به طور کلی ترامپ برای روسیه رئیس جمهوری بهتر از بوش و اوباما خواهد بود. در دوران ریاست جمهوری این دو، حضور آمریکا در نقاط مختلف جهان از جمله مناطق خارج نزدیک روسیه (قفقاز و آسیای مرکزی) گسترش یافت، اما آنچه از شواهد بر میآید این است که ترامپ برخلاف بوش و اوباما نوعی انزواطلبی را دنبال میکند و این سیاست را ادامه نخواهد داد.
پژوهش خبری صدا و سیما: «دونالد ترامپ» نامزد ریاست جمهوری ایالات متحده میگوید میخواهد دوباره آمریکا را عالی کند. آمریکایی که بنیانگذاران آن از جمله آدامز، همیلتون، جفرسون و واشنگتن خواستار استقلال مالی و اقتصادی و عدم مداخله آن در امور جهانی بودند .
ترامپ شکستهای آمریکا در لیبی، عراق و افغانستان را نتیجه بیتوجهی به این اصول عنوان میکند و بر همین اساس شعار "دوباره آمریکا را عالی کن" را در همه سخنرانیهای خود بکار می برد. ترامپ تعهد به سازمانها و اتحادیههای بینالمللی را نادرست می داند و بر توجه به ساختارهای داخلی برای بهبود اوضاع زندگی مردم آمریکا تاکید دارد.
با توجه به ناهمخوانی اظهارات ترامپ با اقدامات و برنامههای ایالات متحده آمریکا در هفت دهه گذشته، رهبران دو حزب دمکرات و جمهوریخواه درباره اقبال مردم آمریکا به ترامپ به شدت نگران شدهاند. رهبران کشورهای مختلف جهان به ویژه متحدان آمریکا هم از اظهارات او درباره مسائل جهانی شگفت زدهاند.
فارغ از همه انتقاداتی که در داخل و خارج از آمریکا از سخنان ترامپ شده است، روسیه ترامپ را تایید میکند. تبادل پیامهای تحسینآمیز از سوی «پوتین» رئیس جمهوری روسیه و ترامپ حکایت از آن دارد که روسیه پیروزی ترامپ را در انتخابات هشتم نوامبر امسال در راستای منافع خود ارزیابی میکند. پوتین سال گذشته در اظهار نظری درباره ترامپ او را «بسیار باهوش» خطاب کرد و ترامپ هم در تلاش برای یافتن زبانی مشترک با پوتین از قابلیت خود برای بهبود روابط روسیه و آمریکا سخن رانده و تاکید کرده است دو کشور تهدیدات و منافع مشترکی دارند.
چرا ترامپ نامزد مقبول روسیه است؟
همه چیز به تفکری که در پشت شعار انتخاباتی ترامپ است، بازمیگردد. « آمریکا را دوباره عالی کن» شعار انتخاباتی ترامپ است که به نظر میرسد درحال تبدیل شدن به یک گفتمان در جامعه آمریکاست. این شعار که مکمل شعار « آمریکا اول» و نوعی انزواطلبی است، هماناندازه که در داخل آمریکا با اقبال مردم مواجه شده، متحدان آمریکا از جمله اسرائیل و عربستان را نگران کرده است. آنها از این هراس دارند که با پیروزی ترامپ حمایتهای آمریکا از آنها کاهش یابد (هر چند که ترامپ بر تعهد خود به دفاع از اسرائیل قویاً تاکید کرده است). اما اولویت دادن به آمریکا در شعارهای ترامپ به چند دلیل خوشایند روسیه است؛ این دلایل در واقع در زمره اهداف عملیاتی شعار ترامپ است که در سخنان وی نیز به آنها اشاره شده است:
1ـ اولویت اصلاح ساختارهای سیاسی و اقتصادی داخلی: ترامپ میخواهد آمریکا به خانه بازگردد و ضعفهایی را که باعث کاهش قدرت این کشور شده است، برطرف نماید. کاهش توان اقتصادی، زوال سیستم سیاسی و چالش در روابط بین مردم و نخبگان، گسترش فساد و بیکاری و افزایش مهاجرت به این کشور از جمله مشکلاتی است که ترامپ وعده حل آنها را داده است. از نگاه روسها درگیر شدن آمریکا با مشکلات داخلی خود، حضور این کشور را در عرصه بینالمللی کاهش داده و به تبع آن موجب رهایی روسیه و باز شدن دست این کشور در تعیین معادلات جهانی خواهد شد.
2ـ مخالفت ترامپ با سهم آمریکا در ناتو : ترامپ میگوید ناتو برای آمریکا هزینهبردار است؛ زیرا آمریکا در مقایسه با دیگر اعضا که ناتو در دفاع از آنها تشکیل شده است، سهم بیشتری میپردازد. طبق گزارش ناتو، ایالات متحده در سالجاری 22 درصد هزینههای ناتو را پرداخت میکند. به اعتقاد ترامپ این آمار نشان می دهد که 27 عضو دیگر ناتو از آمریکا سواری مجانی میگیرند. این اظهارات در شرایطیکه برنامه استقرار سپر دفاع موشکی آمریکا در شرق اروپا، حضور نظامی و برگزاری مانورهای مشترک این کشور با کشورهای شرق اروپا، نارضایتی روسیه را موجب شده است، میتواند روزنهای از امید برای کاهش فشارهای آمریکا بر روسیه به شمار آید.
3ـ مخالفت ترامپ با تعهدات آمریکا در سازمانهای اقتصادی بینالمللی: ترامپ معتقد است نهادهای اقتصادی کنونی در دوران جنگ سرد و در تقابل با نظام اقتصادی کمونیسم ایجاد شده است ،بنابراین اکنون که کمونیسم نابود شده است، این نهادها کارکرد سابق را برای آمریکا ندارند. این موضوع فارغ از تاثیرات اقتصادی بینالمللی آن بیانگر کاهش تاکید بر ایدئولوژی در سیاست خارجی آمریکا به شمار میآید که نویدبخش کاهش فشار بر سیستم سیاسی روسیه در راستای اعمال دیگر ارزشهای لیبرالیستی خواهد بود.
4ـ پذیرش نقش روسیه در حل بحران های بینالمللی: سال گذشته هنگامیکه حضور نظامی روسیه در سوریه مورد انتقاد بسیاری از سیاستمداران غربی و عربی قرار گرفت، ترامپ اقدام مسکو را توجیه کرد. او گسترش بحران در خاورمیانه و قدرت گرفتن گروههای تروریستی را حاصل سیاست خارجی غلط اوباما دانست و به روسیه حق داد برای جلوگیری از سرریز شدن تروریسم به داخل خاکش، علیه داعش اقدام نماید . او همچنین در راستای سیاست مسکو از حضور بشار اسد در قدرت در شرایط فعلی حمایت کرد. همچنین برخلاف دیگر سیاستمداران آمریکایی که از پوتین به عنوان فردی مستبد یاد میکنند، ترامپ بارها پوتین را مورد تجلیل قرار داده و در 20 سال گذشته نخستین نخبه آمریکایی است که از رهبر روسیه تمجید کرده است.
به طور کلی ترامپ برای روسیه رئیس جمهوری بهتر از بوش و اوباما خواهد بود. در دوران ریاست جمهوری این دو، حضور آمریکا در نقاط مختلف جهان از جمله مناطق خارج نزدیک روسیه (قفقاز و آسیای مرکزی) گسترش یافت، اما آنچه از شواهد بر میآید این است که ترامپ برخلاف بوش و اوباما نوعی انزواطلبی را دنبال میکند و این سیاست را ادامه نخواهد داد.
پژوهش خبری//دارابی