بر اساس تجارب جهانی راه های مقابله با سیلاب به دو بخش سازه ای (نظیر احداث بندهای خاکی، کیسه های شنی و غیره) و غیرسازه ای (مانند مدیریت سیلاب، ایجاد سیستم های پیش بینی و هشدار وقوع سیل و غیره) تقسیم بندی می شود.
پژوهش خبری صدا وسیما: در سراسر جهان هر ساله سیلاب ها خسارات زیادی به زمین های کشاورزی، راه ها، سدها، پل ها و جاده ها وارد آورده و موجب خسارات مالی و حتی جانی فراوانی می شوند. سیلاب ها قادرند با تخریب زیرساخت ها، اثرات بلند مدتی بر معیشت ساکنین مناطق حادثه دیده باقی گذارده و خسارت غیرقابل جبرانی به ویژه در جوامع روستایی به وجود آورند. کشورهای مختلف با استفاده از روش ها و ابزارهای گوناگون در تلاش هستند تا ضمن پیش بینی و پیشگیری از سیلاب ها، خسارات ناشی از این سانحه طبیعی را به حداقل برسانند. بر اساس تجارب جهانی راه های مقابله با سیلاب به دو بخش سازه ای (نظیر احداث بندهای خاکی، کیسه های شنی و غیره) و غیرسازه ای (مانند مدیریت سیلاب، ایجاد سیستم های پیش بینی و هشدار وقوع سیل و غیره) تقسیم بندی می شود. عدم کنترل و مقابله سیلاب ها می تواند موجب بروز بحران های اجتماعی و زیست محیطی در مقیاس منطقه ای و ملی شود. از این رو سازمان های بین المللی نیز درصدد هستند تا حد امکان با تدوین دستورالعمل ها و ایجاد زیر ساخت های لازم مشکلات ناشی از این پدیده طبیعی را در کشورهای مختلف به ویژه در کشورهای کمتر توسعه یافته به حداقل برسانند.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) یکی از این سازمان های بین المللی است که وظیفه هدایت اقدامات بین المللی در جهت تحقق امنیت غذایی برای همگان را از طریق ارتقای سطح تغذیه و استانداردهای معیشتی مردم، اطمینان از ارتقای میزان بهره وری در تولید و توزیع انواع محصولات غذایی و کشاورزی، همراه با بهبود وضعیت روستاییان برعهده دارد. این سازمان با تدوین دستورالعمل های مختلف، راهکارهایی را برای کاهش اثرات منفی بلایای طبیعی از جمله سیلاب ها در جوامع مختلف درگیر با این پدیده طبیعی در پیش گرفته است.
در اسفند سال 97 و فروردین سال 98 با تغییر رژیم بارندگی کشور برخلاف سال های گذشته با بارش بی-سابقه باران در حوضه های آبخیز مختلف مواجه شدیم. این بارش ها منجر به بروز سیلاب های متعدد بسیار وسیع در مناطق شمال شرق، غرب و جنوب غرب کشور گردیده و متاسفانه خسارت شدیدی را به زیرساخت-های بخش های مختلف کشور در این مناطق به ویژه بخش کشاورزی وارد آورد. کشاورزان در این مناطق جزء آسیب پذیرترین قشرها محسوب گردیده و بیشترین زیان را متحمل گردیدند. با توجه به رسالت وزارت جهاد کشاورزی در تامین امنیت غذایی در کشور، ضروری است بخش کشاورزی در آینده با آمادگی بیشتری به مواجهه با چنین رویدادهایی بپردازد.
در همین راستا، گروه اقتصاد پژوهش خبری در ادامه سلسله نشست های کارشناسی خود به بررسی تجارب جهانی در خصوص مدیریت و کاهش مخاطرات سیلاب و راه های مقابله و پیشگیری از به وجود آمدن آن پرداخته است. این نشست، با حضور خانم دکتر الهام باریکانی، عضو هیئت علمی و مدیر گروه پژوهشی اقتصاد منابع طبیعی و محیط زیست موسسه پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی و مهندس آتوسا بختیاری پژوهشگر موسسه پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری// علی قنبری