برای پیش گیری از تشکیل سنگ کلیه مدام برای افراد مبتلا به عارضه کلیوی انجام برخی امور ضروری است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز کهگیلویه وبویراحمد، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی
دکتر سید محمدرضا ربانی علائم سنگ کلیه را درد شدید ناگهانی، حالت تهوع، استفراغ و گاهی همراه با علائم ادراری دانست و افزود: در صورت مشاهده این علائم، فرد باید سریعا به پزشک مراجعه کند.
وی با تاکید بر اینکه سنگ کلیه بیماری ارثی نیست ادامه داد: در بعضی از خانوادهها به دلیل وضعیت ژنتیکی، رژیم و عادات غذایی مشترک و آب و هوای یکسان، ابتلاء به سنگ کلیه را بیشتر مشاهده میکنیم.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، هشدار داد: افراد ۱۵ ساله که سنگ کلیه دارند و یا کسانی که به صورت مکرر دچار سنگ کلیه میشوند، احتیاج به مراقبت بیشتری دارند و توصیه میشود این افراد حتما به صورت دورهای به پزشک معالج خود مراجعه کنند.
دکتر ربانی با اشاره به اینکه سنگ کلیه و عفونت ادراری با هم ارتباط دارند افزود: بیمارانی که به سنگ کلیه و عفونت ادراری مبتلا میشوند، احتیاج به مراقبت دورهای دارند تا عامل زمینهای در آنها شناسایی و برطرف شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره به ارتباط مصرف لبنیات با ایجاد سنگ کلیه گفت: به صورت سنتی مردم میگویند که لبنیات باعث سنگ سازی میشود، اما در تحقیقات گسترده مشخص شده است افرادی که از لبنیات استفاده نکرده اند، بیشتر از افرادی که لبنیات استفاده کرده اند به سنگ کلیه مبتلا شده اند.
دکتر ربانی در تشریح دلایل این رویداد نیز گفت: دلیل ایجاد سنگهای کلیه، اُگزالات است و در افرادی که لبنیات مصرف نمیکنند، اُگزالات از طریق سیستم ادراری دفع و باعث تشکیل سنگ کلیه میشود.
وی در ادامه با توضیح اینکه چرا افرادی که لبنیات مصرف میکنند، کمتر دچار سنگ کلیه میشوند، ادامه داد: لبنیات در روده این افراد با اُگزالات ترکیب و از راه روده دفع شده، که این امر باعث میشود اگزالات کمتری وارد سیستم ادراری شده و در نتیجه سنگ سازی در این افراد کمتر باشد.
دکتر ربانی در پایان با بیان اینکه البته مصرف خیلی زیاد مواد کلسیم دار در بعضی افراد مستعد، ممکن است باعث بروز سنگ کلیه شود، توصیه کرد: مصرف حدود سه لیوان شیر و ماست در طول شبانه روز توصیه میشود که این مهم، خطری از نظر سنگ سازی برای افراد در پی ندارد.