پخش زنده
امروز: -
شیرخواران، کودکان زیر ۶ سال، نوجوانان به ویژه دختران و زنان باردار بیشتر در معرض کم خونی فقر آهن قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس،کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان ارسنجان با اشاره به اینکه کم خونی فقر آهن شایعترین مشکل کم خونی تغذیـهای در دنیا به شمار میرود؛ گفت:کمبود آهن در بانوان بالغ، اغلـب به دنبال دفـع خـون قاعـدگی و در حـین بارداری ایجاد میشود؛ شایعترین علت کمبود آهـن در مـردان و زنـان در سـنین غیـر باروری، دفع مخفی خون ناشی از بیماریها از جمله بیماریهای گوارشی است.
سمیرا زارع، افزود:آهن کافی برای حفظ سلامت، رشد مطلوب و فراهم ساختن زمینه مناسب یادگیری در دوران تحصیل کودکان و نوجوانان ضروری است.
عوارض ناشی از کم خونی فقر آهن:
وی با بیان اینکه کمبود آهن میتواند در تمام مراحل زندگی سبب کاهش قدرت ادراک و یادگیری شود گفت:افرادی که دچار کم خونی فقر آهن هستند، همیشه احساس خستگی و ضعف میکنند و تغییرات رفتاری در آنان به صورت بی حوصلگی و بی تفاوتی مشاهده میشود.
به گفته این کارشناس تغذیه کمبود آهن در مادران باردار میتواند سبب تاخیر در رشد جنین، تولد نوزاد با وزن کم و افزایش مرگ و میر هنگام زایمان شود.
زارع همچنین افزود: در دوران بلوغ به دلیل جهش رشد، نیاز نوجوانان به آهن بیشتر میشود و در صورتی که در برنامه غذایی روزانه از منابع غذایی دارای آهن به اندازه کافی مصرف نشود، بدن به سرعت در معرض خطر کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن قرار میگیرد؛ دختران نوجوان در دوران بلوغ علاوه بر جهش رشدی، به علت شروع عادت ماهیانه و از دست دادن خون، نسبت به کم خونی فقر آهن بسیار حساستر و آسیب پذیرتر هستند.
به گفته این کارشناس تغذیه عادتها و رفتارهای غذایی خاص در دوران مدرسه و بلوغ اغلب موجب میشود که کـودکـان و دانـش آمـوزان به جای مصرف غذاهای خانگی از غذاهایی مـانـنـد انواع ساندویچ ها، سوسیس، کالباس، پیتزا و تنقلات غذایی کم ارزش مانند چیپس، نوشابه، شکلات و پفک که اغلب از نظر محتوای آهن نیز فقیر هستند، استفاده کنند و به این دلیل در معرض خطر کمبود آهن قرار میگیرند.
دلایل تغذیهای ایجاد کم خونی فقر آهن:
مهمترین و شایعترین علتهای بروز کمبود آهن، مصرف ناکافی منابع غذایی دارای آهن از جمله انواع گوشت به ویژه گوشت قرمز است که منبع غنی آهن قابل جذب محسوب میشود.
مصرف چای همراه با غذا و یا بلافاصله پس از غذا
مـصـرف نـاکـافـی مـواد غـذایی حاوی ویتامین C نیز احتمال بروز کمبود آهن را افزایش میدهد، زیرا ویتامین C به جذب آهن در بدن کمک میکند.
مصرف نانهایی که در تهیه آنها از جوش شیرین استفاده میشود.
خوردن شیر همراه با غذا به ویژه در کودکان مانع از جذب آهن غذا میشود، زیرا بین جذب آهن و کلسیم تداخل وجود دارد.
کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان ارسنجان گفت:توصیه میشود افراد در معرض کم خونی به ویژه دختران در سن بلوغ و مادران باردار از مواد غذایی غنی از آهن مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی و جگر، غلات، حبوبات، مغزها و انواع خشکبار مانند برگه هلو، زردآلو، انجیر، کشمش و خرما استفاده کنند. همچنین یکی دیگر از افزایش دهندههای جذب آهن، اسید اسکوربیک (ویتامین C) موجود در سبزیها و میوههای تازه و خام است؛ با مصرف مقداری سبزی خوردن و یا انواع سالاد شامل گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، کلم و کاهو همراه بــا آب لیمـو یا آب نارنج تازه، جذب آهن غذاهای گیاهی افزایش مییابد.
علاوه بر رعایت این موارد، دختران نوجوان باید برای تامین میزان آهن موردنیاز بدن از مکمل آهن نیز استفاده کنند.
مکمل یاری آهن در دانش آموزان دختر از سن ۱۲ سالگی شروع میشود و همگی باید از این سن به صورت هفتگی یک عدد قرص آهن دریافت کنند.