پخش زنده
امروز: -
متخصص و مشاور تغذیه و رژیم درمانی میگوید بهترین زمان مصرف ماست یک تا دو ساعت با فاصله از غذاهای پروتئینی است و مصرف ماست با هیچ غذایی خطرناک نیست، اما ممکن است جذب آهن را کم کند.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، مجیدحسن قمی، یک متخصص و مشاور تغذیه و رژیم درمانی معتقد است شایعاتی که درست شده است و عنوان میکنند که ماست را با فلان غذا بخورید و با فلان غذا نخورید صرفا شایعه است و اصلا تایید شده نیست و عوارض خطرناکی ندارد؛ بلکه فقط از میزان جذب آهن میکاهد و به همین خاطر بهترین رفتار این است که ماست با فاصله یک تا دو ساعت از مصرف غذاهای پروتئینی مصرف شود.در این مطلب به نکات و توصیه هایی برای نحوه صحیح مصرف ماست به منظور جذب بهتر کلسیم و آهن و سایر مواد مغذی آن می پردازیم.
ماست یک محصول لبنی لذیذ و سرشار از پروتئن است که اغلب یکی از ملزومات سفره در بین اکثر خانوادههای ایرانی است.
ارزش غذایی ماست به عنوان یک فراورده لبنی بسیار بالاست و در انواع مختلفی در بازار عرضه میشود (انواع ماست) که بیشتر آنها دارای چنین ارزش غذایی به فرم زیر هستند:
ارزش غذایی انواع ماست
کالری: ۶۱
آب: ۸۸ ٪
پروتئین: ۳.۵ گرم
کربوهیدرات: ۴.۷ گرم
قند: ۴.۷ گرم
فیبر: ۰ گرم
چربی: ۳.۳ گرم
اشباع: ۲.۱ گرم
اشباع نشده: ۰.۸۹ گرم
اشباع نشده: ۰.۰۹ گرم
امگا ۳:۰.۰۳ گرم
امگا ۶:۰.۰۷ گرم
چربی ترانس: ~
خواص ماست و بهترین نوع برای مصرف
از قدیمها میگفتند ماست را با برخی غذاها نباید خورد؛ اما این مثال تا چه حد علمی بود. ماست منبع خوبی برای پروتئین و نیز کلسیم است. توصیه ما طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی این است که در تمامی سنین، بهتر است که ماست به صورت کمچرب مصرف شود. در مورد انواع ماست گوسفندی، میش و ... عدهای معتقدند که ماست سرد است و برخی هم چنین چیزی را انکار میکنند. از نظر طب جدید ما قبول نداریم که چیزی گرم یا سرد باشد. این سردی و گرمی را بیشتر در طب سنتی قبول دارند، اما در تغذیه چیزی به این شکل وجود ندارد.
ماستهای پروبیوتیک بهتر از مصرف ماستهای ساده
پروبیوتیک "باکتریهای مفید" است که به طور طبیعی در دستگاه گوارشیمان وجود دارد. این باکتریهای زنده مفید در بسیاری از انواع ماستها نیز یافت میشوند. درحالی که مطالعات بیشتری نیاز است، اما شواهدی وجود دارد که بعضی از انواع پروبیوتیکها میتوانند به تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامتی دستگاه گوارش کمک کنند.
ما باکتریهایی مانند بیفیدوباکتر و لاکتوباسیلوس در دستگاه گوارش داریم که دوست داریم این باکتریها در دستگاه گوارشمان بیشتر باشند تا باکتریهای مضر را کم کنند؛ بنابراین عنوان میشود که مصرف ماستهای پروبیوتیک بهتر از مصرف ماستهای ساده است. ماستهای پروبیوتیک علاوه بر سودمندیهایی که دارند کمک میکنند تا این فعل و انفعالات باکتریها به درستی انجام شود.
تفاوت واکنش مصرف ماست در خانمها و آقایان
مصرف ماست در آقایان و خانمها نیز هیچ تفاوت خاصی ندارد. فقط ما توصیه میکنیم اگر غذایی مصرف میشود که ترکیبات آهن دارد، بهتر است که ماست را با فاصله استفاده کنند، چون کلسیم ماست ممکن است باعث شود آهن کمتر به بدن جذب شود.
منبع خوب آهن در گوشتهاست به ویژه گوشتهای قرمز. اگر ماست را با فاصله از مصرف گوشتهای قرمز مصرف کنیم میتواند کمک کند تا میزان جذب آهن از گوشتهای قرمز مخصوصا در خانمها بهتر باشد.
