رئيس سازمان نظام پزشکي:
شوراي عالي امنيت ملي به موضوع امنيت پزشکان ورود کند
زالی با اشاره به خطراتي که در بيمارستانهاي دولتي به ويژه در مناطق محروم و دور افتاده براي پزشکان وجود دارد گفت: اين موضوع آنقدر اهميت دارد که شوراي عالي امنيت ملي بايد وارد شود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاري صدا و سيما؛ دکتر عليرضا زالي در اولين همايش سراسري پزشکان خانواده در سال اجلاس سران ضمن دعوت از جامعه پزشکي براي مشارکت در انتخابات مجلس دهم گفت: ترکيب آينده مجلس براي آينده نظام سلامت بسيار مهم است، بنابراين بايد تلاش کنيم پزشکان به مجلس بروند و کمک کنند.
وي ادامه داد: وظيفه سازمان نظام پزشکي شرکت در انتخابات است و از تمام جامعه پزشکي مي خواهم در اين انتخابات شرکت کنند.
زالي با بيان اينکه برخي از کساني که قبلا در مجلس بودند آنگونه که شايسته و مورد انتظار بود براي حل مشکلات نظام سلامت عمل نکردند افزود: برخي ديگر از نمايندگان مجلس اعم از پزشک و غير پزشک با يک نگاه سلامت محور، براي اين حوزه تلاش کردند.
اين که گاهي گفته ميشود طرح تحول نظام سلامت چاه ويل است و پول آن به جيب پزشکان ميرود حرف هاي بسيار خطرناکي است که دلايل واقعي ندارد
زالي گفت: اين که گاهي گفته ميشود طرح تحول نظام سلامت چاه ويل است و پول آن به جيب پزشکان ميرود حرف هاي بسيار خطرناکي است که دلايل واقعي ندارد و منجر به تشويش افکار مردم ميشود.
رئيس سازمان نظام پزشکي با اشاره به کسري بودجه مزمن نظام سلامت تاکيد کرد: هرسال دانشگاهها و نظام سلامت با کسري اعتبار سال آينده خود روبرو ميشوند؛ امسال آنچه که گفته شد روي کاغذ باقي ماند و عملا به وزارت بهداشت و حوزه سلامت منتقل نشد.
امروز پناه مردم بيمارستانهاي دولتي و خصوصي است
زالي با بيان اينکه در سال آينده بايد حتما کمبودهاي جدي نظام سلامت را ببينيم گفت: امروز پناه مردم بيمارستانهاي دولتي و خصوصي است و اميدواريم سال آينده نگران تامين فرايندهاي بودجهاي نباشيم و صيانت از جايگاه پزشکان عمومي نيز در دستور کار وزارت بهداشت قرار بگيرد.
وي شکل گيري، استقرار، نهادينه سازي و تکميل نظام پزشک خانواده را يکي از مسائل اصلي نظام سلامت عنوان کرد و گفت: وضعيت حوزه سلامت باعث شده است که نظام ارجاع و ظرفيت پزشکان خانواده به سمت يک حرکت عملياتي پيش رود.
رئيس سازمان نظام پزشکي افزود: بايد با طرح ريزي يک برنامه عملياتي مطابق وضعيت بومي و فرهنگي کشور به سمت استقرار نقشه جديد راه حرکت کنيم.
زالي با بيان اينکه امروز پزشک خانواده و نظام ارجاع يک اصل حتمي براي نظام سلامت کشور است گفت: مهمترين بحثها در اين زمينه ريل گذاري مناسب براي آن است به گونهاي که مقتضيات نظام سلامت کشور مورد توجه قرار بگيرد علاوه بر آن طراحي زير ساختها و بحث نيروي انساني مجرب و آگاه نيز از مهمترين مسائل نظام پزشک خانواده است.
طرح پزشک خانواده به معني جايگزيني پزشک عمومي و خانواده نيست
رئيس سازمان نظام پزشکي با اشاره به برنامه ريزي وزارت بهداشت در خصوص تربيت پزشک خانواده گفت: اين طرح به معني جايگزيني پزشک عمومي و خانواده نيست؛ عنصر اصلي نيروي انساني براي حل نظام ارجاع و خانواده پزشکان عمومي هستند ولي به دليل نوع ماهيت آموزشي در دانشکدههاي علوم پزشکي بايد تغييرات قابل توجهي در برنامههاي آموزشي اتفاق بيفتد که پزشک بتواند مناسب با وضعيت نظام سلامت کشور فعاليت کند.
زالي همچنين به اهميت توجه به زير ساختهاي فناوري براي استقرار پزشک خانواده اشاره کرد و افزود: در سالهاي اخير فقدان زيرساختهاي فناوري خلاء بزرگي ايجاد کرده است؛ يک شبکه اطلاع رساني به روز، موثر و هوشمند ميتواند به عنوان ستون فقرات نظام ارجاع شکل بگيرد.
وي استراتژي اصلي را توجه به بخش خصوصي عنوان کرد و گفت: اين بخش شالوده اصلي ارائه خدمات در کشور است؛ صيانت از منافع بخش خصوصي و ظرفيت سرپايي مسئله بسيار مهمي است.
زالي در ادامه با بيان اينکه در پنج ساله اول راه اندازي نظام پزشک خانواده از نظر بودجهاي و اعتباري نيازهاي جديدي شکل ميگيرد افزود: بعد از پنج سال اين نيازها رو به افول خواهد بود و مهم است که از نظر اعتبارگذاري به اين مسئله توجه شود.
