گسترش باغات توت به توسعه صنعت نوغانداری کمک می کند
رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور گفت: احیای توتستان های قدیمی و ایجاد توتستان های جدید به صنعت نوغانداری اعتماد به نفس و قوت قلب می دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، علی اصغر داداش پور افزود: حرفه نوغانداری با تلاش بخش زیادی از مردم به ویژه در مناطق کمتر برخوردار در حال حفظ و نگهداری است و می طلبد نهاده های مورد نیاز این حرفه بیش از پیش در سطح کشور فراهم شود.
وی اظهار داشت : مهم ترین نهاده در صنعت نوغانداری تامین نهال توت اصلاح شده و تولید تخم نوغان موردنیاز برای پرورش کرم ابریشم است.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور بر لزوم توسعه صنعت نوغانداری در جامعه تاکید و گفت : پرورش کرم ابریشم در 27 استان کشور در حال انجام است.
وی افزود : درخت توت مهم ترین نیاز در حوزه نوغانداری و برگ توت به عنوان تنها غذای مورد نیاز کرم ابریشم است.
داداش پور تصریح کرد: سال های گذشته با افول نوغانداری باغات توت نیز دستخوش تغییر کاربری شد و امروز نوغانداران در بسیاری از مناطق کشور با کمبود درختان توت مواجه هستند.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور گفت: امکان کشت درخت در تمامی مناطق کشور وجود دارد و باید از تمامی ظرفیت های موجود کشور از قبیل کشت درختان توت در جوار نهرها، رودها، حاشیه مزارع، اراضی بلا استفاده و .... به منظور توسعه توتستان بهره برد.
وی افزود : امسال تولید یک میلیون نهال توت اصلاح شده (ارقام پربازده ) در برنامه مرکز توسعه نوغانداری کشور است.
داداش پور بیان داشت: یارانه تولید نهال توت از سوی معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی تامین می شود و نهال به صورت رایگان در اختیار مردم قرار می گیرد.
وی در ادامه با بیان اینکه تولید نهال های پربازده بصورت مستمر در کشور دنبال می شود، گفت: توصیه های ترویجی در قالب بسته های ترویجی به همراه توزیع نهال رایگان در اختیار مردم قرار می گیرد.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور افزود: تولید نهال پربازده و تولید تخم نوغان دو برنامه های مهم مرکز توسعه نوغانداری کشور است.
وی تاکید کرد : به منظور افزایش بازدهی عملکرد در صنعت نوغانداری توجه به نکاتی همچون تبدیل پرورش روش سنتی به صنعتی کرم ابریشم، توسعه کلاس های ترویجی، استفاده از روش نوین نوغانداری، قیمت خرید تضمینی، جلوگیری از واردات و قاچاق پیله ابریشم، اعطای تسهیلات ارزان قیمت ، توسعه مراکز تحقیقاتی، ایجاد مراکز تولید نهال و غیره ضروری به نظر می رسد.
داداش پور گفت : نوغانداری دانش بنیان به افزایش بهره وری و عملکرد در این صنعت منجر خواهد شد.
وی همچنین بر ضرورت توسعه دانش تولید نهال در کشور تاکید کرد و افزود: باغات توت از زیرساخت های اساسی صنعت نوغانداری است.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور با اعلام اینکه امکان افزایش قیمت خرید تضمینی پیله تر ابریشم وجود ندارد، گفت: خرید تضمینی متناسب با نرخ تورم و یک قیمت پایه است.
وی تصریح کرد: مبارزه جدی با قاچاق و واردات بی رویه در جهت حمایت از نوغانداران داخلی و صنعت پرورش کرم ابریشم کشور است.
داداش پور در مصاحبه با رادیو اقتصاد از راه اندازی مجتمع ملی آموزشی - ترویجی نوغانداری در استان گیلان خبر داد و افزود : آموزش عالی بینالود خراسان رضوی نیز به دنبال ایجاد پژوهشکده نوغان و ابریشم است.
