آیین بهره برداری از گازرسانی به ۷۷ روستا
افتتاح ۳ طرح صنعت پتروشیمی تا آخر هفته
وزیر نفت از افتتاح سه طرح صنعت پتروشیمی در روز پنجشنبه ۱۶ مرداد ماه خبر داد و گفت: این طرحها شامل طرح متانول کاوه، کیمیای پارس خاورمیانه و کاتالیست لرستان است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آقای بیژن زنگنه امروز در حاشیه مراسم افتتاح طرحهای گاز رسانی به ۷۷ روستای استان خراسان رضوی و آغاز بهکار خط انتقال تقویتی جنوب مشهد، افزود: کیمیای پارس خاورمیانه با ظرفیت تولید روزانه ۵ هزار تن متانول، کاوه با ظرفیت تولید روزانه ۷ هزار تن متانول و کاتالیست لرستان این هفته افتتاح میشوند و افتتاح ۱۷ طرح پتروشیمی تا پایان امسال برنامه ریزی شده است.
وی اضافه کرد: گرچه حجم تولید کاتالیست لرستان بالا نیست، اما این طرح از نظر راهبردی مهم است، زیرا اگر کاتالیست نباشد عملیات بسیاری از فرآیندها جاری نمیشود.
وزیر نفت با اشاره به اینکه با بهره برداری ۱۷ طرح پتروشیمی، سالانه ۲۵ میلیون تن به ظرفیت تولید این صنعت افزوده میشود، تصریح کرد: این طرحها به مرور در سال ۹۹ افتتاح میشوند.
زنگنه با اشاره به اینکه تولید محصولات پتروشیمی نسبت به پارسال افزایش یافته است، گفت: ارزش کل محصولات پتروشیمی به دلیل کاهش قیمت نفت و از آنجا که قیمت محصولات پتروشیمی تابعی از قیمت نفت است، کمتر از پارسال است.
زنگنه با بیان اینکه امسال خوراک بیشتری (بویژه اتان) در اختیار پتروشیمیها قرار میگیرد و تولید آن نیز افزایش یافته است، تاکید کرد: پتروشیمی اکنون سرحال جلو میرود و امیدواریم به اهدافی که برای این بخش تعیین شده است و حتی فراتر از آن برسد.
وزیر نفت درباره اینکه برنامه وزارت نفت برای افتتاح دیگرطرحهای گاز رسانی روستایی چیست، گفت: برنامه ما این است تا پایان سال هر چند هفته یکبار، آیین افتتاح گازرسانی روستایی و یا آغاز عملیات گازرسانی را داشته باشیم، البته دو یا سه استان هستند که گاز رسانی در آنها از میانگین کشوری پایینتر است، از این رو تلاشمان این است که آنها را به میانگین کشوری برسانیم و منابع آن نیز تامین شده است.
وی درباره سی ان جی سوز کردن خودروهای شخصی و عمومی نیز افزود: سیانجی کردن خودروهای عمومی نخستین اولویت به شمار میآید و سامانه خوبی برای آن راه اندازی شده و کار آن در حال انجام است و البته در این مسیر مشکلاتی وجود دارد که برطرف خواهد شد.
زنگنه درباره اینکه آیا برای ساخت مخازن خودروهای سیانجی سوز از شرکتهای دانش بنیان استفاده میشود، گفت: هر شرکتی بتواند مخزن بسازد ما از آن استفاده میکنیم و هیچ محدودیتی نداریم و از ساخت مخزن نیز به تعداد مورد نیاز حمایت میکنیم.
به گفته وی، برای خودروهای عمومی به یک میلیون و ۴۵۰ تا ۴۶۰ هزار مخزن نیاز است که اگرچه ظرفیت تولید آن در کشور فراهم است، اما در تامین برخی مواد اولیه که وارداتی است مشکل وجود دارد.
تحقق پوشش ۹۵ درصدی شبکه گاز
وزیر نفت: در حال حاضر ۸۸ درصد از جمعیت روستایی و ۹۵ درصد مجموع جمعیت کشور تحت پوشش شبکه گاز هستند.
