روند پرشتاب رویدادها و تحولات ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک در حوزه ملتهب و بحران خیز غرب آسیا، ما را بر آن داشت تا مهم ترین رخدادهای سیاسی منطقه در یک هفته گذشته را در قالب «یادداشت هفته» به صورت اجمالی مرور کنیم و علل و عوامل آشکار و نهان بروز آن رویدادها را مورد واکاوی قرار دهیم.
صحنه میدانی:
روز چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۵) عبدالحی خطیبی، سخنگوی استانداری غور اعلام کرد که ۱۰۰ مرد مسلح وابسته به داعش قصد ربودن هزار گوسفند از منطقه فیروزکوه را داشتهاند، اما با مقاومت مسلحانه نیروهای دولتی و ساکنان منطقه روبرو شدهاند؛ به گفته خطیبی، در این درگیری دو تن از نیروهای داعش کشته و فرزند یکی از فرماندهان آن زخمی شد. گروهک تروریستی داعش بیشتر در ولایتهای کنار و ننگرهار در شرق افغانستان فعالیت میکند.
بحرین
صحنه سیاسی:
روز پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۶) دادگاه تجدید نظر بحرین حکم سلب تابعیت 43 بحرینی را تأیید کرد.
پاکستان
صحنه سیاسی:
مردم اسلامآباد روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۱) در اعتراض به اقدام دولت در لغو تابعیت تعدادی از علمای شیعه و سنی به خیابانهای پایتخت این کشور آمدند. دولت پاکستان اخیراً صدها تن از علمای شیعه و سنی این کشور را به بهانه ترویج افراطگرایی در لیست افراد ممنوع الخروج قرار داده است که اعتراضات و جنجالهایی را در محافل دینی این کشور در پی داشته است؛ حساب بانکی این گروه از علما نیز مسدود شده است. بیشتر این علما اهل سنت هستند اما دو تن از علمای شیعه از جمله مقصود دومکی و شیخ محسن علی نجفی، استاد قرآن مدرسه جامع المنتظر لاهور و از مفسران قرآن نیز در بین لیست لغو تابعیتشدگان هستند.
صحنه میدانی:
شامگاه دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۳) سه مهاجم انتحاری به دانشکده آموزش نیروهای پلیس در شهر کویته ایالت بلوچستان حمله کردند که بر اثر این حمله تروریستی دستکم 60 افسر پلیس و نگهبان کشته و 100 نفر دیگر زخمی شدند.به گفته مقامهای پاکستانی، افراد مسلح با جلیقههای انتحاری در این حمله شرکت داشتند و همگی آنها کشته شدند. شمار مهاجمان ابتدا پنج تن اعلام شده بود. دو تن از مهاجمان پس از منفجر کردن جلیقههای خود کشته شدند و یکی دیگر از آنها به دست نیروهای امنیتی کشته شد. گروه تروریستی داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.
ترکیه
صحنه سیاسی:
روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۱) رئیسجمهور ترکیه درباره حضور در عملیات موصل اظهارنظر جدیدی کرد؛ اردوغان گفت: از نظر تاریخی موصل، متعلق به ترکیه است. وی همچنین اعلام کرد نظامیان این کشور در شمال سوریه بعد از آزادسازی دو شهر «الباب» و «منبج» به سمت «رقه» پایتخت خودخوانده داعش حرکت خواهند کرد. اردوغان با بیان اینکه همه گروههای شبهنظامی کُرد از جمله حزب دمکراتیک خلق سوریه، یگان مدافع خلق و حزب کارگر کردستان (پ.ک.ک)، مانند یکدیگر و تروریستی هستند، گفت: دو شهر الباب و منبج باید از کردها پاکسازی شود. رئیس جمهور ترکیه درباره فعالیتهای گروه تروریستی پ.ک.ک در عراق نیز گفت اجازه نخواهد داد که «سنجار» نیز مانند «قندیل» (در ترکیه) به پایگاه این گروه در عراق تبدیل شود.
