پخش زنده
امروز: -
مدیریت سلامت جمعیت، خانواده و مدارس مرکز بهداشت خوزستان: باتوجه به روند رو به رشد جمعیت سالمندان در کشور، نیازمندیهای آنها نیز درحال افزایش است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، دکتر مژگان قاسمی دسترسی عادلانه به خدمات در دوران سالمندی را به عنوان یک مسئله اجتماعی قابل توجه عنوان کرد و گفت: این مفهوم به معنای ایجاد شرایط اجتماعی و اتخاذ نظامهایی است که همه افراد سالمند بدون تبعیض بتوانند به خدمات و مزایای متفاوتی مانند بهداشت، درمان، مسکن، حمایت اجتماعی و اقتصادی نیازمندی خود دسترسی داشته باشند.
وی با بیان اینکه این مفهوم بر اساس اصل عدالت و برابری در توزیع منابع بنیادی استوار است، افزود: دسترسی عادلانه به خدمات در دوران سالمندی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا بر اساس روند رو به رشد جمعیت سالمند در کشور، نیازمندیهای این گروه روز به روز در حال افزایش است.
دکتر قاسمی با بیان اینکه با افزایش امید زندگی و بهبود شرایط سلامتی، تأمین خدمات مناسب در این دوره از زندگی تاثیر مثبت بر کیفیت زندگی سالمندان و جامعه داردف اضافه کرد: دسترسی عادلانه و برابر به خدمات برای افراد در دوران سالمندی ضروری است.
مدیریت سلامت جمعیت، خانواده و مدارس مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: این موضوع نه تنها اخلاقی است، بلکه تنشهای اجتماعی و اقتصادی را هم کاهش میدهد.
دسترسی عادلانه به خدمات سالمندی، در تحقق اهداف زیر موثر است:
تحقق عدالت اجتماعی: دسترسی غیرعادلانه به خدمات سالمندی میتواند نسبت به افراد مستحق تبعیض ایجاد کند و موجب نابرابری اجتماعی شود، اصل عدالت اجتماعی و تضمین حقوق همه افراد برابر دریافت خدمات سالمندی باعث کاهش تنشهای اجتماعی و افزایش همبستگی اجتماعی میشود.
تحقق حقوق سالمندان: دسترسی عادلانه به خدمات یکی از حقوق سالمندان است. همه انسانها، بدون تبعیض سنی، جنسیت، نژاد و نظایر آن، حق بهرهمندی از خدمات سالمندی با کیفیت و مناسب را دارند، احترام به حقوق سالمندان این فرصت را فراهم میآورد تا افراد در دوران سالمندی به طرز عادلانه از خدمات لازم برخوردار شوند.
تحقق پیشرفت: دسترسی عادلانه به خدمات سالمندی مهمترین عنصر برای تحقق توسعه اجتماعی و اقتصادی پایدار است. سرمایهگذاری در خدمات سالمندی، بهبود شرایط زندگی سالمندان، ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی را پدید میآورد. این باعث میشود که افراد بزرگسال بتوانند در جامعه فعالیت کنند و به جامعه خدماتی ارائه دهند.
ایجاد نیازهای جدید با ورود به دوران سالمندی
وی با بیان اینکه ورود به چرخه سالمندی میتواند برای بسیاری از افراد نیازهای جدیدی از جمله نیازهای بهداشتی، پزشکی، مسکن، حمایت اجتماعی، فرهنگی و ورزشی را ایجاد کند، اضافه کرد: بنابراین، دولتها و جوامع مسئولیت دارند تا سازوکارها و سیاستهایی را برای دسترسی عادلانه به این خدمات ارائه دهند.
دکتر قاسمی میگوید: ایجاد فرصتهای اشتغال و تامین درآمد مناسب برای سالمندان نیز جزو اهداف دسترسی عادلانه به خدمات در این دوران محسوب میشود و با توجه به تجربه، مهارتها و استعدادهای سالمندان، ایجاد فرصتهای شغلی و کسب و کارهای کوچک میتواند به افزایش رفاه و عدالت اقتصادی برای این گروه سنی کمک کند.