بیژن زنگنه در مراسم افتتاح گازرسانی به ۷۷ روستا و آغاز بهکار خط انتقال تقویتی جنوب مشهد که بصورت ویدیو کنفرانس انجام شد، افزود: با مجوز مجلس شورای اسلامی در تصویب تخصیص درآمد حاصل از صادرات سوختهای مایع، اعتبارات مناسبی برای گاز رسانی به روستاها حاصل شد و بدون اتکا به بودجه، ۲۶ هزار میلیارد تومان منابع برای این کار تحصیل شد.
وزیر نفت افزود: بعد از این اقدام، مجلس با تصویب ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید گشایش خوبی در این منابع ایجاد کرد که جای تقدیر دارد.
وی افزود: در این طرح همه طرفها منتفع شدند چراکه هم گاز رسانی سرعت گرفت و هم محیط زیست منتفع شد، هم دولت درآمد ارزی خوبی بدست آورد و هم نعمت گاز به روستاهای بیشتری رسید.
وی گفت: تا پیش از آغاز دولت در سال ۱۳۹۲، حدود ۱۴ هزار روستا گازرسانی شده بود، اما از آن سال تا کنون از ۳۰ هزار روستا عبور کرده ایم و تا پایان سال به ۳۳ هزار روستای دارای گاز میرسیم.
به گفته وزیر نفت، اکنون به طور متوسط ۸۸ درصد جمعیت روستایی به شبکه گاز متصل است و کل جمعیت کشور که تحت پوشش گاز قرار دارند، نزدیک به ۹۵ درصد است.
زنگنه تاکید کرد: از ابتدا نیز هدفگذاری برای اتصال ۹۵ درصد جمعیت کشور به شبکه گاز انجام شده بود، اما تا پایان دولت دوازدهم عدد فراتر خواهد رفت.
وی ادامه داد: این سطح از پوشش گسترده گازرسانی را در هیچ کجای دنیا نداریم. این یک زیرساخت مهمی است که مردم به خوبی حس میکنند.
وزیر نفت افزود: نکته دیگر اینکه در این دوره و پیش از آغاز از میانه سال ۹۲ گروهی از افراد مسلط را انتخاب کردیم تا روشهای مختلف تامین انرژی پایدار و مطمئن را برای روستاها مطالعه کنند.
وی گفت: با مشخصشدن میزان هزینه برای هر انشعاب، مشخص شد که روش گازرسانی از طریق خط لوله، اقتصادیترین روش در مقایسه با برق، سی ان جی و ال ان جی است.
زنگنه ادامه داد: ما به این قول وفادار بودیم، اما این طرح که تصویب شد بسیاری این کار را نمایشی میدانستند.
وی با اشاره به اینکه پولی برای اجرای گازرسانی روستایی دریافت نکردیم، افزود: تنها از مجلس اجازه گرفتیم تا آنچه که میسوزد و از بین میرود از محل حاصل از صادرات سوخت مایع، برای گازرسانی روستایی در نظر گرفته شود.
وزیر نفت گفت: دولت برنده بود، زیرا مقدار زیادی فرآورده مایع برای صادرات به دست آورد و علاوه بر آن رضایتمندی مردم نیز حاصل شد تا با کاهش هزینهها، رفاه بیشتری داشته باشند.
وی به آثار زیستمحیطی اجرای این طرح نیز اشاره کرد و افزود: در چند سال آینده آثار زیست محیطی آن را خواهیم دید چرا که دیگر کسی برای تهیه سوخت هیزم و بوته نمیکند.
به گفته زنگنه گازرسانی روستایی، هزاران شغل ایجاد کرد، زیرا تمام تجهیزات ساخت ایران است و پیمانکاران نیز ایرانی هستند.
وی افزود: صنعت نفت در سختترین شرایط ایستاده و طرحهای این صنعت نفت در شرایط تحریم و کرونا نه تنها تعطیل نشده بلکه طرحهای جدید هم شروع شده است.
