حفاظت کیفی منابع آب با تاکید بر فناوریهای جدید آبیاری
مشاور سابق وزیر جهاد کشاورزی گفت: حفاظت کیفی منابع آب در گرو به کارگیری فناوریهای جدید و روشهای بهینه آبیاری است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، محمدرضا شافعی نیا افزود: در شرایط کنونی یکی از چالشهای فراروی مدیریت منابع آب، تأمین آب برای بخش کشاورزی است.
وی همچنین اظهارداشت: با افزایش جمعیت، گسترش شهرنشینی و صنعتی شدن، تقاضا برای مصارف مختلف آب پیوسته درحال افزایش است.
مشاور سابق وزیر جهاد کشاورزی گفت: نیاز آب در بخش کشاورزی برای تأمین غذا همراه مهم ترین نیاز بشری بوده است و امنیت غذایی در هر منطقه محسوب میشود.
وی افزود: بنابراین محدودیت منابع آب شیرین، برای تأمین غذا در بخش کشاورزی ایجاب میکند مدیریت توامان منابع آب و خاک صورت گیرد.
شافعی نیا با اشاره به اینکه مدیریت مصرف آب مهمترین فاکتور در بخش کشاورزی است بر لزوم رعایت استفاده از روشهای بهینه آبیاری اعم ازتحت فشار، بارانی، قطرهای، زیرسطحی، کاهش هدررفت آب، کاهش تبخیر، نگرش اقتصادی در مصرف آب، حفاظت کیفی منابع آب، جلوگیری از اضافه برداشتها از ذخایر آبی، استفاده از الگوی کشت متناسب با اقلیم، خاک و توزیع بارش، پوشش انهار سنتی و آموزش و ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب و ... تاکید کرد.
وی در مصاحبه با رادیو اقتصاد تصریح کرد: آب و خاک به عنوان مهمترین منابع تولید در بخش کشاورزی محسوب میشود و در کشوری مانند ایران که با کمبود آب مواجه است بدون شک اصلاح الگوی مصرف، نظام مند کردن و استفاده بهینه از این منابع میتواند زمینه ساز اقتصادی شدن کشاورزی، افزایش تولید و کاهش ضایعات باشد.
مشاور سابق وزیر جهاد کشاورزی گفت: ایران به لحاظ برخورداری از منابع آب در شرایط مناسبی قرار ندارد و جزو کشورهای خشک و نیمه خشک جهان محسوب میشود.
وی افزود: متوسط بارندگی بلندمدت در کشور 250 میلیمتر است در صورتی که میانگین بارندگی در جهان 850 میلیمتر است یعنی میانگین بارندگی ایران یک سوم بارندگی جهان است.
شافعی نیا اظهار داشت: علاوه بر این توزیع زمانی و مکانی بارندگی نیز در سطح کشور نامناسب است، به لحاظ مکانی 70 درصد میزان بارندگی در سطح 25 درصد کشور صورت می گیرد و 30 درصد بارندگی نیز در 25 درصد از سطح کشور اتفاق می افتد.
وی یادآورشد: از نظر زمانی 25 درصد کل بارش در فصل آبیاری و 75 درصد بارش نیز در فصول غیرآبیاری صورت می گیرد.
بررسی ها نشان میدهد ایران 22 درصد بیشتر از مقیاس جهانی آب در بخش کشاورزی مصرف میکند در واقع 92 درصد آب مصرفی در کشور مربوط به بخش کشاورزی است. بنابراین برنامه ریزی، سیاستگذاری و سرمایه گذاری منطقی و عالمانه در جهت استفاده بهینه از منابع آبی کشور باید به عنوان یکی از محورهای اصلی همواره مورد توجه باشد.
توجه به میزان وابستگی تولید موادغذایی و همچنین وابستگی امنیت غذایی به منابع آبی کشور نیز به اهمیت موضوع ارزش دو چندان میبخشد.
این نکته را هم باید افزود که از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون در کل کشور یک میلیون و 520 هزار هکتار پروژه آبیاری تحت فشار اجرا و سالانه 6.6 میلیارد متر مکعب در مصرف آب کشاورزی صرفه جویی شده است.
طرح سامانههای نوین آبیاری در دولت یازدهم با توجه به محدودیت منابع آب کشور، شرایط خشکسالی و از طرفی تأمین امنیت غذایی به دلیل سیاستهای نظام در بحث استقلالطلبی مد نظر قرار دارد.
هم اکنون در کشور با اجرای طرح آبیاری تحت فشار در هر هکتار 4 هزار و 400 متر مکعب صرفهجویی در مصرف آب می شود.