پخش زنده
امروز: -
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترين چالش هاي داخلي و خارجي دولت جديد آمريکا را دربازه زماني هفتگي، رصد و در چارچوب موضوعي دسته بندي و در اختيار پژوهشگران و برنامهسازان اين حوزه قرار دهد.
پژوهش خبری صدا وسیما: مناسبات ايالات متحده آمريکا با جمهوري اسلامي از آنجایی که آکنده از حوادث مهم و اثرگذار بوده همواره توجه رسانه ها را به خود جلب کرده است . بی شک یکی از مهم ترین برهه های تاثیر گذار در تاریخ آمریکا و دیگر کشورها ؛ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و جابجایی قدرت در کاخ سفید است. از طرفی دشمنی آمریکا با ایران اسلامی به هفته هاي نخستين پيروزي انقلاب اسلامي باز ميگردد. اين دشمني ممکن است دچار فراز و فرود شده باشد اما به گواهي تاريخ هرگز در اصل و اساس خود دستخوش کوچکترين تغييري نشده است بلکه گذشت زمان بارها اثبات کرده که دشمني کاخ سفيد با ايران اسلامي روز به روز سخت تر و همه جانبه تر شده است.
انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رييس جمهور آمريکا هر چند در وهله اول حزب جمهوريخواه آمريکا را تقويت ميکند اما شواهد دال بر اين است اين انتخاب جريان تندروي ضد ايراني را نيز تقويت کرده و در نتيجه بر ميزان و شدت اين دشمني افزوده است. اما تمام واقعیت این نیست . ترامپ به دلایل مختلف همچون سیاسی ، اقتصادی و حتی اجتماعی معمولا مورد نقد و هجمه دموکرا تها قرار م یگیرد اما گاهی اوقات این جریان انتقادی منحصر به حزب رقیب نمی شود بلکه هم حزبی های وی نیز با دموکرات ها هم نوا می شوند.
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترين چالش هاي داخلي و خارجي دولت جديد آمريکا را دربازه زماني هفتگي، رصد و در چارچوب موضوعي دسته بندي و در اختيار پژوهشگران و برنامهسازان اين حوزه قرار دهد.
در بخش اول که به رصد اوضاع داخلی آمریکا اختصاص دارد این هفته کاهش چشمگیر حجم تبلیغات رسانه ای در حوزه سیاسی را شاهد بودیم؛ بدین ترتیب باید به تداوم اختلافات میان جناح های سیاسی به بهانه های مختلف با دولت ترامپ از جمله به بهانه انتخاب اخیر ترامپ ( جایگزینی جان بولتن با مک مستر ) به عنوان تنها نمونه تبلیغاتی در این خصوص اشاره کرد.
در باره معضلات اجتماعی آمریکا که حجم قابل ملاحظه ای از تبلیغات رسانه ای را در بازه زمانی یادشده به خود اختصاص داده است ، «تداوم مخالفت ها با افزایش خشونت در جامعه آمریکا و ابراز نگرانی از گسترش ناامنی در محیط های آموزشی – به ویژه مدارس-» را نباید فراموش کرد. برعکسِ حوزه اجتماعی، در خصوص معضلات اقتصادی در بازه زمانی یادشده هیچ نمونه تبلیغاتی دیده نمیشود.
اما در پایان در خصوص سیاست خارجی ترامپ در بازه زمانی یادشده باید گفت تبلیغات رسانه ای در این خصوص منحصر می شود به مناسبات چالشی روز افزون واشنگتن – مسکو ..
و اما در خصوص رصد اوضاع داخلی آمریکا در زمينه اختلافات سیاسی در آغاز باید به تداوم اختلافات یادشده به بهانه انتخابِ اخیر ترامپ یعنی جان بولتن اشاره کرد. به گزارش رسانه ها برنی سندرز سناتور دموکرات در پيام توئيتري خود در واکنش به انتخاب جان بولتن آنرا با منافع ملی آمریکا سازگار ندانست و نوشت : جان بولتون بخشی از تلاش برای گمراه کردن آمریکا درباره جنگ عراق بود و از اقدام نظامی علیه کره شمالی و ایران حمایت کرده است. او تندروتر از آن بود که در سال ۲۰۰۵ بتواند به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل تایید شود و قطعا برای احراز سمت مشاور امنیت ملی آمریکا، گزینه نادرستی است.( خبرگزاری صداو سیما04/ 01/ 97)
پیش از این « رند پل »در خصوص انتصابات اخیر گفته بود: انتصاب هاي اخير ترامپ منجر به شکست سياست خارجي آمریکاست اين مساله باعث مي شود که ما از اشتباهات گذشته درس نگيريم و به جاي اينکه بتوانيم فرصتي براي ايجاد صلح و ثبات داشته باشيم دشمنان بيشتري در دنيا خواهيم داشت.( خبرگزاری صداوسیما26/ 12/ 96)
این هفته ( البته همچون هفته قبل) حوزه معضلات اجتماعی خبرهای زیادی را به خود اختصاص داد . موضوع ناامنی و افزایش آن در جامعه آمریکا از جمله مهمترین موضوعات اجتماعی به روز است. بر این اساس رسانه ها در خصوص نگرانی دانشآموزان و معلمان آمریکایی از گسترش ناامنی در مدارسند گزارش کردند: واشنگتن دسی، در ادامه اعتراضات سراسری دانش آموزان و معلمان آمریکایی به طرح تسلیح معلمان و مدیران مدارس به اسلحه گرم، صدها هزار نفر از شهروندان که بیشتر آنها را دانش آموزان تشکیل میدادند از سراسر این کشور خود را به پایتخت رساندند.(خبرگزاری صداو سیما 05/ 01/ 97) نژادپرستی پلیس آمریکا دیگر موضوع مورد توجه رسانه ها در این خصوص بود. بر این اساس رسانه ها اعلام کردند: در پي تشديد اعتراضات مردمي به اقدامات پليس آمريکا ؛دادستان کاليفرنيا به تحقيق قتل سياهپوست بدست پليس پيوست ،دادستان کل کاليفرنيا به روند تحقيقات درباره کشته شدن يک فرد سياه پوست 22 ساله غيرمسلح در حياط پدربزرگ خود به دست پليس اين ايالت پيوست که باعث موجي از اعتراضات در ساکرامنتو شد.(خبرگزاری صداو سیما 08/01/97) تداوم مناسبات چالشی ترامپ با دستگاه قضایی این کشور دیگر موضوع مهم این حوزه بود. رسانه ها با اشاره به توئیت انتقادی ترامپ درباره اف بي آي و وزارت دادگستري آمريکا اعلام کردند دونالد ترامپ روز دوشنبه در پيامي توئيتري به اف بي آي و وزارت دادگستري آمريکا حمله کرد و آنها را به «خودداري از انتشار اطلاعات» و «کُندي» در ارائه اسناد به جمهوريخواهان کنگره متهم کرد.ترامپ در پيام توئيتري خود با قرار دادن علامت تعجب «!» در مقابل کلمه «دادگستري» اصل اين وزارتخانه را زير سؤال برد. وي گفت رفتار اين دو نهاد که تحت نظارت منصوبان خود او هستند «مايه شرم کشور» است.اين انتقاد يک هفته پس از آن مطرح مي شود که کريستوفر راي، رئيس منصوب شده ترامپ در اف بي آي حدود 54 نفر را در اين اداره به کار گرفت تا شبانه روز به جمع آوري و بررسي اسناد درخواستي از سوي کميته تحقيق کنگره بپردازند.( خبرگزاری صداو سیما13/ 01/ 97)
و در پایان درخصوص چالش های خارجی ترامپ ، با استناد به موضوعات و محورهای مورد بررسی آنچه که کاملا ملموس است تمرکز تبلیغات رسانه ای حول موضوع مناسبات چالشی آمریکا با روسیه است . آنچه که به نظر می رسد تشدید اختلافات واشنگتن – مسکو از طرفی و امکان مذاکره واشنگتن با پیونگ یانگ در خصوص بحران کره شمالی دلایل این تغییر محتوا و فراوانی نمونه های تبلیغی است. بر این اساس رسانه ها با استناد به اظهارات واسلي نبنزيا نماينده روسيه در سازمان ملل در واکنش به اخراج تعدادی از دیپلماتهای روس ، به نقل از وی اعلام کردند: اقدام اخير آمريکا در اخراج شماري از ديپلمات هاي کشورش را اقدامي تاسف بار و غير دوستانه است اين حرکتي بسيار تاسف بار و بسيار غير دوستانه بود. به ما اطلاع داده شده است که دوازده نفر از ديپلماتهاي ما از اينجا اخراج شده اند و بايد تا دوم آوريل خاک آمريکا را ترک کنند. به طور قطع اين دوازده نفر که نام آنها را نميتوانيم منتشر کنيم، خاک آمريکا را ترک مي کنند.(خبرگزاری صداو سیما07/ 01/ 97)
پژوهش خبری // پژوهشگر: مرتضی هوشیار