زنگنه ادامه داد: ما با تمام توان، امید و اشتیاق کارهایمان را برای توسعه کشور و خدمت به مردم به انجام میرسانیم.
صرفه گازرسانی به روستاها بیشتر از سایر سوختها
وزیر نفت: مطالعات گستردهای را برای تامین انرژی پایدار برای روستاها انجام دادیم و به این نتیجه رسیدیم که گازرسانی به روستاها بیشترین صرفه اقتصادی را دارد.
آقای بیژن زنگنه در مراسم بهرهبرداری و کلنگزنی از طرحهای گازرسانی استان خراسان رضوی با اشاره به مطالعات انجام شده برای اجرای این طرح افزود: ما در وزارت نفت مطالعات گستردهای را برای تامین انرژی پایدار برای روستاها انجام دادیم. در این مطالعات که حدود یک سال به طول انجامید ما به بررسی استفاده از گاز، CNG، برق و سایر سوختها در مناطق روستایی پرداختیم و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که گازرسانی به روستاها بیشترین صرفه اقتصادی را دارد.
وی اضافه کرد: در طرح وزارت نفت، حدود ۲۶ هزار میلیارد تومان خرج شد و مجلس تنها با اعطای یک مجوز به وزارت نفت باعث شد که امروز این کار بزرگ انجام شود.
زنگنه همچنین گفت: این اقدام یک بازی برد-برد برای همه دستگاهها و افراد مرتبط با این طرح بود. با انجام طرح گازرسانی دولت برنده شد، زیرا هماکنون میتواند فرآورده مایع بیشتری صادر کند و درآمد خود را افزایش دهد. مردم برنده شدند، زیرا گاز به خانههای آنها رسید و سطح رفاه در زندگیشان بالا رفت.
وزیر نفت ادامه داد: همچنین با اجرای این طرح محیط زیست نیز برنده شد، زیرا با رساندن گاز به خانهها دیگر مردم برای تامین گرمای موردنیاز، اقدام به آسیب رساندن به منابع طبیعی و جنگلها و استفاده از هیزم نمیکنند. قطعا آثار زیست محیطی این طرح در چند سال آینده بیشتر نمایان خواهد شد.
وی گفت: در مسیر اجرای طرح گازرسانی صدها هزار شغل ایجاد کردیم. همه تجهیزات استفاده شده در این طرح، ساخت داخل بودند و پروژه توسط پیمانکاران محلی انجام شده است.
زنگنه تاکید کرد: با رساندن گاز به خانهها، مردم اقدام به خرید بخاری و تجهیزات موردنیاز کردند و بدین صورت یک چرخه اشتغال در این فرآیند برای مردم ایجاد شد که در این وضعیت بحرانی به کمک کشور آمد.
گازرسانی به ۷۷ روستای خراسان رضوی
وزیر نفت: بابت گازرسانی به ۷۷ روستا، تقدیر میکنیم از زحمات پیمانکاران و کارگران و به مردم خراسان رضوی تبریک میگوییم.
بیژن زنگنه در ارتباط زنده تصویری با شبکه خبر در آیین بهره برداری از گازرسانی به ۷۷ روستای استان خراسان رضوی افزود: خوشحالیم که این فرایند بین دو عید قربان و غدیر انجام شده و اینجا باید به تمام پیمانکاران و کارگران که زحمات زیادی کشیدند تبریک گفت و به مردم خراسان هم بابت این بهره مندی از گاز تبریک میگویم.
وی گفت: کاری که امروز ما کرده ایم در بحث گازرسانی به روستاها کار جدیدی نبوده و ما از سال ۷۷ این طرحها را شروع کرده ایم و در سال ۹۲ در بند ق بودجه پیشنهاد دادیم و حدود پنج میلیون دلار برای این طرحها بودجه اختصاص پیدا کرد.
