بولتن حاضر تلاش دارد مهمترين چالش هاي داخلي و خارجي دولت جديد آمريکا را دربازه زماني هفتگي، رصد و در چارچوب موضوعي دسته بندي و در اختيار پژوهشگران و برنامهسازان اين حوزه قرار دهد.
پژوهش خبری صدا وسیما: مناسبات ايالات متحده آمريکا با جمهوري اسلامي از آنجایی که آکنده از حوادث مهم و اثرگذار بوده همواره توجه رسانه ها را به خود جلب کرده است . بی شک یکی از مهم ترین برهه های تاثیر گذار در تاریخ آمریکا و دیگر کشورها ؛ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و جابجایی قدرت در کاخ سفید است. از طرفی دشمنی آمریکا با ایران اسلامی به هفته هاي نخستين پيروزي انقلاب اسلامي باز ميگردد. اين دشمني ممکن است دچار فراز و فرود شده باشد اما به گواهي تاريخ هرگز در اصل و اساس خود دستخوش کوچکترين تغييري نشده است بلکه گذشت زمان بارها اثبات کرده که دشمني کاخ سفيد با ايران اسلامي روز به روز سخت تر و همه جانبه تر شده است.
انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رييس جمهور آمريکا هر چند در وهله اول حزب جمهوريخواه آمريکا را تقويت مي کند اما شواهد دال بر اين است اين انتخاب جريان تندروي ضد ايراني را نيز تقويت کرده و در نتيجه بر ميزان و شدت اين دشمني افزوده است. اما تمام واقعیت این نیست . ترامپ به دلایل مختلف همچون سیاسی ، اقتصادی و حتی اجتماعی معمولا مورد نقد و هجمه دموکرات ها قرار م یگیرد اما گاهی اوقات این جریان انتقادی منحصر به حزب رقیب نمی شود بلکه هم حزبی های وی نیز با دموکرات ها هم نوا می شوند.
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترين چالش هاي داخلي و خارجي دولت جديد آمريکا را دربازه زماني هفتگي، رصد و در چارچوب موضوعي دسته بندي و در اختيار پژوهشگران و برنامهسازان اين حوزه قرار دهد.
جمع بندی
بخش اول به رصد اوضاع داخلی آمریکا اختصاص دارد. در اين بخش موضوعات تبلیغاتی این هفته نیز همچون هفتههای پیشین رشد را نشان میدهد. بدین ترتیب باید به تداوم اختلافات میان جناح های سیاسی به بهانه های مختلف با دولت ترامپ از جمله انتصاب اخیر ترامپ ( جایگزینی مایک پمپئو با رکس تیلرسون ) و تداوم اختلاف نظر میان دموکراتها با ترامپ همچنین به بازتاب انتشار کتاب جیمز کوبی مدیر سابق اف بی آی درباره ترامپ اشاره کرد.
درباره معضلات اجتماعی در آمریکا رخدادهای اجتماعی همچون «اعتراض به نهادینه شدن رفتار نژادپرستانه در جامعه آمریکا همچنین ابراز نگرانی روزافزون دانش آموزان آمریکایی از گسترش خشونت در اماکن آموزشی و تاکید بر پیامدهای منفی فرامین مهاجرتی ترامپ » را نباید فراموش کرد. « نگرانی شهروندان آمریکایی از کسری بودجه و اعتراضات به سیاست های مالی ترامپ » دو سوژه مهم تبلیغاتی در خصوص معضلات اقتصادی در بازه زمانی یادشده است.
اما در پایان نمونه مربوط با حوزه سیاست خارجی ترامپ منحصر بود به موضوع جنگ تجاری آمریکا و چین .. !
