پخش زنده
امروز: -
دستور ترامپ برای انتشار اسناد طبقه بندی شده و واکنش شخصیت های مختلف آمریکایی به آن در کنار حمله بی سابقه ترامپ به دموکرات ها ؛ مهمترین بهانه های خبری در خصوص اختلافات سیاسی در هفته گذشته امریکا بود.
پژوهش خبری صدا وسیما: سابقه دشمنی ایالات متحده آمریکا با جمهوری اسلامی به هفته های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی باز میگردد. این دشمنی ممکن است دچار فراز و فرود شده باشد اما به گواهی تاریخ هرگز در اصل و اساس خود دستخوش کوچکترین تغییری نشده است بلکه گذشت زمان بارها اثبات کرده که دشمنی کاخ سفید با ایران اسلامی روز به روز سخت تر و همه جانبه تر شده است.
واقعیت این است که انتخاب دونالدترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا بیش از آنکه موجب تقویت حزب جمهوریخواه آمریکا شود گسترش اختلافات را در جامعه آمریکا در پی داشته است.. جالب است که اختلافات یادشده ، که هر روزه موارد متعددی از آن گزارش می شود، مختص دو حزب رقیب جمهوریخواه و دموکرات نیست بلکه یکی از پیامدهای پیروزی ترامپ اوج گرفتن اختلافات داخلی در حزب جمهوریخواه است..
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین تبلیغات رسانه ای مقامات آمریکایی در خصوص مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را دربازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
جمع بندي
در زمینه رصد اوضاع داخلی آمریکا ؛ در خصوص اختلافات سیاسی ؛ باید به تداوم بلکه افزایش دامنه اختلافات سیاسی در جامعه آمریکا اشاره کرد.دستور ترامپ برای انتشار اسناد طبقه بندی شده و واکنش شخصیت های مختلف آمریکایی به آن در کنار حمله بی سابقه ترامپ به دموکرات ها ؛ مهم ترین بهانه های خبری در خصوص اختلافات سیاسی بود.
تداوم اعتراضات به فرامین مهاجرتی ترامپ و تاکید رسانه ها بر افزایش شمار بی خانمان های آمریکایی سوژه های خبری در زمینه اجتماعی بود. تاثیر منفی اختلافات سیاسی بر نهادهای اقتصادی آمریکا و اختلاف نظر احزاب آمریکایی بر سر بودجه این کشور دو موضوع رسانه ای در حوزه معضلات اقتصادی است.
و در پایان سیاست خارجی ترامپ در بازه یادشده منحصر بود به دو موضوع مناسبات چالشی واشنگتن – مسکو و واشنگتن _ پیونگ یانگ که البته حجم نمونه های تبلیغاتی در باره موضوع اول خیلی بیشتر از موضوع دوم بود .
در خصوص رصد اوضاع داخلی آمریکا در حوزه اختلافات سیاسی در آغاز باید به تداوم بلکه افزایش دامنه اختلافات سیاسی در جامعه آمریکا اشاره کرد.دستور ترامپ برای انتشار اسناد طبقه بندی شده و واکنش شخصیت های مختلف آمریکایی به آن در کنار حمله بی سابقه ترامپ به دموکرات ها ؛ مهمترین بهانه های خبری در خصوص اختلافات سیاسی بود. بر این اساس کريستوفر ري رئيس اف بي اي در توئیتر در واکنش به انتشار اسناد یادشده نوشت : روزهاي سختي را پيش رو داريم، روزهايي که نگران کننده بوده و تحولات روزهاي اخير آن را بدتر کرده است.(خبرگزاری صداوسیما14/ 11/ 96)
اما مهمتر از همه جو بايدن معاون رئيس جمهور سابق آمريکا در گفتگوي اختصاصي با سي ان ان دستورات ترامپ را تفرقه افکنانه خواند و افزود: دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا از مصاحبه با رابرت مولر (مامور ويژه رسيدگي به اتهام دخالت روسيه در انتخابات آمريکا) خودداري میکند.رئيس جمهور ترامپ تلاش ميکند کشور را به جاي متحد کردن ، دچار اختلاف کند. (خبرگزاری صداوسیما18/ 11/ 96)