وزیر نفت افزود: در شروع کار و از سال ۹۲ بعد از گرفتن بودجه ۱۴ هزار خانوار را گازرسانی کردیم تا امسال از ۳۲ هزار خانوار عبور خواهیم کرد.
آقای زنگنه گفت: در حال حاضر ۸۸ درصد جمعیت روستایی کشور و ۹۵ درصد کل جمعیت کشور از نعمت گاز برخوردار هستند و این در هیچ جای دنیا سابقه ندارد.
وی افزود: تمام روشهای تامین گاز برای روستاها مورد بررسی قرار گرفت از سی ان جی گرفته تا ال ان جی و برق که بررسی و تحقیق درباره اینها یکسال زمان برد، اما در نتیجه به این رسیدیم که همین روش گاز رسانی امروز به صرفهتر است.
وزیر نفت گفت: با اجرای این طرحها صدها هزار اشتغال ایجاد شد و از طرفی هر خانهای که شعله گاز در آن روشن شد رفتند به سمت خرید بخاری گازی و این خودش باعث شد تا کارخانههای زیادی فعال و اشتغال زایی ایجاد شود.
گاز رسانی، زمینه ساز سرمایه گذاری
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با آغاز نهضت گاز رسانی در سالهای اخیر، مردم نسبت به گذشته رفاه بیشتری دارند، گفت: طرحهای گاز رسانی به شهرها و روستاها، زمینه را برای سرمایه گذاری مردم در این مناطق هموارتر کرده است.
آقای سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی در نشست افتتاح پروژههای گاز رسانی به ۷۷ روستا و آغاز بهکار خط انتقال تقویتی جنوب مشهد که با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت برگزار شد، با تأکید بر اینکه در ۴۰ سال عمر انقلاب اسلامی، توسعه زیرساختی مورد نیاز جامعه بسیار پیشرفت داشته است، افزود: مجموعه خدماتی در حوزههای آب، برق، گاز، جاده، ارتباطات و... به عموم مردم ارائه شده است، همچنین در ۱۲ سال حضور بنده در عرصه نمایندگی مجلس، گازرسانی به بسیاری از روستاها و محلهها در خراسان رضوی صورت گرفته است.
وی اضافه کرد: برخی شهرها مانند کلات در ابتدای مجلس هشتم از نعمت گاز شهری محروم و بسیاری از مراکز شهرستانها فاقد این نعمت خدادادی بودند، حتی محله طوسمان در اطراف مشهد با وجود اینکه از لحاظ میراث فرهنگی دارای اهمیت زیادی بود، سیستم گازکشی نداشت.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با آغاز نهضت گازرسانی در سالهای اخیر، حداقل در مناطق مربوط به حوزه انتخابیه من، زمینه گازرسانی فراهم شد و اکنون مردم در مجموعه کشت و صنعت، منازل و محل کار نسبت به گذشته رفاه بیشتری دارند.
نماینده مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اقتصاد ما توانست با وجود تحریمها و مشکلات ظالمانه خارجی، مقاومت خوبی داشته باشد، گفت: مهمترین دلیل این موضوع این است که انقلاب اسلامی توانسته زیرساختهای مورد نیاز مردم را تا حد بسیار زیادی تأمین کند، اکنون بسیاری از کشورهای نفتی دنیا به دلیل نداشتن زیرساختهای مناسب، در صورت بروز تحریم، حتی قادر به انجام کوچکترین کارها مانند تولید بنزین نیستند.
قاضی زاده هاشمی افزود: در گذشته از منبع انرژی سرخس جدا بودیم و در بحران سال ۸۶ پس از قطع واردات گاز از ترکمنستان، دچار مشکلات جدی شدیم که وزارت نفت با احداث خط گازرسانی به شمال کشور، این مشکل را برطرف کرد.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه گازرسانی زمینه را برای سرمایهگذاری هموار کرده است، گفت: مناطق صنعتی اطراف مشهد به دلیل محدودیت در تأمین انرژی دچار برخی مشکلات هستند که امیدواریم وزارت نفت این مشکل را نیز برطرف کند.
