پخش زنده
امروز: -
۲۱ اکتبر در تقویم جهانی روز پیشگیری از اختلالات کمبود ید نامگذاری شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، نقش موثر ید در ساخت هورمونهای تیروئید و تاثیر هورمونها در سلامت و اعمال حیاتی انسان از دوران جنینی، کودکی و بلوغ دلیل اهمیت ید است. کمبود ید میتواند از ابتداییترین مرحله حیات، زندگی انسان را دستخوش مخاطراتی کند که بعد از وقوع قابل جبران نیست.
کمبود ید معمولا به دلیل فقر ید در آب و خاک منطقه رخ میدهد و عوارض آن دامنگیر تعداد کثیری از افراد ساکن در یک منطقه جغرافیایی میشود.
بر اساس آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت بیش از ۲/۲میلیارد نفری که در جهان در معرض خطر کمبود ید هستند یک میلیارد نفر به درجاتی از گواتر مبتلا میباشند.
کمبود ید باعث سقط، مرده زایی، اختلالات حرکتی، اختلال رشد، اختلالات شناختی، اختلالات روانی، کرو لالی، ضعف اسپاتیک، فلج شل حاد و عامل اختلال در قدرت یاد گیری کودک، سلامت زنان، کیفیت زندگی جوامع و تولیدات اقتصادی است.
از این رو پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید از اولویتهایی است که تمام کشورها باید با همت و تلاش مداوم بدان بپردازند.
در ایران ۲۰ سال پس از اجرای برنامه با همکاری بخشهای ذیربط به شاخصهای بین المللی برای کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید دست یافته است.
موفقیتهای بدست آمده در برنامه پیشگیری و کنترل IDD در ایران مبین این واقعیت است که مبارزه با کمبود ید از طریق ید دار کردن نمکهای خوراکی، پایش ونظارت دقیق بر اجرای برنامه بسیار موثر است.
نتایج بررسیها حاکی از آن است که میانگین ید ادرار دانش آموزان کشور بیش از ۱۰۰ میکروگرم در لیتر است؛ بنابراین جمهوری اسلامی ایران کماکان جزء کشورهای عاری ازکمبود ید میباشد.
با این وجود، روند کاهش نسبی ید ادرار و پایینتر بودن ید ادرار دانش آموزان از حد مطلوب بین المللی در برخی از استانهای کشور، همچنین وضعیت نمکهای تولیدی و مصرفی خانوارها، ضرورت کنترل کیفی هر چه بیشتر محصولات صنایع نمک توسط مسئولین امر و آموزش عمومی از طریق رسانههای عمومی را ایجاب مینماید.
در حال حاضر نکته مهم استمرار برنامه و رسیدن به هدف نهایی که حذف اختلالات ناشی از کمبود ید است، میباشد و این امر در گرو پایش مرتب و مستمر فعالیتهای اجرایی، تصحیح و حل مشکلات احتمالی با همکاریهای تنگاتنگ درون بخشی و بین بخشی است. کشورهای زیادی به دلیل نداشتن برنامههای پایش و نظارت بر روند مصرف نمک ید دار و میزان ید موجود در نمکهای ید دار دچار شکست شده اند. به این جهت، پایش منظم و دورهای روند شیوع گواتر، میانه ید ادرار در سطح خانوارهای کشور از اهمیت ویژهای بر خوردار است