رسانه ها همچنین از حملات شدید و بی سابقه ترامپ به دموکرات ها خبر دادند . بنا به این گزارش: ترامپ دموکراتهایی را که با چهره ای سرد و بی تفاوت به سخنرانی سالانه او در کنگره گوش فرا داده و در پایان، از کف زدن برای او خودداری کرده بودند؛ وطن فروش و غیرآمریکایی خواند!. «دیک دوربین» دومین مقام بلندپایه دموکرات در مجلس سنای آمریکا با لحنی تعمداً محتاطانه و سربسته اظهار داشت: «با وطن فروش خواندن ما [دموکرات ها]؟ خب این اقدامی تفرقه انداز است».(خبرگزاری مهر18/ 11/ 96)
تداوم اعتراضات به فرامین مهاجرتی ترامپ و تاکید رسانه ها بر افزایش شمار بی خانمان های آمریکایی سوژه های خبری در زمینه اجتماعی بود. بر این اساس جو بایدن با اعتراض به تصمیمات یادشده گفت: اخراج دو ميليون کودک که بيشتر دوران زندگي خود را در آمريکا گذرانده اند ، به معناي عدالت نيست.«براي من مهم نيست که او (ترامپ) درباره احداث ديوار چه مي گويد اما نکته اين است که اين ايده به بهاي زندگي دو ميليون جوان تمام خواهد شد. اخراج دو ميليون کودک که بيشتر دوران زندگي خود را در اينجا گذرانده اند، عدالت نيست. اين کودکان داوطلبانه و به اختيار خود به اينجا آورده نشدند و بر اساس قانون، اين موضوع را بايد در نظر داشته باشيم که آنها سهم زيادي در امور آمريکا دارند.(خبرگزاری صداوسیما18/ 11/ 96)
تاثیر منفی اختلافات سیاسی بر نهادهای اقتصادی آمریکا و اختلاف نظر احزاب آمریکایی بر سر بودجه این کشور دو موضوع رسانه ای در حوزه معضلات اقتصادی است. بر این اساس رسانه ها اعلام کردند:چالش هاي سياسي سبب سقوط شديد شاخص سهام در بورس آمريکا شد و بورس را به بدترين وضع در دوران ترامپ رساند . با انتشار اسناد محرمانه مربوط به عملکرد اف بي آي و تشديد اختلاف در دولت آمريکا، امروز شاخص سهام در بازارهاي بورس نيويورک سقوط کرد. شاخص سهام در بورس نيويورک به پايين ترين ميزان در دوران دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا رسيد. با اين وضع، شاخص سهام داوجونز به پايين ترين حد در دو سال اخير رسيده است.(خبرگزاری صداوسیما14/ 11/ 96) همچنین اختلاف نظر احزاب بر سر بودجه نیز دیگر موضوع اقتصادی است که رسانه ها به آن پرداختند؛ رئيس اقليت مجلس نمايندگان آمريکا در رکوردي بي سابقه بيش از هفت ساعت در کنگره اين کشور سخنراني کرد . نانسي پلوسي رئيس اقليت در مجلس نمايندگان آمريکا بيش از هفت ساعت در مخالفت با لايحه بودجه صحبت کرد زيرا اين بودجه مسائل مهاجرتي را در نظر نگرفت. سران سنا اين بودجه را پيشنهاد کردند که نياز به حمايت دموکرات ها براي تصويب در مجلس نمايندگان دارد. بنابراين سخنان رئيس اقليت مجلس نمايندگان، سرنوشت اين طرح را در ابهام قرار داده است. پلوسي گفت که با اين بودجه مخالف است زيرا شامل راه حل براي مهاجران بدون مدرک در برنامه داکا نميشود. (خبرگزاری صداوسیما19/ 11/ 96)
