به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که حدود ۳ سال پیش از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، سند شایسته و بایسته برای تحولات اقتصادی ایران و توسعه فرهنگ تولید ثروت پایدار محسوب میشود و جریانی پایان ناپذیر با دو ویژگی " تولید حداکثری و اصلاح الگوی مصرف " است.
ثروتی که هویت درون زا دارد و به عوامل ملی و بومی، متکی است و در تعامل بیرونی هم برون گرا خواهد بود البته در شرایط برد - برد.
"اقتصاد مقاومتی"، تقریبا واژهای نوین، اما با کاربردی تاریخی و همیشگی است که در شرایط کنونی کشور و محیط بین المللی ناشی از تحریمها و حتی دوره پساتحریم حساسیت و اهمیت بیشتری دارد و، چون مشکلات اقتصادی داریم به ان حساس شده ایم در حالی که اگر عقلانیت و خرد مذهبی و اسلامی و ملی در جامعه نهادینه شود همواره باید برای استقرار اقتصاد مقاومتی تلاش کنیم.
جوهره اقتصاد مقاومتی را حداکثرسازی بهره وری منابع و تکیه بر مزیت نسبی پایدار و مبتنی بر تنوع اقلیمی تشکیل میدهد و این را هم بدانیم که اقتصاد مقاومتی موضوعی کاملا قابل تحقق است، چون ایران منابع زیرزمینی، روزمینی، راهبردی، نیروی انسانی و دانشهای آن را دارد و باید بهره وری منابع پایهای مانند آب و خاک افزایش یابد.
پاسخ مطمئن به دغدغههای اقتصادی مقام معظم رهبری را همیشه در اولویت قرار دهیم.
این سیاستها در واقع نقشه راه پیشرفت همراه با تعالی برای کشورمان است و همه مردم و مسئولان و مدیران و در همه بخشها باید برای تحقق اهداف ان تلاش کنند و هیچ کسی بدون تعهد نیست.
یکی از مواردی که میتواند ما را در این زمینه یاری کند؛ افزایش انگیزه تولید و روانشناسی مثبت اقتصادی است و حداقل این است که انگیزه منفی اقتصادی را در جامعه حذف کنیم.
ظرفیتهای منفی سبب خواهد شد زیان ان هم جامعه و هم اقتصاد ایران اسلامی را تهدید کند.
"روانشناسی اقتصادی" به معنی تحلیل عوامل و رفتارهایی است که انگیزه همه ارکان مستقیم و غیر مستقیم تولید و ایجاد ارزش افزوده یا ثروت واقعی را تقویت میکند و امیدواری به رشد و توسعه و رونق اقتصادی به حداکثر برسد.
این روند به تقویت فضیلتهای اقتصادی کمک خواهد کرد؛ همه مردم با همه منابع خود وارد عرصه تولید واقعی میشوند و همه بازارهای اقتصادی هم اعم از پول و کار و کالا و سرمایه هم در خدمت تولید ملی قرار میگیرند.
جوهره این نامگذاری شامل مثلث " افزایش بهره وری، کارایی و کارامدی با همگرایی مردم؛ مدیران و تخصیص بهینه منابع" است و کیفیت تولید در تراز جهانی رشد میکند و توسعه افقی (کمیت) و عمودی (کیفیت) را به ارمغان میاورد.
از طرف دیگر رونق اقتصادی و تبدیل تهدید دشمنان به فرصت پیشرفت، نیازمند فضای مطلوب روانشناسی است تا همه ظرفیتهای ایجاد ارزش افزوده و تولید ثروت در همه مختصات سرزمین و جغرافیای طبیعی و انسانی و اقتصادی فعال شود و در مسیر ایجاد ثروت قرار گیرد.
برای این کار باید فضای اقتصادی همراه با انگیزه اقتصادی و سودآوری و نفع فردی و جمعی و ملی فراهم شود و هر گونه تلاشی برای سیاه نمایی و دروغ سازی یا کاذب نمایی و حتی تحلیل ناقص و ضعیف و مضیق میتواند به کاهش تولید منتهی شود که بی رونقی را در پی دارد.
اقتصاد ایران در فضای محیطی متمایز قرار دارد و با خوداتکایی اقتصادی میتواند فشارهای اقتصادی بین المللی را بی اثر کند و به مسیر استقلال خواهی خود استمرار بخشد.
رونق پایدار تولید ملی، ایجاد حداکثر ارزش افزوده، ساماندهی قیمت تمام شده و قابل رقابت، قابل قبول بودن کیفیت و استانداردهای تولید، رعایت استانداردهای زیست محیطی، فناوریهای نوین و پیشرفته در فرآیند تولید محصولات و اقتصاد دنش بینان را میتوان از ویژگیهای اقتصاد مقاومتی دانست.
