نشست نقد و بررسی؛
فصلنامه ماجرا رویکردی تازه به تاریخ سیاسی ایران است
جلسه نقد و بررسی فصلنامه تاریخی سیاسی «ماجرا» (پیروزی بدون جنگ) با حضور سردبیر فصلنامه و منتقد اثر برگزار شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، سردبیر فصلنامه ماجرا عصر امروز در نشست نقد و بررسی فصلنامه تاریخی سیاسی «ماجرا» در پردیس سینمایی مهر کوهسنگی بر ضرورت پرداختن به موضوعات فکری و بدیع در حوزه هنر و ادبیات تاکید کرد.
جواد موگویی با اشاره به نبود کار منسجم در حوزه تاریخ سیاسی معاصر ایران، خصوصاً در دهه های ۷۰ و ۸۰، تصمیم تیم فصلنامه برای پر کردن این خلأ را اعلام کرد.
وی افزود: ما معتقدیم که زمان آن رسیده تا کارنامه جمهوری اسلامی در حوزه امنیت ملی و سیاست خارجی را به طور جامع مورد ارزیابی قرار دهیم.
سردبیر این فصلنامه اشاره داشت: در اولین شماره فصلنامه، با همزمانی با جنگ غزه، تمرکز بر این منطقه و نقش رهبری آیت الله خامنه ای در آن قرار گرفت. همچنین، جنگ های دهه ۷۰ و ۸۰ در منطقه، جنگ ۱۳۷۷ و فضای پس از ۱۱ سپتامبر مورد بررسی قرار گرفت و رفتار و راهبرد جمهوری اسلامی در این رویدادها با استفاده از اسناد فاش، تاریخ شفاهی و کتاب های شخصیت های سیاسی تحلیل شد.
موگویی به نبود منابع کافی در مورد جنگ های اخیر مانند حضور مستشاران نظامی و اقتصادی ایران در منطقه و همچنین جنگ سوریه اشاره کرد و این موضوع را یک غفلت بزرگ در حوزه تاریخ نگاری دانست و تأکید کرد که باید تاریخ این رویدادها به نسل جدید منتقل شود.
سردبیر فصلنامه ماجرا همچنین به موضوع فلسطین پرداخت و گفت: هنرمندان ما به پدیده فلسطین به عنوان یک موضوع انسانی نگاه می کنند، اما از پیشینه تاریخی و ریشه های این مسئله آگاهی کافی ندارند. ما در فصلنامه به دنبال ایجاد مرجعی برای اطلاعات دقیق در این زمینه هستیم.
موگویی در پایان، به نقش جغرافیایی ایران در وقوع جنگ ها اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی هرگز آغازگر جنگ نبوده است و بخش مهمی از جنگ ها به دلیل موقعیت جغرافیایی ایران رخ داده است.
غلبه رویکرد جناحی کتاب بر نگاه ملی در «ماجرا»
در ادامه منتقد اثر و جامعه شناس سیاسی و پژوهشگر تاریخ معاصر ایران، به نقاط قوت و ضعف این اثر پرداخت و ضمن تجلیل از رویکرد جدید این فصلنامه در ورود به حوزه تحلیل سیاست ورزی نظام جمهوری اسلامی، به برخی نواقص آن نیز اشاره کرد.
دکتر میلاد موحدیان با اشاره به کمبود مطالعات علمی در حوزه جبهه انقلاب، این فصلنامه را به دلیل ورود به این حوزه ستود و بر اهمیت تحلیل سیاست های رهبری انقلاب تأکید کرد.
وی گفت: این فصلنامه توانسته است به برخی از موضوعات مغفول مانده تاریخ ایران بپردازد و با ارائه روایتی متفاوت از رهبری انقلاب، تصویری جدید از این شخصیت ارائه دهد.
موحدیان ادامه داد: از دیگر نقاط قوت این فصلنامه، نظم محتوایی خوب کتاب، مصاحبه های زنده و عمیق با شخصیت های سیاسی و تخلیه اطلاعاتی خوب مصاحبه شوندگان اشاره کرد.
وی همچنین به بررسی دقیق رویدادهای مهمی مانند جنگ ایران و کویت، جنگ مرداد ۷۷، جنگ افغانستان و جنگ عراق ۲۰۰۳ در این کتاب اشاره کرد.
موحدیان تصریح کرد: کتاب به اندازه کافی به ارائه اسناد و مدارک مستند نپرداخته است و این موضوع می تواند بر اعتبار آن تأثیرگذار باشد.
همچنین، موحدیان به رویکرد جناحی کتاب و غلبه نگاه جناحی بر نگاه ملی پرداخت و گفت که این رویکرد می تواند از ارزش علمی کتاب بکاهد.
موحدیان بر این نکته تأکید کرد که تصمیمگیری های سیاست خارجی ایران ماهیت جناحی ندارد و تغییر جناح ها تأثیر چندانی بر سیاست خارجی کشور نمی گذارد اما نکته جناحی بر ادعای اثر غلبه کرده است.
جلسات نقد و بررسی، بستری برای رشد و تعالی آثار هنرمندان و نویسندگان است
رئیس حوزه هنری خراسان رضوی، در حاشیه این مراسم و در گفتگو با خبرنگار ما بر اهمیت نقد و بررسی در ارتقای سطح کیفی آثار هنری تأکید کرد.
حمید عسگری با اشاره به تنوع گسترده ای از آثار تولیدی در این حوزه، از جمله ادبیات، هنرهای تجسمی، سینما، موسیقی و تاریخ شفاهی، بر ضرورت ایجاد فضایی برای گفت و گو و تبادل نظر میان هنرمندان و منتقدان تأکید کرده است.
وی بیان داشت: حوزه هنری خراسان رضوی با برگزاری جلسات منظم نقد و بررسی، بستری را فراهم کرده است تا هنرمندان بتوانند آثار خود را در معرض دید منتقدان و سایر هنرمندان قرار دهند و نظرات سازنده ای را دریافت کنند.
رئیس حوزه هنری خراسان رضوی ابراز داشت: این جلسات نه تنها به هنرمندان کمک می کند تا نقاط قوت و ضعف آثار خود را شناسایی کرده و برای بهبود آنها تلاش کنند، بلکه به منتقدان نیز فرصت می دهد تا با آخرین جریان های هنری آشنا شوند و دیدگاه های خود را درباره آثار مختلف ارائه دهند.
وی ادامه داد: نقد سازنده و منصفانه، به هنرمندان کمک می کند تا از اشتباهات گذشته درس بگیرند و به سوی خلق آثار بهتر حرکت کنند و باعث ارتقای سطح کیفی آثار هنری می شود.