وی افزود: علاوه بر این، حمایت اجتماعی و برخورداری از امکانات عمومی نیز جزو ضروری دسترسی عادلانه به خدمات در دوران سالمندی است، مسائلی مانند؛ ساخت و تعمیر مسکن، حمل و نقل عمومی و فرصتهای تفریح و فعالیت فیزیکی برای سالمندان اهمیت بسیاری دارند و در ایجاد یک زندگی با کیفیت و عادلانه برای آنها اثرگذار هستند.
دکتر قاسمی دسترسی عادلانه به خدمات در دوران سالمندی را نیازمند فرآیندها و سیاستهای مناسب در حوزه سلامت، اقتصاد، سیاستهای اجتماعی و قوانین دانست و ادامه داد: یکی از مفاهیم کلیدی در این زمینه، تأمین خدمات بهداشتی و درمانی مناسب برای سالمندان است.
وی گفت: با توجه به ویژگیها و نیازهای سلامتی این گروه سنی، ارائه خدماتی مانند پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریها، و مراقبتهای تسکینی و نگهداری در منزل بسیار حیاتی است، همچنین ارائه خدمات پشتیبانی در زمینه روانشناختی و اجتماعی نیز به تسهیل دسترسی عادلانه به خدمات در دوران سالمندی کمک میکند.
دکتر قاسمی اضافه کرد: عدالت در سلامت یکی از موضوعهای حائز اهمیت در دوران سالمندی است و باتوجه به تغییرات جسمی و شایع شدن بیماریهای مزمن مرتبط با سن، سالمندان به طور ویژه نیازمند محافظت و مراقبت دقیق از سلامت خود هستند.
عدالت در سلامت برای سالمندان
مدیریت سلامت جمعیت، خانواده و مدارس مرکز بهداشت خوزستان عدالت در سلامت برای سالمندان را به معنای ایجاد دسترسی برابر به خدمات بهداشتی و درمانی دانست و گفت: این به معنای این است که همه سالمندان باید بتوانند از خدمات پزشکی، درمان و داروها برخوردار شوند، بدون تبعیض و تفاوت در رفاه و استطاعت مالی، این امر، تضمین کننده آن است که نیازهای پزشکی و بهداشتی آنها مورد توجه و پوشش قرار گیرد.
دکتر مژگان قاسمی با بیان اینکه برای تحقق عدالت در سلامت برای سالمندان، ایجاد شرایط اجتماعی مساعد ضرورت دارد، افزود: سالمندان نیازمند فضای پشتیبانی اجتماعی هستند که در آن احترام و توجه به نیازها و حقوق آنها حفظ شود. در این شرایط، آسیبهای اجتماعی مانند سوءتغذیه، انزوا، بیخانمانی و تبعیضهای سنی کاهش مییابد، بنابراین عدالت سلامتی برای سالمندان شامل ایجاد فرصتهای اجتماعی مساعد و برابر در تصمیمگیریهای سلامت میشود.
وی با اشاره به اینکه عدالت در سلامت برای سالمندان بر ارائه خدمات مراقبتی و پشتیبانی بیشتر تاکید میکن، ادامه داد: سالمندان به علت نیازهای ویژه خود در زمینههایی مانند مراقبت در منزل، پشتیبانی از حرکت و تغذیه مناسب، نیازمند دسترسی به خدمات و نظارت مناسب هستند. از این جهت باید به منظور تامین این خدمات و تأمین منابع لازم برای رفاه آنها مداخلههای لازم انجام گیرد.
دکتر قاسمی مراقبت و عدالت در سلامت برای سالمندان را به معنای تأمین حقوق سالمندان و حفظ و ارتقاء کیفیت زندگی مناسب برای آنها عنوان و اضافه کرد: با توجه به مسئولیت اجتماعی جامعه در قبال سالمندان و زمینههای مورد نیاز آن، ایجاد عدالت در سلامتی برای سالمندان باعث تضمین حقوق اساسی و بهبود کیفیت زندگی آنها میشود.
وی میگوید: عدالت در دسترسی به خدمات برای سالمندان، به ایجاد دسترسی برابر به خدمات و فضای اجتماعی پشتیبانی کننده، میپردازد، تضمین عدالت در دسترسی به خدمات برای سالمندان، نشاندهنده تعهد جامعه به سالمندان و ارزشهای انسانی است.