باید همه مردم در هر نقطه از ایران برای تحقق ان تلاش کنند و وارد برنامه ریزی و تقسیم کار شوند.
اقتصاد مقاومتی مبتنی بر این فرضیه بوده است که توسعه و تلاش برای پیشرفت، وسعت بخشیدن به دامنه تولید ثروت در سرزمین ایران میتواند از موانع بیرونی مانند تحریم عبور کند، وضع موجود را میتوان با بهبود روش کار و فعالیت و افزایش بهره وری ارتقا داد.
فاصله توسعه نیافتگی با وضع مطلوب در میان مدت قابل برطرف شدن است و توسعه اقتصادی در ایران زمین باید " برای ملت، با کمک ملت و همراه با ملت " باشد تا محیط بیرونی را به راحتی مدیریت کنیم.
سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مهمترین تلاش کاربردی و نظری برای اصلاح هدفمند ساختارهای اقتصادی کشور در همه بازارها و در سطح سیاستهای ملی و فراملی است و همه عوامل خرد انسانی (یک فرد) تا تشکلها و ملت را در بر میگیرد.
اقتصاد ایران به نظام و طرح بزرگی برای ایجاد بزرگراههای وسیع رشد و توسعه پایدار نیاز دارد و تحول در عرصه نرم افزاری، مدیریت ذهنی و توسعه تئوریهای اقتصادی مبتنی با ویژگیهای بومی ضروری است.
" خرد متعارف " برای تحقق این سیاست بزرگ، المپیک دانش اقتصادی، توسعه روشمند علوم انسانی، ارتقای بهره وری، تبیین واژههای اقتصادی و اجتماعی ویژه جامعه ایرانی اسلامی و... است. این یا سیاستهای کلی در واقع تلاش گسترده برای اصلاح ساختارهای اقتصادی است که البته نقطه اغاز برای " خلق نسل جدید اقتصادی" در ایران اسلامی محسوب میشود.
نمیتوان با خرد متعارف گذشته به این اهداف رسید بلکه باید با خردهای متهورانه و غیر متعارف، اما علمی و مبتنی بر عقلانیت به این سمت حرکت کنیم.
اقتصاد مقاومتی موقعی تحقق خواهد یافت که هر لحظه از زمان، هر وجب از خاک و هر فرد ایرانی مبنعی دائمی برای تولید ثروت باشند و همگراییها به حداکثر برسد، ثبات سیاستی داشته باشیم، ثبات نسبی اقتصاد در همه بازارها تضمین شود و اقتصاد و سرمایه انسان محور و دانش بنیان شکل بگیرد و گردش پیدا کند.
توسعه درون زای اقتصاد ملی و استفاده از ظرفیتهای داخلی و همه مزیتهای نسبی برای استقرار اقتصاد مقاومتی ضروری است.
برای استقرار اقتصاد مقاومتی باید به سمت مردم محور کردن فعالیتهای تولیدی و توزیعی برویم و از تولید ملی با رویکرد محصولات دانش بنیان حمایت کنیم.
مردم صاحب اصلی انقلاب و نظام هستند و باید در همه عرصههای اقتصادی و سیاسی و فرهنگی وارد شوند و در آن صورت میتوانیم اقتصاد غیرآسیب پذیر داشته باشیم و از همه ظرفیتها برای تقویت تولید و رشد و توسعه اقتصادی استفاده کنیم.
هم سنجی سیاستهای اقتصاد مقاومتی با همتاهای پیشین مانند برنامههای مختلف توسعه پنجساله و سند چشم انداز بیست ساله و اسناد میان مدت (دو تا ۵ ساله) نشان میدهد که نظام جمهوری اسلامی ایران میخواهد در دهه پیشرفت همراه با عدالت به پیشرفتی فراتر از الگوهای رایج و اسیب پذیر برسد. الگوهایی که حتی در کشورهای توسعه یافته و صنعتی هم آسیب پذیر است که بحرانهای مالی و اقتصادی اخیر در غرب شکست پذیری ان را نشان داده است.
"اقتصاد مقاومتی، الگوی فراتوسعه و ابرپیشرفت برای ایران اسلامی است و برایند تمام دانش اقتصاد توسعه و تجارب تاریخی اقتصادی در جهان و بیش از سه دهه در نظام جمهوری اسلامی ایران است و هرگز نباید ان را اقتصاد ریاضتی بدانیم و اتفاقا الگویی ضد ریاضتی است.
یادداشت: اسماعیل محمدی