در خصوص رصد اوضاع داخلی آمریکا در زمينه اختلافات سیاسی در آغاز باید به تداوم اختلافات یادشده به بهانههای مختلف از جمله انتقادِ سناتور منندز از انتصاب مایک پمپئو خبر داده . بنا به گزارش خبرگزاریها «رابرت منندز» سناتور ارشد حزب دموکرات و از اعضای کمیته روابط خارجی آمریکا اعلام کرد: به مایک پمپئو رئیس کنونی سازمان سیا که دونالد ترامپ برای تصدی وزارت امور خارجه معرفی کرده است، رأی منفی خواهم داد. وی فاقد هرگونه قدرت دید و تحلیل در سیاست خارجی است. به همین دلیل به وی رأی منفی خواهم داد.[1]( خبرگزاری صداوسیما 29/ 01/ 97) اما بی شک انتشار کتاب جیمز کومی مدیر سابق اف بی آی در خصوص شخصیت ترامپ از جمله موضوعات پر حاشیه است. خود کومی در این باره میگوید: من فکر مي کنم استيضاح و برکناري دونالد ترامپ (رئيس جمهور آمريکا) از قدرت مردم آمريکا را رها مي کند و اتفاقي به صورت غيرمستقيم مي افتد که من معتقدم آنها وظيفه داشتند مستقيما آن را انجام دهند.ترامپ صلاحيت اخلاقي لازم را براي رياست جمهوري ندارد.(خبرگزاری صداوسیما27/ 01/ 97)
گسترش اختلافات حزب دموکرات با شخص ترامپ دیگر موضوع تبلیغی رسانه هاست براین اساس رسانه ها اعلام کردند: حزب دمکرات آمريکا در شکايت نامه اي که به دادگاهي در منهتن تحويل داده شده است مدعي شده است که مقامات ارشد ستاد مبارزات انتخاباتي ترامپ با دولت روسيه و سازمان جاسوسي ارتش اين کشور براي آسيب زدن به وجهه هيلاري کلينتون نامزد اين حزب در انتخابات رياست جمهوري سال دو هزار و شانزده آمريکا همدست شده اند و با هک کردن رايانههاي حزب دمکرات انتخابات را به نفع ترامپ سوق داده اند.در اين شکايتنامه آمده است که ستاد مبارزات انتخاباتي ترامپ از کمک روسيه در انتخابات سال دو هزار و شانزده استقبال کرده است. در اين شکايت نامه همچنين ستاد مبارزات انتخاباتي ترامپ همانند يک شرکت تجاري در حال رشد توصيف شده است.( خبرگزاری صداوسیما01/ 02/ 97)
این هفته ( البته همچون هفته های قبل) حوزه معضلات اجتماعی از خبرهای قابل ملاحظه ای برخوردار بود از جمله؛ اعتراضات گسترده به رفتارنژادپرستانه پلیس آمریکا با رنگین پوست ها. براین اساس رسانه ها اعلام کردند: دان لمون مجری سیاهپوست با تاکید بر عادی شدن تبعیض نژادی در جامعه آمریکا گفت: متأسفانه، بازداشت بیدلیلِ دو مرد سیاهپوست در فروشگاه قهوه «استارباکس» که اخیراً در یکی از شهرهای آمریکا اتفاق افتاد، برای بسیاری از آفریقایی-آمریکاییها (سیاهپوستان)، اصلاً غیرمنتظره نبود، زیرا بسیاری از ما سیاهپوستان و قهوهای پوستان (آمریکای لاتین تبارها) خودمان داستانهایی درباره وقایعی از این دست داریم که برسر خودمان آمده است.. ( خبرگزاری صداوسیما 28/ 01/ 97) اما اعتراضات به گسترش خشونت در جامعه آمریکا با ورود به چندمین هفته خود حال رنگ و بوی تازه ای گرفته یعنی حال دانش آموزان آمریکایی در حال اعتراض به این وضعیت ند. بر این اساس خبرگزاری ها اعلام کردند:
در ادامه اعتراضات دانش آموزان آمريکايي ضد خشونت هاي مسلحانه در اين کشور، بيش از 4000 هزار نفر از دانش آموزان پايتخت آمريکا در سالگرد کشتار مدرسه پارکلند(فلوريدا) تجمع و تظاهرات کردند.اين دانش آموزان در پارک لافايت که روبروي کاخ سفيد است، تجمع کردند و در حرکتي نمادين روي زمين دراز کشيدند تا کشتار مدارس امريکا را به نمايش بگذارند. (خبرگزاری صداوسیما 01/ 02/ 97)
اما نگرانی شهروندان آمریکایی از کسری بودجه و اعتراض به سیاست های مالی ترامپ سوژه های اقتصادی در بازه زمانی یادشده است . بر این اساس رسانه ها اعلام کردند: بی اعتمادی به قدرت اقتصادی و سیاسی آمریکا، کاهش قدرت خرید مردم و افزایش کسری تجاری آمریکا سه عامل تاثیر گذار در تضعیف موقعیت دلار در مقابل دیگر ارزهای معتبر جهان بوده است.( خبرگزاری صداوسیما 27/01/97) این خبرگزاری ها اعلام کردند: اعضاي سازمانهاي مدني و فعالان مالياتي در آمريکا عليه قوانين مالياتي دونالد ترامپ تجمع اعتراضي در محوطه کنگره امريکا برپا کردند. اين شرکت کنندگان در دست خود پلاکاردهايي بامضمون "حتي يک پني براي ثروتمندان ماليات اضافه نشده است" ، "نمايندگان کنگره پيمان خود را با مردم در قوانين جديد مالياتي شکستند" ،"از وال استريت ماليات اخذ کنيد ، ثروتمندان پولدارتر شدند" ،"داماد ترامپ کوشنر بعد از جلسه خصوصي در کاخ سفيد 500 ميليون دلار وام اخذ کرده است" ، دردست داشتند.( خبرگزاری صداوسیما 29/ 01/ 97)
و در پایان درخصوص چالش های خارجی ترامپ ، با استناد به موضوعات و محورهای مورد بررسی آنچه که کاملا ملموس است تمرکز تبلیغات رسانه ای همچون هفته اخیر منحصرا بر روی مناسبات چالشی آمریکا با چین به بهانه جنگ تجاری واشنگتن – پکن است. بر این اساس رسانه ها اعلام کردند: مناقشه تجاري آمريکا و چين تلقي جهاني را به سوي جنگ مالي و پولي ميان دو قدرت اقتصادي سوق داده است .در صورت وقوع جنگ تجاري با آمريکا، پکن پاسخ هاي ضروري را خواهد داد.' " اين موضع اصلي دولت چين در قبال محدوديت هاي تجاري واشنگتن عليه آن کشور طي يک ماه گذشته است. «وانگ يي» وزير امور خارجه چين ماه گذشته با غير منطقي خواندن رويکرد تعرفه اي آمريکا بر واردات فولاد و آلومينيوم ، تاکيد کرد وقوع چنين جنگي به همه طرفين آسيب وارد خواهد کرد.اقدام ترامپ رئيس جمهور آمريکا در اتخاذ تعرفه 25 درصدي در قبال واردات فولاد و همچنين تعرفه 10 درصدي در خصوص واردات آلومينيوم ، از ديدگاه واشنگتن حرکتي براي تقويت امنيت اقتصادي و تجاري و پيگيري سياست حمايت گرايانه از اقتصاد داخلي است.بيش از 12 کشور ، واردکننده فولاد و آلومينيوم به آمريکا هستند که چين سهم نسبتا کمي در آن ميان دارد." (خبرگزاری صداوسیما 28/ 01/ 97)
پژوهش خبری // پژوهشگر: مرتضی هوشیار
*-----------------------------
[1]- برنی سندرز سناتور دموکرات در پيام توئيتري خود در واکنش به انتخاب پومپئو نوشت : پمپئو از کاربرد شکنجه حمايت ميکند و رابطه ديرينه با تندروهاي ضد مسلمانان دارد و ديدگاههاي جنگ طلبانهاش در خصوص ايران و کره شمالي به راحتي ما را به سمت يک جنگ فاجعه بار ديگر سوق
ميدهد.من در جلسه بررسي صلاحيت او راي منفي مي¬دهم.( خبرگزاری صدا و سیما 21/01/97)