بیمه شدگان به صورت الکترونیکی انجام میشود و تامین اجتماعی اعلام کرده سرویس الکترونیکی برای بازنشستگی و مفاصا حساب خدمات کارفرمایی نیز در حال انجام است.
وی سازمان امور مالیاتی را یکی دیگر از اولویتهای الکترونیک کردن خدمات و سرویسها عنوان کرد و افزود: اخذ مالیات بر نقل و انتقال املاک در املاک مسکونی به صورت عملی راه اندازی شده است و ابلاغ الکترونیک مالیات و پرداخت آن، صدور گواهی نامه مالیات بر ارزش افزوده نیز به صورت کامل اجرایی شده است.
باقری اصل گفت: مطالبه شورا از سازمان امور مالیاتی در اختیار قرار دادن اظهارنامههای برآوردی برای مودیان مالیاتی است که مردم بتوانند این به صورت برخط اظهارنامه را تایید کنند یا وارد فرایند اعتراضی شوند.
وی خدمات بانک مرکزی را یکی دیگر از اولویتهای الکترونیکی کردن سرویسها بیان کرد و افزود: بانک مرکزی بعد از چند سال برای ارائه کیف پول الکترونیکی دستورالعملی را تدوین و ابلاغ کرده که باید برای اجرایی شدن آن نیز پیگیریها انجام شود.
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات، خدمات پرداخت کارتهای اعتباری و حذف مستندات کاغذی در زمان افتتاح حساب از موارد پیگیری این شورا اعلام کرد و افزود: در این حوزه بانک مرکزی کم کاریهایی دارد و بهتر است به جای ابلاغ مصوبات شورا به بانک ها، دستورالعملیهای داخلی بانکها را اصلاح کند.
وی ادامه داد: مرکز ملی تبادل اطلاعات به صورت رایگان اطلاعات متوفیان و همچنین محل سکونت قانونی افراد را دارند، اما برخی از بانکها این اطلاعات را به روز نمیکنند و مردم در مراجعه به بانک ها، به مراکز دیگر ارجاع داده میشوند.
رییس گارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیک تصریح کرد: مرکز ملی تبادل اطلاعات حدود ۷۴۰ سرویس را ارائه میدهد و بسیاری از استعلامات حذف شده است، اما برخی از سرویس دهندگان هنوز برای مردم در این موارد مشکل ایجاد میکنند.
وی به مصوبه سامانه واحد تجارت اشاره کرد و افزود: این مصوبه سالها به اجرا نرسیده بود و هم اکنون این شورا با هماهنگی دستگاههای متولی این حوزه درتلاش است یک پنجره واحد تجارت در کشور داشته باشیم.
باقری اصل با انتقاد از سختی تبادل اطلاعات بین گمرک، وزارت صمت و بنادر، تاکید کرد: تمام این دستگاهها حاکمیتی و وظیفه سرویس دهی به مردم را دارند و جای سوال دارد که با توجه به امکان الکترونیکی کردن چرا در این حوزه اقدام مناسبی انجام نشده است.
وی برخی از منافع و عدم علاقمندی برخی از مدیران را موانع اشتراک گذاری اطلاعات دانست و افزود: برخی از مدیران برای تحول دیجیتال انگیزهای ندارند و هنوز با پوشه کاغذی بیشتر عجین هستند.
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات، تاکید کرد: منافع شرکتهای اقماری برخی از دستگاهها نیز در مقاومت برای تبادل اطلاعات و الکترونیکی کردن سرویسها اثرگذار است.
وی افزود: البته در برخی از دستگاهها موازی با الکترونیکی کردن سرویس ها، این فرآیندهها را هنوز به صورت فیزیکی و کاغذی انجام میدهند که این وضعیت به مرور با گذشت زمان اصلاح میشود.
باقری اصل در پاسخ به سوالی درباره سرویسهای تامین اجتماعی و حذف نشدن فرآیندهای کاغذی این سرویس ها، گفت: نظارت برای اجرای صحیح فرآیندهای الکترونیکی با دستگاههای متولی این حوزه است و شورای اجرایی فناوری اطلاعات ابزاری برای تنبیه ندارد و فقط میتواند نحوه اجرا و پیشرفت امور را به مسئولان کشور گزارش دهد.
وی افزود: در مورد فعالیت کارگزاریهای تامین اجتماعی واقعیت این است که فعالیت آنان با شرایط جدید زائد است.
باقری اصل به گسست چند ساله در الکترونیکی کردن سرویسها و خدمات اشاره کرد و گفت: دوران کرونا باعث شده که این گسست به سرعت جبران شود، اما برخی از دستگاهها از این فرآیند جامانده اند.
وی با اشاره به اینکه در کشور ۱۰ میلیون نفر کارت هوشمند ملی ندارند، افزود: با توجه به شرایط کرونا و نیاز به برخی ابزارها برای عملی کردن استفاده واقعی از کارت هوشمند برای احراز هویت، اما در تلاش هستیم از احراز هویت بیومتریک برای نام نویسی و دریافت سیم کارت استفاده کنیم.
وی به نداشتن کارکرد دفاتر خدماتی دستگاهها مانند گذشته اشاره کرد و افزود: کارکرد این دفاتر باید تغییر کند و میتوانند به کسانی که برای دریافت خدمات الکترونیک دچار مشکل هستند به صورت برخط ارائه خدمت کنند.