معمولا آقایان دچار کمخونی نمیشوند، اما خانمها به دلیل دورههای ماهیانهشان ممکن است دچار کمخونی شوند.
بهترین زمان مصرف ماست
یکی از نکاتی که باید هنگام تغذیه به آن توجه کرد این موضوع است که گذشتگان چگونه آنها را مصرف می کردند. زندگی امروز و درگیر شدن در دنیای مدرن عادتهای غذای اشتباهی را رواج داده است. باید بدانیم که بهترین نحوه مصرف و خوردن ماستهای مورد تایید نیز چگونه است و در گذشته، چگونه آن را مصرف میکردند.
در قدیم هنگام مصرف ماست حتما دانههایی مانند گردو، کشمش، بادام زمینی، پسته و فندق را داخل آن میریختند و به صورت عصرانه یا چاشت به عنوان میان وعده میل میکردند. استفاده از ماست به عنوان میان وعده از لحاظ طب تغدیه بسیار سفارش شده است. از آنجا که ماست ممکن است با برخی از غداهای پخته شده به عنوان غذای اصلی تداخل از نطر هضم و جذب مواد غذایی داشته باشد با خوردن ماست به عنوان میان وعده اثر بدی که ماست میتواند با خوردن مواد غذایی پخته بر بدن بگذارد از بین خواهد رفت، زیرا با فاصله زمانی زیاد از غذا مصرف میشود.
بعد از اینکه خوردن ماست به عنوان میان وعده را پذیرفتیم، باید ببینیم که در کدام میان وعده خوردن ماست میتواند تاثیر بهتر و بیشتری داشته باشد. بهترین زمان مصرف ماست در میان وعده بعد از شام است. زیرا ماست با کالری بسیار پایین و پروتئین بالایی که دارد بهترین خوراکی برای آخر شب است. خوردن ماست در میان وعده آخرشب به کاهش عضله سوزی در هنگام خواب هم کمک خواهد کرد. زیرا پروتئینهای شیر به گونهای هستند که عوامل تخریب کننده عضلات را کاهش میدهند. بسیاری از افراد ماست را همراه غذا میل میکنند و خوردن ماست در میان وعده را فراموش میکنند.
نکته دیگری در مورد مصرف ماست خوردن آن با معده خالی است. بنا به توصیه کارشناسان تغذیه، مصرف لبنیات از جمله ماست با معده خالی توصیه میشود، چون در این حالت میزان جذب کلسیم از این محصولات بیشتر است. مصرف ماست قبل از غذا از نظر جذب کلسیم بهتر است. البته این بدین معنی نیست که بعد از غذا جذب کلسیم نخواهیم داشت.
اگر بخواهیم از منبع طبیعی غذاها استفاده کنیم برای اینکه آهن غذا را جذب کنیم و نیازی به مصرف مکمل نباشد، آن هم با این وضع اقتصادی که هزینهای برای مردم درست میکند، بهتر است به ویژه کسانی که کمخونی دارند، ماست را با فاصله از غذاهای پروتئینی مصرف کنند.
بهترین زمان مصرف ماست یک تا دو ساعت با فاصله از غذاهای پروتئینی است. مصرف ماست با هیچ غذایی خطرناک نیست، اما ممکن است جذب آهن را کم کند.
چند نکته قابل توجه
از خوردن ماستی که قند بالایی دارد خودداری کنید. زیرا ممکن است سطح قند خون شما را بالا ببرد، که با تریپتوفان ماست تداخل دارد.
ماست ساده، یا برخی دیگر که قند کمی دارند را بخرید.
اگر دوست دارید، میتوانید ماست ساده را با غذاهایی که به طور طبیعی شیرین هستند، مانند میوه شیرین کنید.
ماست یونانی انتخاب خوبی برای خواب خوش است. این ماست غنی و سفت است و معمولاً از شیر گوسفند ساخته میشود,، اما میتواند از شیر گاو نیز استفاده شود. ماست یونانی از انواع کم چرب و پر چربی است.
از خوردن ماست منجمد قبل از خوابیدن خودداری کنید. زیرا حاوی شکر اضافه شده و رنگ مصنوعی است. همچنین ممکن است حاوی پروبیوتیک مانند ماست طبیعی نباشد.
منابع: برنا، کوشان