نقش آلودگیهای محیطی و مواد آرایشی و بهداشتی در باروری زوجین
کارشناس بهداشت باروری و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان نقش آلودگیهای محیطی و مواد آرایشی و بهداشتی در باروری زوجینرا تشریح کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، دکتر هنگامه آریانژاد با اشاره به
تاثیر آلودگیهای محیطی بر باروری گفت: سیگار، قلیان، گازوئیل، بخار ناشی از رنگها و اگزوز اتومبیل مواد آلوده کننده هستند و با توجه به تاثیر این مواد روی رشد و تکامل جنین، توصیه میشود خانمهای باردار تا حد امکان از آنها دوری کنند.
وی بر تاثیر آلودگیهای محیطی به خانمهایی که هنوز باردار نشده اند اشاره کرد و افزود: سموم موجود در دود سیگار یا قلیان در خانمهایی که یا خود سیگاری یا قلیانی بوده و یا در معرض تنفس دود سیگار یا قلیان اطرافیان هستند، سبب بروز میزانهای بالاتری از ناباروری خواهند شد.
به گفته دکتر آریانژاد؛ مواجهه با دود سیگار یا قلیان زمان انتظار برای باردار شدن و همچنین احتمال جهش در سلول تخم، سقط یا ناهنجاری جنین را افزایش میدهد.
کارشناس بهداشت باروری و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان میگوید: در مورد مردان نیز فلزات سنگین موجود در دود اگزوز وسایل نقلیه سبب افزایش موادی در خون میشود که کیفیت اسپرم را کاهش میدهد.
وی اضافه کرد: اغلب موادی که برای سفید کردن لباسها و سطوح در خانهها مورد استفاده قرار میگیرند، کلر دارند و سفیدکنندههای کلردار برای سلامت انسان مضر هستند و سبب آلودگی محیطی نیز میشوند.
به گفته آریانژاد؛ آلودگی طولانی مدت با مواد کلردار میتواند سبب مشکلات هورمونی، ناباروری، کاهش تعداد اسپرم، تضعیف سیستم ایمنی، اختلالات یادگیری، تغییرات رفتاری، صدمه به پوست، کبد و کلیهها شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه نوزادان، شیرخواران، کودکان، زنان زایمان کرده و سالمندان نسبت به سایرین در معرض آسیب بیشتری در برابر عوارض این مواد قرار دارند، گفت: باتوجه به تاثیر سفیدکنندههای حاوی کلر بر سلامت، نباید برای تمیز کردن لباس زیر از آنها استفاده کرد، خانمهایی که از مواد سفیدکننده به طور مکرر استفاده میکنند، بیشتر در معرض مشکل و مخاطرات قرار میگیرند.
وی ادامه داد: برخی مواد آرایشی (ضدعرق ها، لوسیون ها، برق ناخن و لاک، اسپری مو و ...) حاوی مادهای به نام فتالات (استروژن محیطی) هستند که تأثیر آن بر سقط جنین و کاهش باروری و نیز سرطان پستان و بیضه مشخص شده است، همچنین سرب موجود در لوازم آرایشی همچون رژ لب نیز اختلال ایجاد میکند.
دکتر آریانژاد با بیان اینکه دیوکسین نیز با اختلالهای باروری مرتبط دانسته شده است و در فرایند سوزاندن ناقص زبالههای بیمارستانی و شهری و ساخت پلاستیک تولید شده و در حشره کش ها، علف کشها و ... موجود است، افزود: دیوکسین از ظروف پلاستیکی یک بار مصرف و در پدهای بهداشتی که پوشش داخلی آن از مواد پتروشیمی غیر استاندارد تهیه میشود، به میزان بالایی آزاد و جذب بدن میشود، بنابراین توجه به استفاده از وسایل بهداشتی شخصی و مواد یکبار مصرف استاندارد توصیه میشود.
وی درخصوص نقش داروها در باروری میگوید: برخی از مواد نظیر ژلهای تولید شده از مواد نفتی، وازلین و رنگهای شیمیایی حاوی سرب و ... برای اسپرم سمی هستند و توصیه میشود تا حد امکان از تماس با آنها پرهیز شود، داروهایی نظیر استروئیدها، داروهای زخم معده، داروهای بیماری قلبی و آنتی بیوتیکها با تولید اسپرم تداخل دارند، بنابراین باید از مصرف خودسرانه داروها پرهیز شود.
درمان ناباروری زیر چتر بیمه
دکتر هنگامه آریانژاد با بیان اینکه با پیشرفتهای علمی، اغلب موارد ناباروری، قابل درمان هستند و زوجین نابارور نباید ترس و دلهره داشته باشند، گفت: در کشور ما نیز درمان ناباروری همپای علم روز جهان نسبت به دهههای قبل پیشرفت چشمگیری داشته است و دسترسی به خدمات درمان ناباروری از طریق مراکز تخصصی درمان ناباروری در سراسر کشور میسر شده است.
وی افزود: امروزه در همه استانهای کشور مراکز درمان ناباروری با امکانات و روشهای پیشرفته درمان ناباروری وجود دارد و زوجین نابارو میتوانند از خدمات درمانی ناباروری با پوشش بیمهای استفاده کنند، اغلب مراکز ناباروری با بیمههای تامین اجتماعی، خدمات درمانی و نیروهای مسلح برای ارائه خدمات ناباروری قرارداد دارند.
دکتر آریانژاد میگوید: توجه داشته باشید اقدام زودتر به بارداری باعث میشود مشکلات باروری زودتر شناسایی و سریعتر درمان شود تا فرصتهای فرزندآوری از دست نروند، بنابراین توصیه میشود زوجین بعد از شروع زندگی مشترک اقدام به فرزندآوری کنند.