پخش زنده
امروز: -
بر اساس اصل ۳۱ قانون اساسی، داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است، دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند زمینه اجرای این اصل را فراهم کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما فارغ از تاکید قانون اساسی مبنی بر تامین مسکن متناسب با نیاز، بدیهی است که محیط زندگی افراد باید نیازهای آنان را مرتفع سازد. یکی از معیارهای مهم مسکن متناسب با نیاز، مساحت واحد مسکونی است.
به عبارت دیگر متراژ واحد مسکونی باید به نحوی باشد که هر خانواده بتواند نیازهایی از جمله استراحت، مطالعه، طبخ غذا، مهمانداری، اسکان، بازی فرزندان و ... را برطرف سازد تا رفاه و کیفیت لازم در محیط زندگی خود فراهم شود. ساخت مسکن کوچک مقیاس موافقان ومخالفانی دارد.
خشایار باقرپور مدیر عامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران در موافقت با ساخت مسکن کوچک مقیاس میگوید: بر اساس آمارهای رسمی تعداد معاملات مسکن در سال ۱۴۰۲ به کمترین میزان طی ۱۰ سال اخیر رسیده و اکنون شاهد هستیم توان خرید مسکن از بیشتر دهکهای جامعه سلب شده است.
وی افزود: قیمت بالای مسکن در نگاهی واقع بینانه ناشی از بالا بودن هزینههای تولید آن است بنابر این مسکن اقتصادی یا کوچک متراژ امروز یک الزام اجتناب ناپذیر است نه یک انتخاب.
اما محمد صالح شکوهی استاد دانشکده شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران در مخالفت با ساخت مسکن کوچک مقیاس میگوید: برخی علت ساخت مسکن کوچک مقیاس را به دلیل گرانی مسکن تجویز میکنند در حالیکه گرانی مسکن به دلیل کمبود عرضه زمین است و نکته دیگر اینکه مسکن کوچک خلاف سیاستهای کشور مثل فرزند آوری، سبک زندگی ایرانی اسلامی، صله رحم و خانواده محوری است این استاد دانشگاه گفت: با ساخت مسکن کوچک سرمایههای خرد هم به سمت بازار مسکن میآید و خود این عامل گرانی مسکن خواهد شد.
بیژن خطیبی، کارشناس مسکن و عضو سابق هیئت مدیره نظام مهندسی تهران از موافقان ساخت خانههای کوچک با این سوال که شما بین نداشتن مسکن و داشتن مسکن ۲۵ متری کدام را انتخاب میکنید؟ نتیجه گیری میکند که باید بپذیریم شرایط اقتصادی حاضر باعث شده مسکنهای کوچک مقیاس گزینه مناسبی برای شروع زندگی جوانان باشند.
این کارشناس میگوید: قشر جوان میتواند با داشتن مسکن اقتصادی و کوچک امیدوار باشد تا در سالهای آینده با بهبود شرایط اقتصادی به تدریج مسکن بزرگتری برای خود مهیا کنند.
هادی عباسی، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی میگوید دولت نه تنها با ساخت مسکن کوچک مقیاس موافق نیست، بلکه مخالف ساخت چنین واحدهای مسکونی است، زیرا نداشتن تناسب متراژ با نیاز خانواده آسیبهای گستردهای اجتماعی برجای خواهد گذاشت.
به گفته عباسی موضع وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسکن منطبق بر اصل ۳۱ قانون اساسی است، که داشتن مسکن متناسب با نیاز، را حق هر فرد و خانواده ایرانی است.
مهدی سلطان محمدی، کارشناس مسکن هم گفته سیاست گذاری در ساخت مسکن باید به گونهای باشد که نیاز مصرف کننده را تامین کند. من میبینم بیشتر تحلیگران فقط نیاز خانوادههایی که دارای چند فرزند هستند را در نظر میگیرند حال آنکه در جامعه هدف ما دانشجویان و افرادی که به هر دلیل تنها زندگی میکنند هم نیاز به مسکن دارند و نمیتوانیم در این شرایط اقتصادی به این افراد هزینه بیشتری تحمیل کنیم.
سامان ولی نوری، پژوهشگر اقتصاد شهری در مخالفت با ساخت مسکن کوچک مقیاس میگوید: مشکل مسکن در کشور ما و به ویژه کلانشهر تهران ناشی از تبدیل زمین و مسکن به کالای سرمایهای است و ارتباط چندانی به عرضه و تقاضا ندارد تا بتوان از طریق ساخت خانههای کوچک مقیاس به تعادل آن کمک کرد. نکته دیگر اینکه اگر هم چنین خانههایی بسازیم باز توسط سوداگران مسکن خریداری و احتکار میشود شاهد آن وجود ۴۵ هزار خانه خالی در منطقه ۲۲ تهران است.