بستههاي درآمدي براي پزشکان بايد جامع باشد
رئيس سازمان نظام پزشکي تامين مناسب درآمد پزشکان عمومي را مسئله مهمي در ماندگاري آن ها در نظام پزشک خانواده عنوان کرد و گفت: بستههاي درآمدي براي پزشکان بايد جامع باشد و تمام مداخلات پزشک مدنظر قرار داده شود تا رضايت آنها را جلب کند.
زالي ادامه داد: در برخي از دورههاي قبلي درآمد پزشکان متناسب با مقتضيات نبوده و مسائلي مانند عدم پرداخت و ديرکرد نيز اتفاق افتاده است.
وي افزود: شمار نيروي انساني با يک سير منطقي در حال افزايش است ولي بايد جاذبهها را طوري طراحي کنيم که منجر به ريزش پزشکان مخصوصا در مناطق روستايي نشود.
زالي با بيان اينکه وضعيت بايد به گونهاي فراهم شود که پزشکان جايگاه ممتازتري در نظام سلامت پيدا کنند گفت: پزشکان عمومي بايد دروازه بان نظام سلامت کشور باشند و نقش مهم رهبري را در نظام شبکه مراقبتهاي اوليه به عهده بگيرند.
مشکلات پيش روي جامعه پزشکي فراوان است
وي بازمهندسي نظام مراقبتهاي اوليه را باعث تعريف وظايف جديدي براي پزشکان عمومي دانست و افزود: مشکلات پيش روي جامعه پزشکي فراوان است و پزشکان عمومي در صدر اين موضوع قرار دارند.
بخش عمدهاي از پزشکان به خصوص پزشکان جوان با مشکلات مالي متعددي روبرو هستند
رئيس سازمان نظام پزشکي برخي گفتهها مبني بر بالا بودن دستمزد پزشکان عمومي را غوغاسالاري خواند و گفت: بخش عمدهاي از پزشکان به خصوص پزشکان جوان با مشکلات مالي متعددي روبرو هستند.
زالي با بيان اينکه مکانيسمهاي حمايتي براي پزشکان جوان معمولا وجود ندارد افزود: بايد با يک عزم ملي، حل مشکلات صنفي آن ها در دستور کار دلسوزان سلامت قرار بگيرد.
وي افزود: سرمايه گذاري بر روي اين پزشکان همراه با سوددهي همراه خواهد بود.
زالي گفت: ما تلاش کردهايم که فرهنگ مطب داري و نظام سرپايي را تغيير دهيم؛ قالبي که در مجموعه نظام تعرفه گذاري جهاني مناسب است نظام EM است که شاکله اصلي نظام ارزشگذاري نسبي عنوان ميشود.
وي عدم تحقق زيرساختهاي لازم و بحث اعتبارات بيمهاي را يکي از موانع بزرگ پيش روي پزشک خانواده خواند و افزود: با توجه به مشکلات بيمهها که آمادگي لازم را براي ورود به اين بخش ندارند نگاه مشترک ما و وزارت بهداشت اين است که فرهنگ تحقق اين نوع از نظام تعرفه گذاري را پي ريزي کنيم و اگر اين اتفاق بيفتد تحولي در پرداخت پزشکان ايجاد ميشود.
رئيس سازمان نظام پزشکي درباره امنيت شغلي جامعه پزشکي نيز گفت: اخبار متعددي در اين زمينه از نقاط مختلف کشور ميرسد که بخشي از آن ها رسانهاي و برخي گم ميشود.
زالي افزود: امروز دغدغه ما در نظام سلامت به خصوص در بيمارستانهاي دولتي و مناطق محروم وجود امنيت تضمين شده شغلي براي پزشکان است.
وي گفت: حتي در منازعات جنگي هم بيمارستانها خط قرمز هستند؛ اين مسئله دور از انتظار است که ما در يک شرايط طبيعي و امن در کشور نسبت به امنيت پزشکان نگران باشيم.
پزشکان بي پناه ترين قشر ارائه کننده خدمت هستند
وي تاکيد کرد: پزشکان بي پناه ترين قشر ارائه کننده خدمت هستند و هيچ مکانيزم حمايتي براي آن ها وجود ندارد.
زالي گفت: جامعه پزشکي مظلومانه به اين اتفاقات نگاه ميکند و هيچ حرکت جدي براي تامين امنيت آن ها وجود ندارد، اين موضوع نيازمند يک حرکت مشترک با وزارت بهداشت است و آنقدر اهميت دارد که با شوراي امنيت ملي نيز در اين زمينه صحبت کردهايم.
وي افزود: بازنده اصلي از بين رفتن اعتماد ميان پزشکان و مردم، بيماران و نظام سلامت هستند.
زالي طراحي برنامههاي عمومي و فرهنگ سازي را براي تلطيف فضاي بين پزشک و بيماران را لازم خواند و گفت: امروز اگر به هر دليلي اين رابطه مبتني بر اعتماد آسيب بخورد بازنده اصلي نظام سلامت و بيماران هستند، جز اعتماد راهي براي انجام کامل مراحل درمان وجود ندارد.
رئيس سازمان نظام پزشکي همچنين بر صيانت از جايگاه والاي پزشکان تاکيد کرد و افزود: مسئولين ارشد و قواي سه گانه نيز تصريح کردهاند که بايد يک فضاي مناسب آکنده از نشاط در قشر فرهيخته پزشکي ايجاد شود.
*******