وی تصریح کرد: اکنون چند روستای استان خراسان رضوی فاقد گاز هستند که امیدواریم با همت و تلاشهای وزارت نفت با گرفتن تصمیمهای مناسب، این روستاها نیز از نعمت گاز بهرهمند شوند و برنامه کلان پروژه گازرسانی توسط وزارت نفت ادامه یابد.
۱۳۶ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در صنعت گاز
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: مجموع سرمایه گذاری دولت در صنعت گاز و گاز رسانی، از سال ۱۳۹۲ تا پایان سال آینده به بیش از ۱۳۶ هزار میلیارد تومان خواهد رسید و بیش از ۴ میلیارد و ۳۲۷ میلیون دلار نیز در بخش گاز رسانی در این سالها سرمایه گذاری شده است.
آقای حسن منتظرتربتی امروز در مراسم افتتاح عملیات گاز رسانی به ۷۷ روستا و آغاز به کار خط انتقال تقویتی جنوب مشهد که با حضور وزیر نفت، معاون اول مجلس شورای اسلامی و نمایندگان استان خراسان رضوی در مجلس شورای اسلامی، معاون عمرانی استاندار و مسئولان استان خراسان رضوی از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد، افزود: خوشبختانه با وجود همه مشکلات، تاکنون گاز رسانی بیش از ۹۰۰ روستا انجام شده که افتتاح آنها از امروز به مرور آغاز میشود و تا هفته دولت ادامه مییابد.
وی اضافه کرد: تا پایان امسال هم طرحهای گاز رسانی به ۲ هزار روستای دیگر در دو نوبت دهه فجر و پایان سال آماده بهره برداری میشود.
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: با تصویب قانون بند قاف تبصره یک در مجلس نهم به ما اجازه داده شد از منابع حاصل از صرفه جویی فرآوردههای نفتی بتوانیم سرمایه گذاریها را باز پرداخت کنیم و این امر سبب شد برای توسعه گازرسانی به روستاها پشتوانه مالی بدون اتکا به بودجه سالانه داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: ۹ میلیارد و ۸۷۷ میلیون دلار صرفه جویی حاصل از طرحهای بند قاف و ماده ۱۲ شرکت ملی گاز از ابتدا تاکنون بوده و طرحهای گاز رسانی به روستاها، واحدهای صنعتی و تولیدی، گاز رسانی به استان سیستان و بلوچستان و گاز رسانی به نیروگاههای کهنوج و ماهشهر از همین منابع انجام شده است.
تربتی افزود: تا سال ۹۱ و ۹۲ هر ساله به دلیل اینکه تولید گاز کم شده و مصرف زیاد بوده، بخش نیروگاهی سوخت مایع مصرف میکرد و ۲۷ میلیارد مترمکعب سوخت مایع در نیروگاهها مصرف میشد و ۲۶ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در نیروگاهها استفاده میشد، اما هماکنون این ترکیب به ۲۸ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی و ۹ میلیارد متر مکعب سوخت مایع رسیده که این امر، به مدد افزایش تولید و ازدیاد برداشت از میادین گازی و بویژه میدان گازی پارس جنوبی بوده است.
وی همچنین با اشاره به طرحهای گازرسانی به استان خراسان رضوی گفت: گازرسانی روستایی در استان خراسان رضوی در سالهای اخیر روند رو به رشدی داشت، بطوریکه از ۳ هزار و ۳۲۹ روستای این استان در ابتدای کار دولت، ۹۴۹ روستا از گاز طبیعی برخوردار بود، اما اکنون از ۵۵ درصد روستاهای بهره مند، این میزان به ۹۲ درصد رسیده و گاز رسانی به ۳۵۰ روستا هم در دست اجراست که با اتمام کار آنها، درصد بهره مندی روستاهای خراسان رضوی از گاز طبیعی به ۹۸ درصد میرسد.
معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به همراهی مجلس و استانداری خراسان رضوی در زمینه گاز رسانی به روستاها، افزود: در خراسان رضوی حدود هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای عملیات گازرسانی هزینه شده است که استانداریها معنای این رقم هزینه را خوب میدانند، زیرا مجموع اعتبار استانی در بسیاری از استانها کمتر از مقادیری است که شرکت ملی گاز هزینه میکند. از سویی مزیت این طرحها استفاده از توان و کارگاهها و کالای داخلی است که همین سبب افزایش اشتغال هم شده است. به این ترتیب هماکنون طرح گازرسانی به ۳۹ روستا در خراسان رضوی نیز آماده کلنگزنی است و ۸۲ روستای دیگر باقی میماند.
تربتی با اشاره به روند گازرسانی در کشور، تصریح کرد: در مجموع هزار و ۴۷ شهر گاز رسانی شده کشور در سال ۱۳۹۲ به هزار و ۲۳۹ شهر گاز رسانی شده در پایان سال ۱۴۰۰ خواهد رسید و فقط هشت شهر میماند که قابلیت گازرسانی ندارند و عمده شهرهای باقی مانده در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان است که عملیات گازرسانی عظیمی هم در آن مناطق در حال انجام است.
وی افزود: تا پایان هفته دولت امسال ۳۲ هزار و ۱۹۷ روستا در کشور از گاز طبیعی بهرهمند خواهند بود و تعداد کل روستاهای باقیمانده قابل گازرسانی به ۹ هزار و ۵۲۷ روستا میرسد و بنا بر این است که تا پایان سال آینده گازرسانی به روستاها به پایان برسد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران یادآور شد: مجموع سرمایهگذاری شرکت ملی گاز ایران از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰، ۱۳۶ هزار میلیارد تومان بوده است و گاز طبیعی در سبد سوخت کشور از سهم ۷۵ درصدی برخوردار است و ۲۴ میلیون مشترک وجود دارد.
به گفته تربتی تا پایان سال آینده، بیش از ۴۰ هزار و ۳۱۰ روستای کشور، از نعمت گاز طبیعی بهرهمند خواهند بود.
بهرهبرداری از ۲۸۶ طرح گاز رسانی خراسان رضوی
آیین بهرهبرداری و آغاز عملیات اجرایی ۲۸۶ طرح گاز رسانی در استان خراسان رضوی با دستور بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت از طریق ویدیو کنفرانس آغاز شد.
در این مراسم که با حضور وزیر و معاونان وزارت نفت، نمایندگان شهرستانهای استان خراسان رضوی برگزار شد، بهرهبرداری و آغاز عملیات اجرایی طرحهای گازرسانی به ۱۱۶ روستا و ۱۶۷ واحد تولیدی و صنعتی، آغاز عملیات اجرایی فازهای یک و دو خط تغذیه رینگ جنوبی مشهد همراه با ایستگاههای CGS و خط لوله انتقال گاز ۳۶ اینچ به طول ۴۰ کیلومتر منشعب از خط لوله ۴۸ اینچ پارچین- سنگ بست به همراه تجهیزات بین راهی لازم، با ۵۹۸ میلیارد تومان اعتبار با دستور وزیر نفت کلید خورد.
در این آیین همچنین، عملیات اجرایی طرح گازرسانی به ۳۹ روستا با جمعیت ۶ هزار و ۲۱۶ خانوار آغاز شد و طرحهای گاز رسانی به ۷۷ روستا با جمعیت ۶ هزار و ۸۹۹ خانوار افتتاح شد.
همچنین طرحهای گاز رسانی به ۱۶۷ واحد تولیدی و صنعتی با اجرای شبکه به طول ۲۶۴ هزار و ۸۹۲ متر نیز به بهرهبرداری رسید.
شرکت گاز خراسان رضوی هماکنون وظیفه تامین گاز طبیعی دو میلیون و ۳۸۵ هزار مشترک را بر عهده دارد و پس از استان تهران، جایگاه دوم بالاترین شمار مشترکان گاز در کشور را داراست.