پخش زنده
امروز: -
در این دوره از انتخابات، مردم مازندران با حضور در پای صندوقهای رای به ۸ نماینده دور قبل رای ندادند و چهرههای جدیدی را روانه بهارستان کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به همراه ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری قرار است روز جمعه ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ در سراسر کشور برگزار شود. به همین بهانه نگاهی داریم بر تاریخچه تشکیل و اهداف مجلس شورای اسلامی و اسامی نمایندگان استان مازندران در دهمین دوره این مجلس.
مجلس شورای اسلامی نهاد قانونگذاری جمهوری اسلامی ایران است که اعضای آن بر اساس اصل۶۲ قانون اساسی با رأی مستقیم مردم انتخاب میشوند؛ پس از انقلاب، مجلس شورای ملی به مجلس شورای اسلامی تغییر نام داد.
نخستین انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۲۴ اسفندماه ۱۳۵۸ برگزار شد و اولین دوره مجلس شورای اسلامی در ۷خرداد سال ۱۳۵۹ با پیام رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) شروع به کار کرد.
استان مازندران نیمی از دورههای نمایندگی مجلس شورای اسلامی پنج دوره اول (۵۹ تا ۷۸) را تا پیش از جدایی استان گلستان ۱۷کرسی قوه مقننه را در اختیار داشت که در مجلس پنجم با افزایش۲۰ نماینده به جمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی تعداد نمایندگان استان به ۱۸ نفر رسید.
اما در ششمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به علت جداشدن استان گلستان از مازندران، تعداد نمایندگان مازندران ۱۱ نفر و تعداد نمایندگان استان گلستان هم ۶ نفر تعیین شد، اما در هفتمین دوره با افزایش یک نفر به نمایندگان مازندران، تعداد نمایندگان این استان به ۱۲ نفر رسید.
در مجموع ۱۷۳ داوطلب انتخابات مجلس در مازندران تاکنون کرسی سبز مجلس شورای اسلامی را تجربه کردند که نیمی از حوزههای انتخابیه نمایندگانی با سابقه دو دوره و یا بیشتر را داشتند.
مجلس دهم
دوره دهم مجلس شورای اسلامی از ۸ خرداد ۱۳۹۵ رسماً آغاز شد. نمایندگان این دوره در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی که در ۷ اسفند ۱۳۹۴ و ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ برگزار شد انتخاب شدند.
مجلس دهم ۲۰۰ قانون تصویب کرد که بیشتر آن لوایح دولت بود. با پایان دوره دهم مجلس، دوازده سال نمایندگی و ریاست علی لاریجانی هم به پایان رسید. او از حضور در انتخابات دوره یازدهم مجلس خودداری کرد.
ترکیب:
از نظر ترکیب جنسیتی رأیدهندگان، ۴۸ درصد زن و ۵۲ درصد مرد بودهاند و از کل مجموعه آرا در کشور تعداد رأیدهندگان در روستاها ۳۱ درصد و در نقاط شهری ۶۹ درصد بودهاست.
از مجموع ۲۸۸ نفر منتخب دهمین دوره مجلس، ۲۷۱ نفر مرد و ۱۷ نفر زن بودند. در میان آنها ۷۳ نفر در ترکیب سنی ۳۰ تا ۴۵ سال، ۱۸۷ نفر در ترکیب سنی ۴۵ تا ۶۰ سال و ۲۸ نفر در ترکیب سنی ۶۵ سال به بالا قرار داشتند و میانگین سنی نمایندگان مجلس دهم ۵۰ سال بود. قابل ذکر است که این تعداد نماینده زن (۱–۱۸ نفر) در مجلس رکورد محسوب میگردد.
همچنین ۱۱۱ نفر از نمایندگان این دوره از نمایندگان دورههای گذشته مجلس بودند و ۱۷۷ نفر نیز برای نخستین بار نماینده مجلس شدند.
در ۱۱ خرداد ۱۳۹۵ انتخابات هیئت رئیسه دائم برگزار شد. پس از اعلام نتایج هیئت رئیسه موقت، محمدرضا عارف از نامزد شدن در کل ارکان هیئت رئیسه مجلس دهم انصراف داد و در نتیجه علی لاریجانی از لیست امید با کسب ۲۳۷ رأی در مقابل ۱۱ رأی مصطفی کواکبیان و ۲۸ رأی سفید به ریاست مجلس رسید.
مسعود پزشکیان و علی مطهری نیز از فراکسیون و لیست امید اصلاح طلبان به ترتیب با ۱۵۷ و ۱۳۳ رأی به عنوان نایب رئیس اول و دوم دست پیدا کردند.
غلامرضا کاتب، سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی، اکبر رنجبرزاده، عبدالکریم حسینزاده، سید ناصر موسوی لارگانی و احمد امیرآبادی فراهانی به عنوان دبیران هیئت رئیسه انتخاب شدند. بهروز نعمتی، محمد آشوری تازیانی و محمدقسیم عثمانی به عنوان ناظرین هیئت رئیسه انتخاب شدند
مجلس دهم و دست رد رای دهندگان بر سینه ۸ منتخب قبلی:
در این دوره از انتخابات، مردم مازندران با حضور در پای صندوقهای رای به ۸ نماینده دور قبل رای ندادند و چهرههای جدیدی را روانه بهارستان کردند.
حوزه ساری و میاندورود: علی اصغر یوسف نژاد و محمد دامادی
قائم شهر، سوادکوه، سوادکوه شمالی، جویبار و سیمرغ: عبداله رضیان و سیدعلی ادیانی راد
بابل و بندپی: حسین نیازآذری و علی نجفی خشرودپی
آمل: عزت الله یوسفیان ملاء
بابلسر و فریدونکنار: ولی الله نانواکناری
نور و محمود آباد: علی اسماعیلی
بهشهر، نکا و گلوگاه: علی محمد شاعری
نوشهر، چالوس و کلاردشت: قاسم احمدی لاشکی
تنکابن، رامسر و عباس آباد: شمس الله شریعت نژاد
انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برای انتخاب ۲۹۰ نماینده برای یک دوره ۴ ساله و ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری برای انتخاب ۸۸ عضو این مجلس برای یک دوره هشت ساله روز جمعه ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ در سراسر کشور برگزار خواهد شد.