توصیههای تغذیهای برای افزایش قدرت باروری از دیدگاه طب ایرانی
براساس اصول طب ایرانی، رعایت توصیههای تغذیهای علاوه بر حفظ سلامتی، در پیشگیری از بروز بیماریها از جمله ناباروری موثر است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، کارشناس بهداشت باروری و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان گفت: بر اساس اصول طب ایرانی، رعایت
اصول صحیح غذاخوردن علاوه بر حفظ سلامتی و پیشگیری از بروز بیماری از جمله
ناباروری، جهت درمان بسیاری از بیماریها (مثلا بیماریهای گوارشی مانند رفلاکس و...) نیز مؤثر است.
دکتر هنگامه آریانژاد افزود: باتوجه به دیدگاه کل نگر طب ایرانی و توجه به همه اعضای مهم بدن در مقوله باروری، در مدت اقدام به بارداری باید غذاهایی مصرف شود که برای قلب، مغز، کبد و... مفید بوده و همه بدن را تقویت کند که از جمله آنها میتوان به نخود آب، مربای هویج، مربای گل سرخ، حلوای زردک یا هویج، میگو، شیربادام، شیربرنج، خورشت بامیه، خورشت به، انواع کباب، سوپ جو، مویز، انجیر، انگور، سیب و بادام اشاره کرد.
وی میگوید: در این دوران باید از مصرف از انواع ترشیجات، فست فودها، غذاهای کنسروی و کارخانهای حاوی مواد نگهدارنده، غذاهای سنگین و مانده اجتناب شود.
دکتر آریانژاد خواب زودهنگام و کافی و سحر خیزی را از اصول حفظ سلامتی برشمرد و ادامه داد: توجه به این نکته در امر تخمک گذاری از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا سیکل هورمونی بدن با نظم خواب، تنظیم میشود و زوجین باید از دیرخوابی و روزخوابی حتی الامکان پرهیز کنند.
وی با بیان اینکه ورزش نقش مهمی در سلامت عمومی دارد، اضافه کرد: ورزش احساس خوبی ایجاد میکند، خواب را بهبود میبخشد، سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد، به کنترل وزن کمک کرده و حملههای قلبی، سکتههای مغزی، بیماری قند و برخی سرطانها را کاهش میدهد، بطوریکه ۴ جلسه ورزش ۳۰-۲۰ دقیقهای متوسط در هفته میتواند وزن را در محدوده خاص نگه داشته و باروری را به حداکثر برساند.
دکتر آریانژاد میگوید: با توجه به این که ورزشهای خیلی شدید، در فرایند تخمک گذاری در خانمها و تولید اسپرم در مردان مداخله میکند، باید از آن پرهیز کرد، روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی تند (یا ورزش هوازی) برای بهره مندی از همه فواید ورزش کافی است، زیرا ورزش در صورتی برای فرد مفید است که منجر به افزایش خفیف ضربان قلب، اندکی تعریق به همراه حس نشاط و سبکی باشد، در غیر اینصورت باید قطع شده و بعد از کمی استراحت از سر گرفته شود.
تاثیر مواد محرک، مکملها و الکل در باروری زنان و مردان
کارشناس بهداشت باروری و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان گفت: مواد محرکی مانند ماری جوانا و کوکایین و مکملهای بدنسازی میتوانند روی باروری زنان و مردان (هر دو) تاثیرگذار باشند، همچنین این مواد روی سلامت جنین اثر میگذارند.
وی افزود: برخی از مکملهایی که برای بدنسازی استفاده میشوند ممکن است حاوی مقادیر زیادی از هورمونهای مردانه (تستوسترون و مشتقات آن) باشند که این ترکیبات روی تولید اسپرم سالم به طور قابل ملاحظهای اثر گذاشته و همچنین ممکن است روی تولید هورمون زنانه نیز تاثیر بگذارند.
