پخش زنده
امروز: -
فقر آهن و کم خونی مشکل رایجی است که افراد زیادی از آن رنج میبرند. یکی از دلایل این بیماری خوردن مواد غذایی است که خون شما را میخورند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ، کم خونی یکی از شایعترین بیماریهایی است که عوامل فراوانی موجب بروز این مشکل میشوند. یکی از دلایل ابتلا به کم خونی، تغذیه ضعیف و مصرف برخی مواد غذایی است، زیرا خوردن بعضی از خوراکیها مانع از جذب آهن شده و برای افراد مبتلا به کم خونی مضر است.
میوههای مضر برای کم خونی
میوهها و سبزیجات سرشار از ویتامین هستند و هیچ میوهای برای افراد دچار کم خونی مضر نیست. افراد دچار کم خونی میتوانند برای جذب بهتر آهن از میوههای سرشار از ویتامین ث مانند پرتقال، لیمو، توت فرنگی، طالبی و... استفاده کنند.
سبزیجات مضر برای کم خونی
گرچه بسیاری از سبزیجات حاوی آهن هستند، اما برخی از آنها به دلیل داشتن اگزالات برای افراد دچار کم خونی مناسب نیستند. محصولات غذایی دارای اسید اگزالیک، به راحتی میتوانند در جذب آهن توسط بدن اختلال ایجاد کنند، از این رو افرادی که از کم خونی رنج میبرند باید از مصرف چنین موادی اجتناب کنند و یا در حد امکان از مصرف همزمان آنها با مواد غذایی داری آهن اجتناب کنند. بعضی از سبزیجات تیره و برگ سبز حاوی اگزالات که میتوانند جذب آهن را مهار کنند عبارتند از:
اسفناج
ریواس
جعفری
پیازچه
خرفه
برگ چغندر
تربچه
کلم
جعفری
ادویههای مضر برای کم خونی
ادویهها یکی از بهترین طعم دهندههای غذایی هستند که بسیاری از آنها برای کم خونی مفید میباشند، اما برخی از ادویهها نیز مانع از جذب آهن شده و برای افراد دچار کم خونی مضر است، مانند:
زردچوبه
جوش شیرین
بکینگ پودر
نکته:
بهترین ادویهها برای درمان کم خونی زیره، مارچوبه و فلفل میباشد. زیره سرشار از آهن است و مصرف آن به افرادی دچار کم خونی و کمبود آهن هستند توصیه میشود.
نوشیدنیهای مضر برای کم خونی
بسیاری از آبمیوهها و دم نوشها برای افراد کم خون مفید است، اما نوشیدنیهایی نیز وجود دارد که برای این افراد مضر است. نوشیدنیهای دارای تانن و کافئین مانع جذب آهن میشود.
در صورتی که شما دچار کم خونی هستید باید از مصرف تمام مواد دارای تانن خودداری کنید و در صورت امکان بین مواد دارای تانن و مواد حاوی آهن در هنگام مصرف یک وقفه ۳ الی ۴ ساعته ایجاد کنید. مواد کافئین دارنیز در جذب آهن ایجاد اختلال میکند. نوشیدنیهای مضر برای کم خونی عبارتند از:
نوشابه
چای
قهوه
نسکافه
شکلات داغ و...
غلات مضر برای کم خونی
گلوتن از خانوادهی پروتئین هاست که در برخی از غلات وجود دارد. برخی از افراد به گلوتن حساس هستند و دچار بیماری سلیاک میباشند. بیماری سلیاک یک بیماری گوارشی است که با اختلال در روده باعث کاهش جذب مواد مغذی از جمله آهن و فولات توسط روده میشود و در صورت عدم درمان فرد به تدریج دچار کم خونی میشود. افرادی که کم خونی دارند و یا به بیماری سلیاک دچار هستند از مصرف مواد غذایی دارای گلوتن باید اجتناب کنند. غلات مضر برای کم خونی عبارتند از:
گندم
چاودار
اِسپِلت (گندم آلمانی)
جو
نان
پاستا
ماءالشعیر
کیک ها، بیسکوییتها و شیرینی جات
گندم و جو
حبوبات مضر برای کم خونی
یکی از منابع سرشار از آهن به خصوص برای گیاهخوران حبوبات هستند، اما برخی از حبوبات و غلات و... دارای فیتیک اسید بوده و در پرسه جذب آهن در بدن اختلال ایجاد میکنند پس کسانی که به کم خونی مبتلا هستند باید از مواد غذایی دارای اسید فیتیک کمتر استفاده نمایند. حبوبات و برخی خوراکیهای دارای فیتیک اسید عبارتند از:
عدس
نخود فرنگی
کنجد
توفو
برنج
ذرت
نکته: خوردن خوراکیهای سرشار از ویتامین C، میتواند فیتات را خنثی کند و جذب آهن را افزایش دهد.
لبنیات مضر برای کم خونی
مواد غذایی سرشار از کلسیم، اگر به همراه مواد غذایی آهن دار مصرف شوند از جذب آهن توسط بدن جلوگیری میکنند. از این رو افراد دچار کم خونی باید مواد غذایی دارای کلسیم را به هیچ عنوان به همراه مواد غذایی سرشار از آهن را، در یک بازه زمانی به صورت همزمان مصرف نکنند. لبنیاتی که نباید با مواد غذایی دارای آهن مصرف کنید، عبارتند از:
شیر
پنیر
ماست
نکته: بهترین راهکار برای مقابله با کم خونی، مصرف لبنیات چند ساعت قبل یا بعد از وعدههای غذایی غنی از آهن است.