وی اظهار داشت : رویکرد دانش بنیانی جدید به توسعه نیروی انسانی متخصص در حوزه پرورش کرم ابریشم و راه اندازی رشته های مرتبط با صنعت نوغانداری در کشور ضروری به نظر می رسد.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور با اشاره به اینکه دانشگاه گیلان در گروه ابریشم مرجع است ، به رادیو اقتصاد گفت : این دانشگاه رشته ای تحت عنوان علوم حیوانات اقتصادی خاص در مقطع کارشناسی ارشد پیشنهاد کرده است ، صنعت نوغانداری امروز نیاز مبرم به تربیت نیروهای متخصص کارآمد دارد.
وی افزود : صنعت نوغانداری که در اقتصاد کشور می تواند نقش برجسته ای ایفا کند در سال های اخیر با افت و خیز ، فراز و نشیب های زیادی مواجه بوده است.
داداش پور تصریح کرد : بدون شک به دلیل اهمیت صنعت نوغانداری در اقتصاد ایران دولت در تلاش است حمایت های همه جانبه به این صنعت شغل افزا و درآمدزا جان دوباره ای ببخشد کاری که بیش از همه به تلاش مضاعف کشاورزان نیازمند است.
وی تاکید کرد : دولت باید حمایت های همه جانبه از این صنعت دیر پای در کشور داشته باشد چون نوغانداری نقش مهمی در ایجاد اشتغال و درآمد کشاورزان دارد.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور ادامه داد: مقرون به صرفهتر شدن پرورش کرم ابریشم و حمایتهای استانی و ملی میتوان آیندهای روشن را برای این صنعت ترسیم کرد بنابراین این فعالیت مانند دیگر فعالیت های اقتصادی اگر از مزیت و سودآوری مناسبی برخوردار نباشد دچار مشکل و رکود شده و جای خود را به دیگر امور درآمدزا می دهد.
وی افزود: پرورش کرم ابریشم می تواند نقش مهمی در اقتصاد کشور داشته باشد و می طلبد دولت به این حوزه توجهی ویژه داشته باشد.
داداش پور اظهار داشت : پرورش کرم و تولید پیله ابریشم از فعالیت های بخش کشاورزی به شمار می رود و عملیات ابریشم کشی، تولید نخ، بافت پارچه و فرآورده های ابریشمی در حوزه صنعت قرار می گیرد بنابراین دوام و رونق فعالیت های نوغانداری و توسعه صنایع ابریشم به یکدیگر وابسته است.
وی گفت: ابریشم از الیاف طبیعی نادر است که خواص فیزیکی و شیمیایی خود را دارد ، این خواص موجب استفاده از این ماده طبیعی در صنایع نظامی، مخابراتی و پزشکی شده است.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور ادامه داد : مقاومت زیاد، خاصیت ارتجاعی قابل توجه ، جذب رطوبت ، رنگ پذیری زیاد، هدایت الکتریکی ضعیف ومقاومت در مقابل حرارت زیاد از ویژگی هایی است که اسباب کاربرد این مهم را در بسیاری از صنایع فراهم آورده است.
وی افزود : با تولید پیله مرغوب در مدت زمان کوتاه 40 روز ، درآمدی جنبی برای روستائیان حاصل می شود که موجب دلگرمی آنان است.
داداش پور اظهار داشت : هر خانواده روستایی می تواند با پرورش صحیح چند جعبه تخم نوغان گام موثری در افزایش درآمد خود بر دارد.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور گفت: پرورش کرم ابریشم آسان ترین رشته در بخش کشاورزی است چون طول دوران بهره برداری 35 تا 40 روز است.
وی افزود : این فعالیت و گسترش صحیح آن در مناطق مستعدکشور می تواند به عنوان یک برنامه اساسی برای رفع پاره ای از مشکلات اقتصادی و اجتماعی و افزایش سطح اشتغال در کشور مورد استفاده قرار گیرد و علاوه بر این برای تامین نیازهای ارزی در قالب اقتصاد بدون نفت کشور نقش عمده ای را بر عهده داشته باشد.