پخش زنده
امروز: -
وزیر نفت: با افزایش ۱۰ درصدی ضریب بازیافت در میدان مشترک آزادگان جنوبی، تولید این میدان به میزان ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون بشکه معادل هزار میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری صدا وسیمابیژن نامدار زنگنه در مراسم امضای قرارداد تکمیل توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی این منطقه را میدان رزم برادران و فرزندان بزرگ ملت ایران در سالهای جنگ تحمیلی در جبهههای سوسنگرد دانست و گفت: اکنون ما با توسعه این میادین پای خود را جای پای شهیدان میگذاریم.
وی افزود: به برکت آن خونها امروز بر منابع خود در مناطق مرزی حاکمیت داریم و باید در این زمینه به مسئولیتهای اجتماعی نفت در مورد مردم منطقه توجه ویژهای شود.
وزیر نفت با اشاره به اینکه از تولید ۷۰ هزار بشکه نفت در میادین غرب کارون در ابتدای دولت به ظرفیت تولید ۴۰۰ هزار بشکهای دست یافته ایم اضافه کرد: توسعه قابلیت برداشت از میادین مشترک با دیگر کشورها اولویت اصلی ماست و شاخص فعالیت در میادین مشترک نفتی و گازی در میدان نفتی غرب کارون و میدان گازی پارس جنوبی دیده میشود و البته برای سایر میادین مشترک نیز اقدام شده و تا پایان این دولت تعیین تکلیف میشود.
وی به اهمیت افزایش ضریب بازیافت از میادین نفتی اشاره کرد و افزود: باید از این ثروت درست استفاده کنیم و اجازه ندهیم ثروت ملی ما هدر برود.
زنگنه افزود: همان اندازهای که افکار عمومی و مجلس ما به موضوع برداشت از میادین مشترک حساس است باید به افزایش ضریب بازیافت میادین نفتی نیز حساس باشد چراکه این امر موجب افزایش ثروت ملی و جلوگیری از حیف و میل و نابودی سرمایههای ملی است.
وزیر نفت اضافه کرد: ۲۷ میلیارد بشکه نفت درجا در میدان مشترک آزادگان جنوبی وجود دارد، اما حداکثر برداشت ما با فناوریهای کنونی کمتر از یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون بشکه است و این یعنی ۲۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون بشکه آن بدون استفاده باقی میماند که باید به کمک دانشگاهها و شرکتهای دانش بنیان روی این موضوع کار بیشتری شود.
وی به عقد قرارداد با دانشگاهها در سال ۱۳۹۴ برای توسعه میادین نفتی و گازی اشاره کرد و گفت: یکی از ثمرات این قراردادها را که با انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران منعقد کردیم امروز میبینیم و قرارداد امروز حاصل قرار گرفتن دانشگاهها در کنار صنعت نفت است.
وی افزود: طبق آماری که از وزارت علوم گرفتم، یک روزی، فقط ۷ نفر تحصیلکرده مقطع دکتری صنعت نفت در کشور وجود داشت درحالیکه امروز فقط در یک پردیس دانشگاه تهران بیش از ۵۷ نفر با تحصیلات دکترا و فوق دکتری در این زمینه فعالیت و کار میکنند.
وزیر نفت ضمن تاکید بر اینکه میتوانیم با فناوریهای کنونی درصد ضریب بازیافت در این میدان و سایر میادین نفتی کشور را از ۶ به ۱۶ درصد افزایش دهیم، گفت: این به معنای افزایش امکان برداشت ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون بشکهای تولید نفت از آزادگان جنوبی است و هزار میلیارد دلار درآمد برای کشور ایجاد میکند.
زنگنه افزود: تا زمانی که در نفت حضور داشته باشم از پیگیری موضوع افزایش ضریب بازیافت میادین نفتی کوتاه نمیآیم، زیرا این ثروت کشور است و کوتاه آمدن از آن موجب خیانت و لعن و نفرین نسلهای بعدی این کشور است.
