از روز خبرنگار تا حمله روسیه به گرجستان
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز، جمعه هفدهم مرداد سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با هفدهم ذی الحجه سال ۱۴۴۱ هجری قمری و مطابق با هفتم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( شانزده مرداد) به شرح زیر است.
حمله به کنسولگری ایران در مزارشریف و روز خبرنگار
( ۲۲ سال پیش، در هفدهم مرداد ۱۳۷۷ )
طالبان پس از اشغال مزار شریف، به کنسولگری ایران در این شهر حمله کردند و ۸ دیپلمات و یک خبرنگار ایرانی را به شهادت رساندند. جنایت طالبان در کشتار اتباع ایرانی و افغانی در مزارشریف، که برخلاف قوانین شناخته شده بین المللی بود، خشم افکار عمومی جهانی به ویژه مردم ایران را برانگیخت و شورای امنیت نیز این جنایت را محکوم کرد. شایان ذکر است گروه طالبان در سال ۱۹۹۴ میلادی با حمایت آمریکا و پاکستان به وجود آمد و موفق شد بیشتر خاک افغانستان را اشغال کند. این گروه مقرراتی متحجرانه و مغایر با حقوق بشر را در افغانستان اعمال کرد. اما در اکتبر سال ۲۰۰۱، آمریکا به بهانه همکاری طالبان با گروه القاعده، که متهم به عملیات تروریستی است، به افغانستان حمله کرد و با همکاری ائتلاف شمال افغانستان، گروه طالبان را سرنگون کرد.
در ایران به مناسبت شهادت شهید صارمی، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در این حمله، این روز به نام روز خبرنگار نام گرفت.
درگذشت عالم ربانی، آیت الله فیروزآبادی
( ۳۱ سال پیش در چنین روزی برابر با هفدهم ذی الحجه ۱۴۱۰ قمری )
فقیه بزرگوار آیت اللَّه "سیدمرتضی فیروز آبادی" درگذشت. سید مرتضی حسینی فیروز آبادی در آخر ربیع الاول سال ۱۳۲۹ قمری درنجف اشرف به دنیا آمد. ایشان ضمن تحصیل به تألیف و تدریس نیز اشتغال داشت و رنج های بسیاری در تهیه مدارک کتاب ارزشمند خود با نام "فضائلُ الخَسمَه" بر خود هموار نمود.
آیت اللَّه فیروز آبادی از محضر اساتید بزرگی همچون ایروانی، سیدابوالحسن اصفهانی و غروی کمپانی بهره وافر یافت و شخصیت عرفانی او در خدمت حاج سیدعلی قاضی شکل گرفت. از این عالم ربانی آثار ارزشمندی بر جای مانده است؛ که فَضائِلُ الْخَمسه، السَّبَعةُ مِنَ السَّلَف، عِنایَةُالاصول و الفُروعِ المُهِمَّة فی احکام الاُمَّة... از آن جمله اند. آیت اللَّه فیروز آبادی پس از کسالتی ممتد و شدائد فراوانی که بعثیان بر وی وارد نموده بودند، سرانجام در ۸۱ سالگی دار فانی را وداع کرد و به سرای باقی شتافت.
خروج نیروهای سازمان ازادیبخش فلسطین از بیروت
( ۳۸ سال پیش، در روز هفتم اوت سال ۱۹۸۲ میلادی )
توافقنامهای میان آمریکا، لبنان و سازمان آزادی بخش فلسطین مبنی بر خروج نیروهای این سازمان از بیروت، پایتخت لبنان امضا شد. این توافقنامه در پی حمله گسترده ارتش رژیم صهونیستی به لبنان از ژوئن سال ۱۹۸۲، منعقد شد و هدف آن، نابودی و یا بیرون راندن نیروهای مبارز فلسطینی مستقر در لبنان بود. ارتش رژیم نژاد پرست اسرائیل در این حمله از تجهیزات فراوان و پیشرفته استفاده کرد. با این حال نیروهای فلسطینی و لبنانی ۸۰ روز در مقابل آنها مقاومت کردند.
سرانجام یاسر عرفات رهبر سابق سازمان آزادی بخش فلسطین حاضر شد ۱۲ هزار مبارز فلسطینی را از لبنان خارج سازد و در هشت کشور عربی دیگر مستقر کند. اگرچه خروج نیروهای سازمان آزادی بخش فلسطین از لبنان، ضربه سختی به این سازمان بود و زمینه را برای سازش آن با اسرائیل فراهم کرد، اما صهیونیستها نیز از آن پس با ضربات کوبنده و پیاپی رزمندگان مقاومت اسلامی لبنان رو به رو شدند و سرانجام در سال ۲۰۰۰ مجبور به فرار از این کشور شدند.
حمله ارتش گرجستان به اوستیای جنوبی
( ۱۲ سال پیش، در روز هفتم اوت سال ۲۰۰۸ میلادی )
نیروهای ارتش گرجستان با اتکا به حمایت دولت آمریکا به منطقه جدایی طلب اوستیای جنوبی در شمال گرجستان حمله کرد. در جریان این حمله، دهها غیر نظامی کشته و زخمی شدند. یک روز بعد، نیروهای روسی در حمایت از جدایی طلبان اوستیای جنوبی وارد عمل شدند و ارتش گرجستان را عقب راندند و با تصرف بندر مهم باتومی، تا نزدیکی تفلیس، پایتخت این کشور پیش رفتند.
سرانجام با میانجیگری سارکوزی رئیس جمهور وقت فرانسه، نیروهای روسی تا دوازدهم اوت از گرجستان عقب نشینی کردند. البته روسیه استقلال دو منطقه استقلال طلب اوستیای جنوبی و آبخازیا را از گرجستان به رسمیت شناخت. اقدام نظامی روسیه علیه گرجستان هشداری از سوی مسکو به دولتهای غربی به ویژه آمریکا در مورد گسترش ناتو به شرق و جمهوریهای سابق شوروی ارزیابی شد.
روز استقلال ساحل عاج
( ۶۰ سال پیش در چنین روزی، هفتم اوت سال ۱۹۶۰ میلادی )
کشور آفریقایی ساحل عاج موفق به کسب استقلال از فرانسه شد. پرتغالیها در قرن شانزدهم میلادی بر ساحل عاج مسلط شدند، ولی در سال ۱۸۹۱ میلادی، فرانسه، ساحل عاج را مستعمره خود کرد. سرانجام درسال ۱۹۶۰، در نتیجه مبارزات آزادی خواهانه مردم، ساحل عاج همراه با چند مستعمره دیگر فرانسه در آفریقا، به استقلال دست یافت و دارای حکومت جمهوری شد. ساحل عاج با مساحت ۳۳۲۴۶۳ کیلومترمربع در غرب قاره آفریقا و ساحل اقیانوس اطلس قرار دارد و با کشورهای لیبریا، گینه، مالی، غنا و بورکینافاسو همسایه است.
درگذشت رابیندرانات تاگور
( ۷۹ سال پیش در چنین روزی، هفتم اوت سال ۱۹۴۱ میلادی )
«رابیندرانات تاگور» (Rabindranat Tagore)، نویسنده، شاعر و فیلسوف هندی درگذشت. او در سال ۱۸۶۱ میلادی در کلکته ـ در شرق هند ـ متولد شد. تاگور ضمن فعالیت در نهضت ملی هند برای کسب استقلال این کشور از انگلیس، به شاعری و نویسندگی پرداخت. این شاعر هندی در اشعار و نوشته هایش، توصیفهای لطیف از طبیعت را با تفکرات مذهبی و فلسفی درهم آمیخته است.
وی در جوانی «ترانههای آفتاب» و «ترانههای شامگاه» را منتشر ساخت و در این اشعار، احساسات خود را با ظرافت خاصی بیان کرد. او در سال ۱۹۱۳ میلادی جایزه نوبل ادبیات را از آن خود کرد. از این ادیب هندی، حدود شصت دیوان شعر، چهل داستان کوتاه و بلند، پنجاه نمایشنامه و تعدادی رساله و کتاب فلسفی به جای مانده است. ازجمله آثار تاگور میتوان به «باغبان»، «ماه نو»، «نامههایی به یک دوست» و «پیوند خلاق» اشاره کرد.
درگذشت اولیور هاردی
( ۶۳ سال پیش در چنین روزی هفتم اوت سال ۱۹۵۷ میلادی )
"الیور هاردی" Oliver Hardy کمدین معروف آمریکایی درگذشت. الیور هاردی هنرپیشه کمدی سینمای آمریکا است. وی و استن لورل، کمدین شهیر دیگر آمریکایی، گروهی دو نفره تشکیل دادند که مدت سی سال فیلمهای کمدی بسیاری را تولید کردند. شاید بتوان گفت پس از چارلی چاپلین، فیلمهای کمدی الیور هاردی و استن لورل، از محبوبترین کمدیهای جهان بوده اند.