دکتر آریانژاد با بیان اینکه مصرف الکل اثر منفی بر باروری و سلامت جنین دارد، ادامه داد: استفاده از الکل در دین اسلام به دلیل اثرات منفی بر سلامت فردی و اجتماعی آن حرام و ممنوع است، همچنین باعث اختلال در سوخت و ساز کبد و برهم زدن تعادل هورمونی در زنان و مردان میشود، علاوه بر این مصرف الکل در زنان باعث تأخیر در بلوغ تخمک و کاهش کیفیت آن و افزایش احتمال سقط و ناهنجاری جنین خواهد شد.
وی رانندگی طولانی مدت با وسایل نقلیه سنگین را از دیگر عوامل موثر در کیفیت اسپرم عنوان و اضافه کرد: اگر شغل مرد به گونهای است که باید به مدت طولانی در جایی بنشیند، در محل کار و محل نشستن او باید جریان هوا برقرار باشد، زیرا کار و نشستن طولانی مدت به شکلی که سبب گرم شدن بیضهها شود، سبب آسیب به بافت بیضه خواهد شد.
به گفته دکتر آریانژاد؛ حمام داغ طولانی مدت، سونا، وان داغ، تماس مستقیم لپ تاپ با نواحی فوقانی پاها و لباس زیر تنگ ممکن است تولید اسپرم سالم را با مشکل مواجه سازد.
تاثیر استرس بر باروری و ایجاد مشکلات روحی
کارشناس بهداشت باروری و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان گفت: نه تنها استرس و چالشهای روحی باعث ناباروری میشود، بلکه خود ناباروری هم سبب ایجاد استرس خواهد شد، فشار روحی ناباروری تقریباً معادل ابتلا به سرطان یا مرگ یکی از نزدیکان در نظر گرفته میشود و همسرانی که استرس و مشکلات روحی ناشی از ناباروری را تجربه مینمایند، گاهی اوقات در ارتباط با یکدیگر دچار مشکل خواهند شد.
وی با بیان اینکه استفاده از روشهای مناسب برای کاهش استرس نتایج درمانهای ناباروری را بهبود میبخشد، افزود: باید به خاطر داشت نمیتوان همه فشارهای روحی را حذف کرد، اما میتوان زمانی را برای آرامش اعصاب اختصاص داد.
دکتر هنگامه آریانژاد ادامه داد: افراد در هر شغل و مسئولیتی باید زمانی را برای بُعد فردی زندگی خود اختصاص دهند، مطالعه، قدم زدن، عبادت، نجوا و درددل با یگانه منبع قدرت و محبت دنیا، انجام امور آرامش بخش مانند رسیدگی به گلدان یا نقاشی، طبیعت گردی، تنفسهای عمیق و با تمرکز، گوش دادن به آواهای ملایم، صحبت و تبادل پیام با دوستان، شکرگذاری و توجه به نعمتهای پیدا و پنهان خداوند، پرهیز از دنبال کردن اخبار منفی، کاهش استفاده از فضای مجازی خصوصا کانال و صفحاتی که انرژی منفی منتقل میکنند، پرهیز از کینه توزی، اشتغالات ذهنی مخرب، حسرت و مقایسه زندگی خود با دیگران، فکر درباره هدف زندگی و معنایابی از راههای دستیابی به آرامش اعصاب است.
وی میگوید: علاوه بر این یکی از ابعاد مهم سلامتی، سلامت معنوی است، زوجینی که تصمیم به داشتن فرزند دارند، باید به مسائل معنوی از جمله غذای حلال و دوری از مال حرام یا شبهه ناک، ترک امور حرام، انجام واجبها، کنترل نگاه و چشمها از تصاویر و دیدنیهای مستهجن، رعایت حدود در ارتباط با نامحرم، پرهیز از شکستن دل دیگران و تلاش برای افزایش محبت، شاد کردن دل اطرافیان به خصوص والدین خود و همسر و کودکان، رسیدگی به همسایگان و رفع گرفتاری از نیازمندان و... توجه کنند و بدانند هرچقدر آمادگی و پیرایش معنوی آنان در دوران قبل از بارداری و بارداری بیشتر باشد، فرزند آنان از روحیات و اخلاق بهتر و امکان رشد بالاتری برخوردار خواهند بود.