از شهادت میثم تمار تا قتل عام ساکنان اردوگاه تل زعتر
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز، چهارشنبه بیست و دوم مرداد سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیست و دوم ذی الحجه سال ۱۴۴۱ هجری قمری و مطابق با دوازدهم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و دوم مرداد) به شرح زیر است.
شهادت میثم تمار از یاران فداکار امام علی (ع)
( ۱۳۸۱ سال پیش در چنین روزی در بیست و دوم ذی الحجه سال ۶۰ هجری قمری )
«میثم تمار» (Tammar)، از اصحاب و پیروان رسول گرامی اسلام (ص) و امیرالمومنین حضرت علی علیه السلام، به شهادت رسید. میثم تمار ابتدا غلام بود و توسط حضرت علی (ع) خریداری و آزاد شد. امام علی علیه السلام او را بسیار دوست داشت و احترام زیادی برایش قائل بود و میثم نیز متقابلاً علاقه شدیدی به حضرت داشت. میثم را به خاطر آن که خرما فروش بود، تمّار گویند. امام علی (ع) سالها قبل از شهادت میثم، او را از چگونگی شهادتش آگاه کرده بود. او قبل از شهادت به همگان گفته بود که مولایش امام علی (ع) طرز شهادت او را به وی گفته است. حکام جور قصد داشتند به نحوی غیر از آن چه که امام فرموده بود، میثم را به شهادت برسانند، ولی سرانجام طبق پیشبینی امام علی (ع) زبان گویای او را بریدند و این دوستدار آل علی (ع) به جرم حمایت آشکار از اهل بیت رسول اکرم (ص) و دوستی با آنها، توسط عبیداللَّه ابن زیاد، حاکم کوفه به طرزی فجیع به شهادت رسید.
درگذشت خواجه عبدالله انصاری
( ۹۶۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم ذیحجه سال ۴۸۱ هجری قمری )
خواجه «عبدا... انصاری»، عارف و دانشمند معروف ایرانی مشهور به پیر هرات درگذشت. او در شهر هرات ـ واقع در افغانستان امروز که در آن زمان بخشی از قلمرو ایران بود ـ متولد شد و علوم رایج زمان خود، چون فقه، حدیث، علم رجال و تفسیر را تا سرحد استادی فراگرفت.
وی بارها به شهر نیشابور که در آن دوران مهد علم و ادب بود سفر نمود و با بزرگان آن دیار ملاقات کرد و بر دانش و معرفت خود افزود. خواجه عبدا... انصاری در عمر هشتاد ساله خود، همواره به تعلیم و تعلم و تزکیه نفس پرداخت و آثار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشت. از جمله این آثار میتوان به تفسیر ادبی عرفانی «کشف الاسرار و عده الابرار» و همچنین کتابهای «مناجات نامه»، «الاربعین» و «منازل السائرین» اشاره کرد. خواجه عبدا... انصاری در سرودن شعر نیز از استعداد و مهارت خاصی برخوردار بود و دیوان شعری از او برجای مانده است.
روز جهانی جوانان
( ۲۱ سال پیش، در سال ۱۹۹۹ میلادی )
سازمان ملل متحد، روز دوازدهم اوت را «روز جهانی جوانان» نام نهاد تا یادآور شود جوانان در جهان امروز اهمیت روزافزونی دارند. این قشر پرتحرک و نیروی فعال جامعه عامل پیشرفت و ترقی هر کشور محسوب میشود و از این رو دولتها باید به جوانها توجه بیشتری داشته باشند.
آنها امروزه برای ایفای نقش مهم و سرنوشت ساز خود نیاز به حمایت دولت ها، بویژه در زمینه اشتغال، مسکن و ازدواج، دارند. از سوی دیگر خطرات پیش روی نسل جوان افزایش یافته و سلامت جسمی و روحی آنان را تهدید میکند. امروزه جوانان با خطراتی، چون اعتیاد به مواد مخدر، اینترنت و بازیهای دیجیتالی و تبلیغات وسیع برای کشاندن آنها به ورطه فساد اخلاقی مواجه هستند. این تهدیدهای فزاینده، تحصیل، کار و ازدواج جوانان و در نتیجه برخورداری جامعه از نیروی فعال و آینده ساز آنها را به خطر انداخته است.
کشتار اردوگاه فلسطینی تل زعتر
( ۴۴ سال پیش در چنین روزی، دوازدهم اوت سال ۱۹۷۶ میلادی )
اردوگاه فلسطینی «تل زعتر» در نزدیکی بیروت پایتخت لبنان، پس از یک محاصره طولانی توسط شبه نظامیان مارونی این کشور، سقوط کرد و ساکنان آن قتل عام شدند.