وی همچنین با اشاره به مطالبی که عدهای با اهداف خاص در مورد صنعت نفت در فضاهای مجازی منتشر میکنند افزود: در توسعه میدان فرزاد B قرارداد مشارکت در تولید با هندیها وجود نداشته و چنانچه من قرارداد مشارکت در تولید ببندم در مجلس باید پاسخگو باشم.
وزیر نفت با بیان اینکه موضوعاتی مطرح میشود که حتی یک ورق کاغذ برای اثبات ادعا وجود ندارد، افزود: به هیچ کشور خارجی علاقه ویژهای ندارم و چنانچه با طرفهای خارجی صحبت میکنم به دلیل منافع ملت ایران است.
برداشت ۶۰۰ هزار بشکه نفت از میدان آزادگان جنوبی
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران : با امضای این قرارداد، ظرفیت تولید به ۳۲۰ هزار بشکه در روز میرسد، اما هدف ما رساندن ظرفیت تولید این میدان به روزانه ۶۰۰ هزار بشکه است.
آقای مسعود کرباسیان در مراسم امضای قرارداد تکمیل توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی و احداث واحد فراورش مرکزی در این میدان با بیان اینکه تعیین تکلیف میادین مشترک نفتی و گازی کشور جزو سیاستها و اولویتهای ابلاغ شده بود، گفت: با قراردادی که امروز به امضا رسید ظرفیت تولید میدان نفتی آزادگان جنوبی به ۳۲۰ هزار بشکه در روز میرسد، اما این روند توسعهای متوقف نخواهد شد و برای افزایش ظرفیت تولید این میدان تا ۶۰۰ هزار بشکه، در مرحله بعد باز هم مشارکتهایی با شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی خواهیم داشت.
وی افزود: در پی نتایج مثبت قراردادهای مطالعه فناورانه ۹ میدان با همکاری دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی منتخب کشور، پنج قرارداد مطالعه فناورانه برای ۱۲ میدان دیگر با دانشگاههای دسگر کشور به زودی امضا میشود.
کرباسیان با اشاره به اینکه همکاری با دانشگاهها از سال ۹۴ کلید خورد، گفت: میزان سرمایه گذاری در این طرح مشترک مطالعاتی ۲۹۲ میلیارد تومان و ۱۹ میلیون یورو بوده است.
وی گفت: ساخت و توسعه واحد فرآورشی که امروز قرارداد آن بسته شد منتج به ساخت بزرگترین واحد فرآورش کشور میشود که عمده ساخت آن از بخش طراحی تا ساخت ایرانی بوده و فقط برخی تجهیزات را از خارج از کشور به صورت محدود خریداری کردهایم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه شرکتهای فعال در این زمینه تنها نیستند، افزود: با وجود مشکلاتی که در حال حاضر شرکت ملی نفت ایران برای تأمین مالی دارد تلاش میکنیم در کنار این شرکتها باشیم و مشکلی در تأمینهای مالی برای طرح توسعه آزادگان جنوبی ایجاد نشود و تلاش میکنیم منابع لازم را از طریق اوراق و سایر منابع تأمین کنیم.
وی با تاکید بر اینکه توسعه در نفت متوقف نمانده است افزود: در طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی طراحی و ساخت قطعات توسط شرکت پتروپارس که شرکتی دانش بنیان است انجام میشود و این امر میتواند منجر به افزایش سرمایههای ملی و حمایت از تولید داخلی و توانمند سازی شرکتهای داخلی شود.
امضای قرارداد تکمیل توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی
قرارداد توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی و احداث کارخانه فرآورش مرکزی به عنوان بزرگترین واحد فراورشی نفت و گاز کشور،امروز (۳۰ تیرماه) به امضا رسید.
قرارداد تکمیل توسعه میدان آزادگان جنوبی با حضور بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت و مسعود کرباسیان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بین تورج دهقانی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) به عنوان کارفرما با حمیدرضا مسعودی مدیرعامل شرکت پتروپارس به عنوان پیمانکار عمومی و مجری طرح به امضا رسید.
تولید روزانه ۳۲۰ هزار بشکه نفت خام و ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در مدت ۳۰ ماه از اهداف این قرارداد ۹۶۱ میلیون دلاری و ۱۱۸۳ میلیارد تومانی است.
