جوزف يوگن استيگليتز اقتصاددان آمريکايي : اظهارات دونالد ترامپ درباره رشد اقتصادی برخلاف واقعیات اقتصاد آمریکا است
پژوهش خبری صدا وسیما: سابقه دشمنی ایالات متحده آمریکا با جمهوری اسلامی به هفته های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی باز میگردد. این دشمنی ممکن است دچار فراز و فرود شده باشد اما به گواهی تاریخ هرگز در اصل و اساس خود دستخوش کوچکترین تغییری نشده است بلکه گذشت زمان بارها اثبات کرده که دشمنی کاخ سفید با ایران اسلامی روز به روز سخت تر و همه جانبه تر شده است.
واقعیت این است که انتخاب دونالدترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا بیش از آنکه موجب تقویت حزب جمهوریخواه آمریکا شود گسترش اختلافات را در جامعه آمریکا در پی داشته است.. جالب است که اختلافات یادشده ، که هر روزه موارد متعددی از آن گزارش می شود، مختص دو حزب رقیب جمهوریخواه و دموکرات نیست بلکه یکی از پیامدهای پیروزی ترامپ اوج گرفتن اختلافات داخلی در حزب جمهوریخواه است..
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین تبلیغات رسانه ای مقامات آمریکایی در خصوص مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را دربازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
جمع بندي
در زمینه رصد اوضاع داخلی آمریکا نيز، در حوزه اختلافات سیاسی: «تداوم کشمکش ها بر سر پرونده دخالت روسیه در انتخابات آمریکا» و « اختلاف نظر بر سر موضع اروپا در خصوص برجام » دو محور تبلیغاتی در این خصوص بود.
این هفته برخلاف هفته گذشته که فاقد نمونه تبلیغاتی در زمینه معضلات اقتصادی آمریکا بود شاهد تنها محور موجود در این زمینه یعنی اظهارات اعتراض آمیز برنده جایزه نوبل اقتصاد در واکنش به ادعاهای اقتصادی ترامپ هستیم. اما بهانه های تبلیغاتی در حوزه معضلات اجتماعی منحصر میشود به دو موضع ؛ « اظهارات هیلاری کلینتون در خصوص حقوق زنان در آمریکا» و «تداوم اعتراضات به رفتارهای نژادپرستی و تبعیض آمیز» که تعدادی از رسانه ها به آنها توجه کردند.
در حوزه سیاست خارجی ترامپ میتوان به « تداوم چالش ها در مناسبات واشنگتن – مسکو» و « واشنگتن _ پیونگ یانگ» اشاره کرد.
در خصوص رصد اوضاع داخلی آمریکا در حوزه اختلافات سیاسی در آغاز باید به تداوم کشمکش ها بر سر پرونده دخالت روسیه در انتخابات آمریکا و تماس تیم انتخاباتی ترامپ با روس ها اشاره کرد. رسانه ها در این زمینه با استناد به نگرانی تعدادی از مقامات آمریکایی از اعمال نفوذ ترامپ در تحقیقات در پرونده انتخابات اعلام کردند: به دنبال افشای تصمیم یک سال گذشته دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا پیرامون برکناری «رابرت مولر» بازپرس ویژه پرونده دخالت ادعائی روسیه در انتخابات سال ۲۰۱۶ ریاست جمهوری این کشور، دو قانونگذار آمریکائی یکشنبه در اظهاراتی اعلام کردند که به دنبال تصویب طرحی در کنگره هستند که بر اساس آن ترامپ دیگر اختیاری برای برکناری وی نداشته باشد. بر این اساس، «سوزان کالینز» (Susan Collins) و «لیندسی گراهام» (Lindsey Graham) دو سناتوری هستند که اعلام کردند از گزارش های منتشره درباره درخواست ترامپ از وکیل کاخ سفید برای همکاری با مقامات وزارت دادگستری این کشور پیرامون اخراج بازپرس ویژه پرونده دخالت ادعائی روسیه در انتخابات دو سال گذشته ریاست جمهوری آمریکا نگران و ناراحت هستند.(خبرگزاری صدا و سیما08/ 11/ 96)
در ادامه رسانه های یادشده از اختلاف نظر تعدای از سیاستمداران آمریکایی در خصوص موضع اروپا در قبال برجام خبر دادند. بر این اساس خبرگزاری مهر به نقل از «چارلز فریمن» سفیر پیشین آمریکا در عربستان اعلام کرد: برجام در راستای منافع اتحادیه اروپا است و اروپا حتی در صورتی که آمریکا برجام را لغو کند از آن خارج نمیشود. ممکن است در آینده برجام نقطه آغاز ایجاد روابط نزدیکتر میان آمریکا و ایران باشد، در حال حاضر برجام بنای توسعه روابط اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی ایران است. این توافق در راستای منافع اتحادیه اروپا است. (خبرگزاری مهر 07/ 11/ 96)
اما در زمینه معضلات اقتصادی آمریکا ما شاهد تنها محور موجود در این زمینه یعنی اظهارات اعتراض آمیز برنده جایزه نوبل اقتصاد در واکنش به ادعاهای اقتصادی ترامپ هستیم. به گزارش رسانه ها جوزف يوگن استيگليتز اقتصاددان آمريکايي و برنده جايزه نوبل اقتصاد سال 2001 در واکنش به ادعاهای اقتصادی ترامپ مبنی بر پیشرفت در زمینه اقتصادی در دوره انتخاباتی وی گفت: اگر به واقعيت هاي اقتصاد آمريکا نگاه کنيم، بر خلاف آنچه که دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا گفت، رشد اقتصاد آمريکا آنطور که زمان رياست جمهوري بيل کلينتون بود، نيست. وقتي رئيس جمهور آمريکا به طور متوسط در اولين سال رياست جمهوري خود روزي پنج بار دروغ ميگويد، عملا جايگاه رياست جمهوري را در آمريکا بي اعتبار مي کند. بيشتر آمريکايي ها حرف هاي او را باور نميکنند.(خبرگزاری صدا و سیما 07/ 11/ 96)
اما بهانه های تبلیغاتی در حوزه معضلات اجتماعی منحصر می شود به دو موضع ؛ اظهارات هیلاری کلینتون در خصوص حقوق زنان در آمریکا و تداوم اعتراضات به رفتارهای نژادپرستی و تبعیض آمیز که تعدادی از رسانه ها به آنها توجه کردند .بر این اساس رسانه ها با بازتاب بخشیدن به کتاب اخیر هیلاری کلینتون با نام« چه اتفاقي افتاد» بر وجود «تبعيض جنسي و تنفر از زنان» در جامعه آمریکا به ویژه در انتخابات 2016 تاکید کرد. این رسانه ها از قول وی افزودند: يکي از دلايل روشنِ آن اين است که همان نامزدي که قائل به تبعيضات جنسي عليه زنان بود (دونالد ترامپ) در اين انتخابات پيروز شد. شمار بسيار زيادي از مردم (رأي دهندگان آمريکايي) به نوار صوتيِ وي (ترامپ) که در آن با افتخار درباره حملات جنسي به زنان صحبت ميکرد، گوش کردند و آنگاه شانههاي خود را (از روي بياعتنايي به اين مسئله) بالا انداختند و گفتند: ما باز هم به او رأي ميدهيم» بسياري از آمريکاييها اعتماد خود را به نهادهاي ديرينهي کشورشان از دست دادهاند. (خبرگزاری صدا و سیما 07/ 11/ 96)
این رسانه ها در ادامه از وجود چالشهای قومی و نژادی در جامعه آمریکا خبر داده و افزودند:صدها شهروند معترض آمریکایی دراعتراض به سیاست های نژادپرستانه رئیس جمهور آمریکا و اقدامات وی علیه مسلمانان در واشنگتن دسی تجمع اعتراض آمیز برگزار کردند. این تجمع اعتراضی به دعوت شورای روابط اسلامی آمریکا(CAIR) و در اعتراض به صدور فرمان اجرایی«ممنوعیت سفر» از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای شهروندان چند کشور مسلمان، صورت گرفت.معترضان با در دست داشتن پلاکاردهایی ضد ترامپ شعارهای«نه به ممنوعیت علیه مسلمانان» و «دست از برچسب زدن به مسلمانان بردارید» , " پناهندگان را می پذیریم ", " ترامپ دروغگو است " و "اسلام هراسی هرگز ", سر دادند.(خبرگزاری صداوسیما 08/ 11/ 1396)
و اما در خصوص چالش های خارجی ترامپ ، با استناد به موضوعات و محورهای مورد بررسی آنچه که کاملا معلوم است تمرکز تبلیغات رسانه ای حول دو موضوع مناسبات چالشی آمریکا با روسیه و کره شمالی.. است .آنچه که به نظر می رسد تشدید اختلافات واشنگتن – مسکو پس از رونمایی از سند راهبرد امنیتی ترامپ است که در آن روسیه را کشور دشمن قلمداد کرده است . و اما رسانه ها به نقل از دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین اعلام کردند: دور جدید تحریم های آمریکا علیه روسیه که قرار است به زودی اعمال شود با هدف تلاش برای اعمال نفوذ و تاثیر گذاری بر انتخابات ریاست جمهوری روسیه صورت گرفته است. تحریم های جدید آمریکا با هدف تاثیر گذاری بر روند انتخابات ریاست جمهوری ماه مارس روسیه اعمال می شود ولی این حربه راه به جایی نخواهد برد.(خبرگزاری صداوسیما 09/ 11/ 96)
البته اختلاف نظر مسکو – واشنگتن فقط به این ختم نمیشود بلکه ایران و سیاست های منطقه ای آن نیز همچنین دیگر عامل اختلاف آمریکا و روسیه است.[1]
و در پایان با اشاره به تداوم چالش ها میان واشنگتن و پیونگ یانگ فقط به این نمونه رسانه ای بسنده می کنیم : جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا در پایان سفر به اندونزی و ویتنام گفت: اگر حکومت کره شمالی حمله کند ما دوشادوش ارتش کره جنوبی با آنها خواهیم جنگید. گزینههای نظامی مبتنی بر دفاع از کره جنوبی در سر جای خودش محفوظ است و از سال ۱۹۵۳ پیوسته تجدید شده است از زمانی که قرارداد متارکه جنگ و نه توافق صلح بسته شد.(خبرگزاری صدا و سیما 07/ 11/ 96)
پژوهش خبری // پژوهشگر: مرتضی هوشیار
-----------------------------
[1] واسیلی نبنزیا نماینده روسیه در سازمان ملل(سفیر روسیه در سازمان ملل بعد از سفر اخیر خود به واشنگتن برای دیدار از قطعات تسلیحاتی که به باور دولت آمریکا، ایران به انصارالله داده است،)موردی وجود ندارد که سازمان ملل بخواهد علیه ایران اقدامی صورت بدهد. «تنها چیزی که ما شنیدیم، اظهاراتی مبهم درباره اقدام بود. اگر پیشنهادی در این خصوص مطرح شود آن را بررسی میکنیم. چگونه میتوانیم بدون اینکه اطلاعی از این مساله داشته باشیم درباره آن قضاوت کنیم؟».. پروندهای در این خصوص علیه ایران وجود ندارد (خبرگزاری صدا و سیما 11/11/ 96)