سوریه
صحنه سیاسی:
۱ـ «سرگئی لاوروف» وزیر امورخارجه روسیه روز جمعه (۱۳۹۵/۷/۳۰) اعلام کرد نیروهای «جبهه النصره» و «احرارالشام» عملیات انتقال کمکهای انسانی به شرق حلب را مختل کردهاند و مانع از خروج غیرنظامیان از حلب میشوند.
۲ـ با اینکه حملات تروریستها به مناطق غیرنظامی شهر حلب ادامه دارد اما رئیس دیدبان حقوقبشر سازمان ملل مدعی شد این حملات هوایی و محاصره اخیر حلب است که موجب کشته شدن مردم میشود. «زید رعد الحسین» رئیس دیدبان حقوق بشر سازمان ملل ادعا کرد محاصره و بمباران (مواضع تروریستها) در شرق حلب، «جنایاتی با ابعاد تاریخی» هستند که تلفات غیرنظامیان زیادی را درپی داشته است.
۳ـ وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که بیش از 1200 تروریست که 30 نفر از آنها انتحاری هستند، قصد دارند از جنوب غربی حلب، به این شهر حمله کنند. بنا به گفته وزارت دفاع روسیه، این تعداد تروریست که مجهز به تعدادی زیادی تانک هستند، قصد دارند با حمله از این محور محاصره حلب را بشکنند. کاخ سفید اعلام کرد که گزینه تحریم روسیه به خاطر اقداماتش در سوریه و حلب روی میز است. این خبر در حالی اعلام شد که وزارت دفاع روسیه روز جمعه اعلام کرد آتشبس سوریهتا ساعت ۱۹ روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۱) تمدید شده است.
۴ـ کارشناسان سازمان ملل متحد روز جمعه (۱۳۹۵/۷/۳۰) طی گزارشی مدعی استفاده ارتش سوریه از سلاحهای شیمیایی در حمله به شهر «قمیناس» در ماه مارس سال 2015 میلادی شدند. ادعای کارشناسان سازمان ملل متحد در خصوص استفاده ارتش سوریه از سلاح شیمیایی در قمیناس در حالیست که این سازمان تاکنون نتوانسته تعیین کند که چه کسانی مسئول دو حمله شیمیایی دیگر به منطقه «بنش» در ادلب طی ماه مارس 2015 و «کفر زیتا» در استان حماء طی ماه آوریل 2014 هستند.
۵ـ روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۷) وزرای خارجه ایران، روسیه و سوریه در مسکو پایتخت روسیه در نشستی گرد هم آمدند تا آخرین تحولات منطقه به ویژه اوضاع سوریه را بررسی کنند. هدف از این رایزنی های فشرده همکاری بیشتر سه کشور برای مقابله جدی و قاطع با گروه های تروریستی و برنامه ریزی به منظور قطع راه های تسلیح و تجهیز تروریست هایی است که از سوی آمریکا و برخی کشورهای غربی و منطقه ای حمایت می شوند. آنگونه که هر سه وزیر خارجه در پایان نشست مشترک خود به خبرنگاران گفتند این اتفاق نظر می تواند در معادلات آینده سوریه اثرات مهمی در پی داشته باشد. وزیر خارجه ایران درباره دستاورد این نشست گفت: بسیار قابل توجه بود که دولت سوریه امروز یکبار دیگر اعلام کرد که آمادگی دارد در هر زمانی، حتی امروز در گفتگوهای بین سوری شرکت کند و همین طور ابتکارهای مختلفی برای تقویت روند سیاسی و رسیدن به راه حل سیاسی در سوریه و کمک های انسان دوستانه مطرح شد.
صحنه میدانی:
۱ـ روز یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۲) آتشبسی که روسیه از پنجشنبه گذشته اعلام کرده بود، بدون پایبندی گروههای تروریستی و نقض مکرر آن پایان یافت و منابع سوری از درگیریهای شدید میان ارتش و تکفیریها خبر دادند. با وجودی که ارتش سوریه به آتشبس اعلام شده از سوی روسیه پایبند بود، اما گروههای تروریستی هرگز به آن پایبند نبودند و با حملات مکرر خود به محلههای مسکونی حلب و مواضع ارتش نشان دادند گزینه تشدید تنش و اقدامات تروریستی را در پیش گرفتهاند. روسیه پنجشنبه گذشته (۱۳۹۵/۷/۲۹) برای ارسال کمکهای بشردوستانه و نیز فراهم شدن فرصت خروج غیرنظامیان و افراد مسلح علاقهمند به تسلیم و زمین گذاشتن سلاح، آتشبسی را اعلام کرد.
۲ـ گروههای تروریستی گذرگاه کاستیلو را که به عبور غیرنظامیان اختصاص یافته بود، با موشک و خمپاره هدف قرار دادند که واکنش فوری نیروهای ارتش سوریه را به دنبال داشت؛ این برای اولین بار پس از اعلام آتش بس بود که نیروهای ارتش سوریه به تجاوزات تروریستها واکنش نشان دادند و مواضع آنها را در محلههای شرقی حلب هدف قرار دادند که این مسئله بر پایان آتش بس مهر تأیید زد.
۳ـ روز پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۶) نیروهای مقاومت موفق شدند شهرک راهبردی صوران واقع در شمال استان حماه را از تروریست ها پس بگیرند. یک گروه از تروریست ها نیز در راه «مورک-صوران» از بین رفتند و یک گروه دیگر از آنها در محور «طیبه الامام» این استان از پای درآمدند. تروریست ها در اواسط شهریور ماه گذشته پس از درگیریهای سنگین با ارتش سوریه صوران را از کنترل نیروهای سوری خارج کرده بودند.
عراق
صحنه سیاسی:
۱ـ روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۱) مردم استانهای مختلف عراق از گرایشهای دینی و سیاسی مختلف، یک ارتش الکترونیک را به موازات ارتش امنیتی این کشور که در حال نبرد برای آزادسازی موصل است، تشکیل دادند که هدف از آن انتشار اخبار واقعی ویژه این نبرد است تا ضمن رفع شایعات، جرایم داعش در این خصوص را مشخص کند. صدها عراقی از جمله خبرنگاران، اصحاب رسانه، وبلاگ نویسان و دیگر اقشار مختلف جامعه به صورت داوطلبانه در این ارتش عضویت یافته اند و دفاع از نیروهای امنیتی و بسیج مردمی عراق را تکلیف دینی خود برشمرده اند.
۲ـ حیدرالعبادینخست وزیر عراق در واکنش به موضع گیری های مقامات ترکیه در خصوص نبرد موصل اظهار داشت: ترکیه تاکنون برای مبارزه با تروریسم هیچ کمکی به عراق نکرده است و برای منافع خود در شمال عراق حضور دارد و تلاش میکند نفوذ خود در عراق را توسعه دهد. او ادامه داد: کسانی که برای اهل سنت اشک میریزند، زمانی که داعش شهرهای اهل سنت را اشغال میکرد هیچ موضعی نگرفتند؛ آنها زمانی که داعش اهل سنت را سر میبرید کجا بودند؟ نخستوزیر عراق تأکید کرد: ما میخواهیم با عربستان سعودی و ترکیه روابط خوبی داشته باشیم به شرط اینکه در امور داخلی ما دخالت نکنند.
۳ـ یک کارشناس امنیتی عراق با بیان اینکه تاکتیک بیسابقه یگانهای نظامی عراق در عملیات موصل داعش را غافلگیر کرده و صفوف آنها را از هم فروپاشیده است گفت: بسیج مردمی عراق در محور غربی موصل راه فرار تروریستها به سوریه را بسته است. این کارشناس امنیتی ادامه داد: تقسیم وظایف نیروهای مشترک امنیتی عراق در عملیات موصل بر اساس مطالعات و طبق وضعیت جغرافیایی هر منطقه صورت گرفته است تا هیچ بهانهای به دست برخی کشورهای شناخته شده برای به زبان آوردن ادعاهای باطل داده نشود.
۴ـ وزارت دفاع روسیه روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۱) ائتلاف آمریکا را مسئول حمله به جمع عزاداران شهر «دقوق» واقع در کرکوک دانست؛ ژنرال «ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه گفت که جنگندههای ائتلاف آمریکا صفوف عزاداران را با تروریستهای داعشی اشتباه گرفتند. وی تأکید کرد: به گفته شاهدان، صفوف عزاداری از سوی نیروی هوایی ائتلاف اشتباه گرفته شد و طی این حمله هوایی دهها غیر نظامی عراقی از جمله تعدادی زن و نوجوان کشته شدند.
صحنه میدانی:
۱ـ تروریستهای داعش در روزهای پنجشنبه و جمعه (۲۹ و۳۰مهر) 284 نفر را در موصل اعدام کردند که 61 نفر از آنها کودکان زیر 14 سال بودند. این 284 نفر قصد داشتند از موصل فرار کنند که تروریستهای داعش آنان را در دانشکده کشاورزی در شمال شهر موصل جمع و با شلیک مستقیم اعدام کردند و سپس با بولدزر در گورهای دستهجمعی دفن نمودند. یک منبع امنیتی گفت در غروب پنجشنبه 150 نفر اعدام شدند که از اهالی روستاها و شهرکهای واقع در شمال غرب موصل از جمله شهرک «الزاویه» بودند.
۲ـ کریم سنجاری وزیر امور داخلی اقلیم کردستان عراق، شامگاه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱) در گفتوگو با «رویترز» اعلام کرد که نیروهای عراقی در پی آزادسازی شهر «الحمدانیه»، هم اینک در پنج کیلومتری موصل قرار دارند و نبرد علیه داعش طبق برنامه پیش میرود. شهرستان الحمدانیه، که روز شنبه از اشغال تروریست های داعشی آزاد شد، به دلیل نزدیکی با موصل در واقع کلید آزادی این شهر محسوب میشود و براساس برنامههای ارتش عراق در آینده مهمترین جبهه برای ورود نیروهای عراقی به این شهر خواهد بود. کریم سنجاری خاطرنشان کرد که نشانهها از تمرد داعش در موصل حکایت دارند. طبق گفته وی ابوبکر البغدادی رهبر داعش، پنجشنبه گذشته در موصل آفتابی شده است و عناصر مسلح این گروه تروریستی را به نبرد در برابر نیروهای عراقی تشویق میکرده است.
۳ـ روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۴) رسانه ها گزارش دادند ابوبکر البغدادی سرکرده داعش به همراه اعضای خانواده و ۵۰ محافظش از موصل در عراق به سمت مرزهای سوریه فرار کرده است. در همین راستا منابع اطلاعاتی عراق نیز اعلام کردند که حمله داعش به منطقه الرطبه در غرب عراق نیز با هدف پوشش عملیات فراری دادن البغدادی از موصل صورت گرفته است.
۴ـبا نزدیکتر شدن نیروهای عراقی به شهر موصل از چند محور، گروه تروریستی داعش اکثر عناصر خود را به غرب این شهر منتقل کرد. به گفته منابع محلی، داعش پل ها و راه های اصلی منتهی به شرق شهر موصل را نیز بمبگذاری کرده است تا مانع پیشروی نیروهای دولتی شود. داعش عناصر خود را در غرب شهر موصل متمرکز می کند تا هر چه بیشتر از نیروهای دولتی دور باشد و برای جلوگیری از پیشروی این نیروها سه خط دفاعی ایجاد و تعدادی از خودروهای شخصی مردم را دزدیده و بمب گذاری کرده و گروهی از عناصر خود را برای اجرای حملات انتحاری آماده نموده است. گفتنی است «عبدالغنی الاسدی» فرمانده دستگاه مبارزه با تروریسم عراق روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۳) اعلام کرد که نیروهای این کشور در حال آزاد سازی مناطق اصلی نزدیک شهر موصل هستند و به پنج تا شش کیلومتری محدوده استحفاظی این شهر رسیدهاند.
۵ـ سرلشگر «اسماعیل المحلاوی» فرمانده عملیات استان الانبار روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۴) در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که نیروهای امنیتی توانسته اند شهر و منطقه «الرطبه» را به طور کامل از اشغال عناصر ترویستی داعش آزاد کنند و پرچم عراق را بر فراز ساختمانهای شهر نصب کنند. او افزود: عملیات هنوز برای پاکسازی کامل شهر و به دام انداختن تروریستهای مخفی شده ادامه دارد. شهر الرطبه دوشنبه شب (۱۳۹۵/۸/۳) به اشغال تروریستهای داعش در آمده بود. این شهر در غرب الانبار در مسیر مواصلاتی بغداد به سوریه و اردن قرار گرفته و منطقه راهبردی محسوب میشود. همراه با افزایش فشار نیروهای عراقی در محور موصل بر تروریستهای داعش، این عناصر به کرکوک، سنجار و الرطبه حمله کردند که البته در هر سه مورد پس از درگیریهای شدید نیروهای عراقی توانستند بر اوضاع مسلط شوند. اردن نیز اعلام کرد اتفاقات این شهر نزدیک مرز خود را به دقت رصد میکند.
۶ـ روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۴) نیروهای عراقی منطقه کرملیس واقع در شمال بعشیقه در نزدیکی موصل را که از دست عناصر داعش آزاد شده بود به طور کامل پاکسازی و امنیت را در راههای منتهی به آن برقرار کردند.
۷ـ سلیم الجبوری بعد از ظهر روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۴) در پایگاه القیاره (65 کیلومتری جنوب موصل) حضور یافت و در جمع نظامیان به سخنرانی پرداخت. الجبوری گفت: باید به موجودیت رژیم سرطانی داعش پایان دهیم تا در جغرافیای جدیدی در کشوری دیگری حضور و ظهور نیابد. او افزود: پیروزی در موصل فقط به معنای آزادی نینوا نیست بلکه به معنای آزادی تمامی خاک عراق از تروریستهای داعشی است و عملیات موصل حساس، تاریخی و در نوع خود به علت حضور همه نیروها بی نظیر است.
۸ـ یک فرمانده بلندپایه پیشمرگههای کرد روز چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۵) تأکید کرد که ارتش ترکیه در شمال عراق به ستیزهجویان داعش حمله کرده است. ژنرال نورالدین حسین هرکی به خبرگزاری آلمان گفت که توپخانه و نیروهای زرهی ارتش ترکیه در روزهای گذشته و به درخواست پیشمرگههای کرد در جبهه بعشیقه به نیروهای داعش شلیک کردهاند.
۹ـ حدود هزار تن از عناصر گروه تروریستی داعش از جمله ده ها فرد انتحاری از شهر «رقه» در سوریه وارد موصل شده و در محورهای «کوکجلی» و «العربی» سنگر گرفته اند و نگرانی هایی درباره به کارگیری سلاح های شیمیایی وجود دارد. از این میان حدود 180 نیرو انتحاری هستند.
۱۰ـ یک هفته پس از آغاز عملیات آزادسازی موصل با عنوان "نینوا میآییم" تا ساعت ۹ صبح روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۳) بیش از 70 منطقه از چنگ تروریستهای داعش آزاد شدهاند. اسامی مناطق و روستاهای آزاد شده در استان نینوا بدین شرح است:
باز خرة، باز کرتان، ترجلة، کبرلى، خراب سلطان، شیخ أمیر، شاقولى، بدنة الکبرى، بدنة الصغرى، السرت، مهندس الناصر، السعیویة، الزاویة، وادی الصف، وادی الفج، جدیدة الغربیة، النجمة السفلى و العلیا، کبر نایف، الناصیة، سید حسن، البیجوانیة العلیا و السفلى، بشمانة، السرج، الحود، قریة المهندس الشرقی، اللزاکة، الزاویة، الخالدیة، عین مرمیة، البیجوانیة الثالثة، الدرج، البکر الأولى، البکر الثانیة، الرفلة، برطلة، الشویرات، مفتل، تلول الناصر، أم المناسیس، تل الشوک، رفیلة، عین مرمیة، الصلاحیة، سیداوة، معمل کبریت المشراق، الحیج، المکوک، الدویزات، الخباطة، المشراق، السفینة، نعناعة، قضاء الحمدانیة، هرارة، الرصیف، الشورى الجدیدة، مخازن وقود فلیفل، ابراهیم الخلیل، العدالة، کانی حرامی، بلاوات، إصفیة، طویبة، ابو فشکة العلیا و السفلى، إخوینة، عین، الشک العلیا و السفلى، السفینة، الصجمة، صف التوت، تلول المهار.
۱۱ـ همزمان با ورود عملیات آزادسازی موصل به هفته دوم خود، نیروهای ارتش عراق از آغاز هدف قرار دادن پایگا ههای داعش درون این شهر خبر دادند. ناظران احتمال میدهند جنگ موصل سرعت کندتری به خود بگیرد، چرا که نگرانی از هدف گرفته شدن غیر نظامیان وجود دارد و نمی توان از حملات هوایی استفاده کرد.
۱۲ـ ظهر روز پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۶) عناصر تروریستی یک بمب را در شمال بغداد منفجر کردند. در این انفجار 11 نفر از شهروندان عراقی کشته و زخمی شدند.
۱۳ـ سازمان ملل روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۷) اعلام کرد داعش دو روز پیش (چهارشنبه ۱۳۹۵/۸/۵) حدود 232 نفر را در نزدیکی موصل کشته است. این نهاد بینالمللی افزود: داعش هشت هزار غیرنظامی را از اطراف موصل ربوده تا از آنها بهعنوان سپر انسانی استفاده کند. گفته میشود تعدادی از 232 نفر کشته شده از غیرنظامیان بودهاند و برخی از آنها از نظامیان سابق عراقی هستند که حاضر نشدهاند به دستورات داعش تن دهند.
عربستان
صحنه سیاسی:
جوزف ووتل رئیس ستاد عملیات های نظامی آمریکا در خاورمیانه روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۴) سفر اعلام نشده خود را به عربستان سعودی خاتمه داد. ووتل روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۳) با مقامات ارشد عربستان از جمله محمد بن سلمان وزیر دفاع و معاون ولیعهد این کشور دیدار و گفت و گو کرد. وی به خبرنگاران گفت که هدفش از این سفر اطلاع از دغدغه ها و نگرانی های ریاض است. وی افزود: برای ما حفظ اعتماد به روابط فیمابین اهمیت دارد. خبرگزاری رسمی عربستان نیز گزارش داد که ووتل و محمد بن سلمان درباره همکاری دفاعی و تلاش های مشترک در زمینه مبارزه با تروریسم گفت و گو کردند.
صحنه میدانی:
رزمایش مشترک بحرین و عربستان با عنوان «جسر الخلیج 17»، که دومین رزمایش دریایی عربستان طی یک ماه گذشته در آبهای خلیج فارس است، از یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۲) آغاز شد و قرار است تا پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۶) ادامه داشته باشد. در این تمرین نظامی ناوگان دریایی شرقی عربستان سعودی و نیروی دریایی سلطنتی بحرین شامل کشتیها و قایقهای جنگی، بالگرد، ناو و غیره شرکت دارند تا برخی تاکتیکهای عملی را اجرا کنند. این رزمایش مشترک در ادامه رزمایش «درع الخلیج 1» (سپر خلیج 1) انجام میشود، رزمایشی که نیروهای دریایی عربستان در آبهای خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان در طول مهرماه انجام دادند.
