از ترور ضیاء الحق تا فرار صهیونیستها از نوار غزه
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز، دوشنبه ۲۷ مرداد سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۷ ذی الحجه سال ۱۴۴۱ هجری قمری و مطابق با ۱۷ اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و هفتم مرداد) به شرح زیر است.
درگذشت سعدی شیرازی
( ۷۵۰ سال پیش درچنین روزی، بیست و هفتم ذیحجه سال ۶۹۱ هجری قمری )
شیخ «مصلح الدین سعدی شیرازی»، شاعر و استاد بزرگ شعر و نثر فارسی، وفات یافت. وی پس از گذراندن مقدمات علوم ادبی و دینی در زادگاهش شیراز، در جوانی به شهر بغداد رفت. سعدی در مدرسه نظامیه این شهر، به آموختن علوم متداول آن دوران پرداخت و پس از تحصیل، به سرزمین های شام، فلسطین، حجاز، روم و کشورهای دیگر مسافرت کرد.
سعدی طی این سفرها با مردم جوامع مختلف آشنا شد و دیده ها و شنیده هایش به همراه قریحه شاعری، موجب سرودن اشعاری زیبا و ماندنی شد. وی سپس به زادگاهش شیراز بازگشت و به تالیف و تصنیف منظومه های پندآموز که نتیجه سی سال تجربه، جهانگردی و مردم شناسی بود، دست زد. سعدی در سال ۶۵۵ هجری قمری اثر بزرگ اخلاقی و تربیتی خود به نام «بوستان» را که در حین سفر سروده بود، به پایان رساند. این کتاب به نظم است و در آن از موضوعاتی چون عدل، احسان، عشق، تواضع، قناعت، تربیت، توبه و مناجات سخن رفته است. سعدی در سال ۶۵۶ هجری قمری دومین اثر خود، «گلستان» را نیز به رشته نگارش درآورد.
گلستان یکی از شیواترین کتاب های نثر فارسی است که در ضمن آن از اشعار فارسی و عربی نیز استفاده شده است این کتاب مجموعه حکایات اخلاقی و اجتماعی در هشت باب است. همچنین دیوان سعدی شامل قصاید، قطعات، غزلیات و رباعیات اوست. از دیگر آثار این شاعر و سخن سرای ادب فارسی می توان کتاب «مجالس پنجگانه» را نام برد. مدفن سعدی در شهر شیراز، روزانه میزبان علاقمندان زبان و ادب فارسی از سراسر دنیاست.
درگذشت کمال الملک
( ۸۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و هفتم مرداد سال ۱۳۱۹ هجری شمسی )
«محمد غفاری» ملقب به «کمال الملک»، نقاش برجسته معاصر در نیشابور ـ در شمال شرقی ایران ـ درگذشت. وی در مدرسه دارالفنون تهران به تحصیل پرداخت و در زمینه نقاشی که هنر مورد علاقه اش بود به موفقیتهای بزرگی رسید. کمال الملک بعد از مدتی در دربار ناصرالدین شاه قاجار به کار مشغول شد و آثار ارزشمندی خلق کرد.
بالغ بر یکصد و هفتاد تابلوی نقاشی زیبا، حاصل این دوره از کارهای کمال الملک است. این هنرمند برجسته ایرانی جهت تکمیل اطلاعات هنری خویش سفرهایی به اروپا کرد. وی پس از بازگشت به ایران، شاگردان هنرمندی پرورش داد. کمال الملک با روی کار آمدن رضا خان به دلیل امتناع از ترسیم چهره او و پسرش، به روستایی در حومه نیشابور، تبعید شد و تا پایان عمر همانجا ماند. پیکر این هنرمند نقاش و استاد ارزنده ایرانی در باغی زیبا در کنار آرامگاه حکیم بزرگ، عطار نیشابوری مدفون است.
از آثار مهم کمال الملک میتوان به تابلوهای «میدان کربلا»، «تالار آئینه»، «شکارچی»، «باغچه» و «حوض گلستان» اشاره کرد.
اعلام آتش بس رسمی میان ایران و عراق
( ۳۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و هفتم مرداد سال ۱۳۶۷ هجری شمسی )
پس از هشت سال جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، آتش بس رسمی توسط سازمان ملل و براساس یکی از بندهای قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل، اعلام شد. شایان ذکر است که با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، قدرتهای سلطه طلب که منافع خویش را در خطر میدیدند، برای از بین بردن این کانون آگاهی و بیداری در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه، توطئههای مختلفی را طراحی و اجرا کردند.
پس از یک سلسله اقدامات تخریبی جهت تضعیف انقلاب اسلامی، سرانجام صدام، دیکتاتور سابق عراق، با تحریک قدرتهای بزرگ به ویژه آمریکا، به بهانههای واهی در ۳۱ شهریور سال ۱۳۵۹ هجری شمسی، جنگ همه جانبهای را علیه جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد. در آغاز تجاوز عراق، شورای امنیت سازمان ملل طی قطعنامهای خواستار آتش بس در جنگ شد. اما در آن قطعنامه کوچکترین اشارهای به تجاوز آشکار نیروهای عراقی و لزوم عقب نشینی فوری آنها از خاک ایران نشده بود. پس از پیروزیهای گسترده نیروهای باایمان و دلاور ایرانی در جبهههای نبرد و عقب راندن متجاوزین عراقی از خاک میهن اسلامی، نقشههای صدام و قدرتهای بزرگ حامی وی، خنثی شد و شورای امنیت بالاخره ناگزیر شد با دیدی واقع بینانهتر به بررسی روند رویدادهای جنگ تحمیلی بپردازد. برهمین اساس، این شورا قطعنامه ۵۹۸ را صادر کرد و سرانجام در چنین روزی براساس یکی از بندهای این قطعنامه، آتش بس به طور رسمی اعلام شد.
عقب نشینی کامل رژیم صهیونیستی از نوار غزه
( ۱۵ سال پیش در چنین روزی ۱۷ اوت سال ۲۰۰۵ میلادی )
نظامیان رژیم صهیونیستی پس از ۳۸ سال اشغالگری و جنایت به طور کامل نوار غزه را ترک کردند. نوار غزه در ده سال گذشته به نماد مقاومت و ایستادگی در سرزمینهای اشغالی تبدیل شده است. صهیونیستها برای شکست مقاومت اسلامی، بارها به نوار غزه حمله کردند که از آن جمله میتوان به حملات سال ۲۰۱۴ میلادی این رژیم به غزه اشاره داشت که به مدت ۵۱ روز ادامه یافت.
در این حملات صدها زن و کودک کشته شدند. خوی وحشیگری و جنایتکارانه صهیونیستها در این حملات برای افکار عمومی جهان بیشتر اشکار شد. در واقع صهیونیستها دو شکست را متحمل شدند یکی شکست در برابر ایستادگی و مقاومت ستایش برانگیز فلسطینیان ساکن غزه و دیگری مفتضح شدن در پیش چشم جهانیان.
ترور ژنرال ضیاء الحق
( ۳۲ سال پیش در چنین روزی ۱۷ اوت سال ۱۹۸۸ میلادی )
ژنرال "محمد ضیاء الحق" رئیس جمهور اسبق پاکستان در جریان یک سوءقصد و سقوط هواپیمایش کشته شد. وی از جوانی وارد نظام شد و بخش اعظم عمر خود را در ارتش گذراند. ضیاء الحق در روز ۵ ژوئیه ۱۹۷۷ م در پی یک کودتای نظامی علیه حکومت ذوالفقار علی بوتو، نخست وزیر وقت پاکستان زمام امور را بر عهده گرفت.
ضیاءالحق پس از به دست گرفتن قدرت، ذوالفقار علی بوتو را به رغم درخواستهای بین المللی در ۴ آوریل ۱۹۷۹ به جوخه اعدام سپرد، اکثر احزاب پاکستان را منحل و فعالیتهای سیاسی را ممنوع کرد. ضیاءالحق با به دست گرفتن قدرت مطلقه در پاکستان، این کشور را به سمت بلوک غرب سوق داد و آن را به صورت یکی از اقمار امریکا در منطقه آورد، به طوری که چندین پایگاه نظامی را در اختیار آنان قرار داد. ضیاءالحق هنگام کودتا وعده داده بود که ظرف سه ماه با انجام انتخابات آزاد، حکومت را به دولت منتخب پارلمان تفویض خواهد کرد، ولی بیش از یازده سال با کمال قدرت و خشونت بر پاکستان حکومت کرد. او دارای مخالفان فراوانی در داخل کشور بود که بینظیر بوتو دختر ذوالفقار علی بوتو، از مهمترین آنها بود. ژنرال ضیاءالحق سرانجام در راه بازگشت از ایالت پنجاب به اسلام آباد دچار سانحه هوایی گردید و در ۱۷ اوت ۱۹۸۸ م به اتفاق ۲۹ نفر از همراهانش در ۶۴ سالگی کشته شد.
درگذشت اونوره دو بالزاک
( ۱۷۰ سال پیش در چنین روزی ۱۷ اوت سال ۱۸۵۰ میلادی )
"اونوره دو بالْزاکْ" (Honoré de Balzac) نویسنده و داستانسرای بزرگ فرانسوی در ۵۱ سالگی درگذشت. وی در آغاز نوجوانی همراه خانواده اش به پاریس رفت و تحصیلاتش را در رشته حقوق ادامه داد و پس از پایان تحصیل به کارآموزی وکالت پرداخت. ولی عدم علاقه وی به وکالت باعث ترک این شغل شد و بر اثر علاقه مندی به ادبیات، وارد عرصه نویسندگی گردید.
وی در مدت کوتاهی، با کمال جدیت به پدید آوری آثار مختلف همت ورزید و پنجاه رمان نوشت که سوژه بیشتر آنها، تاریخی است. علیرغم اینکه رمانهای بالزاک خریداران بسیاری داشت، با این حال مقدار زیادی مقروض بود. در این هنگام برای اینکه از دست طلبکاران رهایی یابد، با کوششی خستگی ناپذیر، کتاب عظیم کمدی انسانی را نوشت که از بزرگترین کارهای ادبی جهان محسوب می شود. کمدی انسانی، تلاشی برای شناساندن جنبههای مختلف تاریخ فرانسه در دوران حیات نویسنده است. بالزاک در این اثر، بی آنکه مدعی بنیانگذاری مکتب تازه ای در ادبیات باشد، پایه های مکتب رئالیسم را در مقابل ایده آلیسم، استوار ساخت و راه تازهای در رمان نویسی گشود به طوری که خط سیر نویسندگی را در قرن نوزدهم تغییر داد. بالزاک معتقد بود که در نوشته های رمانتیک، همه ترکیبات ممکن، پایان یافته و همه اشکال آن، کهنه گردیده است. بالزاک در کلیه آثار خود کوشیده، آنچه را که دیده و شنیده و آنچه را که در دنیای خارج و حقیقت وجود دارد، عیناً بر روی کاغذ بیاورد. او این ویژگیها را در کتاب معروف چرم ساغری به اوج خود رسانده است. در نظر بالزاک، جنگ و مبارزه از خصال طبیعی بشر است و تنها از این راه است که بشر می تواند در دنیای ثروت و شهرت جایی را اشغال کند یا بر خرافات چیره شود و محیطی سرشار از نیکوکاری و شفقت پدید آورد.