نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهمترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در04/ 06/ 96 الی08 /06 / 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید"، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی" ، "جلوگیری از واردات کالاهایی که یا در داخل تولید می شوند یا قابل تولید کردن است." ،" اشتغال " .
و مهمترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
· کاهش پیش پرداخت نقدی واحدهای صنعتی برای گشایش اعتبار اسنادی به 10 درصد و آزادسازی حدود 80 درصد از پهنههای بلوکه شده معدنی برای توسعه اکتشاف و سرمایه گذاری بخش خصوصی از مهمترین اقدامات وزارت صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم در زمینه رفع موانع و تسهیل امور تولید بود.
· با تصویب مجلس شورای اسلامی۱.۵میلیارد دلار اعتبار برای توسعه رفاه و افزایش تولید و اشتغال عشایر و روستاییان از صندوق توسعه ملی در اختیار بانکهای عامل گذاشته میشود.
· در مجموع ۱۱ هزار میلیارد ریال تسهیلات برای بخشهای مختلف کشاورزی از جمله دامداری صنعتی، مرغداریهای صنعتی و طرحهای گلخانهای پرداخت کردهایم.
· صنعت شیشه، صادراتمحور است. حدود 40% تولید بخش های صنایع شیشه مازاد نیاز داخلی است که صادر میشود. در زمینه صادرات، روابط بین دولت هاست که سبب توسعه و بهبود کیفیت تجارت میشود.
· حجم صادرات گاز به سالانه ۶۸ میلیارد مترمکعب میرسد، صادرات گاز به بصره در آینده نزدیک آغاز میشود.
· معادل سه میلیارد دلار انواع مواد معدنی در سه ماه اول امسال از ایران به خارج از کشور صادر شد.
· اکنون تولید نفت خام کشورمان بیش از ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت در روز است . صادرات نفت خام و میعانات ما در مرداد امسال بیش از ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز بوده است.
· صادرات میعانات گازی از ابتدای سال 96 بیش از 18 درصد رشد داشته است .
· میزان صادرات نفت ایران به ترکیه در طی 6 ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 2.5 برابر شده است.
· از نظر ما واردات گندم ممنوع است امسال در بخش گندم واردات نداشتیم /هدف گذاری رشد ۸ درصدی تولید محصولات کشاورزی .
· در راستای حمایت از اشتغال بخش کشاورزی در سال ۹۶ و در جهت منویات مقام معظم رهبری در سال اقتصادمقاومتی، طرح کارورزی دانش آموختگان دانشگاهی در کشور و استان فارس به اجرا درآمد.
· تعاونیها بهترین مسیر برای رسیدن به اشتغال پایدار هستند. برای حل مشکل بیکاری و اشتغال باید مشکلات بنگاه های کوچک را حل کنیم.
· بخش تعاون توانایی زیادی برای ایجاد شغل و رشد و رونق اقتصاد دارد و لازم است این ظرفیت به طور ویژه مورد بهره برداری قرار گیرد.
· دولت دوازدهم 42طرح همسو با سیاست تولیدواشتغال دارد هر واحد معدنی که فعال می شود و هر اشتغالی که در معدن ایجاد شود، دستکم 6 اشتغال خارج از معدن در زیرمجموعه صنایع بعدی را فراهم می کند و امید است با این رویه تولید و اشتغال را افزایش دهیم.
· حل مشکل بیکاری جوانان عزم همه دستگاهها را میطلبد. امنیت شغلی و ساماندهی قراردادهای کار به عنوان مهمترین اولویتهای وزارت کار در دولت دوازدهم میباشد .
· رای رفع بیکاری باید سالانه 955 هزار فرصت شغلی در کشور ایجاد شود، دولت در ایجاد فرصت های شغلی به کارآفرینان نیاز دارد و از آن ها حمایت می کند.
· یکی از طرح های اشتغال که بر اساس مطالعه و شناخت جامعه هدف تنظیم شده است،طرح تکاپو است که از سوی معاونت کارآفرینی و توسعه اشتغال مطالعه و اجرایی می شود .
· افتتاح و بهره برداری یک هزار و ٩٠٥ پروژه به ارزش ٧٢٥ میلیارد تومان، با بهره برداری این پروژه ها ٤٣ هزار شغل ایجاد می شود.
· 33 طرح عمرانی به ارزش 183 میلیارد تومان با حضور مدیرعامل بنادر و دریانوردی در بندر شهید رجایی هرمزگان به بهره برداری رسید. این طرح ها زمینه اشتغالزایی 496 نفر را فراهم کرده
· اشتغالزایی با تعامل فراگیر همه دستگاه ها و جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی محقق میشود.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد