پخش زنده
امروز: -
روند پرشتاب رویدادها و تحولات ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک در حوزه ملتهب و بحران خیز غرب آسیا، ما را بر آن داشت تا مهم ترین رخدادهای سیاسی منطقه در یک هفته گذشته را در قالب «یادداشت هفته» به صورت اجمالی مرور کنیم و علل و عوامل آشکار و نهان بروز آن رویدادها را مورد واکاوی قرار دهیم.
پژوهش خبری صدا و سیما:روند پرشتاب رویدادها و تحولات ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک در حوزه ملتهب و بحران خیز غرب آسیا، ما را بر آن داشت تا مهم ترین رخدادهای سیاسی منطقه در یک هفته گذشته را در قالب «یادداشت هفته» به صورت اجمالی مرور کنیم و علل و عوامل آشکار و نهان بروز آن رویدادها را مورد واکاوی قرار دهیم.
پاکستان
صحنه میدانی:
روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) خبرهایی از درگیری های نظامی در مرزهای هند و پاکستان منتشر شد. گفته می شود در پی کشته و زخمی شدن ۲۹ تن از شهروندان هند در کشمیر بر اثر حملات خمپارهای پاکستان، نیروهای امنیت مرزی هند ۱۴پست مرزبانی پاکستان را در بخش های رامگر و آرنیا واقع در ایالت جامو و کشمیر هدف حملات آتش بارهای خود قرار دادند و منهدم کردند. هرچند پیشتر در روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۸) گزارش هایی مبنی بر هدف قرار گرفتن ۴ پست مرزبانی پاکستان توسط نیروهای امنیت مرزی هند منتشر شده بود. در این گزارش همچنین از کشته و زخمی شدن دستکم ۲۰ تن از شهروندان پاکستانی سخن گفته شده بود.
ترکیه
صحنه سیاسی:
۱ـ «بینالی ایلدیریم» نخست وزیر ترکیه روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۷) اعلام کرد در صورت حضور داشتن نیروهای شبهنظامی کُرد در عملیات آزادسازی «رقه» پایتخت خودخوانده داعش، ترکیه در این عملیات شرکت نخواهد کرد. او ضمن تروریست خواندن کُردهای سوریه، ادعا کرد ترکیه نمیتواند در کنار گروههای تروریستی مثل حزب دموکراتیک خلق سوریه یا یگانهای مدافع خلق بایستد.
۲ـ روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۸) «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه نسبت به اقدامات بسیج مردمی عراق در «تلعفر» هشدار داد. او در اظهاراتی علیه نیروهای الحشدالشعبی، این نیروها را به انجام اقدامات تروریستی متهم کرد. اردوغان مدعی شد: اگر نیروهای الحشدالشعبی در شهر ترکمننشین تلعفر دست به اقداماتی اینچنینی بزنند، پاسخهای ترکیه متفاوت خواهد بود. وی افزود: شهر تلعفر ساکنان ترکمن دارد و ما نسبت به اقدامات الحشدالشعبی حساس هستیم.
۳ـ حزب «سعادت» که به عنوان تنها نماینده تفکر ملی ترکیه و ادامه دهنده راه «نجم الدین اربکان» رهبر فقید حزب اسلامگرای «رفاه» و نخست وزیر سابق این کشور از آن یاد می شود، روز یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۹) در ششمین کنگره عمومی و در میان شعارهای مرگ بر اسرائیل، رهبر جدید خود را انتخاب کرد. در این کنگره «تمل کاراملا اوغلو» از پیشکسوتان نهضت تفکر ملی به جای «مصطفی کامالاک» با آرای نمایندگان استانی این حزب که از سراسر ترکیه در آنکارا گرد هم آمده بودند، انتخاب شد.
۴ـ رؤسای ستاد کل نیروهای مسلح روسیه و ترکیه روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) در مسکو با یکدیگر دیدار کردند. «خلوصی آکار» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ترکیه در این دیدار با «والری گراسیموف» همتای روس خود در مورد شرایط انسانی حلب و ضرورت جداسازی «جفش» (جبهه فتح الشام یا همان جبهه النصره سابق) از معارضان به بحث و تبادل نظر پرداختند. بعد از این دیدار وزارت دفاع روسیه با صدور بیانیهای اعلام کرد که گراسیموف با همتای ترکیهای خود پیرامون حل بحران سوریه از جمله عادی سازی اوضاع در حلب و نیز شرایط مرزهای عراق و سوریه در چارچوب عملیات نظامی آزادسازی شهر موصل گفتوگو کردهاند.
گفتنی است ارتشبد خلوصی به درخواست همتای روس خود گراسیموف به مسکو سفر کرد؛ دو طرف پیش از این، در ماه گذشته در آنکارا با یکدیگر دیدار کرده بودند.
۵ـ روز چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۲) «فکری ایشیق» وزیر دفاع ترکیه هشدار داد: دولت عراق نباید از خطوط قرمز ترکیه عبور کند؛ او گفت: ترکیب جمعیتی موصل خطوط قرمز ترکیه است. ایشیق با اشاره به استقرار انبوه خودروهای زرهی ارتش ترکیه در مرزهای شمال عراق، این اقدام را در راستای عملیاتهای ضد تروریستی ترکیه و آمادگی این کشور برای برخورد با هرگونه تهدید عنوان کرد.
۶ـ روز چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۲) «مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه در واکنشی تند به اظهارات نخست وزیر عراق اعلام کرد: اگر دولت بغداد توانایی نظامی داشت، نمیگذاشت «موصل» به دست تروریستها بیافتد و اجازه نمیداد گروه تروریستی «پ.ک.ک» از خاک عراق استفاده کند. او گفت: هیچ حامی قویتری از ترکیه [برای عراق] وجود ندارد که خواهان حفاظت عراق از تمامیت ارضی و استقلال خود باشد.
سوریه
صحنه سیاسی:
۱ـ روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۷) وزرای خارجه ایران، روسیه و سوریه به منظور برگزاری نشستی سه جانبه در مسکو گرد هم آمدند و درباره بحران سوریه و مبارزه با تروریسم به رایزنی پرداختند. وزرای خارجه سه کشور سپس در یک نشست مطبوعاتی شرکت کردند و ضمن طرح نظرات و مواضع خود در قبال موضوعات مختلف، به سوالات خبرنگاران پاسخ گفتند. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در این کنفرانس خبری گفت که روسیه طی 10 روز گذشته هیچ حمله هوایی در سوریه انجام نداده است. او همچنین هرگونه حمله به مدرسهای در ادلب سوریه را به شدت رد کرد. ولید المعلم وزیر امور خارجه سوریه نیز در بخشی از این کنفرانس درباره انتقال تروریستهای داعش از عراق به سوریه هشدار داد. او همچنین تأکید کرد که تروریستها خسارات سنگینی به زیرساختهای اقتصادی سوریه زدهاند. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز در بخشی از سخنان خود گفت: متأسفانه تعدادى از کشورها همواره به دنبال جنگ و راه حل نظامى در سوریه هستند. وى افزود: کشورهایى که خواهان صلح و برخورد با گروه هاى تکفیرى در سوریه هستند باید با هماهنگى بیشتر براى گسترش روش هاى صلح آمیز با هدف پایان دادن به مخاصمه تلاش کنند و رایزنی های سه جانبه در مسکو نیز در چارچوب همین رویکرد انجام شد. گفتنی است وزرای خارجه سه کشور به طور جداگانه نیز با یکدیگر دیدار و مذاکره کردند.
۲ـ روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۷) وزیر خارجه سوریه در دیدار با سرگئی لاوروف همتای روس خود گفت: عناصر تروریستی تکفیری مانع خروج غیرنظامیان ساکن حلب می شوند و از آتش بس سوء استفاده می کنند.
۳ـ «عبدالله المحسینی» تروریست سعودی و «مسئول شرعی» ائتلاف جیش الفتح اعتراف کرد که از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس کمکهای مالی و نظامی دریافت میکند. وبگاه خبری «عنب» وابسته به معارضان سوریه گزارش داد محسینی در تازهترین اظهارات خود از تاجران عربستان سعودی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که تروریستهای زیر مجموعه وی را مجهز به موشک کردهاند، تشکر و برای آنها دعا کرد. این مبلغ وهابی سعودی در ویدیوئی، از این تاجران نام برد و گفت که موشکهایی که این تاجران فرستادهاند در عملیات شکست محاصره حلب موسوم به «حماسه بزرگ حلب» استفاده خواهد شد. اسامی تاجران حامی تروریسم که برخی از آنها سوری هستند، به این شرح است: «ابو صطیف از حلب سوریه، ابو النور از ادلب سوریه، ابو الخیرمجهول الهویه، أبو محمد من القصیم تاجر سعودی، گروهی از تجار ریاض عربستان موسوم به أخوة الاسلام (برادران مسلمان)، أبو أحمد از کویت و ابو الجود از قطر.
۴ـ هیئت دائم روسیه در سازمان ملل در بیانیهای اعلام کرد که واشنگتن دو گروه از معارضان مسلح سوریه را که با تکفیریهای داعش همکاری داشتند و همچنین هشت گروهی را که با تروریست های جبههالنصره همکاری می کردند در لیست گروه معارضانی که آتشبس را پذیرفتند و به لیست صلح معروف است، قرار داده است. در این بیانیه همچنین آمده است: وارد کردن جنایتکاران احرارالشام و نورالدین الزنکی در این لیست، کاملاً لیست آمریکا را بی اعتبار میکند.
صحنه میدانی:
۱ـ سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۶) اعلام کرد هدف آتشبس جدید در حلب دادن فرصت به آمریکا برای جداسازی تروریستها از معارضان بوده اما گروههای تحت حمایت واشنگتن از این فرصت برای حمله به مناطق مسکونی و تجدید قوا استفاده کردند. «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به حملات هوایی ائتلاف آمریکایی به مناطق مسکونی در موصل، از واشنگتن خواست تا بصورت مسئولانه و عاقلانه از قدرت در عراق و موصل استفاده کند.
۲ـ روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۷) گروه موسوم به «مرکز دیده بان حقوق بشر سوریه» وابسته به معارضان سوری اعلام کرد که عناصر مسلح سوری با موشک «گراد» به پایگاه هوایی «النیرب» حلب حمله کردند. مسئولان نظامی سوریه درباره صحت و سقم این خبر هیچ گونه اظهارنظری نکردند.
۳ـ ائتلاف تروریستی جیش الفتح روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۷) اعلام کرد که عملیات موسوم به «حماسه بزرگ حلب» آغاز شده است. وبگاه خبری «قاسیون» وابسته به معارضان اعلام کرد که هدف جیش الفتح از این عملیات، به دست گیری کنترل حلب و شکستن محاصره مناطق شرقی این شهر است.
۴ـ عناصر جیش الفتح با موشک های گراد، دانشکده های نظامی را در جنوب حلب بمباران کردند و راتفاعات راهبردی جنوب حلب نیز هدف بمباران تروریست ها قرار گرفت. پیش از این (10مرداد سال جاری) «عبدالله المحیسنی» تروریست سعودی و «مسئول شرعی» ائتلاف جیش الفتح با انتشار نوار ویدئویی از آغاز عملیاتی جدید برای شکستن محاصره حلب تحت عنوان حماسه بزرگ حلب خبر داد که در آن عملیات حدود ۴۰۰۰ تروریست از همه گروههای مسلح حضور داشتند و جیش الفتح به عنوان سرنیزه آن جنگ بود. که با شکست سنگینی مواجه شد.
۵ـ روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۷) ارتش سوریه در ریف دمشق و در محور «خان الشیح» پیشروی چشمگیری داشت. در این روز نیروهای مقاومت موفق شدند حد فاصل مناطق «العباسة و زاکیة» ارتفاعات نیروهای هوایی را کنترل کنند. نیروهای سوری همچنین توانستند شهرک خان الشیح را آزاد کنند و بدین ترتیب این شهرک از زاکیه جدا شد.
۶ـ یک مقام نظامی سوریه از آمادگی ارتش برای ورود به نبرد بزرگ با داعش در دیرالزور خبر داد و گفت: داعش خانههای مردم را در شرق دیرالزور برای اسکان سرکردههای فراری خود از عراق مصادره کرده است. او از ادامه کار انتقال تجهیزات نظامی ارتش سوریه به شهر دیرالزور خبر داد و گفت: ساعت صفر آغاز عملیات نظامی بزرگ در این شهر برای مقابله با پیامدهای احتمالی نبرد آزادسازی موصل نزدیک است. وی افزود: ارتش سوریه این روزها در حال انتقال هوایی نیرو و تسلیحات توسط بالگرد از فرودگاه قامشلی به مقر لشکر 137 در غرب دیرالزور و فرودگاه نظامی واقع در شرق این شهر است.
۷ـ در واپسین ساعات شنبه شب (۱۳۹۵/۸/۸) یگانهای ارتش سوریه از سه محور در دو منطقه «تل کُردی» و «تلالصوان» عملیات نظامی را علیه گروه تروریستی «جیش الاسلام» کلید زدند تا در نتیجه آن موجب عقب نشینی عناصر این گروه از این دو منطقه به سمت مزارع شمال منطقه «الریحان» شوند. این عملیات با نفوذ نیروهای ویژه به مرکز تلالصوان آغاز شد تا پس از آن عملیات دیگر یگانهای ارتش سوریه بسمت معمل «الصوبیات» و منطقه «المعامل» و از محور «زندان زنان» بسمت «تل کردی» با پشتیبانی آتش توپخانه ارتش سوریه آغاز شود تا پس چند ساعت این دو منطقه به کنترل ارتش سوریه درآید. پیروزی در این عملیات غافلگیرکننده مدیون دهها عملیاتی بود که پیشتر توسط نیروهای ارتش سوریه انجام و موجب آزادسازی و تحکیم مواضع یگانهای سوری در مزارع و ارتفاعات و کارخانههای این دو منطقه شده بود.
۸ـ روز یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۹) منابع میدانی سوری در حلب از حمله ائتلاف تروریستی تکفیری «جیشالفتح» با گلولههای حاوی گاز سمی به آکادمی نظامی در غرب حلب خبر دادند. به گفته این منابع در این حملات که در منطقه حمدانیه در غرب حلب رخ داد، حداقل 35 نفر از مردم و غیرنظامیان مسموم شدند. جیشالفتح ساعتی قبل، از تدارک برای گلوله باران محله «پروژه 3 هزار دستگاه» در غرب حلب خبر داده بود.
۹ـ گروه تروریستی داعش روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۰) نیروهای تحت حمایت ترکیه و آمریکا را که در عملیات «سپر فرات» حضور دارند، از شهر «الباب» دور کردند. فعالان رسانهای تأکید کردند که نیروهای تحت حمایت ترکیه در عملیات موسوم به «سپر فرات» در اطراف شهر راهبردی «الباب» در حلب و جنوب شهرک «باخترین» به نفع داعش از 13روستا عقبنشینی کردند.
۱۰ـ روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) سازمان ملل متحد اعلام کرد دفتر این سازمان در غرب «حلب» هدف گلوله تانک قرار گرفته و طبقات بالایی آن به شدت آسیب دیدند. در بیانیه منتشر شده از سوی این سازمان آمده: هدف قرار گرفته شدن مستقیم ساختمانی که دفتر اصلی ملل متحد میباشد، هراسآور است.
۱۱ـ روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) گروهک تروریستی داعش حکم صادره شده علیه والیان خود در فرات و فلوجه را به اتهام کوتاهی در کمک به عناصر این گروه و ممانعت از سقوط فلوجه توسط ارتش و بسیج مردمی عراق در شهر رقه سوریه به اجرا گذاشت. داعش «مصطفی الجمل» والی فرات و «ابوعبدالله الموصلی» والی شهر فلوجه را به شلاق و انفصال از همه پست های خلافتیشان محکوم کرده بود. والیان فرات و فلوجه به اتهام کوتاهی در کمک به عناصر داعش در فلوجه طی نبردهایی که به سیطره ارتش عراق و بسیج مردمی بر آن منجر شد مسئول سقوط این شهر شناخته شدند. منابع سوری گفتند: نوبت اول شلاق این دو والی در میدان دوار الساعه شهر رقه پایتخت داعش در سوریه اجرا شد و هر کدام از آنها پنجاه ضربه شلاق خوردند.
۱۲ـ اختلاف میان گروه های تروریستی «نورالدین الزنکی» و «تجمع فاستقم کما أمرت» روز پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۳) به درگیری منتهی شد که در پی آن «أحمد صبرا» مسئول گروه «کتیبة رجال الشام» کشته شد. در پی این درگیری ها «احمد بشمرکه» یکی دیگر از مسئولان گروه نورالدین الزنکی نیز بازداشت شد. این اختلافات از شامگاه چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۲) با بازداشت یکی از مسئولان میدانی گروه الزنکی به نام «ابو بشیر معاره» توسط یک گروه وابسته به تجمع کما امرت آغاز شد. گروهی که وابسته به نورالدین الزنکی بود با کمک یک گروه وابسته به جبهه النصره و گروه «کتائب ابوعماره» با عناصر تجمع فاستقم درگیر شدند که در پی آن چند نفر از دو طرف کشته وزخمی شدند.
۱۳ـ از ساعت هشت صبح روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۱۴) آتشبس انسانی 10ساعته در شهر حلب رسماً آغاز شد و در این مدت تمام تلاش ها بر انتقال کمکهای بشردوستانه به این شهر متمرکز خواهد بود. بنا بر اعلام وزارت دفاع روسیه، آتشبس انسانی تا ساعت شش عصر جمعه به وقت محلی ادامه خواهد داشت و احتمال تمدید آن توسط «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهوری روسیه وجود دارد.
عراق
صحنه سیاسی:
۱ـ «ابومهدی المهندس» فرمانده میدانی و جانشین فرمانده نیروهای بسیج مردمی عراق موسوم به الحشد الشعبی با اشاره به نقش مهم تهران در آزادسازی خاک عراق از چنگ داعش تأکید کرد که این نیروها هیچگونه همکاری با آمریکا ندارند و حضور ترکیه را در عراق غیرقانونی میدانند؛ وی تأکید کرد این گروه در نبرد آزادسازی موصل نقش اصلی را دارد و از نظر راهبردی، مهم ترین گروه در این عملیات به شمار میرود. المهندس همچنین اعلام کرد: در حال حاضر ما (الحشد الشعبی) به عنوان بسیج مردمی مأمور آزادسازی محور غربی موصل هستیم... با نیروهای کُرد روابط خوبی داریم... در نبرد با داعش مانند عملیات شکستن محاصره آمرلی و در آزادسازی السعدیه و جلولاء با نیروهای کُرد همکاری داشتیم.
۲ـ «ابومهدی المهندس» فرمانده میدانی و جانشین فرمانده الحشد الشعبی درباره نقش مهم و برجسته جمهوری اسلامی ایران در بیرون راندن داعش از خاک عراق گفت: از روز اول اشغال شهرهای عراق توسط عناصر تروریستی وابسته به داعش، جمهوری اسلامی به صورت کارآمد، اساسی و مستقیم در این جنگ بزرگ سهیم بود؛ درست در زمانی که همه عراق را رها کرده بودند؛ اگر حمایت جمهوری اسلامی از عراق در زمینه تسلیحات و تجربه نبود، نمیتوانستیم اراضی اشغال شده را از داعش باز پس بگیریم. برادر عزیز و فرمانده شجاع قاسم سلیمانی نقش برجسته ای در پیروزی در این نبردها داشت.
۳ـ روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۸) «طارق الملا» وزیر نفت مصر وارد بغداد شد. الملا ضمن دیدار با مسئولان وزارت نفت عراق با «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق نیز دیدار و گفتوگو کرد. پیشتر «جبار علی العیبی» وزیر نفت عراق بر لزوم تقویت همکاری های نفتی و گازی دو کشور تأکید و از شرکت های نفتی مصر دعوت کرده بود با عراق قراردادهای سرمایه گذاری امضاء کنند و چند ماه پیش نیز گروهی از مسئولان مصری به ریاست رئیس هیأت اجرای نفت ملی مصر به بغداد رفته بود. بعد از تغییر سیاست های عربستان و شانه خالی کردن شرکت آرامکو از تأمین نیازهای نفتی مصر، این کشور از عراق به عنوان گزینه جایگزین عربستان استفاده می کند.
۴ـ «نیچروان بارزانی» نخستوزیر منطقه کردستان عراق مدعی شد که پس از آزادی موصل مذاکرات با بغداد بر سر استقلال یا برگزاری همهپرسی برای استقلال منطقه کردستان آغاز خواهد شد. بارزانی در ادامه مدعی شد: فرصت استقلال از سال 2003 به این سو فراهم آمد اما ما به عراق فرصت دادیم و برای آن بسیار هزینه کردیم اما متأسفانه تاکنون به نتیجه ای نرسیده است. پیش از این نیز «فاضل میرانی» منشی حزب دموکرات کردستان عراق گفته بود اوضاع منطقه نشان می دهد که باید با بغداد به توافق برسیم و اگر اربیل بتواند با بغداد بر سر استقلال کردستان به توافق برسد دیگر نیازی به برگزاری همهپرسی نیست.
۵ـ «فالح الفیاض» فرمانده الحشد الشعبی عراق روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۸) در همایشی با عنوان «مشکلات امنیت ملی پس از آزادسازی موصل» اعلام کرد: اگر لازم شود پس از عملیات موصل به سوریه میرویم. مشاور امنیت ملی دولت عراق با تأکید بر اینکه عراق مرزها و مناطق مشترک زیادی با سوریه دارد گفت: تحولات سوریه به تحولات عراق گره خورده است، از همین روی مجبور هستیم که پس از آزادسازی موصل وارد مناطق تحت اشغال تروریست ها در سوریه شویم.
۶ـ خبرگزاری رویترز روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۸) نوشت حرکت نیروهای حشدالشعبی به سمت تلعفر که از اقلیت ترکمن برخوردار است زنگ خطری برای آنکارا به حساب میآید؛ ترکیه نیز تهدید کرد که در صورت نزدیک شدن نیروهای حشدالشعبی به این شهر وارد عمل خواهد شد.
۷ـ روز یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۹) نخست وزیر عراق در واکنش به اظهارات سخنگوی ائتلاف آمریکا مبنی بر توقف عملیات آزادسازی موصل تأکید کرد نبرد موصل تا آزادی کامل کل استان موصل ادامه خواهد یافت.
۸ـ روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۰) «زید رائدالحسین» کمیسیونر عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد تکفیریهای داعش بیش از 250 غیرنظامی را در شهر موصل کشتهاند و به عنوان آخرین تلاشها برای حفظ آخرین سنگر خود در موصل، از هزاران نفر دیگر در این شهر به عنوان سپر انسانی استفاده میکنند.
۹ـ «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۰) ضمن بازدید از استان نینوا گفت: سر داعش را در موصل قطع خواهیم کرد. وی تأکید کرد: در برابر داعش هیچ گزینه ای به جز کشته شدن یا تسلیم شدن وجود ندارد.
۱۰ـ روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق اظهار داشت: مابه دنبال جنگ با ترکیه نیستیم، ولی اگر ترکیه خواهان جنگیدن باشد، ما آمادهایم. نخست وزیر عراق تأکید کرد دخالت نظامی ترکیه در عراق منجر به تجزیه ترکیه خواهد شد.
۱۱ـ «فواد حسین» رئیس دفتر «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان روز چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۲) به روزنامه ایندیپندنت گفت: با وجود ادعای واشنگتن مبنی بر خروج سران داعش از موصل، اطلاعاتی دارد که نشان میدهد ابوبکر بغدادی هنوز در این شهر است. وی گفت: بغدادی آنجاست و اگر کشته شود، کل ساختار داعش سقوط میکند.
۱۲ـ روز چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۲) نخست وزیر عراق بار دیگر درباره عواقب ماجراجویی های مقامات ترکیه در شمال عراق هشدار داد. العبادی خطاب به افراد برجسته و مهم شهر ترکمننشین «تلعفر» گفت: رهبران ترکیه اگر دست به ماجراجویی در عراق بزنند، هزینه این کار برای آنها گران تمام خواهد شد.
۱۳ـ روز چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۲) 15 عضو شورای امنیت سازمان ملل استفاده از سپرهای انسانی توسط گروه تروریستی داعش را در جنگ موصل محکوم کردند.
۱۴ـ بامداد روز پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۳) و همزمان با پیشروی نیروهای عراقی به سمت موصل، «ابوبکر البغدادی» سرکرده گروه تروریستی داعش یک پیام صوتی جدید منتشر کرد. او در این پیام صوتی 30 دقیقهای، شکلگیری ائتلاف بینالمللی و تلاش جهانی برای نابودی داعش را «نشانهای از قدرت و راه درست» این گروه توصیف و تأکید کرد که حملات به مواضع داعش، موجب «قدرتمندتر» شدن این گروه میشود.
او در این پیام تقریباً به تمام کشورهای عربی حمله کرد و از اعضای داعش هم خواست به آنها حمله کنند. بغدادی رهبران سنی عراق را «خائن» خواند، ترکیه را «مرتد» دانست و از مردم عربستان خواست به نیروهای امنیتی کشورشان حمله کنند. وی همچنین از نیروهایش خواست به ترکیه حمله کنند و چه در سوریه چه در عراق به مبارزه ادامه دهند و از میدان نگریزند. وی گفت اعضای داعش در ولایتهای دوردست، ستونهای داعش هستند و از پیروانش خواست که اگر نمیتوانند به سوریه و عراق بروند، راهی لیبی شوند و در آن منطقه به داعش کمک کنند.
۱۵ـ «کریم النوری» از فرماندهان ارشد الحشد الشعبی عراق گفت: آمریکا برای دفاع از امنیت ملی خود هزاران مایل را طی میکند تا به خاورمیانه برسد و عربستان نیز برای حمایت از امنیت ملی خود مردم یمن را بمباران میکند، پس چرا عراق این حق را نداشته باشد که برای دفاع از امنیت ملی خود داعش را در سوریه تعقیب کند. او تأکید کرد: تعقیب و گریز تروریستها در اراضی سوریه با هماهنگی دمشق است و این بخشی از حمایت از امنیت ملی عراق است.
صحنه میدانی:
۱ـ منابع عراقی روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۸) از آغاز عملیاتی علیه مواضع تروریست های داعش در محور غربی موصل خبر دادند. این عملیات با آتش سنگین توپخانهای و یک رشته حملات هوایی آغاز شد. فرماندهان عراقی میگویند اکثر تروریستهای داعش در چند روز گذشته به منطقه الشوره فرار و از مردم عادی به عنوان سپر انسانی استفاده کردند، اما حملات هوایی ائتلاف تحت رهبری آمریکا پیشروی آنها را مختل کرده و راه را برای فرار تعدادی از غیر نظامیان هموار نموده است.
۲ـ نیروهای حشدالشعبی روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۸) از آغاز عملیاتی در محور جنوب غربی موصل و در مسیر تلعفر که در کنترل داعش است خبر دادند و ساعاتی پس از شروع عملیات نیز توانستند بیش از 10 روستا و منطقه را از اشغال تروریستهای داعش آزاد کنند. آنچنان که نیروهای حشدالشعبی و بسیج مردمی عراق در وب سایت خود گفتهاند هدف از آزادی تلعفر و چند شهر دیگر این است که راه تدارکاتی داعش قطع شود و از فرار آنها به سوریه ممانعت به عمل آید.
«تلعفر» در تابستان سال ۲۰۱۴ به تصرف داعش درآمد که در آن زمان از اکثریت جمعیت شیعه برخوردار بود. این شهر که در نزدیکی مرز سوریه قرار دارد مسیر تردد تروریست های داعش میان موصل و رقه، پایتخت خودخوانده این گروه در سوریه است.
۳ـ گردانهای حزبالله (کتائب حزبالله) اعلام کردند که در عملیات شبهنظامیان به سمت تلعفر شرکت کرده اند؛ «جعفر حسینی» سخنگوی کتائب حزبالله گفت گروه او به همراه سایر گروههای شبهنظامی در این مسیر از کمکهای مشاورهای جمهوری اسلامی ایران و از پشتیبانی هوایی نیروهای عراقی برخوردارند.
۴ـ صبح روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۸) «جواد الطلیباوی» سخنگوی نیروهای عصائب اهل الحق نیز اعلام کرد که عملیات نیروهای الحشد الشعبی برای آزادی غرب موصل (تا مرز سوریه) و شهر تلعفر از سوی الحشد الشعبی آغاز شده است. ساعاتی پس از آغاز عملیات، نیروهای داوطلب مردمی وارد روستای «تل طیبه» در غرب نینوا شدند و توانستند مناطق «عین البیضه» و «الصجمه» را در جنوب غرب موصل آزاد کنند؛ تا ظهر همان روز نیز خبر آزادی منطقه و روستای «عین ناصر» از سوی منابع خبری عراقی مخابره شد.
۵ـ نیروهای لشگر زرهی نهم ارتش عراق روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۸) توانستند روستاهای الحمیدیة، الشروق، المخلط و الجایف را در جنوب غربی استان نینوا آزاد کنند.
۶ـ روز شنبه (۱۳۹۵/۸/۸) شبکه اسکای نیوز اعلام کرد نیروهای عراقی توانسته اند از چهار محور وارد منطقه «الشوره» در جنوب موصل، حد فاصل القیاره و موصل شوند.
۷ـ الحشد الشعبی در بیانیه ای اعلام کرد نیروهای بسیج مردمی عراق از صبح روز شنبه تا یکشنبه (هشتم تا نهم آبان) توانستند در محور غربی و جنوب غربی موصل 15 روستا را آزاد کنند. در بیانیه الحشد الشعبی آمده است که در مجموع 38 کیلومتر مربع آزاد شده و نام روستاهای آزاد شده الهرم، المستنطق، البوحمد، الفارسیة، عین البیضة، الصجمة، الدحلة، سن الذبان، تل طیبة، الحمزة، ابو العرایس، زویرج، الشیگ، المربندیة و نداس است.
۸ـ روز یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۹) نیروهای پیشمرگه اعلام کردند که موفق شدهاند روستاهای «کانونه» و «روزبیان» در منطقه «بعشیقه» را پس از چند روز محاصره آزاد کنند.
۹ـ یازده تروریست داعشی زمانی که قصد حمله به شهر الرمادی در استان الانبار عراق را داشتند دستگیر شدند. به نوشته روزنامه الجمهوریه عراق، نیروهای داعش پیش از انجام هرگونه اقدامی لو رفتند و مخفیگاه آنان به دست نیروهای عراقی افتاد. تروریستهای داعش پس از آغاز عملیات موصل سعی دارند با نفوذ به دیگر شهرها و مناطق، نیروهای عراقی را به طور پراکنده در چند نقطه درگیر کنند تا فشار از روی عناصر داعش در موصل کاسته شود.
۱۰ـ روز یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۹) یک خودروی بمب گذاری شده در بازاری در شهر بغداد منفجر شد و بر اثر آن دستکم هشت نفر کشته و بیش از 30 تن زخمی شدند.
۱۱ـ صبح روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۰) نیروهای ارتش عراق با ورود به منطقه «الکرامه» در جنوب شرق شهر موصل، رسماً عملیات نظامی را در داخل شهر آغاز کردند. در این روز نیروهای مبارزه با تروریسم، لشگر نهم زرهی ارتش عراق و سپاه سوم لشگر یکم و لشگر پیادهنظام 16 از سه محور وارد منطقه «کوکجلی» در بخش شرقی حاشیه شهر موصل شدند. این منطقه دروازه منطقه الکرامه در داخل موصل محسوب میشود. تا پیش از ظهر نیز نیروهای عراقی توانستند منطقه «زوایا» در حومه جنوب شرقی موصل را به طور کامل آزاد کنند.
۱۲ـ ظهر روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۰) «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق وارد پایگاه هوایی القیاره در جنوب موصل شد تا عملیات آزادسازی شهر موصل را از نزدیک پیگیری کند.
۱۳ـ روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۰) یکی از فرماندهان پیشمرگه در محور شمالی موصل و در اطراف شهر «بعشیقه» اعلام کرد که 17 تروریست داعشی خود را تسلیم نیروهای پیشمرگه کردهاند.
۱۴ـ روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) سازمان ملل اعلام کرد: تروریستهای داعش 40 نفر از سربازان ارتش و نیروهای امنیتی سابق را که در موصل مانده و با داعش بیعت کرده بودند قتل عام کرده و جسدشان را در رود دجله انداخته است.
۱۵ـ ارتش عراق روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) ساختمان قدیمی تلویزیون موصل را آزاد کرد. این ساختمان در منطقه «گوگجلی» واقع در شرق موصل قرار دارد.
۱۶ـ در پی پیشرویهای نیروهای عراقی در عملیات آزادسازی موصل، ارتش ترکیه چندین دستگاه تانک را در منطقه «سیلوپی» در نزدیکی مرزهای عراق مستقر کرد.
۱۷ـ «جعفر الحسینی» سخنگوی گردان های حزبالله عراق روز چهارشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۲) اعلام کرد نیروهای این حزب توانسته اند جاده بین المللی نینوی- رقه را آزاد کنند تا راه داعش به سوریه بسته شود.
۱۸ـ سرویس مبارزه با تروریسم عراق روز پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۳) از سه محور به منطقه «الکرامه» در شرق موصل حمله کرد.
۱۹ـ رسانههای اسپانیایی میگویند نیروهای ویژه این کشور در عملیات آزادسازی شهر موصل مشارکت دارند. آنها گفته اند: این نظامیان به عنوان مربی، به نظامیان عراقی شرکتکننده در عملیات آموزش میدهند. به گفته «میگل آنخل خیمنز» رئیس عملیات ویژه ارتش، کلاه سبزهای اسپانیایی به همراه یک گروه از مربیان عملیات ویژه، برای انجام مأموریتی مهم در حال عزیمت به سمت شمال موصل هستند، اما مکان دقیق آنها فعلاً مشخص نیست.
۲۰ـ روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۱۴) «رائد شاکر جودت» فرمانده پلیس فدرال عراق اعلام کرد از آغاز عملیات آزادسازی موصل تاکنون بیش از هزار داعشی کشته شدهاند. جودت در اظهاراتی مطبوعاتی گفت: از آغاز عملیات در محور جنوبی بیش از 1000 تروریست کشته، 74 روستا از مجموع 84 روستا در این محور آزاد، 4500 خانواده تخلیه و 130 خودروی بمبگذاری شده نیز خنثی شده است.
۲۱ـ نیروهای یگان مبارزه با تروریسم عراق، صبح روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۱۴) توانستند وارد منطقه «الزهور»در شرق شهر موصل شوند.
۲۲ـ تروریستهای داعش صبح روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۱۴) به منطقه «الشرقاط» در استان صلاحالدین حملهور شدند و توانستند منطقه «القصبه» و برخی نقاط دیگر را به اشغال خود در آورند. «علی دودح» فرماندار منطقه الشرقاط در این باره گفت: تروریستها از راه رود دجله و از منطقه «الحویجه» و «الزاب» وارد منطقه شده بودند که با حضور نیروهای امنیتی و الحشد الشعبی این حمله دفع شد و مناطق اشغال شده آزاد شدند و در حال حاضر اوضاع امنیتی تحت کنترل است.
عربستان
صحنه سیاسی:
۱ـ عربستان سعودی پس از آنکه نیروهای انصارالله و ارتش یمن فرودگاه بینالمللی جده را هدف حمله موشکی خود قرار دادند، مدعی شد این موشک به سمت شهر مقدس مکه شلیک شده بود و سامانه پدافند هوایی این کشور موشک را در هوا منهدم کرده است. «واس»، خبرگزاری عربستان برای تهییج احساسات مسلمانان مدعی شد انصارالله از مسجدی در صعده اقدام به شلیک موشک بالستیکی به سوی مکه کردهاند که اتفاقاً این موشک هم ساخت ایران است.
۲ـ عربستان که بعد از یک سال و نیم حمله به یمن نتوانسته نظر کشورهای جهان را نسبت به حمایت از خود در این جنگ جلب کند و به مقاصد خود در یمن دست یابد، اکنون مدعی است که یمنیها با لابیگری در شورای امنیت قصد درهم شکستن ائتلاف این کشور علیه مردم یمن را دارند. شبکه خبری «العربیه» در گزارشی مدعی شده که برخی چهرههای نزدیک به ایران، لبنان، عراق، کویت همچون «عبدالحمید دشتی» نماینده پارلمان کویت و «کمال الهلباوی» سخنگوی پیشین اخوان المسلمین و بعضی کشورهای اروپایی در شورای امنیت تلاش میکنند از یمن در برابر عربستان حمایت کنند.
۳ـ «ایاد مدنی» دبیرکل سعودی سازمان همکاری اسلامی روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۰) از وزرای خارجه کشورهای عضو شورای اجرایی این سازمان خواست در نشستی اضطراری (روز شنبه آینده) ادعای عربستان درباره حمله موشکی یمن به مکه را بررسی کنند. اخیراً ارتش یمن فرودگاه «عبدالعزیز» در جده (غرب عربستان) را هدف یک موشک بالستیک قرار داد اما عربستان مدعی شد که این موشک مکه را هدف گرفته بود و سامانه دفاع موشکی عربستان آن را خنثی کرد. همپیمانان و شرکای منطقهای ریاض از جمله شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب با حمایت از عربستان سعودی تلاش میکنند ایران را در پشت پرده این حمله جلوه دهند.
۴ـ روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) «عبدالله بن عبدالملک آل شیخ» سفیر عربستان در بحرین مدعی شد ایران پشتپرده تمام بیثباتیهای منطقه از جمله بحران یمن است و تحریکات این کشور در یمن به حدی رسیده که انقلابیها «کشتیرانی بینالمللی» را تهدید میکنند. وی تأکید کرد ایران در راستای عدم ثبات منطقه و مداخله در امور کشورهای دیگر گام برمیدارد و در ادامه از جامعه بینالمللی درخواست کرد جلوی این اقدامات را بگیرند.
لبنان
صحنه سیاسی:
۱ـ سرانجام پس از آن که لبنان دو سال و نیم بدون رئیسجمهور بود، روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۰) مجلس لبنان به ریاست جمهوری «میشل عون» رأی داد؛ عون با حمایت همه جانبه حزبالله و دیگر متحدانش در «جریان 8 مارس»، با ۸۳ رأی از مجموع ۱۲۷ رأی رئیس جمهور جدید لبنان نام گرفت. میشل عون مورد حمایت حزبالله و مورد مخالفت احزاب لبنانی نزدیک به عربستان بود؛ اما علیرغم همه مخالفتها سرانجام حمایت حزب المستقبل به ریاست سعد الحریری را هم به دست آورد.
نظام حکومتی لبنان پارلمانی است و 127 کرسی دارد که میان مسیحیان و مسلمانان (شیعه، سنی، دروزی و علوی) تقسیم شده است. رئیس جمهوری این کشور با رأی مستقیم نمایندگان مجلس و برای یک دوره شش ساله انتخاب و انتخابات پارلمانی نیز هر چهار سال یک بار برگزار میشود. میشل سلیمان آخرین رئیس جمهور لبنان بود که در می 2014 دوره ریاستش به پایان رسید و گروه های سیاسی از آن زمان تاکنون بر سر شخص جدید به توافق نرسیده بودند.
۲ـ عصر پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۳) ژنرال «میشل عون» رئیس جمهور لبنان، «سعد حریری» رئیس حزب «جریان المستقبل» را به عنوان نخست وزیر معرفی و مأمور تشکیل دولت جدید کرد. حریری پس از این انتخاب گفت: در دولت جدید به روی همه لبنانی ها باز است، حتی همه آنهائی که مرا به عنوان نخست وزیر معرفی نکردند. گفتنی است فراکسیون حزب الله ( وفادار به مقاومت) در مجلس لبنان، برای احراز پست نخست وزیری نامزدی را معرفی نکرد.
۳ـ سمیر جعجع رئیس حزب «نیروهای لبنان» در یک گفت وگوی تلویزیونی مدعی شد که جمهوری اسلامی ایران خواستار انتخاب ژنرال عون به عنوان رئیس جمهور لبنان نبوده است. سفارت جمهوری اسلامی ایران در لبنان نیز ظهر پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۳) با صدور بیانیه ای به افتراها و ادعاهای گمراه کننده علیه جمهوری اسلامی ایران پاسخی قاطع داد و ادعاهای سمیر جعجع را عاری از صحت و حقیقت و بی پایه و اساس دانست.
یمن
صحنه سیاسی:
۱ـ روز جمعه (۱۳۹۵/۸/۷) «محمد عبدالسلام» سخنگوی انصارالله یمن ضمن تکذیب اتهامهای عربستان سعودی علیه انصارالله در حمله موشکی به مکه، تأکید کرد که این کشور با این اتهامات میخواهد مسلمانان را علیه انصارالله تحریک کند. وی تأکید کرد که مردم یمن در حفظ و پاسداری از مقدسات اسلامی از مزدوران آمریکا متعهدترند.
سرگرد «شرف غالب لقمان» سخنگوی ارتش یمن نیز ضمن تکذیب ادعاهای عربستان مبنی بر حمله موشکی انصارالله و ارتش یمن به مکه، اعلام کرد که شکست عربستان سعودی در یمن این کشور را مجبور به سر هم کردن اینگونه یاوه گوییها کرده است. وی تصریح کرد: ما میدانیم که مسافت بین مکه و جده زیاد است و ادعاهای عربستان را نه کودکان میپذیرند و نه جاهلان.
۲ـ ائتلاف حزب کنگره مردمی یمن به ریاست «علی عبدالله صالح» رئیس جمهور سابق و جنبش انصارالله این کشور روز یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۹) با صدور بیانیهای نسبت به طرح «اسماعیل ولد الشیخ» فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن، موضع خود را اعلام کرد. هیئت ملی یمن متشکل از کنگره مردمی و جنبش انصارالله در این بیانیه تأکید کرد از آنجا که موارد پیشنهاد شده از طرف ولد الشیخ هم در چارچوب کلی و هم در جزئیات و ترتیب زمانی، دارای یک سری اشکالات ریشهای است، هیأت ملی یمن آن را به عنوان زمینهای برای گفتوگو در مرحله آینده میداند. هیئت ملی یمن در این بیانیه خواستار توقف جنگ همه جانبه دریایی، زمینی و هوایی و لغو محاصره یمن شد که در طرح پیشنهادی ولد الشیخ به آن اشاره نشده بود. گفتنی است طرح پیشنهادی ولد الشیخ بر لزوم ایجاد اصلاحات در قانون اساسی یمن، به رأی گذاشتن آن و سپس برگزاری انتخابات ریاست جمهوری یک سال بعد از امضای توافق تأکید دارد و در زمینه نظامی هم بر اساس این طرح باید از صنعا، تعز و حدیده در طول یک ماه بعد از امضای توافق، عقب نشینی صورت گیرد و کمیته مرکزی نظامی و امنیتی تشکیل شود که کمیتههای فرعی در همه استانهای یمن داشته باشد.
۳ـ شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۰) نشستی با موضوع بحران یمن تشکیل داد؛ نشستی که در آن «اسماعیل ولد شیخ» نماینده ویژه دبیرکل در امور این کشور هم حضور یافته بود. ولد شیخ در گزارشی درباره یمن گفت که تحولات اخیر در یمن در جهتی است که مغایر با هرگونه فرایند صلح است. وی در ادامه بدون نام بردن از عربستان سعودی، تأکید کرد که حملات به زیرساختهای یمن باید پایان یابد.
۴ـ یک منبع دیپلماتیک آگاه در سازمان ملل اعلام کرد به نظر میرسد عربستان طرح سازمان ملل برای حل مسأله یمن را پذیرفته و «عبد ربه منصور هادی» رئیسجمهور مستعفی را تشویق به پذیرش آن کرده است؛ امارات هم که یکی از اعضای ائتلاف عربی (حملهکننده به یمن) است این طرح را پذیرفته است. در این گزارش ادعا شده که سعودیها از عقبنشینی انصارالله نگران هستند؛ اما عُمان به عنوان بی طرف برای وساطت در این باره وارد شده و به عربستان قول داده از نفوذش نزد انصارالله استفاده کند تا عقبنشینی آنها بر اساس طرح سازمان ملل تضمین شده باشد.
صحنه میدانی:
۱ـ روز یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۹) خبرگزاری فرانسه از دو بار حمله هوایی جنگندههای عربستان به ساختمان زندانی در زیدیه در غرب یمن (در شمال غرب شهر بندری حدیدیه) و کشته شدن 46 نفر که بیشتر آنها زندانی بودند خبر داد. در همین روز سرهنگ «احمد الوائل» یک فرمانده ارتش یمن خبر داد: نیروهای یمنی به رغم درگیری شدید با شبه نظامیان تروریست در شهر نهم در شمال شرق استان صنعا، همچنان مواضع راهبردی این شهر را تحت تسلط خود دارند. این منبع نظامی بر آمادگی نیروهای یمنی برای پاسخ و سرکوب هر حرکت تروریستی در نهم تأکید کرد و گفت: نیروهای یمنی مرکز عملیات نیروهای ائتلاف سعودی را به طور کامل منهدم کردند.
۲ـ روز یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۹) غیرنظامیان یمنی در الحدیده، المحویت، صعده و مأرب در حملات هوایی عربستان به خاک و خون کشیده شدند؛ در همین حال سرلشکر «امین الوائلی» از نزدیکان منصور هادی و از فرماندهان منطقه ششم نظامی در الجوف و شماری از همراهانش در جنوب شهر مصلوب زخمی شدند که حال وائلی که در یکی از بیمارستانهای جنوب عربستان به سر می برد، وخیم گزارش شده است.
۳ـ «حسین الحوثی» یک نظامی یمن از درگیریهای شدید در غرب استان تعز خبر داد و گفت: دهها خانواده یمنی این منطقه از بیم تروریستها خانههای خود را ترک کرده و آواره شده اند. فرمانده یمنی با اشاره به پیشروی نیروهای یمنی به سمت روستاهای غرب استان تعز تصریح کرد: نیروهای یمنی راهبردی جدیدی را به کار گرفته اند به گونهای که تروریستها را در مناطق خود محاصره و راه های منتهی به آنها را مسدود کرده اند.
۴ـ نیروهای یمنی از روز یکشنبه (۱۳۹۵/۸/۹) ساعاتی پس از حمله هواپیماهای سعودی به یک دانشگاه در استان الحدیده در غرب یمن که ده ها کشته و زخمی برجای گذاشت، عملیات نظامی را در منطقه جیزان در جنوب عربستان شدت بخشیدند؛ یک منبع میدانی در این زمینه گفت یگانهای موشکی و توپخانهای نیروهای یمنی مواضع ارتش سعودی را در المعنق، جحفان، المصفق و الدخان جیزان هدف گرفتند و همچنین محل تجمع نظامیان ارتش سعودی در پادگان قزع را با موشکهای کاتیوشا منهدم کردند.
۵ـ روز دوشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۰) «علی الحوثی» یک فرمانده کمیتههای انقلابی یمن گفت: رزمندگان یمنی عملیاتی را در جنوب استان مأرب آغاز کردهاند و از سمت جبهههای جنوبی در حال نزدیک شدن به مرکز استان هستند. او افزود: کمیتههای انقلابی با پشتیبانی ارتش یمن از دو سمت جنوب و جنوب غربی به سوی پایگاههای تروریستها در استان مأرب پیشروی کردند و روستاهایی را که تنها 10 کیلومتر تا مرکز استان فاصله دارد تحت تسلط خود گرفتند. الحوثی همچنین خبر داد: نیروهای یمنی هفده مزدور تروریست و نیروهای ائتلاف سعودی را در استان مأرب به اسارت گرفتند.
۶ـ «علی الحوثی» روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) از سیطره رزمندگان یمنی بر روستاهای جنوب شرق استان مأرب خبر داد و گفت: در این عملیات 16 مزدور تروریست به هلاکت رسیده و دهها نفر دیگر زخمی شدند؛ وی اخبار حاکی از ورود تروریستها به غرب استان مأرب را رد و تأکید کرد تروریستها زیر آتش نیروهای یمنی هستند.
۷ـ «حسین الحوثی» یک فرمانده دیگر نظامی کمیتههای انقلابی یمن هم گفت: نیروهای کمیتههای انقلابی با کمک ارتش و قبایل یمن، شرق و مرکز استان تعز را در جنوب یمن تحت تسلط خود گرفتند.
۸ـ روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) ساکنان محلی در شمایتین شهر تربه در جنوب استان تعز یمن خبر دادند مزدوران سعودی در سایه پیشروی های میدانی خود تجهیزات نظامی سنگینی را وارد آنجا کرده اند. این منابع از پیشروی مزدوران سعودی در ارتفاعات الضعیف منطقه بنی عمر بین شمایتین و وازعیه و همچنین پیشروی در هیجه العبد گذرگاه مشهور بین استان های تعز و لحج خبر دادند.
۹ـ روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) یک فروند هواپیمای جاسوسی متعلق به ائتلاف سعودی به دست نیروهای یمنی منهدم شد. این هواپیمای جاسوسی در منطقه علب در منطقه عسیر واقع در جنوب عربستان توسط نیروهای یمنی شناسایی و سپس منهدم شد.
۱۰ـ روز سه شنبه (۱۳۹۵/۸/۱۱) «ابراهیم الحنش» یک فرمانده کمیتههای انقلابی یمن خبر داد: کمیتههای انقلابی با پشتیبانی ارتش یمن ارتفاعات قرن را پس از درگیریهای شدید با تروریستها در شهر نهم در شرق صنعا تحت کنترل گرفتند. وی افزود: رزمندگان یمنی مواضع تروریستها را با موشکهای کاتیوشا هدف گرفتند و سی و پنج مزدور را از پای درآوردند. الحنش تأکید کرد: شعار «صنعا، ما داریم میآییم» مزدوران سعودی، نبردی خیالی و رسانهای و نه نظامی است چرا که به شکست منجر شده و هواپیماهای سعودی یکسره در حال انتقال زخمیهای درگیریها در نهم به عربستان هستند.
۱۱ـ روز پنجشنبه (۱۳۹۵/۸/۱۳) یک فرمانده یمنی از پیشروی رزمندگان در استان تعز پس از درگیریهای شدید خبر داد و گفت: مزدوران سعودی یک بیمارستان را هدف قرار دادند و چندین کودک و بیمار را کشتند.
۱۲ـ یگان موشکی ارتش یمن و کمیته های مردمی وابسته به انصارالله سحرگاه روز جمعه (۱۳۹۵۸/۱۴) یک فروند موشک «زلزال2» را به محل تجمع عناصر مزدور سعودی در منطقه «ملح» » واقع در منطقه «نهم» در استان صنعاء شلیک کردند.
پژوهش خبری صدا و سیما // مرجان شریف زاده