عمان
صحنه سیاسی:
عُمان شکایتی از «اسماعیل ولد الشیخ احمد» نماینده سازمان ملل در امور یمن که اخیراً به شدت از عربستان جانبداری میکند و در واقع به نماینده ریاض تبدیل شده، به دبیرکل سازمان ملل ارائه داد. ولدالشیخ در پشت پرده، مسبب تصویب نشدن قطعنامه اخیر شورای حقوق بشر درباره یمن در ژنو بوده است.
انتقادهای بسیاری متوجه ولدالشیخ است که اساس آنها عدم اطمینان به وی، عدم بیطرفیاش و نیز اجرای برنامههای مشخص (به دستور طرفهای مشخص) بوده است. اخیراً یک منبع وابسته به کنگره مردمی یمن گفت ولدالشیخ دیگر بی طرف نیست و به نماینده عربستان تبدیل شده است.
فلسطین اشغالی
صحنه سیاسی:
نخستوزیر رژیم صهیونیستی با ادبیاتی تند و خشمگینانه صندوق فرهنگی سازمان ملل، یونسکو را به دلیل صدور قطعنامه تعلق قدس به مسلمانان مورد انتقاد قرا داد. بنیامین نتانیاهو که چهارشنبه شب (۱۳۹۵/۸/۵) در مراسم افتتاح یک مؤسسه آموزشی در هرتسیلیا سخنرانی میکرد، یونسکو را مستحق محکومیت دانست نه تنها به این دلیل که اکنون چشمانش را بر روی واقعیت بسته، بلکه به دلیل اینکه در گذشته هم همین کار را کرده است.
یونسکو روز چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۵) قطعنامهای درباره بخش قدیمی اورشلیم، بیتالمقدس و دیوارهای آن تصویب کرد که در آن رژیم صهیونیستی متهم به نقض موقعیت تاریخی بخش قدیم اورشلیم شده است. این قطعنامه که توسط تونس و لبنان ارائه شده بود، با ۱۰ رأی موافق، دو رأی مخالف و هشت رأی ممتنع تصویب شد.
۲ـ روزنامه گاردین روز چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۵) در گزارشی نوشت که در طی چهار سال گذشته احتمالاً در حدود 50 اسرائیلی برای پیوستن به گروه تروریستی داعش به عراق و سوریه رفتهاند.
کویت
صحنه سیاسی:
کویت اقدام به اعزام نیروهای امنیتی خود به بحرین کرد. این اقدام جهت شرکت نیروهای امنیتی کویت در مانور مشترک سرویسهای امنیتی کشورهای حاشیه خلیج فارس صورت گرفته است.
یمن
صحنه سیاسی:
«علی الهمذانی» یک فرمانده میدانی یمن گفت: عربستان بر اساس محاسبات طایفهای و مذهبی صدها نفر از عناصر القاعده و داعش را از استانهای جنوبی یمن جذب کرده تا جانشین نیروهای ارتش شکست خورده و فروپاشیده سعودی در مناطق مرزی نجران کند، تا با ورود این تروریستها به نبرد با رزمندگان یمنی به دستاوردهای میدانی برای پیشروی به سمت گذرگاه البقع در اطراف استان صعده برسد.
صحنه میدانی:
۱ـ روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۱) «علی الهمذانی» یک فرمانده میدانی یمن اظهار داشت: در واکنش به حملات کور هواپیماهای سعودی به مناطقی در جنوب نجران و دیگر حملات مزدوران سعودی، نیروهای ویژه یمنی به یک پایگاه نظامی یمن در شرق نجران و نزدیک فرودگاه این منطقه حمله کردند و پس از سه ساعت درگیری آنجا را به تصرف خود درآوردند وهمه تسلیحاتش را به غنیمت گرفتند و به داخل خاک یمن بردند. وی افزود: رژیم آل سعود با وادار کردن اهالی عسیر و جیزان به کوچ اجباری از این منطقه و همچنین تبدیل نجران به مأمن هزاران تکفیری، مناطق فرامرزی را ابزاری برای تحقق خواستههایش در تجاوز به یمن قرار داده است.
