آنچه باید درباره نمک دریا و نمک یددار بدانید
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان توضیحاتی درخصوص نمک دریا و نمک یددار ارائه کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان،
دکتر سیما اورنگ گفت: در سالهای اخیر با عرضه
نمک دریا در بازار، سوالهای متعددی درخصوص اینکه کدام نوع از این نمکها بهتر هستند و ضرری برای سلامتی ندارند، مطرح میشود.
وی درخصوص زیانهای نمک دریا بیان داشت: این نوع نمک حاصل تبخیر آب دریا است که در سواحل دریا انباشته میشوند و به علت در معرض قرار گرفتن با هوای آزاد و نور خورشید مقادیر قابل توجهی از ید آن تبخیر میشود، بنابراین نمک دریا دارای ید کافی برای تامین ید مورد نیاز روزانه افراد نیست، همچنین دارای انواع ناخالصی از جمله؛ فلزات سنگین مثل سرب، جیوه و ارسنیک است که خطر سرطانزایی آنها ثابت شده، ضمن اینکه ورود فضولات شیمیایی کارخانههای صنعتی به داخل آب دریاها و اقیانوسها منبع دیگری برای آلودگی نمک دریا هستند.
دکتر اورنگ افزود: در صورتیکه نمک دریا در کارخانههای صنعتی به صورت بهداشتی تصفیه و فلزات سنگین و مواد معدنی اضافی آن گرفته شوند، بی ضرر خواهد بود، اما این اقدام به تنهایی کافی نبوده و برای جبران کمبود ید لازم است که در نهایت املاح ید نیز به نمک اضافه شود.
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان میگوید: در حقیقت این روند تصفیه و افزودن ید یعنی همان تولید نمک ید دار تصفیه شده که مصرف آن مورد توصیه قرار گرفته است و در صورتیکه نمک از سنگ نمک یا دریا گرفته شود و مورد تصفیه و یددار شدن مناسب قرار گیرد، در چنین صورتی هردو نوع نمک برای مصرف مطلوب خواهند بود.
وی نامگذاری نمک با عناوین طبیعی و شیمیایی را نادرست تلقی کرد و گفت: هردو نوع نمک چه از سنگ نمک و چه نمک دریا گرفته شوند ترکیب شیمیایی آنها از کلرور سدیم است که در طبیعت وجود دارد، نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و ساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیامهای عصبی و عملکرد صحیح عضلات بوده و همه نمکها دارای یک ترکیب شیمیایی یکسان به صورت کلرور سدیم هستند و تفاوت عمده آنها در چگونگی استخراج و تولید، قوام، طعم، رنگ و محتوای ید آنها است.
درمان فشار خون با نمک طبیعی، تصوری اشتباه
دکتر اورنگ افزود: برخی تصور میکنند نمک طبیعی بهترین درمان فشار خون است، نمک همان نمک است، چه به رنگ صورتی یا سفید و چه به صورت کریستالهای ریز و یا درشت باشد، محتوای سدیم همه نمکها یکسان بوده و ارزش غذایی نمک دریا که آنرا به عنوان نمک طبیعی تلقی میکنند و نمک ید دار تصفیه شده در کارخانهها تولید نمک ید دار، یکسان بوده و هردو نمک حاوی ۴۰ درصد یون سدیم هستند، به عبارت دیگر هر گرم از نمک دریا و نمک ید دار تصفیه شده هردو حاوی ۴/۰ گرم یون سدیم هستند، یون سدیم مهمترین عامل دخیل در افزایش فشار خون شریانی است، اگر میزان مصرف نمک که تعیین کننده یون سدیم دریافتی است، بیش از حد توصیه شده باشد، هر نوع نمکی میتواند باعث افزایش فشار خون شریانی، بیماریهای قلبی عروقی و سکته قلبی و سکته مغزی شود و بنابراین این تصور که نمک طبیعی یا نمک دریا برای درمان فشار خون مفید است، هیچگونه مبنای علمی نداشته و مردود است.
وی در پایان تاکید کرد: بطور کلی نمک به عنوان یکی از مواد مورد نیاز بدن به مقدار محدود مورد نیاز بوده و بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی حداکثر تا ۵ گرم نمک طعام در روز تعیین شده، این در حالیکه است که مصرف سرانه نمک در کشور ما ۲ تا ۳ برابر بیشتر از این مقدار توصیه شده است.