این اردوگاه هزاران پناهنده فلسطینی را در خود جای داده بود و محاصره آن از اوایل سال ۱۹۷۶ میلادی، با پشتیبانی و دخالت رژیم صهیونیستی آغاز شد. هدف رژیم صهیونیستی از این اقدام - تشدید جنگ داخلی در لبنان بود. با سقوط اردوگاه تل زعتر، شبه نظامیان مارونی که توسط رژیم صهیونیستی کاملا مسلح شده بودند، سه هزار غیرنظامی فلسطینی را قتل عام و این اردوگاه را با خاک یکسان کردند. وقوع این جنایت هولناک، خشم افکار عمومی و اعتراض بسیاری از دولتها را علیه صهیونیستها و همدستانشان در لبنان برانگیخت.
تصویب کنوانسیون رفتار با اسیران و مجروحین جنگی
( ۷۱ سال پیش، در روز دوازدهم اوت سال ۱۹۴۹ میلادی )
کنوانسیون رفتار با مجروحین و اسیران جنگی در ژنو، مقر اروپایی سازمان ملل متحد به تصویب رسید. این کنوانسیون در پی رفتارهای غیرانسانی و جنایاتی که در مورد مجروحین و اسیران در طول جنگ جهانی دوم صورت گرفت، تدوین شد. در کنوانسیون ژنو مقرراتی برای رفتار انسانی با مجروحین و اسیران جنگی تعیین شد، از جمله آنکه کشورها حق ندارند اینگونه افراد را بکشند و یا شکنجه کنند و مجروحین باید تحت مداوا قرار گیرند.
همچنین اسیران حق استفاده از حداقل امکانات رفاهی و مکاتبه با بستگان خود را دارند. به علاوه برای تضمین رعایت حقوق مجروحین و اسیران جنگی، دولتهای متخاصم موظف شدند در اسرع وقت اسامی اسرای جنگی را به صلیب سرخ جهانی ارائه و امکان ملاقات نمایندگان این سازمان را با آنان فراهم کنند. با وجود این، بسیاری از کشورها این مقررات را در مورد اسیران جنگی رعایت نمیکنند.
ارسال اولین پیغام بشر با استفاده از ماهواره
( ۵۱ سال پیش در روز دوازدهم اوت سال ۱۹۶۹ میلادی )
اولین ماهواره مخابراتی جهان به نام "اکو-۱" توسط امریکا به فضا فرستاده شد و پیامی را از رئیس جمهور وقت ایالات متحده ارسال کرد. این اولین پیغام بشر بود که با استفاده از ماهواره فرستاده میشد. اکو-۱ و سپس اکو-۲ این نظریه را به اثبات رساندند که با استفاده از ماهواره میتوان عکس، صدا و موسیقی را به فواصل دور ارسال کرد.
ماهوارههای اکو بالنهایی با پوشش فلزی بودند و در ابتدا برای مطالعات اتمسفری در نظر گرفته شده بودند، ولی مهندسین مخابرات پیشنهاد کردند که از این ماهوارهها به عنوان ماهوارههای مخابراتی استفاده شود. بازتاب پیامها با استفاده از بدنه این ماهوارهها انجام میشد و در واقع آنها تجهیزات مخابراتی خاصی حمل نمیکردند. پس از ماهوارههای اکو، ناسا ساخت و پرتاب ماهوارههای مخابراتی فعال مانند تلستار و سینکام را دنبال کرد و از تجارب به دست آمده از ماهوارههای اکو در توسعه این سامانههای مخابراتی بهره برد.
درگذشت نویسنده کتاب کوهستان جادو
( ۶۵ سال پیش، در روز دوازدهم اوت سال ۱۹۵۵ میلادی )
"توماس مان" (Thomas Mann) نویسنده برجسته آلمانی درگذشت. توماس مان در ژوئن ۱۸۷۵ م در شهر لوبِک آلمان به دنیا آمد. وی پس از اتمام تحصیلات متوسطه وارد دانشگاه مونیخ شد و در حین تحصیل، وارد عرصه نویسندگی شد.
پس از انتشار اثر "افتاده ها" و نیز داستانهای سه دهه، مان، به شهرت رسید. توماس مان از لحاظ سبک و طرز نگارش نوشته هایش، به سبک ظریف فرانسوی متمایل و از لحاظ روح و اساس، مظهر نبوغ فکری آلمان است و همین خصوصیت است که نوشته های او را در ردیف بهترین آثار معاصر آلمان قرار داده است. داستانهای مان به قدری عمیق است که به اثر علمی و فلسفی بیشتر شباهت دارند تا سبک داستان. بیشتر علوم زمان از قبیل پزشکی، ستارهشناسی، علوم الهی، زیستشناسی، گیاهشناسی، ماوراءالطبیعه و... در آثار توماس مان جایگاهی برجسته دارند. توماس مان در سال ۱۹۱۳ کتاب کوهستان جادو را نوشت و این کتاب چنان اهمیتی به نویسنده اش داد که جایزه ادبیات نوبل را در سال ۱۹۲۹ م نصیب وی ساخت. یوسف جوان، یوسف در مصر و خلاصه زندگی از دیگر آثار اوست. توماس مان با آغاز جنگ جهانی دوم رهسپار فرانسه، انگلستان و امریکا شد تا اینکه در دوازدهم اوت ۱۹۵۵ م در هشتاد سالگی در نزدیکی شهر زوریخ سوئیس درگذشت.