۲ـ نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۴) دو موشک «زلزال-2» به پایگاه غاویه در جیزان عربستان شلیک کردند. موشکهای زلزال یمن ساخت ارتش این کشور است که با دو متر و نیم طول و 350 کیلوگرم وزن در پاسخ به حملات متعدد سعودیها به شهرهای یمن، به پایگاههای نظامی این کشور شلیک میشود.
در همین راستا شماری از نظامیان سعودی در حمله ارتش و کمیتههای مردمی یمن به پایگاه نظامی «الکرس» در جیزان کشته و زخمی شدند. ارتش و کمیتههای مردمی یمن همچنین یک خودروی نظامی وابسته به مزدوران عربستان را در منطقه صبریندر شهر خب و الشعف در استان جوف منهدم کردند.
بخش رسانهای ارتش یمن همچنین تصاویری از لحظه پیشروی ارتش یمن در پایگاه علیب عربستان در نجران و تخریب خودروهای زرهی و تجهیزات نظامی این پایگاه منتشر کرد.
از سوی دیگر عربستان به تشدید حملات هوایی خود به استانهای حدیده ادامه میدهد و تلاش دارد غرب یمن را به اشغال خود در آورد؛ در این راستا جنگندههای سعودی طی هفته گذشته دهها بار به مناطق مختلف استانهای غربی یمن حمله کردند.
۳ـ روز پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۶) علی الصعده، عضو شورای استانی صعده در شمال یمن از شهادت دستکم چهارده نفر و زخمی شدن دهها نفر دیگر از جمله زنان و کودکان در حملات هوایی عربستان به محله های مسکونی استان صعده خبر داد؛ وی با اشاره به حملات پیاپی عربستان به خانه ها، پل ها و ساختمان های اداری استان صعده گفت: عربستان با موشک های حامل مواد منفجره قوی مردم بیگناه را هدف می گیرد که تاکنون با کشته شدن بیش از صد و پنجاه دانش آموز در استان صعده همراه بوده است؛ الصعده افزود: هواپیماهای سعودی در پنج نوبت صحرای مرزی البقع را بمباران کرد تا زمینه پیشروی مزدوران سعودی را فراهم کند که این تلاش مجدد عربستان نیز با وارد شدن تلفات سنگین انسانی و تجهیزاتی به صفوف مزدورانش ناکام ماند. عضو شورای استانی تأکید کرد: هواپیماهای سعودی مناطق آل الزماح در شهر باقم، منطقهای مسکونی در منطقه آل الشیخ و منطقه طخیه را سه بار بمباران کردهاند.
۴ـ در ساعات اولیه نیمهشب جمعه (۱۳۹۵/۸/۷) یک فروند موشک بالستیک متعلق به انقلابیون یمن به سمت فرودگاه ملک عبدالعزیز جده که مقر نیروی هوایی سلطنتی عربستان است شلیک شد؛ پس از شلیک این موشک دوربُرد، وضعیت این فرودگاه متشنج شد و برخی از پروازهای آن لغو یا با تأخیر انجام شد. یگان موشکی یمن اعلام کرد فرودگاه جده را با موشک دوربرد «برکان 1» که برد آن به 800 کیلومتر میرسد، هدف قرار داده است اما ریاض ادعا کرد موشک یاد شده به سمت مکه شلیک شده که عربستان آن را رهگیری کرده و در هوا منفجر نموده است. این اولین بار است که یگان موشکی یمن از ورود شهر اقتصادی و حیاتی جده به بانک اهداف موشکی خود خبر داده است.
پژوهش خبری صدا و سیما// پژوهشگر: مرجان شریف زاده