احداث ۶۵ کیلومتر خط لوله ارسال گاز و نفت خام به تلمبه خانه غرب کارون و واحد NGL ۳۲۰۰، احداث ۴۵ کیلومتر خط لوله ارتباطی و ۳۲۸ کیلومتر خط لوله جریانی، نصب ۵۰ پمپ درون چاهی و حفاری ۳۵ حلقه چاه جدید از جمله جزئیات این قرارداد است.
هم اکنون در طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی با حفر ۱۷۱ حلقه چاه و ۲۳ کیلومتر خط لوله ارتباطی و ۹۰ کیلومتر خط لوله انتقال، روزانه ۱۴۰ هزار بشکه نفت خام تولید و بخشی از آن در کارخانه فراورشی پیش ساخته به ظرفیت ۵۰ هزار بشکه فرآوری میشود.
در این مراسم همچنین، قرارداد دیگری با شرکت پترو پارس به منظور احداث کارخانه فرآورش مرکزی (CTEP) به عنوان بزرگترین واحد فراورشی نفت و گاز کشور بین شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) و شرکت پتروپارس به امضا رسید.
این کارخانه در مدت ۳۰ ماه با قراردادی به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار برای فرآوری روزانه ۳۲۰ هزار بشکه احداث خواهد شد.
بهره مندی از توان متخصصان و سرمایه انسانی ایرانی و بومی و ایجاد زمینههای اشتغال گسترده در استان خوزستان و همچنین افزایش ظرفیت تولید نفت خام کشور و حفظ سرمایههای ملی در میادین مشترک از جمله اهداف اجرای این دو طرح مهم نفتی عنوان شده است.
میدان نفتی آزادگان جنوبی به عنوان مهمترین میدان مشترک غرب کارون در کنار مرز عراق و ۸۰ کیلومتری غرب اهواز در زمینی به وسعت هزار و ۱۲۵ کیلومتر مربع واقع شده است.
این میدان نفتی، در سال ۱۳۷۶ به همت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، کشف شد و حجم ذخیره درجای نفت خام این میدان، ۲۷ میلیارد بشکه تخمین زده میشود که یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون بشکه نفت خام آن قابل برداشت است.
وزارت نفت، برای توسعه میدان آزادگان قراردادی در سال ۱۳۸۰ با شرکت ژاپنی اینپکس امضا کرد، اما پس از ۵ سال و در پی عمل نکردن به تعهدات، قرارداد با اینپکس لغو شد و پس از هفت سال، در مهر سال ۱۳۸۹ توسعه همه مخزنهای میدان آزادگان به شرکت ملی نفت چین (CNCP) واگذار شد و بهره برداری از این میدان، با سرمایه گذاری شرکتهای ایرانی و ظرفیت تولید روزانه ۲۵ هزار بشکه در تیر ۱۳۸۶ آغاز شد.
طبق قرارداد با چینیها باید طی ۵۲ ماه، حجم تولید از میدان آزادگان جنوبی به روزانه ۳۲۰ هزار بشکه برای مدت سه سال افزایش مییافت که بعد از گذشت حدود چهار سال، این طرح پیشرفتی نداشت.
پس از حدود چهار سال از حضور شرکت ملی نفت چین در میدان آزادگان جنوبی، این شرکت به دلیل تعلل در توسعه این میدان مشترک با عراق در اردیبهشت ۱۳۹۳ خلع ید شد.
در فروردین ۱۳۹۵، قرارداد دیگری بین شرکت ملی نفت ایران و توتال فرانسه برای توسعه این میدان منعقد شد.
بر اساس این قرارداد، شرکت توتال و دیگر شرکای آن مکلف شده بودند ۵ میلیارد دلار برای توسعه این میدان سرمایه گذاری کنند، اما با آغاز تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه صنعت نفت ایران، این قرارداد نیز لغو شد تا شرکت ملی نفت ایران برای توسعه میدان آزادگان جنوبی به توان شرکتهای داخلی تکیه کند.