در خصوص چالش های خارجی ترامپ ، با استناد به موضوعات و محورهای مورد بررسی آنچه که کاملا معلوم است تمرکز تبلیغات رسانه ای حول دو موضوع مناسبات چالشی آمریکا با روسیه و کره شمالی است .آنچه که به نظر می رسد تشدید اختلافات واشنگتن – مسکو پس از رونمایی از سند راهبرد امنیتی ترامپ است که در آن روسیه را کشور دشمن قلمداد کرده است . رسانه ها اظهارات تند جيمز ماتيس وزير دفاع آمريکا در نشست استماع در کنگره در خصوص آمادگی واشنگتن برای رویاروی نظامی با مسکو گزارش کردند. بر این اساس متیس افزود: « روسيه موشک هاي بالستيک هسته اي غير راهبردي را به خدمت گرفته است و معاهده منع موشک هاي ميان برد را که سال 1987 ، بين رونالد ريگان و ميخائيل گورباچف ، روساي جمهور وقت آمريکا و اتحاد جماهير شوروي سابق امضا شد نقض کرده است.».. آمریکا در صورتي که روسيه موافقتنامه هاي هسته اي را نقض کند برگه ديگري از جمله به خدمت گرفتن موشک هاي هدايت شونده و رهگير مستقر در دريا و توسعه و نوسازي موشک هاي هسته اي با قدرت کم تر در اختيار دارد. (خبرگزاری صداوسیما18/11/96) اما در ادامه «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا از نگرانی واشنگتن از دخالت های مسکو در انتخابات آمریکاخبر داد و افزود: روس ها راه های زیادی برای دخالت در انتخابات دارند و ابزارهای بسیاری وجود دارد که آنها می توانند از آن استفاده کنند. روسیه در صورتی که در انتخابات میاندوره ای ۲۰۱۸ آمریکا دخالت کند، باید پیامدهای آن را بپذیرد. چند انتخابات مهم امسال در این نیمکره برگزار می شود که با انتخابات میاندوره ای آمریکا در سال ۲۰۱۸ پایان خواهد یافت. اگر گمان می کنید آنچه را که انجام می دهید ما نمی بینیم، در اشتباهید و باید کارهایتان را متوقف کنید. در غیر اینصورت باید متحمل پیامدهای آن شوید. (خبرگزاری مهر 18/ 11/ 96)
البته در ادامه اختلاف نظر مسکو – واشنگتن فقط به این ختم نمیشود بلکه ایران و برجام نیز دیگر عامل اختلاف آمریکا و روسیه است.[1]
و در پایان با اشاره به تداوم چالش ها میان واشنگتن و پیونگ یانگ فقط به این نمونه رسانه ای بسنده میکنیم : مايک پنس معاون رئيس جمهور آمريکا در توکيو گفت: واشنگتن آماده مي شود تحريمهاي جديدي را عليه کره شمالي اعلام کند که سختترين مجازاتهايي خواهد بود که تاکنون عليه اين کشور وضع شده است. «من امروز اعلام مي کنم که آمريکا به زودي از سختترين و تهاجميترين تحريمهايي که تاکنون عليه کره شمالي وضع شده است، رونمايي خواهد کرد». پنس در دومين روز از سفر سه روزه به ژاپن در مسير رفتن به کره جنوبي براي شرکت در افتتاحيه بازيهاي المپيک زمستاني که روز جمعه در کره جنوبي آغاز مي شود، اين اظهارات را بيان کرد. (خبرگزاری صداوسیما 18/ 11/ 96)
پژوهش خبری // پژوهشگر: مرتضی هوشیار
------------------
[1] - سرگئی ریابکوف وزیرامورخارجه روسیه «این اواخر مسائل بسیار زیادی رخ داده که عدم اعتماد بین تهران و واشنگتن را بیش از گذشته عمیق کرده است. اقداماتی از جانب طرف آمریکایی صورت گرفته که نه تنها پایبندی واشنگتن به برجام را زیر سئوال برده، بلکه اعمال فشار بر تهران را نیز افزایش داده است. در چنین شرایطی، شخصا نمی توانم امکان ازسرگیری مجدد مذاکرات را تصور کنم. واقعیت این است که درخواستهای تهدیدآمیز آمریکا از ایران در مورد سازش دوباره در چارچوب برجام، اقدامی غیرقابل قبول است که هیچ نتیجهای نخواهد داشت.» (خبرگزاری مهر18/11/96)